Connecteu-vos amb nosaltres

societat digital

El DSA necessita un compromís clar i coherent sobre la publicitat digital

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Després d'haver aconseguit un acord sobre la Llei de mercats digitals (DMA) el mes passat, la UE està a punt d'entrar a les etapes finals de negociació per a l'altra meitat del paquet de serveis digitals; la Llei de serveis digitals (DSA). Aquest període serà un moment crucial per al DSA, ja que haurà de resoldre completament alguns problemes espinosos abans d'aconseguir el consens, però el debat fins ara ha estat fort, escriu Konrad Shek, director del Grup d'Informació Publicitària.

Un dels temes que s'ha centrat especialment és la publicitat dirigida. La publicitat dirigida és una eina important per a moltes organitzacions d'Europa. Sabem que permet a les petites empreses connectar amb els clients; ajuda els moviments socials i benèfics a mobilitzar suport i genera ingressos crucials per a les editorials. Per tant, els moviments per restringir o fins i tot prohibir la publicitat dirigida podrien tenir greus implicacions per a aquestes organitzacions i empreses.

Malgrat això, pot sorprendre saber que encara no hi ha una definició consensuada del que significa la publicitat dirigida. L'orientació, en si, és un terme ampli i es podria dir que la publicitat "s'orienta" a les persones, ja sigui en línia o fora de línia. Per tant, la claredat legal sobre la definició d'orientació és tan important, sobretot perquè la DSA tindrà efectes profunds i de gran abast que podrien afectar milers d'empreses a tot Europa. 

Tots estem d'acord que la protecció dels infants és de primordial importància. Els nens passen més temps en línia i els pares estan preocupats pel que troben els seus fills en línia. El principi de protecció dels nens pel que fa a la publicitat dirigida i l'ús de determinats tipus de dades és benvingut. Es tracta, de fet, d'un principi que s'ha consagrat als codis d'autoregulació de la indústria i que les organitzacions d'autoregulació d'Europa han fet complir des de fa molts anys. Tanmateix, hem d'assegurar-nos que qualsevol restricció no es tradueixi en una prohibició general per la porta del darrere. Això es deu al fet que orientar anuncis lluny dels nens requereix un tractament de dades personals per confirmar que l'usuari és realment un nen. L'alternativa són les dures mesures de verificació de l'edat que serien un anatema per a tots els consumidors.

Tot just fa quatre anys que va entrar en vigor el GDPR. La Comissió ha afirmat anteriorment que el GDPR va assolir amb èxit els seus objectius i s'ha convertit en un punt de referència mundial per als alts nivells de protecció de dades personals. Els ciutadans s'han empoderat i han estat més conscients dels seus drets de dades personals. El GDPR ja estableix normes sobre l'ús de categories sensibles de dades que són exigibles per les autoritats nacionals de protecció de dades. Per tant, sembla estrany introduir disposicions addicionals a través del DSA que repliquin el que ja hi ha al GDPR. No només correm el risc de crear confusió i incertesa, sobretot quan es tracta de garantir l'aplicació adequada de les normes, sinó que tampoc està clar quin serà el resultat si hi ha un xoc entre els poders reguladors atorgats tant al DSA com al GDPR. Segurament, una implementació completa i adequada del GDPR hauria de ser el camí a seguir.

Un altre àmbit que ha cridat l'atenció dels responsables polítics en el debat de la DSA són els anomenats "patrons foscos" que suposadament pretenen influir en el comportament dels consumidors mitjançant interfícies d'usuari en línia. Però ens costa veure la diferència entre els patrons foscos i el concepte legal ben establert de pràctiques comercials deslleials. De fet, les recents orientacions de la Comissió deixen clar que l'article 6 de la Directiva sobre pràctiques comercials deslleials cobreix qualsevol acció enganyosa que enganyi o pugui enganyar el consumidor mitjà i que pugui fer que prengui una decisió transaccional que ell o ella faria. han pres d'una altra manera. És a dir, ja tenim un marc legislatiu que tracta els anomenats “patrons foscos”. Tanmateix, les propostes actuals de DSA són excessivament àmplies i es defineixen vagament sense cap referència a la legislació o orientació existents i, tanmateix, pretenen prohibir qualsevol pràctica considerada un "patró fosc". Qualsevol persona profana podria reconèixer les implicacions massives de la interacció dels usuaris en línia i serà un malson per a qualsevol regulador fer-ho complir. Tot i que certament hi ha pràctiques que necessiten un examen, la solució definitivament no és una prohibició a l'engròs.

El DSA és una de les lleis més importants per a la UE dels darrers anys. S'ha avançat molt en les negociacions fins ara. Encara tenim l'esperança que es pugui assolir un compromís clar i coherent sobre la publicitat digital abans que acabin les negociacions.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències