Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

Indústria de la defensa: la Comissió posa en marxa el Fons Europeu de Defensa amb 1.2 milions d'euros i atorga 26 nous projectes de cooperació industrial per més de 158 milions d'euros

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió ha adoptat un paquet de decisions que donen suport a la competitivitat i la capacitat d'innovació de la indústria de defensa de la UE. L’adopció del primer programa de treball anual del Fons Europeu de Defensa (FED) obre el camí al llançament immediat de 23 convocatòries de propostes per a un total de 1.2 milions d’euros de finançament de la UE en suport de projectes de recerca i desenvolupament en defensa col·laborativa. A més, en el marc del programa precursor del FED, el Programa Europeu de Desenvolupament de la Indústria de Defensa (EDIDP), es van seleccionar 26 nous projectes amb un pressupost superior a 158 milions d’euros. A més, dos grans projectes de desenvolupament de capacitats han rebut avui una subvenció concedida directament de 137 milions d’euros en virtut de l’EDIDP.

La vicepresidenta executiva d'Europa apta per a l'era digital, Margrethe Vestager, va dir: "El Fons Europeu de Defensa juga ara un paper clau a l'hora de fer de la cooperació industrial de defensa a Europa una realitat permanent. Això afavorirà la competitivitat de la UE i contribuirà a assolir les nostres ambicions tecnològiques. Amb una participació significativa d’empreses de totes les mides i de tota la UE, el Fons ofereix grans oportunitats per fomentar la innovació i les capacitats més avançades. El 30% del finançament destinat a petites i mitjanes empreses és un començament molt prometedor ”.

El comissari del mercat interior, Thierry Breton, va dir: "El 2021, el Fons Europeu de Defensa pren vida. Amb el primer programa de defensa dedicat a la UE, la cooperació europea en defensa esdevindrà la norma. Les autoritats públiques gastaran millor juntes i les empreses (grans o petites) de tots els estats membres se’n beneficiaran, cosa que donarà lloc a cadenes de valor industrials de defensa europees més integrades. Només el 2021, el FED finançarà fins a 1.2 bilions d'euros en projectes de capacitat de defensa de gamma alta com la propera generació de caces d'avions, tancs o vaixells, així com tecnologies de defensa crítiques com el núvol militar, la IA, els semiconductors, l'espai, contra-mesures cibernètiques o mèdiques ".

anunci

Programa de treball EDF 2021: un canvi de pas en l’ambició

Durant el primer any, el FED cofinançarà projectes de gran envergadura i complexos per un import total d’1.2 milions d’euros. Per finançar aquest ambiciós desplegament, el pressupost del FED 2021 de 930 milions d’euros s’ha complementat amb una recàrrega de 290 milions d’euros del pressupost del FED 2022. Això permetrà iniciar projectes de desenvolupament de capacitats a gran escala i ambiciosos, tot garantint una àmplia cobertura temàtica d'altres temes prometedors.

Amb l’objectiu de reduir la fragmentació de les capacitats de defensa de la UE, millorar la competitivitat de la indústria de defensa de la UE i la interoperabilitat de productes i tecnologies, la Programa de treball EDF 2021 incentivarà i donarà suport a diversos projectes de desenvolupament i normalització de capacitats.

anunci

El primer any, el FED hi destinarà aproximadament 700 milions d’euros a la preparació de plataformes i sistemes de defensa a gran escala i complexos com ara la flota de sistemes de combat o vehicles de terra de nova generació, vaixells digitals i modulars i defensa antimíssils balístics.

Es dedicaran uns 100 milions d’euros a les tecnologies crítiques, que millorarà el rendiment i la resistència d’equips de defensa com la intel·ligència artificial i el núvol per a operacions militars, semiconductors en el camp dels components infrarojos i de radiofreqüència.

El FED també augmentarà sinergies amb altres polítiques i programes civils de la UE, sobretot en el camp de space (al voltant de 50 milions d'euros), resposta mèdica (al voltant de 70 milions d'euros), i digital i cibernètica (al voltant de 100 milions d’euros). Amb això es pretén afavorir la fertilització creuada, permetre l’entrada de nous agents i reduir les dependències tecnològiques.

El Fons ho farà innovació de punta de llança amb més de 120 milions d’euros assignat a tecnologies disruptives i convocatòries obertes específiques per a pimes. Fomentarà innovacions que canvien els jocs, sobretot en tecnologies quàntiques, fabricació additiva i radar d’horitzó, i aprofitarà les pimes i les empreses emergents prometedores.

Resultat de l’EDIDP 2020: 26 nous projectes i dos premis directes

El cicle de finançament final de l’EDIDP va donar lloc a la concessió de suport al desenvolupament d’una sèrie de noves capacitats de defensa en àrees tan diverses i complementàries com la seguretat marítima, la consciència cibernàtica o el combat aeri i terrestre.

En concret, 26 nous projectes amb un pressupost superior a € 158m van ser seleccionats per al finançament, amb un focus principal en les capacitats de vigilància (tant les espacials com les marítimes), la resiliència (detecció nuclear radiològica química biològica, sistema aeri sense tripulació) i capacitats de gamma alta (atac de precisió, combat terrestre, aire) combat).

El cicle EDIDP 2020 també confirma aquest any el model adequat per al propòsit del Fons Europeu de Defensa, a saber:

  • Programa molt atractiu: 63 propostes que competeixen a les convocatòries en què participen més de 700 entitats;
  • Cooperació de defensa reforçada: de mitjana, 16 entitats de set estats membres que participen en cada projecte;
  • Àmplia cobertura geogràfica: 420 entitats de 25 estats membres que participen en els projectes;
  • Forte implicació de les pimes: 35% de les entitats i es beneficien del 30% del finançament total;
  • Coherència amb altres iniciatives de defensa de la UE: en particular la Cooperació Estructurada Permanent, amb 15 de 26 projectes amb estatus PESCO.

A EDIDP 2020, 10 entitats controlades per tercers països participen en propostes seleccionades seguint garanties vàlides basades en la seguretat.

A més, dos grans projectes de desenvolupament de capacitats van rebre una subvenció total de € 137m en vista de la seva elevada importància estratègica:

  • RPAS MASCULÍ, també conegut com Eurodrone, donant suport al desenvolupament d’un dron de mitjana altitud i llarga durada (100 milions d’euros). Juntament amb altres projectes seleccionats de suport a la càrrega útil de drons tàctics, un eixam de drons, sensors, sistemes tàctics de baixa observació, s’invertiran més de 135 milions d’euros per construir sobirania tecnològica en drons, un actiu crític per a les forces armades de la UE.
  • La ràdio europea definida per programari segur (37 milions d’euros), ESSOR, potenciant la interoperabilitat de les forces armades de la UE mitjançant la creació d'una normalització europea per a les tecnologies de la comunicació (ràdios de programari). Juntament amb altres projectes seleccionats per donar suport a una comunicació segura i resistent (amb l’ús de distribució de claus quàntiques), comunicació òptica punt a punt entre plataformes militars i solucions per a xarxes tàctiques, s’invertiran més de 48 milions d’euros en sistemes de comunicació segurs.
Fons

El Fons Europeu de Defensa constitueix l’instrument emblemàtic de la Unió per donar suport a la cooperació en defensa a Europa i constitueix un trampolí per a l’autonomia estratègica de la UE. Tot i complementar els esforços dels estats membres, el fons fomenta la cooperació entre empreses de totes les mides i agents de recerca de tota la UE. El Fons té un pressupost de 7.953 milions d’euros en preus actuals, dels quals aproximadament un terç finançarà projectes de recerca competitius i col·laboratius, en particular mitjançant subvencions i dos terços complementaran la inversió dels estats membres cofinançant els costos per al desenvolupament de capacitats de defensa. seguint l’etapa d’investigació.

Els programes precursors del FED van ser el Programa Europeu de Desenvolupament Industrial de la Defensa (EDIDP), amb 500 milions d’euros per al període 2019-2020, i l’Acció preparatòria en investigació de la defensa (PADR), que tenia un pressupost de 90 milions d’euros per al període 2017-2019. El seu objectiu, de manera similar a la del Fons Europeu de Defensa, era fomentar una base tecnològica i industrial de defensa innovadora i competitiva i contribuir a l'autonomia estratègica de la UE. El PADR va cobrir la fase de recerca de productes de defensa, incloses les tecnologies disruptives, mentre que EDIDP ha donat suport a projectes de col·laboració relacionats amb el desenvolupament, inclosos el disseny i prototipatge.

Més informació

Full informatiu d’EDF, juny de 2021

Projectes EDF 2021, juny de 2021

Projectes EDIDP 2020, juny de 2021

One-pagers per projectes EDIDP 2020, juny de 2021

La defensa de la UE augmenta a mesura que el FED es fa realitat, el 29 d'abril de 2021

Web de la DG DEFIS - Indústria Europea de Defensa

Seguir llegint
anunci

Defensa

"Europa pot (i clarament hauria de ser) capaç i disposat a fer més per si sola" von der Leyen

publicat

on

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reflexionar sobre el final precipitat de la missió de l'OTAN a l'Afganistan en el seu discurs sobre "Estat de la UE" (SOTEU). Els esdeveniments de l’estiu han donat un nou impuls a la Unió Europea de Defensa. 

Von der Leyen va descriure la situació com a "qüestions profundament preocupants" per als aliats de l'OTAN, amb les seves conseqüències per als afganesos, homes i dones de serveis, així com per als treballadors diplomàtics i auxiliars. Von der Leyen va anunciar que preveia que es presentés una declaració conjunta UE-OTAN abans de finals d'any, dient que "actualment" estem treballant en això amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

Unió Europea de Defensa

anunci

Molts han estat crítics amb el fracàs de la UE en utilitzar els seus grups de batalla. Von der Leyen va atacar el tema directament: "Podeu tenir les forces més avançades del món, però si mai esteu preparats per utilitzar-les, de què serveixen?" Va dir que el problema no era una manca de capacitat, sinó una falta de voluntat política. 

Von der Leyen va dir que el proper document de la brúixola estratègica, que finalitzarà el novembre, és clau per a aquest debat: "Hem de decidir com podem utilitzar totes les possibilitats que ja hi ha al Tractat. És per això que, sota la presidència francesa, el president Macron i jo convocarem una cimera sobre defensa europea. És hora que Europa passi al següent nivell ”.

Von der Leyen va demanar un major intercanvi d'informació per a una millor consciència de la situació, l'intercanvi d'intel·ligència i informació, a més de reunir tots els serveis des de proveïdors d'ajuda fins a aquells que podrien conduir a la formació de la policia. En segon lloc, va demanar una millor interoperabilitat a través de plataformes europees comunes, des de avions de combat fins a drons. Va rebutjar la idea de renunciar a l'IVA en comprar equips de defensa desenvolupats i produïts a la UE, argumentant que això ajudaria a la interoperabilitat i disminuiria la dependència. Finalment, en matèria de cibernètica, va dir que la UE necessitava una política europea de ciberdefensa, que inclogués legislació sobre estàndards comuns segons una nova llei europea de ciber resiliència.

anunci

A què esperem?

En declaracions després del discurs de von der Leyen, el president del eurodiputat Manfred Weber, del partit dels pobles europeus, va dir: "Accepto plenament les iniciatives del consell de defensa de Ljubjana. Però, a què esperem? El Tractat de Lisboa ens dóna totes les opcions, així que fem-ho i fem-ho ara ". Va dir que el president Biden ja havia deixat clar que els EUA ja no volien ser el policia mundial i va afegir que tant la Xina com Rússia esperaven per omplir el buit: "Ens despertaríem en un món en què els nostres fills no voldran viure."

Seguir llegint

9/11

20 anys des de l’9 de setembre: declaració de l’alt representant / vicepresident Josep Borrell

publicat

on

L'11 de setembre de 2001, l'atac més mortal de la història dels Estats Units va causar la mort de prop de 3,000 persones i més de 6,000 ferits quan els vols de passatgers segrestats es van estavellar contra el World Trade Center, el Pentàgon i un camp del comtat de Somerset, Pennsilvània.

Honorem la memòria dels que van perdre la vida aquest dia, fa 20 anys. Les víctimes del terrorisme no s’obliden. Expresso la meva sincera simpatia al poble nord-americà, especialment a aquells que van perdre els seus éssers estimats en els atacs. Els atacs terroristes són atacs contra tots nosaltres.

L’Onze de Setembre va marcar un gir en la història. Va canviar fonamentalment l’agenda política mundial: per primera vegada, l’OTAN va invocar l’article 9, que permetia als seus membres respondre junts en defensa pròpia, i va iniciar la guerra contra l’Afganistan.

anunci

20 anys després, grups terroristes com Al Qaida i Da'esh continuen actius i virulents a moltes parts del món, per exemple al Sahel, a l'Orient Mitjà i a l'Afganistan. Els seus atacs han causat milers de víctimes a tot el món, un enorme dolor i patiment. Intenten destruir vides, danyar les comunitats i canviar la nostra forma de vida. Amb l'objectiu de desestabilitzar els països en general, prenen sobretot societats fràgils, però també les nostres democràcies occidentals i els valors que defensem. Ens recorden que el terrorisme és una amenaça amb la qual vivim cada dia.

Ara, com llavors, estem decidits a lluitar contra el terrorisme en totes les seves formes i en qualsevol lloc. Estem admirats, humils i agraïts per aquells que arrisquen la seva vida per protegir-nos d’aquesta amenaça i per a aquells que responen després dels atacs.

La nostra experiència contra el terrorisme ens ha ensenyat que no hi ha respostes fàcils ni solucions ràpides. Respondre al terrorisme i a l’extremisme violent per la força i el poder militar només no ajudarà a guanyar-se els cors i les ments. Per tant, la UE ha adoptat un enfocament integrat, abordant les causes fonamentals de l'extremisme violent, tallant les fonts de finançament dels terroristes i frenant el contingut terrorista en línia. Cinc missions de seguretat i defensa de la UE a tot el món tenen el mandat de contribuir a la lluita contra el terrorisme. En tots els nostres esforços, ens comprometem a protegir vides innocents, els nostres ciutadans i els nostres valors, així com defensar els drets humans i el dret internacional.

anunci

Els recents esdeveniments a l'Afganistan ens obliguen a replantejar-nos el nostre enfocament, treballant amb els nostres socis estratègics, com els Estats Units i mitjançant esforços multilaterals, incloses les Nacions Unides, la Coalició Mundial per Derrotar Da'esh i el Fòrum Mundial contra el Terrorisme (GCTF) ).

En aquest dia, no hem d’oblidar que l’únic camí a seguir és mantenir-nos units i ferms contra tots els que intenten danyar i dividir les nostres societats. La UE continuarà treballant juntament amb els Estats Units i tots els seus socis per fer d’aquest món un lloc més segur.

Seguir llegint

Educació

Declaració del comissari de gestió de crisis Janez Lenarčič el dia internacional per protegir l'educació de l'atac

publicat

on

Amb motiu del Dia Internacional per Protegir l’Educació contra l’Atac (9 de setembre), la UE reafirma el seu compromís de promoure i protegir el dret de tots els infants a créixer en un entorn segur, tenir accés a una educació de qualitat i construir un millor i més futur pacífic, diu Janez Lenarčič (a la foto).

Els atacs a escoles, estudiants i professors tenen un impacte devastador en l’accés a l’educació, als sistemes educatius i al desenvolupament social. Malauradament, la seva incidència augmenta a un ritme alarmant. Això queda massa clar a partir dels desenvolupaments recents a l'Afganistan i de les crisis d'Etiòpia, el Txad, la regió del Sahel d'Àfrica, a Síria, el Iemen o Myanmar, entre moltes altres. La Coalició Mundial per Protegir l’Educació contra l’Atac ha identificat més de 2,400 atacs a centres educatius, estudiants i educadors el 2020, un 33% més que el 2019.

Els atacs a l'educació també constitueixen una violació del dret internacional humanitari, el conjunt de normes que volen limitar els efectes dels conflictes armats. Aquestes infraccions es multipliquen, mentre que els seus autors poques vegades són cridats a rendir comptes. En aquest punt de vista, posem el compliment del dret internacional humanitari de manera coherent al centre de l'acció exterior de la UE. Com a un dels principals donants humanitaris, la UE continuarà promovent i defensant el respecte mundial del dret internacional humanitari, tant per part dels estats com de grups armats no estatals durant un conflicte armat.

anunci

Més enllà de la destrucció d’instal·lacions, els atacs contra l’educació comporten la suspensió a llarg termini de l’aprenentatge i l’ensenyament, augmenten el risc d’abandonament escolar, condueixen a treballs forçats i reclutament per part de grups i forces armats. El tancament d’escoles reforça l’exposició a totes les formes de violència, inclosa la violència sexual i de gènere o el matrimoni precoç i forçat, els nivells dels quals han augmentat dràsticament durant la pandèmia COVID-19.

La pandèmia COVID-19 va exposar i va agreujar la vulnerabilitat de l'educació a tot el món. Ara, més que mai, hem de minimitzar la interrupció de la educació i garantir que els nens puguin aprendre en seguretat i protecció.

La seguretat de l’educació, inclosa la participació addicional en la Declaració d’escoles segures, és una part integral dels nostres esforços per protegir i promoure el dret a l’educació de totes les noies i nois.

anunci

Respondre i prevenir atacs a les escoles, donar suport als aspectes protectors de l’educació i protegir els estudiants i els professors requereix un enfocament coordinat i intersectorial.

Mitjançant projectes finançats per la UE en Educació en Emergències, ajudem a reduir i mitigar els riscos que comporten els conflictes armats.

La UE continua al capdavant de donar suport a l’educació en casos d’emergència, dedicant el 10% del seu pressupost d’ajuda humanitària a donar suport a l’accés, la qualitat i la protecció de l’educació.

Més informació

Fitxa tècnica - Educació en emergències

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències