Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

Richard Alden: "Mai no siguis pioner, els pioners aconsegueixen fletxes a l'esquena"

COMPARTIR:

publicat

on

Quan Richard Alden es va incorporar a la firma espanyola de telecomunicacions ONO el 1998 com a CFO, l'empresa no tenia ingressos, ni EBITDA ni menys de 30 empleats. L'any 2000, quan es va iniciar el càrrec com a conseller delegat, ONO encara no tenia clients, però quan Alden va deixar la companyia el 2009, ONO s'havia convertit en una empresa gran i estructurada amb 1.9 milions de clients, 3500 empleats i uns ingressos d'1.5 milions d'euros. .

Com va aconseguir Alden construir això des de zero, sobretot tenint en compte els alts requeriments de capital de la indústria de telecomunicacions, el mercat de capital pedregós en aquell moment i la presència d'un operador de telecomunicacions ja existent a Espanya? I quines lliçons ha obtingut l'executiu britànic de les seves altres activitats?

"Algú que admiro un cop em va dir" mai no ser pioner, els pioners aconsegueixen fletxes a l'esquena ", afirma Alden. Aquesta afirmació sembla sorprenent de algú que ha ocupat nombroses posicions de lideratge en diversos sectors al llarg de 35 anys de carrera. De fet, l'executiu britànic ha treballat en quatre continents i ha utilitzat una gran varietat de barrets, des dels seus primers anys com a Senior Manager a Deloitte fins a la seva actual inversió en una sèrie d'empreses pertorbadores en un primer moment com la companyia de programari basada en San Francisco Dealsumm i Empresa de contractació fintech sud-africana Talent in the Cloud.

Actualment, Alden continua ocupat; a més d’invertir i assessorar aquests negocis en primera etapa, és el president executiu i un inversor actiu a Citibox d’Espanya, que busca agilitzar l’última milla de lliurament de paquets mitjançant la instal·lació de bústies intel·ligents a edificis d'apartaments i un director no executiu de la companyia espanyola Eurona.

FACTBOX: The Twists and Turns de la carrera de Richard Alden

Citibox President executiu, inversor 2019-actualitat
Eurona (Espanya) Director no executiu, president de la comissió d'auditoria 2018-actualitat
Diversos negocis en primera etapa: Dealsumm (Estats Units), Schaman (Espanya), Santamania (Espanya), DMA Partners (Espanya), Talent in the Cloud (Sud-àfrica) Inversor i membre del consell assessor 2018-actualitat
Altan Redes (Mèxic)) Principal soci operatiu, gestor d’ofertes 2016-2016
Grup Wananchi (Àfrica Oriental) CEO 2013-2015
Euskaltel (Espanya) Vicepresident del consell, director no executiu 2012-2016
Blue Interactive (Brasil) President no executiu 2012-2015
TOA Technologies (EUA / Europa) President Europeu (executiu) 2010-2012
Fon Wireless (Regne Unit) Director no executiu 2009-2013
Mirada (Regne Unit) Director no executiu 2009-2013
ONO (Espanya) Conseller delegat, director de la junta 2000-2009
ONO (Espanya) CFO, membre fundador de la direcció 1998-2000
Videotró  (EUA / Regne Unit) CFO 1996-1998
Deloitte (Regne Unit) Sènior responsable en auditoria i finances corporatives, especialitat en empreses de mitjans i telecomunicacions 1985-1996

 

anunci

Alden és conegut, però, per la impressió duradora que va fer al sector de les telecomunicacions a Espanya, on va dirigir l’operador de telecomunicacions ONO com a conseller delegat durant gairebé deu anys. "Les telecomunicacions necessiten molta inversió i vaig trobar el món del capital intrigant", va explicar Alden. "Em van agradar els ingressos recurrents d'una empresa amb una base de clients fidel i vaig trobar la capacitat de diferenciar mitjançant una marca forta i un bon servei al client una part emocionant de la creació d'un negoci B2C amb èxit."

Aportant capital dels principals inversors nord-americans, Alden va convertir ONO en un desafiant per a les grans marques internacionals de telecomunicacions que ja operaven a Espanya en aquell moment. Això es va aconseguir mitjançant una estratègia empresarial de futur: "Per construir un operador de telecomunicacions cal construir una xarxa (com a ONO) o comprar i consolidar operadors de telecomunicacions existents (com a Blue, el negoci de telecomunicacions que vam construir al Brasil). Es tracta d’un procés molt intensiu en capital i una mica intensiu en temps. Si ho feu bé, els vostres rendiments absoluts poden ser bons amb una gran quantitat de capital invertit ".

Vodafone finalment va adquirir ONO el 2014 per 7.2 milions d'euros, cinc anys després de la sortida d'Alden d'Espanya. Des de llavors, el seu treball l’ha portat a noves costes –i nous mercats, tots amb requisits normatius i formes de negocis diferents.

Navegar per tants entorns normatius i de negocis diferents té inevitablement reptes. Com va assenyalar Alden, "Treballar en diferents mercats fa que sigui important no" tallar i enganxar ". El que funciona bé en algun lloc no es tradueix automàticament [a un mercat diferent]. Molts inversors han comès l'error d'aplicar resultats d'un mercat a un altre ". Si els empresaris són experimentats, però, hi ha algunes lliçons importants que cal aprendre a través dels diferents mercats i règims reguladors.

En primer lloc, “tenir experiència a la vida real d’èxits i fracassos en altres mercats també pot ajudar a l’educació dels reguladors i altres responsables clau”. Tenir aquests exemples concrets del que va funcionar i el que s’ha quedat planer també ha ajudat Alden a canviar entre els papers que ha exercit com a executiu, líder no executiu i inversor. Les experiències inicials de la carrera d'Alden, la seva trajectòria al capdavant d'ONO, així com a la companyia de cable canadiana Videotron, on va ser director financer de 1996 a 1998, li han permès, quan no fos executiu o com a inversor, posar-se a si mateix. a les sabates del CEO. Al mateix temps, els comentaris dels executius que aconsella l'han ajudat a convertir-se en un home de negocis millor.

Per altra cosa, les bones pràctiques d’un mercat sovint es poden importar a un altre. Tot i que el buit entre una startup tecnològica i un conglomerat multinacional establert pot semblar infranquejable, Alden argumenta que les regles subjacents dels bons negocis són les mateixes. "Sempre hi ha hagut una tendència a pensar que les" velles "regles no s'apliquen a algunes de les" noves "empreses, però, en realitat, sí. No pots fer pèrdues per sempre i provocar-lo fins a la necessitat de domini del mercat, no pots revolucionar un mercat només rebadint una idea antiga. Com que els inversors tenen memòries curtes, es poden allunyar d’aquestes coses a curt termini, però no alteren la lògica fonamental d’un bé o d’un mal negoci ”.

Si bé, sens dubte, la noció de conjunt de regles sobre les que es constitueix un bon negoci és atractiva, algunes decisions empresarials no són tan en blanc i negre. Per Alden, la decisió de publicar-se o de mantenir-se com a empresa privada és una d'elles: "Sovint es comercialitza una OIP com a final d'un procés, però és realment el començament. Tantes empreses no estan preparades per a l’intrusisme i l’escrutini que comporta ser una empresa pública ”, explica.

Per a moltes empreses, els avantatges de fer públic —increment de l’accés al capital, un impuls per mantenir els empleats de qualitat— no valen la pena que s’afegeixi la revisió i la pressió que reportin als accionistes. "Fer public és realment fàcil", explica Alden. "El que ve després és que és molt més exigent del que la gent espera. Només cal que es produeixi un error destruir el preu de l’acció que heu creat i un cop destruït, és molt difícil tornar a recuperar-lo ”.

Amb aquesta memòria, Alden va decidir tirar endavant la possible OPI d’ONO a l’etapa de preus: en aquell moment, les condicions dels mercats de capital anaven bruscament a la baixa. La decisió de no fer-se públic va acabar sent una decisió prioritària, ja que els mercats de capital van continuar ensorrant. Reflexionant sobre aquesta decisió, Alden va exposar que, "Com que en el seu moment havíem cotitzat en deutes públics, un preu de les accions en caiguda ràpida podria haver fallit a la companyia, com ho feia moltes altres empreses de cable en aquell moment. En canvi, ens vam quedar privats, vam recaptar més capital dels nostres accionistes i vam continuar amb la tempesta ”.

Tot i que la decisió d’aturar la sortida a borsa en aquell moment va ser un acte de precaució, la trajectòria professional d’Alden parla de la seva determinació a fer que totes les seves empreses superin el que sembla possible. Com a tal, la seva última lliçó no és sorprenent: “Les empreses tecnològiques que tots admirem són on són avui, perquè els seus fundadors eren audaços i s’atrevien a somiar realment grans…. No es tracta només d’ambició, sinó d’atrevir-se a actuar molt, molt més gran del que és en qualsevol moment del temps ”.

Comparteix aquest article:

Tendències