Connecteu-vos amb nosaltres

economia digital

S'explica la Llei de mercats digitals de la UE i la Llei de serveis digitals

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Dues lleis principals de la UE estan a punt de canviar el panorama digital. Descobriu en què consisteix la Llei de mercats digitals i la Llei de serveis digitals.

El poder de les plataformes digitals

Durant les dues últimes dècades, les plataformes digitals s'han convertit en una part integral de les nostres vides; és difícil imaginar-se fer alguna cosa en línia sense Amazon, Google o Facebook.

Tot i que els beneficis d'aquesta transformació són evidents, la posició dominant adquirida per algunes d'aquestes plataformes els atorga avantatges importants sobre els competidors, però també una influència indeguda sobre la democràcia, els drets fonamentals, les societats i l'economia. Sovint determinen les innovacions futures o l'elecció del consumidor i serveixen com els anomenats guardians entre les empreses i els usuaris d'Internet.

Per abordar aquest desequilibri, la UE està treballant per actualitzar les normes actuals que regulen els serveis digitals mitjançant la introducció del Llei de mercats digitals (DMA) i el Llei de serveis digitals (DSA), que crearà un conjunt únic de normes aplicables a tota la UE. > 100,000 Nombre de plataformes en línia que operen a la UE. Més del 90% d'aquestes són petites i mitjanes empreses.

Descobriu què està fent la UE per donar forma a la transformació digital.

Regulació de les grans pràctiques tecnològiques: Llei de mercats digitals

L'objectiu de la Llei de mercats digitals és garantir condicions equitatives de joc per a totes les empreses digitals, independentment de la seva mida. El reglament establirà normes clares per a les grans plataformes -una llista de "s'ha de fer" i "no fer"- que tenen com a objectiu evitar que imposen condicions injustes a empreses i consumidors. Aquestes pràctiques inclouen la classificació dels serveis i productes oferts pel propi gatekeeper superior a serveis o productes similars oferts per tercers a la plataforma del gatekeeper o no oferir als usuaris la possibilitat de desinstal·lar cap programari o aplicació preinstal·lada.

anunci

Les regles haurien d'impulsar la innovació, el creixement i la competitivitat i ajudaran les empreses més petites i les start-ups a competir amb actors molt grans. Avui dia, és evident que les regles de competència per si soles no poden abordar tots els problemes als quals ens enfrontem amb els gegants tecnològics i la seva capacitat per establir les regles mitjançant pràctiques comercials deslleials. La Llei de mercats digitals descartarà aquestes pràctiques, enviant un senyal fort a tots els consumidors i empreses del mercat únic: les regles les estableixen els colegisladors, no les empreses privades Andreas Schwab (PPE, Alemanya) Diputat líder a la Llei de mercats digitals.

La Llei de mercats digitals també establirà els criteris per identificar les grans plataformes en línia com a gatekeepers i donarà a la Comissió Europea la facultat de dur a terme investigacions de mercat, permetent actualitzar les obligacions dels gatekeepers quan sigui necessari i sancionar els mals comportaments.

Espai digital més segur: Llei de serveis digitals

La Llei de serveis digitals se centra a crear un espai digital més segur per als usuaris digitals i les empreses, protegint els drets fonamentals en línia. Entre les preocupacions bàsiques que aborda aquesta llei es troben el comerç i l'intercanvi de béns, serveis i continguts il·legals en línia i els sistemes algorísmics que amplifiquen la propagació de la desinformació.

La Llei de serveis digitals donarà a les persones més control sobre el que veuen en línia: els usuaris podran decidir si volen o no permetre la publicitat dirigida i tindran informació clara sobre per què se'ls recomana un contingut específic.

Les noves normes també ajudaran a protegir els usuaris continguts nocius i il·legals. Milloraran significativament l'eliminació de contingut il·legal, assegurant-se que es faci el més ràpid possible. També ajudarà a fer front al contingut nociu que, com ara la desinformació política o relacionada amb la salut, no ha de ser il·legal i introduirà millors regles per a la moderació del contingut i la protecció de la llibertat d'expressió. Els usuaris seran informats sobre l'eliminació del seu contingut per plataformes i podran impugnar-lo.

La Llei de serveis digitals també inclourà normes que garanteixen que els productes venuts en línia siguin segurs i compleixin els estàndards més alts establerts a la UE. Els usuaris tindran un millor coneixement dels venedors reals dels productes que compren en línia.

Propers passos

El Parlament debatrà la seva posició sobre la Llei de mercats digitals el 14 de desembre i la votarà el 15 de desembre. Aleshores podrà iniciar negociacions amb els governs de la UE durant el primer semestre del 2022.

El comitè del mercat interior va aprovar la seva posició sobre la Llei de serveis digitals el 14 de desembre. Aquest text serà considerat i votat per tot el Parlament al gener, cosa que permetria que les negociacions amb els països de la UE al Consell també s'iniciïn durant el primer semestre de 2022.

Consulteu més informació sobre com la UE configura el món digital

comunicats de premsa 

Per saber més 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències