Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

L’Uzbekistan és un lloc segur per invertir?

publicat

on

Uzbekistan va presidir la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai (SCO) que es va celebrar a Wuhan, província de Hubei de la Xina Central la setmana passada. En el context de la transformació de la distribució econòmica mundial, desencadenada per l’ascens d’Àsia com a nou centre de desenvolupament, l’OCS ha proporcionat una plataforma fiable que ajuda la regió a convertir-se en un dels centres de desenvolupament econòmic mundial, el secretari general de l’OSC, Vladimir Norov, va dir dimecres en una sessió paral·lela del Fòrum SCO - escriu Graham Paul.

Però els mitjans xinesos no estaven tan unificats en la seva opinió sobre les grans perspectives d’Uzbekistan com a centre de desenvolupament econòmic i regió atractiva per a la inversió. Un dels mitjans de comunicació més importants de la regió, iFeng, va assenyalar que alguns dels projectes d'inversió energètica del país han obligat inversors energètics de tot el món a anul·lar enormes inversions.[1] de diners als seus informes anuals perquè no tenen retorn. L’empresa estatal de petroli i gas d’Uzbekistan, “Uzbekneftegaz”, va haver de pagar a China Petroleum més de 16 milions de dòlars EUA en comissions de servei i subministrament d’equips el 2019. L’actual ministre d’Energia d’Uzbekistan i antic president del consell d’administració de la companyia, Alisher Sultanov, va revertir el deute. i va respondre demanant a aquest últim que demostrés l'existència del deute judicialment. A més, l’empresa mixta química uzbeka de gas natural deu als seus inversors sud-coreans (Samsung i Lotte) més de 300 milions de dòlars. Aquesta suma es pot convertir en una pèrdua per a les dues empreses. El segon trimestre del 2020, la companyia russa Lukoil va confirmar una pèrdua de 39 milions de rubles en el deteriorament d’actius en el camp de l’exploració i l’explotació estrangeres. La pèrdua prové principalment de la seva sucursal a Uzbekistan.

Uzbekneftegaz, de fet, té molts problemes financers: els articles sobre el tema apareixen regularment als mitjans de comunicació locals. Per exemple, a principis d'any, la companyia va informar que el 2020 va aconseguir augmentar el seu benefici net en 3.6 vegades. No obstant això, els deutes d’Uzbekneftegaz han crescut 441 vegades[2]. Als dipòsits de petroli, es revelen regularment pagaments il·legals i altres despeses irraonables[3].

A més, el 2019 hi va haver una publicació que generalment afirmava que Uzbekneftegaz estava pràcticament en fallida[4]. Segons la publicació, la corporació està sent arrossegada pels pagaments d’interessos d’un préstec del Fons per a la Reconstrucció i el Desenvolupament d’Uzbekistan per import de dos mil milions de dòlars.

Però la situació és molt més greu, fins i tot a primera vista. En tots els llocs i esdeveniments públics internacionals, Uzbekistan informa activament els inversors estrangers sobre l'atractiu d'Uzbekistan. Però els patrocinadors estrangers encara són dubtosos sobre la situació, i els que han entrat al país, com vam poder veure, de vegades només perden diners.

Un dels darrers esdeveniments de l'any passat, el cap del canadenc SkyPower Global Kerry Adler, que té la intenció d'invertir 1.3 milions de dòlars en energia solar a Uzbekistan, va recórrer a Shavkat Mirziyoyev. Segons Adler, dos anys després de la conclusió del contracte, les autoritats encara no han proporcionat garanties per a la compra d'energia. L’empresa demana a Uzbekistan que compleixi les seves obligacions, encara que hagin aparegut ofertes més atractives[5]. El fundador i conseller delegat de SkyPower Global també va assenyalar que el Ministeri d’Hisenda d’Uzbekistan, malgrat les instruccions del president el 2018, encara no ha proporcionat cap garantia per al compliment de les obligacions pel que fa al pagament de l’electricitat subministrada, que se suposava que seria 6 cèntims per 1 kWh.

Kerry Adler també va advertir que SkyPower pot acudir als tribunals: «Si prenem mesures, l'acord podria tenir un valor de 1.8 milions de dòlars. Uzbekistan és membre de la Carta de l'Energia. Podem presentar una queixa davant un tribunal de La Haia. Serà fàcil demostrar que no s'estan complint els termes de l'acord », - va assenyalar el màxim responsable. En públic, no hi va haver més novetats de la situació des del 2020.

Altres casos apareixen regularment. British American Tobacco, que va prestar Uzbat AO, una empresa conjunta local, 6,308,000 lliures britàniques, està cancel·lant tota la quantitat citant "canvis en la legislació local", segons el seu informe anual de 2019[6].

JV Muzimpex, de Coca-Cola, va trobar una investigació criminal i posterior liquidació per part de les autoritats uzbekes el 2014, segons el Departament d'Estat dels EUA[7].

La qüestió principal és que els préstecs i acords contractats amb Uzbekistan no són respectats. Alguns deutes s’estan cobrant a nivell presidencial. El 2019, el president de l’Uzbekistan, a l’article de Forbes, ha assenyalat que la meitat dels projectes energètics dels darrers 20 anys al país es basaven en la corrupció[8].

Segons l’índex de percepció de la corrupció, Uzbekistan figura al 146th lloc, de 180 països. Tot i que ha aconseguit pujar uns quants rangs (+9 des del 2012), la situació continua sent molt preocupant per a qualsevol inversor estranger.

El país té previst atraure més de 7.5 bilions de dòlars EUA com a inversió el 2021, però la realitat pot ser més trista. L'administració de Shavkat Mirziyoyev està dient activament al món que la situació de corrupció i de manca de gestió del país s'està revertint. Però la majoria dels casos, esmentats anteriorment, havien ocorregut durant l’actual administració a l’oficina, cosa que marca la principal pregunta: realment havien desaparegut o no la corrupció i la manca de gestió al país?


[1] https://finance.ifeng.com/c/86rDWGKMroK

[2] https://kapital.uz/uzbekneftegaz

[3] https://news.mail.ru/economics/45675502/

[4] https://vesti.uz/uzbekneftegaz-okazalsya-polnym-bankrotom/

[5] https://www.gazeta.uz/ru/2020/03/02/skypower/

[6] https://www.bat.com/group/sites/UK__9D9KCY.nsf/vwPagesWebLive/DOBYQMNR/$FILE/
British_American_Tobacco_ (Inversions) _Limited _-_ Annual_Report_2019.pdf, pàgina 19

[7] https://2009-2017.state.gov/e/eb/rls/othr/ics/2014/229091.htm

[8] https://forbes.kz/process/energetics/neftegaz_uzbekistana_polovina_proektov_za_20_let_vyipolnyalas_za_vzyatki/

Seguir llegint

EU

Fons social europeu: lluita contra la pobresa i l’atur

publicat

on

El programa millorat del Fons Social Europeu + se centra en la lluita contra la pobresa infantil i l’atur juvenil a Europa, Societat.

El 8 de juny, el Parlament Europeu va adoptar noves normes a fer front a l’atur i la pobresa a la UE arran de la crisi de la pandèmia. El renovat i simplificat Fons Social Europeu, conegut com a Fons Social Europeu +, se centrarà en la infància i la joventut.

Amb un pressupost de 88 milions d’euros per al 2021-2027, el fons ajudarà els països de la UE a proporcionar accés gratuït a educació, menjar i habitatge digne per als nens. També donarà suport a les inversions en aprenentatge i formació professional per a joves aturats.

Molta gent està preocupada qüestions socials i laborals. El fons fomentarà la inclusió social per a aquells que pateixen pèrdua d’ocupació i reducció d’ingressos i proporcionarà aliments i ajuda bàsica als més desfavorits. Què és el Fons Social Europeu?  

  • És l'instrument financer més antic de la UE per invertir en persones, millorar les oportunitats laborals dels treballadors i elevar el seu nivell de vida.  
  • El finançament es distribueix als països i regions de la UE per finançar programes operatius i projectes relacionats amb l’ocupació, des d’ajudar a crear feina fins a solucionar les mancances educatives, la pobresa i la inclusió social.
  • Els beneficiaris solen ser persones, però el finançament també es pot utilitzar per ajudar empreses i organitzacions. 
Més flexibilitat, simplicitat i eficiència

L’actualitzat Fons Social Europeu Plus combina diversos fons i programes existents, agrupant els seus recursos:

Això permet un suport més integrat i orientat. Per exemple, les persones afectades per la pobresa es beneficiaran d'una millor combinació d'assistència material i suport social integral.

A causa d’aquestes normes més flexibles i més senzilles, hauria de ser més fàcil que les persones i les organitzacions es beneficiessin del fons.

Prioritats

El Fons Social Europeu + invertirà en tres àrees principals:

  • Educació, formació i aprenentatge permanent
  • Eficàcia dels mercats laborals i accés igualitari a una ocupació de qualitat
  • Inclusió social i lluita contra la pobresa

El fons també dóna suport a iniciatives que permetin a les persones trobar una millor feina o treballar en una altra regió o país de la UE. Això inclou desenvolupar noves habilitats per a nous tipus de llocs de treball que requereix el transicions verdes i digitals.

Llegiu més sobre les polítiques socials 

Fons Social Europeu +  

Seguir llegint

Protecció de dades

Privadesa en línia: la lluita del GDPR

publicat

on


Dos anys després de la implementació del GDPR, el 45% dels usuaris d'Internet europeus encara no se senten segurs de la seva privadesa a Internet. Tot i que la gran majoria d’empreses encara no reben multes per no protegir les dades dels seus clients, el propòsit previst del GDPR es veu superat per la ximple complexitat de negar-se a compartir les nostres dades, que sovint es presenten com una finestra emergent que us permet comproveu què accepteu compartir, molts llocs web ni tan sols us ofereixen la possibilitat de rebutjar-los.

Seguir llegint

Estratègia de l'aviació per a Europa

Aviació: la UE i l'ASEAN conclouen el primer acord de transport aeri del bloc a bloc del món

publicat

on

La Unió Europea i l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) han conclòs negociacions sobre l'Acord de transport aeri integral ASEAN-UE (AE CATA). Es tracta del primer acord de transport aeri de bloc a bloc del món, que reforçarà la connectivitat i el desenvolupament econòmic entre els 37 estats membres de l’ASEAN i la UE. En virtut de l’acord, les companyies aèries de la UE podran volar fins a 14 serveis setmanals de passatgers i qualsevol nombre de serveis de càrrega, a través i fora de qualsevol país de l’ASEAN, i viceversa. 

La comissària de Transports, Adina Vălean, va dir: “La conclusió d’aquest primer acord de transport aeri“ bloc a bloc ”marca una fita important en la política d’aviació exterior de la UE. Proporciona garanties essencials de competència leal per a les nostres línies aèries i la indústria europees, alhora que reforça les perspectives recíproces de comerç i inversió en alguns dels mercats més dinàmics del món. És important destacar que aquest nou acord també ens proporciona una sòlida plataforma per continuar promovent els alts estàndards de seguretat, seguretat, gestió del trànsit aeri, medi ambient i assumptes socials en el futur. Agraeixo l’enfocament constructiu de totes les parts implicades, que va fer possible aquest acord històric ”. 

L’acord ajudarà a reconstruir la connectivitat aèria entre els països de l’ASEAN i Europa, que ha disminuït dràsticament a causa de la pandèmia COVID-19, i obrirà noves oportunitats de creixement per a la indústria aeronàutica a les dues regions. Les dues parts van expressar la intenció de mantenir discussions regulars i una estreta coordinació per minimitzar les interrupcions dels serveis aeris causades per la pandèmia. L’ASEAN i la UE presentaran ara l’AE CATA per a la depuració legal en preparació per a la signatura en una data posterior. S'ha publicat una declaració conjunta sobre la conclusió de l'Acord integral de transport aeri ASEAN-UE (AE CATA) aquí

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències