Governar les Commons

| Octubre 18, 2019

La Unió Europea té l'oportunitat de donar forma millor al mercat digital per a la propera generació. Com a ciutadans digitals, és la nostra responsabilitat fer un seguiment de les qüestions que importen - escriu Nayef Al-Rodhan.

Quan els recent designats comissaris europeus ocupin oficialment els seus llocs a 1st Al novembre, tornaran a tenir en compte algunes qüestions importants sobre la política tecnològica. Es tracta de decisions que podrien reformular fonamentalment els models de negoci de les empreses Big Tech, redibuixar el panorama de la competència i afirmar Europa com a directora mundial de regles globals quan es tracta d’unes potents empreses tecnològiques i els efectes que tenen sobre la nostra política i cultura.

És imprescindible controlar el progrés tecnològic. La innovació humana avança a les velocitats més importants. Coses que mai somiem es converteixen en realitat, com biologia sintètica, bioinformàtica, millora cognitiva, enginyeria genètica, impressió 3D i 4D, intel·ligència artificial, sistemes d’armes automatitzats, capes d’invisibilitat, computació quàntica i fins i tot informàtica neuromòrfica. Juntament amb el seu evident potencial massiu, aquests avenços també suposen riscos importants per a l’estabilitat social, la igualtat, la dignitat humana, el lliure albir, la seguretat nacional i global i fins i tot per a la mateixa supervivència de la nostra espècie.

Com podem assegurar-nos que aquestes innovacions tecnològiques en constant evolució no destrueixen la humanitat o agreugen les desigualtats i les intrusions de la privadesa? Les tecnologies emergents ofereixen als estats més instruments i mitjans per al control i la vigilància, sovint violant les llibertats civils. Cal cercar amb més fervor l’equilibri entre la necessitat de conèixer els Estats en nom de la seguretat i el respecte a la privadesa. També els actors no estatals, com les grans entitats corporatives multinacionals, que recullen quantitats massives de dades personals, han de ser regulades millor.

Hem d’equilibrar els vertiginosos potencials dels avenços tecnològics amb les preocupacions ètiques i de seguretat i passar dels riscos a les regulacions. Això també ha d’incloure mecanismes per supervisar els supervisors o “regular els reguladors”, per la qual cosa és igualment important que siguem conscients dels poders a l’hora de regular el panorama global.

La seva ambició ha de ser promoure la meva publicació prèvia basada en el govern Les necessitats de dignitat de 9 - que inclouen: raó, seguretat, drets humans, responsabilitat, transparència, justícia, oportunitat, innovació i inclusivitati equilibreu-los amb els atributs de la naturalesa humana 3: emocionalitat, amoralitat i egoisme - sense sufocar la innovació.

En la carrera per regular la Big Tech, en els darrers anys ha quedat clarament aclaparat que el primer moviment es converteix en el principal fabricant de regles globals. El grup de responsables polítics capaços de plantejar una visió de regulació a nivell mundial té un avantatge evident: permetre’ls pressionar els altres òrgans reguladors perquè facin complir les seves regles, fins i tot en contra de les seves agendes domèstiques.

Amb un gran mercat de 500 milions de ciutadans, la majoria dels quals són relativament rics a escala global i equipats amb la capacitat de coordinar les accions en qüestions controvertides com la privadesa, la competència i els impostos digitals, la UE s’ha establert com la del món. pacesetter regulador.

En aquests àmbits, la UE s'ha projectat a l'escenari global amb una força especial durant l'últim any i mig, avançant les seves prerrogatives reguladores dins de les agendes de fòrums internacionals com G7 i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Brusel·les s'està convertint en el formulador més important de la regulació antimonopoli. A principis d’aquest any, els funcionaris europeus van publicar un informe que pretenia que els reguladors escrutessin amb més intensitat les propostes d’adquisició basades en la forma en què les empreses utilitzaven les dades.

Margrethe Vestager, la comissària de la competència altament intervencionista de la UE, que ha llançat diversos casos d’alt perfil contra Google, Amazon i Apple, ha estat nomenada per al seu paper per a un segon mandat sense precedents. Així que la tendència que s'ha iniciat en aquestes qüestions és probable que continuï, si no que es fa més forta. Ja ha advertit recentment a Silicon Valley que passarà més enllà de les multes durant el seu segon mandat i examinarà altres mesures per garantir un terreny de joc just.

Ursula von der Leyen, la nova entitat executiva de la UE, ha suggerit noves lleis sobre intel·ligència artificial i l'ús de big data dins dels dies 100 de la presa de possessió del càrrec el mes que ve. Ella i el seu equip també estan pensant en crear un fons dedicat a multimilions d'euros per donar suport i promoure el sector tecnològic europeu.

A mesura que els consumidors digitals de tot el món continuen prestant més atenció a les seves relacions amb empreses com Google, Amazon, Facebook i Apple (els usuaris de les quals es troben en els milers de milions de persones a tot el món), sembla inevitable que una regió hagi de començar a liderar el debat i la implementació. formes de regulació adequades.

La presa de decisions efectiva per la propera Comissió, que es durà a terme amb l’objectiu de defensar els drets bàsics alhora que dinamitzeu els mercats digitals mitjançant els principis d’equitat i competència, podria tenir el potencial de revolucionar l’economia digital, provocant un món en el qual hi hagi molts més guanyadors, més que no pas un nombre reduït d’empreses els avantatges establerts dels quals marquen el mercat en favor dels monopolis. El que queda per veure és si aquestes qüestions difícils, però necessàries, seran abordades o evitar convenientment.

El professor Nayef Al-Rodhan és responsable del Programa de Geopolítica i Futurs Globals del Centre de Ginebra i membre honorari de la Universitat d'Oxford. Twitter: @SustainHistory

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, dades, Protecció de dades, economia digital, Mercat únic digital, societat digital, La tecnologia digital

Els comentaris estan tancats.