Connecteu-vos amb nosaltres

mercat únic

Quo Vadis, política de cohesió? El desenvolupament regional a Europa a la cruïlla

COMPARTIR:

publicat

on

By Thomas Schwab, expert sènior en economia europea de la Bertelsmann Stiftung, una fundació no partidista amb seu a Gütersloh, Alemanya.

La política de cohesió, la base del desenvolupament regional d'Europa, es troba en una cruïlla crucial. Durant dècades, ha estat fonamental per reduir les disparitats econòmiques, socials i territorials a la UE. Tanmateix, els reptes recents exigeixen una atenció i una adaptació urgents.

En primer lloc, la política de cohesió opera en un panorama global canviant. La invasió russa d'Ucraïna va intensificar la competència comercial mundial i la necessitat imperiosa d'abordar el canvi climàtic que avança ha introduït noves prioritats. Aquests canvis afecten les regions de manera desigual i plantegen preguntes essencials sobre l'equilibri de l'eficiència i l'equitat. Essencialment, el repte rau a distribuir els beneficis de manera justa i compartir els costos de manera equitativa. La política de cohesió, arrelada en el compromís de la UE de fer que el mercat únic sigui beneficiós per a tothom, ha d'evolucionar per satisfer aquestes noves demandes globals.

Financerament, la política de cohesió és important, ja que representa aproximadament un terç de la despesa de la UE, seguint de prop la Política Agrària Comuna (PAC). Amb les prioritats emergents que requereixen fons i les existents com la transició verda sense finançament, la competència pels recursos financers de la UE s'intensifica. Aquesta situació planteja preguntes crítiques sobre l'eficàcia de la política de cohesió i la capacitat de les regions per treure el màxim profit dels fons de cohesió. Malgrat els notables èxits, especialment a l'Europa central i oriental, la política de cohesió ha de demostrar contínuament la seva rellevància.

Cal millorar el disseny de la política de cohesió. El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (RRF), inicialment una eina de resposta a la crisi, ha sorgit com un nou actor en el desenvolupament estructural, fins al 2026. Mostra un enfocament més centralitzat, obviant la governança multinivell i la participació de les parts interessades regionals i posa l'accent en els pressupostos basats en el rendiment. amb condicionalitats ex ante. Tot i que ofereix lliçons valuoses, encara està pendent una avaluació exhaustiva de l'impacte del RRF. No obstant això, hi ha pressió per integrar els pressupostos basats en el rendiment i altres elements a la política de cohesió per augmentar-ne l'eficàcia.

La política de cohesió també ha de crear més sinergies amb altres iniciatives de la UE. El principi de cohesió va més enllà de la política de cohesió. Equilibrar l'equitat i l'eficiència és un repte a través de diverses polítiques. Per exemple, el foment de la innovació implica escollir entre donar suport als centres de recerca líders a les regions desenvolupades o alliberar el potencial de les zones menys desenvolupades. La transició a l'energia verda també és prometedora per reduir les disparitats, cosa que fa que sigui inherentment cohesionat la demanda d'alineació de polítiques.

anunci

A més, integrar millor els programes nacionals de desenvolupament regional amb la política de cohesió de la UE pot maximitzar l'impacte i l'eficiència.

Les properes setmanes i mesos seran determinants. El 18 de juny, el Consell d'Afers Generals debatrà sobre la Política de Cohesió, seguit de les deliberacions del Consell Europeu sobre l'agenda estratègica per al període 2024-2029 els dies 27 i 28 de juny. Aquestes reunions marcaran el futur del desenvolupament regional a tota la UE. Amb la presa de possessió d'una nova Comissió a la tardor i les negociacions per al proper marc financer plurianual (MFP) a partir de l'any vinent, la política de cohesió estarà al capdavant dels debats polítics.

La política de cohesió i, per tant, el desenvolupament regional a Europa, s'enfronta a moments clau. Les properes decisions del Consell Europeu guiaran el camí per al futur d'aquesta política. Una política de cohesió millorada amb una missió clara, un disseny millorat i una base financera sòlida pot ser fonamental per als esforços de la Unió Europea per dominar els reptes globals, millorar la seva posició al món i servir com a eix vertebrador per a la integració europea, tal com es pretén des del seu objectiu. inici.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències