Connecteu-vos amb nosaltres

Aviació / aerolínies

La Comissió aprova una mesura francesa de 4 milions d’euros per recapitalitzar Air France

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat els plans francesos d’atorgar fins a 4 milions d’euros per a la recapitalització d’Air France a través del seu holding. La mesura es va aprovar en virtut de les ajudes estatals Marc temporal.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: "França contribuirà fins a 4 milions d'euros per reforçar el capital propi d'Air France i ajudar la companyia aèria a afrontar dificultats financeres derivades del brot de coronavirus. Al mateix temps, el suport públic s’acompanyarà de cadenes, sobretot per garantir que l’Estat francès tingui una remuneració suficient i mesures addicionals per limitar les distorsions de la competència. En particular, Air France s’ha compromès a posar a disposició de les franges horàries a l’aglomerat aeroport de París Orly, on Air France posseeix un important poder de mercat. Això ofereix als transportistes competidors l'oportunitat d'ampliar les seves activitats en aquest aeroport, garantint preus justos i una major opció per als consumidors europeus ".

La mesura de recapitalització francesa

Air France és una companyia aèria de xarxa important que opera a França. És propietat de la companyia Air France-KLM Holding, a la qual l’Estat francès té una participació del 14.3%. Amb una flota de més de 300 avions, Air France juga un paper molt important en l’economia francesa, en termes d’ocupació i connectivitat per a moltes regions franceses, incloses les d’ultramar (Départements et Régions d’outre-mer DOM-TOM).

El 2019, el grup aeri Air France-KLM va reportar un benefici operatiu anual d’aproximadament 750 milions d’euros. No obstant això, com a conseqüència de les restriccions de viatge introduïdes per França i per molts països de destinació per limitar la propagació del coronavirus, Air France i la seva companyia han patit una reducció significativa de les seves activitats, cosa que ha provocat pèrdues operatives importants.

En aquest context, França va notificar a la Comissió en el marc del marc temporal una recapitalització de fins a 4 milions d’euros d’Air France i de la seva companyia holding. La recapitalització de França, que forma part del primer pas del pla de recapitalització del grup, comprèn:

(i) La conversió del préstec estatal de 3 milions d'euros ja concedit per França (aprovat per la Comissió el maig de 2020 sota el nombre de cas SA.57082) en un instrument de capital híbrid, i;

anunci

(ii) una injecció de capital per part de l'Estat, mitjançant la subscripció de noves accions en una ampliació de capital social oberta als accionistes existents i al mercat, en un límit de 1 milions d'euros en funció de la mida d'aquesta operació.

KLM, l’altra filial estratègica del grup Air France-KLM, no es beneficiarà de l’ajut. Entre d'altres, això ho garanteix (i) les característiques específiques dels instruments d'ajuda; (ii) l'estructura corporativa i de govern del grup Air France-KLM; i (iii) el compromís que les relacions entre Air France i la seva participació, per una banda, i KLM, per altra banda, continuaran basant-se en les condicions del mercat.

La Comissió va comprovar que la mesura francesa està d'acord amb Article 107, apartat 3, letra b) TFUE i les condicions previstes en el Marc temporal. En particular, pel que fa a:

  • Condicions sobre la necessitat, idoneïtat i mida de la intervenció: La injecció de capital no superarà el mínim necessari per garantir la viabilitat d’Air France i el seu holding, i no anirà més enllà de restaurar les seves posicions de capital en comparació amb abans de l’esclat del coronavirus.
  • Condicions sobre l’entrada de l’Estat al capital de les empreses i la remuneració: L'ajut a la recapitalització evitarà la insolvència d'Air France i del seu holding, que tindria greus conseqüències sobre l'ocupació francesa, la connectivitat i el comerç exterior. L'estat francès rebrà una remuneració adequada per la inversió i hi ha mecanismes addicionals establerts per incentivar Air France i la seva companyia holding a recuperar la participació en renda variable de l'Estat obtinguda com a resultat de la recapitalització.
  • Condicions relatives a la sortida de l’Estat del capital de les empreses afectades: França es va comprometre a elaborar una estratègia de sortida creïble dins dels dotze mesos posteriors a l’atorgament de l’ajuda, tret que la intervenció de l’Estat es redueixi per sota del nivell del 12% del patrimoni net fins aleshores. Si sis anys després de rebre l'ajut a la recapitalització, la participació de l'Estat en la participació no es redueix significativament d'acord amb el marc temporal, es notificarà a la Comissió un pla de reestructuració d'Air France.
  • Condicions relatives a la governança: Fins que no es amortitzi el 100% de la recapitalització, Air France i el seu holding estaran subjectes a prohibicions de dividends, pagaments de cupons no obligatoris i recompenses d’accions. A més, fins que no es bescanviï almenys el 75% de la recapitalització (d’acord amb les condicions del marc temporal), s’aplica una estricta limitació de la remuneració de la seva gestió, inclosa la prohibició dels pagaments de bonificacions. Aquestes condicions també tenen com a objectiu incentivar Air France, el seu holding i els seus propietaris a recuperar la participació en renda variable de l'Estat obtinguda com a resultat de la recapitalització tan aviat com la situació econòmica ho permeti.
  • Prohibició de subvencions creuades i prohibició d'adquisició: Per garantir que Air France i la seva companyia no es beneficiïn indegudament de l’ajut de recapitalització de l’Estat en detriment de la competència lleial al mercat únic, no poden utilitzar l’ajut per donar suport a activitats econòmiques d’empreses integrades que tenien dificultats financeres abans fins al 31 de desembre de 2019. A més, fins que no es bescanviï almenys el 75% de la recapitalització, Air France i la seva companyia holding, en principi, tenen impedit d’adquirir una participació superior al 10% en competidors o altres operadors de la mateixa línia de negoci.
  • Compromisos per preservar la competència efectiva: Air France es beneficiarà d’una mesura de recapitalització superior als 250 milions d’euros i manté una important potència de mercat a l’aeroport de Paris Orly, on Air France té una gran presència. Aquest aeroport està estructuralment molt congestionat, cosa que significa que les companyies aèries no poden accedir a les franges horàries d’aterratge i enlairament que sol·liciten per a la seva operació a l’aeroport. Per tant, d'acord amb els requisits del marc temporal, calen mesures addicionals per preservar una competència efectiva. Aquests consisteixen en que Air France posa a disposició de 18 companyies competidores fins a XNUMX espais al dia a l’aeroport de París Orly. Aquestes mesures permetran l'entrada o l'expansió duradora d'un transportista competidor en aquest aeroport, en benefici dels consumidors. A més, aquestes mesures requereixen que la companyia aèria competidora que obtingui les ranures d’Air France basi els seus avions i tripulacions a l’aeroport de Paris Orly, de conformitat amb la legislació laboral nacional i de la UE.
  • Transparència i informació pública: Air France i el seu holding hauran de publicar informació sobre l’ús de l’ajut rebut, inclòs sobre com l’ús de l’ajut rebut dóna suport a les activitats de les empreses d’acord amb les obligacions de la UE i nacionals relacionades amb la transformació verda i digital.
  • Seguiment: Un administrador, que haurà de ser nomenat per Air France i la seva participació abans del 5 de maig de 2021, supervisarà i garantirà, segons les instruccions de la Comissió, el compliment dels diferents compromisos. El síndic informarà periòdicament a la Comissió.

La Comissió va concloure que la mesura de recapitalització contribuirà a gestionar l’impacte econòmic del brot de coronavirus a França: la mesura té per objectiu restablir la posició del balanç i la liquiditat d’Air France i del seu holding en la situació excepcional causada per la pandèmia de coronavirus, mentre mantenint les garanties necessàries per limitar les distorsions de la competència. És necessari, adequat i proporcionat per solucionar una pertorbació greu de l’economia d’un estat membre, d’acord amb l’article 107 (3) (b) del TFUE i les condicions establertes al marc temporal.

Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar la mesura d'acord amb les normes d'ajuda estatal de la UE.

Fons

La Comissió ha adoptat una Marc temporal permetre als estats membres utilitzar la plena flexibilitat prevista en les normes d’ajuda estatal per donar suport a l’economia en el context del brot de coronavirus. El marc temporal, modificat el 3 abril, 8 Mai, 29 juny, 13 octubre 2020 i 28 January 2021, preveu els tipus següents d’ajut que poden concedir els estats membres:

(I) Ajuts directes, injeccions patrimonials, avantatges fiscals selectius i pagaments anticipats de fins a 225,000 € a una empresa activa en el sector agrícola primari, 270,000 € a una empresa activa en el sector de la pesca i l’aqüicultura i 1.8 milions d’euros a una empresa activa en la resta de sectors per atendre les seves urgents necessitats de liquiditat. Els estats membres també poden concedir, fins al valor nominal d’1.8 milions d’euros per empresa, préstecs amb interès zero o garanties en préstecs que cobreixin el 100% del risc, excepte en el sector de l’agricultura primària i en el sector de la pesca i l’aqüicultura, on els límits de S’apliquen 225,000 € i 270,000 € per empresa respectivament.

(Ii) Garanties estatals per als préstecs de les empreses per assegurar que els bancs continuïn proporcionant préstecs als clients que els necessiten. Aquestes garanties estatals poden cobrir fins a un 90% del risc dels préstecs per ajudar les empreses a cobrir les necessitats d'inversió de capital i treballs immediats.

(iii) Préstecs públics subvencionats a empreses (deute superior i subordinat) amb tipus d'interès favorables a les empreses. Aquests préstecs poden ajudar les empreses a cobrir les necessitats immediates de capital de treball i inversions.

(iv) Garanties per als bancs que orientin l'ajut estatal a l'economia real que aquesta ajuda es considera una ajuda directa als clients dels bancs, no als mateixos bancs, i dóna orientacions sobre com garantir una distorsió mínima de la competència entre bancs.

(V) Assegurança pública de crèdit a l'exportació a curt termini per a tots els països, sense la necessitat que l’estat membre en qüestió demostri que el país respectiu és “no comercialitzable”.

(Vi) Suport a la investigació i desenvolupament relacionats amb el coronavirus (R + D) per fer front a l’actual crisi sanitària en forma d’ajuts directes, avenços reemborsables o avantatges fiscals. Es pot concedir un plus per a projectes de cooperació transfronterera entre els Estats membres.

(vii) Suport a la construcció i escalat d’instal·lacions de proves per desenvolupar i provar productes (incloses vacunes, ventiladors i roba de protecció) útils per combatre el brot de coronavirus fins al primer desplegament industrial. Es pot adoptar com a subvencions directes, avantatges fiscals, bestretes reemborsables i garanties sense pèrdues. Les empreses podran beneficiar-se d’una bonificació quan la seva inversió tingui el suport de més d’un estat membre i quan la inversió es conclogui dins dels dos mesos posteriors a l’atorgament de l’ajut.

(viii) Suport per a la producció de productes rellevants per afrontar el brot de coronavirus en forma d’ajuts directes, avantatges fiscals, bestretes reemborsables i garanties sense pèrdues. Les empreses podran beneficiar-se d’una bonificació quan la seva inversió tingui el suport de més d’un estat membre i quan la inversió es conclogui dins dels dos mesos posteriors a l’atorgament de l’ajut.

(ix) Suport dirigit en forma d’ajornament de pagaments d’impostos i / o suspensions de cotitzacions a la seguretat social per a aquells sectors, regions o per a tipus d’empreses que més afecten el brot.

(X) Suport dirigit en forma de subvencions salarials als empleats per a les empreses de sectors o regions que han patit la majoria de brots de coronavirus i, d’altra manera, haurien hagut d’acomiadar personal.

(xi) Ajuda de recapitalització orientada a empreses no financeres, si no hi ha cap altra solució adequada disponible. Hi ha garanties per evitar distorsions indegudes de la competència al mercat únic: condicions de la necessitat, adequació i mida de la intervenció; condicions sobre l'entrada de l'Estat al capital de les empreses i la remuneració; les condicions relatives a la sortida de l’Estat del capital de les empreses afectades; condicions relatives a la governança, inclosa la prohibició de dividends i els límits de remuneració per a la direcció; prohibició de la prohibició de subvencions i adquisicions creuades i mesures addicionals per limitar les distorsions de la competència; requisits de transparència i d'informes.

(xii) Suport per a costos fixos no coberts per a les empreses que s’enfronten a un descens de la facturació durant el període elegible d’un 30% com a mínim en comparació amb el mateix període del 2019 en el context del brot de coronavirus. El suport contribuirà a una part dels costos fixos dels beneficiaris que no estan coberts pels seus ingressos, fins a un import màxim de 10 milions d'euros per empresa.

La Comissió també permetrà als estats membres convertir fins al 31 de desembre de 2022 els instruments amortitzables (per exemple, garanties, préstecs, bestretes amortitzables) concedits en virtut del marc temporal en altres formes d’ajut, com ara subvencions directes, sempre que es compleixin les condicions del marc temporal.

El marc temporal permet als estats membres combinar entre si totes les mesures de suport, excepte els préstecs i garanties per al mateix préstec i que superen els llindars previstos pel marc temporal. També permet als estats membres combinar totes les mesures de suport concedides en virtut del marc temporal amb les possibilitats existents d’atorgar de minimis a una empresa de fins a 25,000 € en tres exercicis fiscals per a empreses que actuen al sector agrícola primari, 30,000 € en tres exercicis fiscals. empreses actives en el sector pesquer i aqüícola i 200,000 € en tres exercicis per a empreses actives en la resta de sectors. Al mateix temps, els Estats membres s'han de comprometre a evitar la acumulació indeguda de mesures de suport per a les mateixes empreses per limitar el suport per satisfer les seves necessitats reals.

A més, el Marc Temporal complementa les moltes altres possibilitats que ja tenen disponibles els estats membres per mitigar l'impacte socioeconòmic del brot de coronavirus, d'acord amb les normes sobre ajuts estatals de la UE. El 13 de març de 2020, la Comissió va adoptar un Comunicació sobre una resposta econòmica coordinada al brot COVID-19 establint aquestes possibilitats. Per exemple, els estats membres poden fer canvis generalment aplicables a favor de les empreses (per exemple, ajornar impostos o subvencionar treballs de curta durada en tots els sectors), que no queden fora de les normes d’ajut estatal. També poden concedir indemnitzacions a les empreses pels danys soferts i causats directament pel brot de coronavirus.

El marc temporal estarà vigent fins a finals de desembre de 2021. Amb l'objectiu de garantir la seguretat jurídica, la Comissió avaluarà abans d'aquesta data si cal ampliar-la.

La versió no confidencial de la decisió s'ha fet disponible sota el nombre de cas al SA.59913 Registre d'ajudes estatals sobre la Comissió competència lloc web un cop resoltes les qüestions de confidencialitat. Les noves publicacions de decisions d’ajuda d’Estat a Internet i al Diari Oficial figuren a la llista Notícies electròniques setmanals de la competició.

Es pot trobar més informació sobre el Marc temporal i altres accions que la Comissió ha fet per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus. aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències