Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

Protecció dels fons de la UE: la UE hauria de fer més per detectar, prevenir i recuperar els fraus 

COMPARTIR:

publicat

on

En l'informe, aprovat dilluns (4 de desembre) per 17 vots a favor, cap en contra i dues abstencions, la Comissió de Control Pressupostària subratlla el gran risc per als interessos financers de la UE que suposa el nepotisme utilitzat en la captació de fons de la UE. CONT.

Els eurodiputats de la comissió també estan preocupats per la últimes dades demostrant que la seguretat dels periodistes a la UE s'ha deteriorat i demanen una millor protecció dels periodistes d'investigació que poden contribuir significativament a lluitar contra la corrupció i la impunitat.

Ucraïna

El text adoptat diu que el Fons de la UE per a l'assistència a països no comunitaris i els diners destinats a la resposta d'Europa a l'agressió de Rússia contra Ucraïna no estan adequadament monitoritzats i controlats. Demanen a la Comissió que realitzi controls més exhaustius per garantir que els fons de la UE acabin destinant-se als més necessitats.

En particular, els eurodiputats estan preocupats pel pic d'irregularitats que afecten Instrument d'ajuda a la preadhesió (IPA) i demanen a la Comissió que també a prova de frau qualsevol acció futura, com en el cas d'Ucraïna, que rebrà recursos importants de l'IPA i Horizon Europe.

Estat de dret a Hongria i Polònia

El comitè aixeca l'alarma sobre els plans informats de la Comissió per desemborsar els 6.3 milions d'euros suspesos del Facilitat de recuperació i resiliència (RFF) a Hongria a canvi del seu aval de l'ajuda a Ucraïna. Els diputats diuen que els fons suspesos només s'han de lliurar a Hongria si les mesures correctives adoptades pel govern hongarès han demostrat ser efectives a la pràctica.

anunci

Sobre Polònia, reiteren la seva preocupació per la conclusions sobre greus mancances del poder judicial i del sector dels mitjans i demanar a la Comissió que alliberi fons del RRF només un cop s'hagin acomplert totes les peticions relacionades amb el respecte de l'estat de dret.

L'Oficina del Fiscal Europeu

MEPs insist that Denmark, Hungary, Ireland, Poland and Sweden should join the European Public Prosecutor’s Office without delay. The EU Prosecutor should be granted an autonomous budget, they urge, to best protect the European Union’s interests.

Instal·lació de recuperació i resiliència

Els eurodiputats encara estan preocupats perquè els interessos financers de la UE no estiguin protegits de manera sòlida en el RRF, a causa de defectes en els sistemes d'informació i control dels estats membres, les característiques inherents al model de despesa del RRF, que presenta dificultats a l'hora d'avaluar la taxa d'error, i les limitacions de la metodologia de suspensió de pagament de la Comissió.

Tot i que hi ha diferències significatives entre els informes dels estats membres i el seguiment de la sospita de frau, els eurodiputats demanen, en particular, a Finlàndia, Irlanda i Polònia que adoptin estratègies nacionals antifrau per demostrar que es prenen seriosament la protecció dels fons de la UE.

Fons

El Enquestes de la UE sobre corrupció de 2022 mostren que la corrupció continua sent una preocupació seriosa per als ciutadans i les empreses de la UE a la UE, i molts ciutadans creuen que la corrupció està generalitzada al seu país (68%) i que el nivell de corrupció ha augmentat (41%).

El nombre de casos de frau i irregularitats denunciats per les autoritats nacionals i de la UE va augmentar lleugerament el 2022 respecte al 2021, mentre que, al mateix temps, el finançament afectat relacionat amb aquests casos el 2022 va disminuir fins als 1.77 milions d'euros (des de 3.24 milions d'euros el 2021).

La taxa de recuperació global el 2022, tant per als casos fraudulents com per als no fraudulents, va ser només del 48% (en comparació amb el 54% del 2021) i que la xifra dels casos fraudulents era només del 2%.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències