Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Enmig de les celebracions del Mercat Únic, la lluita per assegurar el seu futur

COMPARTIR:

publicat

on

Al Parlament Europeu d'Estrasburg s'han celebrat trenta anys del Mercat Únic, però hi ha advertències que el seu futur depèn de resistir el proteccionisme que s'apodera de l'economia global. Els estats membres gairebé no són immunes a l'instint de posar els seus propis interessos en primer lloc, escriu l'editor polític Nick Powell.

Pocs eurodiputats es van molestar en assistir-hi, però la sessió de febrer a Estrasburg es va inaugurar amb una cerimònia per commemorar els 30 anys del mercat únic. Un vídeo aclamava a un expresident de la Comissió Europea, on s'explicava com l'any 1993, “la visió de Jacques Delors es va fer realitat”.

No s'ha esmentat el paper del vicepresident de mercat interior de Delors, Arthur Cockfield, de vegades conegut com el "pare del mercat únic"; encara menys el contundent suport que va rebre de la primera ministra que l'havia nomenat, Margaret Thatcher. Més aviat, la presidenta del Parlament, Roberta Metsola, va dir que no podia parlar del Mercat Únic, “sense esmentar la lamentada sortida del Regne Unit, on realment enteníem què significa formar part del Mercat Únic”.

La seva afirmació era que és fàcil caure en el que ella anomenava "la narrativa deformada dels euroescèptics", reconeixent implícitament que aquestes opinions no han desaparegut del discurs polític europeu amb la marxa dels polítics britànics que no podien acceptar el que Margaret Thatcher havia subscrit. .

La comissària de Competència, Margrethe Vestager, va dir als eurodiputats que fins i tot després de 30 anys, el mercat únic "no era un fet". Fins i tot va afegir que "això no és per sempre", potser semblant més pessimista del que pretenia. El seu missatge principal va ser que “no construïm competitivitat amb les subvencions”.

El comissari Vestager ha escrit als ministres de finances de la UE proposant un nou marc d'ajuda estatal, advertint del risc que les empreses es traslladin als Estats Units a causa dels 369 milions de dòlars que hi ha darrere de la Llei de reducció de la inflació del president Biden. El seu mateix nom és un rebuig al pensament de lliure mercat, que sosté que les subvencions i el proteccionisme fan pujar els preus que paguen els consumidors.

Amb això en ment, el comissari vol mesures temporals, específiques i transitòries que ofereixin "ajudes a la inversió contra la deslocalització" proporcionades a on "aquest risc existeix realment". L'amenaça per al Mercat Únic és que no tots els Estats membres tenen la base imposable per finançar-lo, "el mateix espai fiscal per a les ajudes estatals", com diu ella.

anunci

"Això és un fet", continua, "un risc per a la integritat d'Europa". El marc temporal de crisi, per fer front primer a les conseqüències econòmiques de la pandèmia de covid i ara de la invasió russa d'Ucraïna, ha permès que les persones amb les butxaques més profundes ajudin al màxim les seves empreses.

Dels 672 milions d'euros que la Comissió ha aprovat en el marc, el 53% els ha gastat Alemanya i el 24% França. Itàlia ocupa el tercer lloc amb un 7%, amb la despesa dels altres 24 països amb prou feines visible al gràfic de la Comissió.

La resposta de Vestager és crear un fons europeu col·lectiu que coincideixi amb la potència de foc dels Estats Units, tot i que els nord-americans podrien observar que fins ara són ells els que han estat superats, amb Alemanya sola que iguala aproximadament la despesa que han autoritzat. Però tindrien poca simpatia del president del Consell, Charles Michel.

Va dir al Parlament Europeu que els objectius de transició verda de la Llei de reducció de la inflació eren lloables i legítims, però que les subvencions i bonificacions fiscals plantejaven greus problemes per a la competència i el comerç internacionals. "El nostre aliat nord-americà està adoptant una política massiva d'ajuda estatal", va advertir.

Ha defensat el model de mercat social que comporta uns costos laborals i ambientals més elevats a Europa, mentre que també hi ha hagut costos energètics més elevats que als Estats Units. "Per tant, hem de mobilitzar recursos massius per impulsar una política industrial europea ambiciosa per impulsar la competitivitat, augmentar la productivitat i estimular la inversió".

Pràcticament al mateix temps que el discurs de Michel a Estrasburg, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, es va dirigir al Fòrum Econòmic Mundial a Davos. Va explicar els plans per alleujar les restriccions de la UE a les ajudes estatals alhora que va suggerir que els EUA i la UE havien de cooperar més. Bàsicament, volia que les empreses europees es beneficiïn dels subsidis nord-americans quan venen productes com ara cotxes elèctrics al mercat nord-americà.

Presumiblement això seria sobre una base recíproca. La subvenció de la UE a les importacions dels Estats Units suposaria un gran xoc per al sistema quan el Mercat Únic entra en la seva quarta dècada.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències