Connecteu-vos amb nosaltres

Arts

La multimilionària i defensora de la sostenibilitat, Elena Baturina, elogia el potencial creatiu de les generacions més joves

COMPARTIR:

publicat

on

El 31 de gener es va tancar la finestra de presentacions per a 'Disseny per a ciutats sostenibles', una competició internacional d'estudiants en suport del programa SDG de les Nacions Unides. El concurs està coorganitzat per dos grans partidaris de l’educació en disciplines creatives: ESTÀ OBERT think-tank creatiu i Cumulus Associació d’Universitats i Universitats d’Art, Disseny i Mitjans de Comunicació.

El concurs es va llançar a l'octubre de l'any passat i va convidar estudiants de disciplines creatives procedents bàsicament de tot arreu a desenvolupar les seves pròpies solucions innovadores als reptes de l'ODS11: ciutats i comunitats sostenibles. Aquests reptes inclouen l’augment de les emissions de carboni i l’ús de recursos, el nombre creixent d’habitants de barris baixos, la infraestructura i els serveis inadequats i sobrecarregats, l’empitjorament de la contaminació atmosfèrica i l’expansió urbana no planificada, etc. del virus en zones molt poblades.

Tant BE OPEN com Cumulus creuen que els reptes de la nova realitat de la nostra existència quotidiana requereixen noves solucions; el canvi qualitatiu només és possible mitjançant una acció innovadora, i les innovacions només neixen per formes de pensar atrevides, curioses, creatives i pròpies.

És per això que el concurs crida als joves creatius, estudiants i llicenciats en totes les disciplines d’art, disseny, arquitectura i mitjans de les universitats i col·legis de tot el món per animar-los a dissenyar idees i projectes que encarnin els principis i objectius del Programa SDG de les Nacions Unides.

BE OPEN atorgarà les millors idees presentades per persones o equips amb premis en metàl·lic: el guanyador del premi principal serà escollit pel jurat d’acadèmics i professionals del disseny i obtindrà 5,000 €; 3,000 € es destinaran a l’elecció personal de la fundadora de BE OPEN, Elena Baturina; el guanyador de 2,000 € del premi Vote Públic serà seleccionat per una votació en línia oberta; i es concedirà un important premi inaugural de Safe City de 2,000 € a la solució que serà eficient per fer front a l’efecte perjudicial de la pandèmia a una ciutat.

Hem preguntat a Elena Baturina sobre els plans i aspiracions que associa amb la competició.

anunci

- Per què heu escollit SDG11 com a focus de la competició aquest any?

Estic segur que els problemes de la urbanització tenen una importància inigualable el 2020. Els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides són, en molts aspectes, una resposta directa a les conseqüències de la urbanització.

Actualment, més de la meitat de la població mundial viu a les ciutats i es preveu que el percentatge creixi fins al 60% el 2030. Aquest creixement va de la mà de tants problemes que afecten el benestar del billar de persones. Hem d'admetre que les mesures tradicionals no poden fer front a aquest abast i "evolució" d'aquests problemes, de manera que necessitem desesperadament un pensament creatiu (pensament de disseny) i accions creatives per gestionar-los. El disseny té un paper crucial com a instrument o com a assoliment dels ODS de les Nacions Unides.

- Explica’ns l’etapa actual de la competició en curs?

Bé, hem tornat a unir forces amb la meravellosa Associació Cumulus d’Universitats i Universitats d’Art, Disseny i Mitjans de Comunicació. Junts sentim que som capaços d’arribar a la majoria d’escoles que imparteixen disciplines creatives a tot el món i, per tant, creen una oportunitat perquè tants estudiants com sigui possible es puguin beneficiar d’aquesta competició.

Hem passat el termini d’enviament i, a partir de febrer, els nostres equips i el jurat es dedicaran a la dura i emocionant tasca de seleccionar els millors projectes que competiran més pels premis. Ja tenim centenars d’enviaments de tot el món, i els que he vist són molt prometedors.

- Quina importància us sembla la seva resposta?

Les entrades estan plenes de bones reflexions, investigació adequada i grans intencions. Per descomptat, no estan destinats a salvar el món d’un dia per l’altre, sinó que es tracta de passos menors, traduïbles i factibles per a la majoria absoluta de la gent de tot el món, que realment funcionaran.

Per això, tinc la il·lusió que aquesta competició impulsi més el compromís amb els joves dissenyadors i les seves solucions sostenibles de les empreses, estats i organismes públics centrats en els ODS que els puguin fer realitat.

- Què cerqueu personalment a l’enviament guanyador?

Com probablement sabreu, sóc en primer lloc una persona de negocis. Per tant, no puc evitar mirar els projectes des d’una perspectiva pràctica, tenint present l’enfocament de “com podem fer-ho realment”. Per això, estic veient com de ben investigada és la solució, serà la demanda, la factibilitat, la disponibilitat de recursos per fer-la funcionar, és escalable, etc. Per tant, ha de ser el guanyador de l’elecció del fundador una solució pragmàtica.

- Què significa per a tu la sostenibilitat personalment?

Al meu final, la inversió s’ha assignat a empreses relacionades amb la sostenibilitat, com ara la producció d’energia solar, tecnologies d’eficiència energètica i enginyeria de membranes. Pel que fa a la meva vida quotidiana, intento fer canvis positius cap a una major sostenibilitat com hauríem de començar, començant per passos quotidians poc coherents que poden no semblar tan impactants, però necessaris per fer de la sostenibilitat part del nostre futur unit.

- BE OPEN ara explica la possibilitat d’una nova pandèmia mentre es desenvolupen els seus projectes?

Bé, ho fem tots. Ara hi ha un factor d’imprevisibilitat en tot, oi? Però ens ha anat bé aquest any, pel fet que BE OPEN sempre ha tingut una presència en línia ben consolidada que ens ajuda a connectar i interactuar fàcilment amb públics de tot el món.

Amb aquesta competició, podem dur a terme totes les etapes amb seguretat i observant el distanciament social, l’únic que requeriria una reunió pública és la cerimònia de lliurament de premis. Però, fins i tot si l’hem de cancel·lar una vegada més, prometem que no només celebrarem els guanyadors en línia, sinó que farem tot el possible per mostrar les seves idees i talent al públic més ampli i al màxim d’interessats possible.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències