Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

Més de 1 milions d'euros en 54 projectes de la indústria de defensa a través del Fons Europeu de Defensa

COMPARTIR:

publicat

on


La Comissió Europea ha anunciat resultats de les convocatòries de propostes de 2023 en el marc del Fons Europeu de Defensa (FED) per un import de 1,031 milions d'euros de finançament de la UE per donar suport a 54 projectes conjunts de recerca i desenvolupament de defensa europeus destacats. Els projectes seleccionats donaran suport a l'excel·lència tecnològica en una àmplia gamma de capacitats de defensa en àrees crítiques, com ara la ciberdefensa, el combat terrestre, aeri i naval, la protecció d'actius espacials o la defensa química, biològica, radiològica i nuclear (CBRN).

Contribuiran a les prioritats de capacitat de la UE, com ara una millor consciència de la situació per garantir l'accés a l'espai i a les tecnologies per a un futur tanc de batalla principal. Els projectes MARTE i FMBTech, per exemple, reuniran més de 70 actors industrials i organitzacions de recerca per treballar en el disseny i els sistemes de la plataforma principal de tancs de batalla que s'utilitzarà a tot Europa.

També donaran suport al transport aeri estratègic de càrrega extraordinària, que és una capacitat bàsica per donar suport ràpid a missions a tot el món. Per exemple, en continuïtat amb el projecte JEY-CUAS finançat anteriorment, E-CUAS reunirà 24 beneficiaris de 12 estats membres i Noruega per avançar en les tecnologies de defensa contra els sistemes aeris no tripulats, com ara els drons. En l'àmbit de les capacitats terrestres, basant-se en els resultats desenvolupats en el marc del Programa Europeu de Desenvolupament Industrial de Defensa, el projecte SRB2 millorarà un nou sistema de suspensió per a vehicles blindats pesats. L'EDC2 donarà lloc a un prototip de corbeta de patrulla europea, basat en un disseny inicial desenvolupat sota les convocatòries d'EDF de 2021. El projecte de recerca TALOS-TWO, amb 19 participants de 8 països, aportarà l'excel·lència europea en l'àmbit de la tecnologia làser. armes d'energia dirigida.

Sota el Esquema d'innovació de la defensa de la UE (EUDIS) del programa FED, les pimes, les empreses emergents i els nous entrants al sector de la defensa van aprofitar una sèrie d'oportunitats proporcionades a la ronda de finançament del FED 2023. Per primera vegada, 4 projectes donaran suport a la transferència de la innovació civil a la defensa. A més, el projecte MaJoR combinarà el desenvolupament tecnològic amb un suport tècnic i financer a curt termini a fins a 60 start-ups i pimes durant la fase d'implementació, facilitant-los un accés més senzill i fàcil al programa.

La Comissió afirma que l'èxit d'aquesta tercera edició de les convocatòries d'EDF demostra el fort i creixent interès de la indústria de la defensa de la UE i les organitzacions de recerca, de totes les mides i geografies, per cooperar a través de les fronteres i contribuir conjuntament al desenvolupament de la capacitat estratègica de la UE:

 • Programa molt atractiu amb un gran interès per la indústria de la UE: 236 propostes rebudes per diversos consorcis, que engloben grans indústries, pimes, empreses de capital mitjana i organitzacions de recerca i tecnologia, que cobreixen totes les convocatòries i temes publicats.
 • Àmplia cobertura geogràfica: 581 persones jurídiques de 26 estats membres de la UE i Noruega participen a les propostes seleccionades.
 • Àmplia cooperació dins dels projectes: de mitjana, les propostes seleccionades impliquen 17 entitats de 8 països.
 • Forta implicació de les petites i mitjanes empreses (pimes): les pimes representen més del 42% de totes les entitats de les propostes seleccionades que reben més del 18% del finançament total de la UE sol·licitat.
 • Bon equilibri entre accions de recerca i desenvolupament de capacitats: 265 milions d'euros per finançar 30 projectes de recerca i 766 milions d'euros per finançar 24 projectes de desenvolupament de capacitats.
 • Suport a tecnologies disruptives per a la defensa: 4% del pressupost dedicat a finançar idees que canvien el joc que aportin innovació per canviar radicalment els conceptes i la realització dels projectes de defensa.
 • Suport equilibrat per a capacitats de defensa estratègica i solucions tecnològiques noves i prometedores.
 • Coherència amb altres iniciatives de defensa de la UE: a través de la Brúixola Estratègica de la UE, les prioritats de capacitat de la UE i la Cooperació Estructurada Permanent (PESCO), amb 14 de les propostes de desenvolupament seleccionades vinculades a PESCO.

La Comissió començarà ara a preparar un acord de subvenció amb els consorcis que hi ha al darrere de les propostes seleccionades. Un cop finalitzat amb èxit aquest procés i l'adopció de la decisió d'adjudicació de la Comissió, els convenis de subvenció es signaran abans de final d'any i els projectes iniciaran la cooperació. Durant els propers anys, aquests projectes cooperatius seran fonamentals per configurar el panorama futur de la tecnologia de defensa europea, fomentar la col·laboració transfronterera i potenciar la capacitat d'innovació de la base tecnològica i industrial de defensa europea.

La vicepresidenta executiva de la Comissió, Margrethe Vestage, va dir que “la participació entusiasta de la indústria de defensa de la UE, amb un 76% més de propostes presentades respecte l'any passat, mostra una vegada més la importància del Fons Europeu de Defensa. S'ha registrat un interès particularment elevat per part de les pimes, la qual cosa confirma que l'EDF continua sent molt atractiu per a les empreses més petites i els nouvinguts al sector de la defensa. Amb aquesta ronda d'EDF veiem que el nou Esquema d'Innovació de Defensa de la UE està facilitant l'adaptació de les tecnologies civils a l'àmbit de la defensa i, per tant, fa més competitiva la Base Tecnològica i Industrial de Defensa Europea”.

anunci

La indústria europea de defensa va presentar, abans del 22 de novembre de 2023, 236 propostes de projectes conjunts d'R+D de defensa en resposta a les convocatòries del Fons Europeu de Defensa (FED) 2023, que reflecteixen totes les prioritats temàtiques identificades pels Estats membres amb el suport de la Comissió.

El FED és l'instrument clau de la UE per donar suport a la cooperació en R+D de defensa a Europa. A partir dels esforços dels estats membres, promou la cooperació entre empreses de totes les mides i actors de recerca de tota la UE i Noruega (com a país associat). L'EDF dóna suport a projectes de defensa col·laboratius durant tot el cicle d'investigació i desenvolupament, centrant-se en projectes que donen com a resultat tecnologies i equipaments de defensa d'última generació i interoperables. També fomenta la innovació i incentiva la participació transfronterera de les pimes. Els projectes es seleccionen després de convocatòries de propostes que es defineixen en funció de les prioritats de capacitat de la UE acordades comunament pels Estats membres en el marc de la Política Comuna de Seguretat i Defensa (PCSD) i particularment en el context del Pla de desenvolupament de capacitats (CDP). 

Thierry Breton, comissari de Mercat Interior, va dir que la Comissió "anuncia el finançament a través del Fons Europeu de Defensa de 54 projectes de col·laboració de defensa amb més de 1 milions d'euros. Amb l'EDF, animem les indústries dels estats membres a impulsar la seva cooperació i innovació en àrees crítiques i desenvolupar les capacitats de defensa necessàries, com ara la ciberdefensa, terra, aire, combat naval i espai, i a anticipar-se junts. Contribueix a satisfer les nostres necessitats de seguretat de defensa davant el nou entorn de seguretat i a preparar-se per al lideratge tecnològic d'Europa”.

L'EDF està dotat d'un pressupost de 7,953 milions d'euros per al període 2021-2027, amb 1/3 destinat a la investigació de defensa col·laborativa per abordar les amenaces de seguretat emergents i futures i 2/3 per al cofinançament de projectes de desenvolupament de capacitats col·laboratives. Entre el 4% i el 8% del pressupost del FED es destina al desenvolupament o investigació de tecnologies disruptives amb el potencial de crear innovacions que canvien el joc en el sector de la defensa. Amb l'adopció el març de 2024 del programa de treball anual 2024, la Comissió s'ha compromès ara a invertir més de 4 milions d'euros del pressupost del FED en R+D de defensa col·laborativa. El FED s'implementa mitjançant programes de treball anuals estructurats en 17 categories d'accions temàtiques i horitzontals estables durant el període del Marc Financer Plurianual 2021-2027, centrades en:

 • Reptes emergents per donar forma a un enfocament multidimensional i holístic de l'espai de batalla modern, com ara suport mèdic de defensa, amenaces nuclears radiològiques bioquímiques i químiques (CBRN), factors biotecnològics i humans, superioritat de la informació, sensors passius i actius avançats, cibernètica i espai.
 • Potenciadors i habilitants per a la defensa aportar una empenta tecnològica clau a l'EDF i que siguin rellevants en àmbits de capacitat, com ara la transformació digital, la resiliència energètica i la transició ambiental, els materials i components, les tecnologies disruptives i les convocatòries obertes per a solucions de defensa innovadores i orientades al futur, incloses les convocatòries dedicades a pimes.
 • Excel·lència en la guerra per millorar la capacitat d'atracció i suport de sistemes de defensa ambiciosos, com ara el combat aeri, la defensa aèria i de míssils, el combat terrestre, la protecció i la mobilitat de les forces, el combat naval, la guerra submarina i la simulació i l'entrenament.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències