Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

Indústria de la defensa: la Comissió posa en marxa el Fons Europeu de Defensa amb 1.2 milions d'euros i atorga 26 nous projectes de cooperació industrial per més de 158 milions d'euros

publicat

on

La Comissió ha adoptat un paquet de decisions que donen suport a la competitivitat i la capacitat d'innovació de la indústria de defensa de la UE. L’adopció del primer programa de treball anual del Fons Europeu de Defensa (FED) obre el camí al llançament immediat de 23 convocatòries de propostes per a un total de 1.2 milions d’euros de finançament de la UE en suport de projectes de recerca i desenvolupament en defensa col·laborativa. A més, en el marc del programa precursor del FED, el Programa Europeu de Desenvolupament de la Indústria de Defensa (EDIDP), es van seleccionar 26 nous projectes amb un pressupost superior a 158 milions d’euros. A més, dos grans projectes de desenvolupament de capacitats han rebut avui una subvenció concedida directament de 137 milions d’euros en virtut de l’EDIDP.

La vicepresidenta executiva d'Europa apta per a l'era digital, Margrethe Vestager, va dir: "El Fons Europeu de Defensa juga ara un paper clau a l'hora de fer de la cooperació industrial de defensa a Europa una realitat permanent. Això afavorirà la competitivitat de la UE i contribuirà a assolir les nostres ambicions tecnològiques. Amb una participació significativa d’empreses de totes les mides i de tota la UE, el Fons ofereix grans oportunitats per fomentar la innovació i les capacitats més avançades. El 30% del finançament destinat a petites i mitjanes empreses és un començament molt prometedor ”.

El comissari del mercat interior, Thierry Breton, va dir: "El 2021, el Fons Europeu de Defensa pren vida. Amb el primer programa de defensa dedicat a la UE, la cooperació europea en defensa esdevindrà la norma. Les autoritats públiques gastaran millor juntes i les empreses (grans o petites) de tots els estats membres se’n beneficiaran, cosa que donarà lloc a cadenes de valor industrials de defensa europees més integrades. Només el 2021, el FED finançarà fins a 1.2 bilions d'euros en projectes de capacitat de defensa de gamma alta com la propera generació de caces d'avions, tancs o vaixells, així com tecnologies de defensa crítiques com el núvol militar, la IA, els semiconductors, l'espai, contra-mesures cibernètiques o mèdiques ".

Programa de treball EDF 2021: un canvi de pas en l’ambició

Durant el primer any, el FED cofinançarà projectes de gran envergadura i complexos per un import total d’1.2 milions d’euros. Per finançar aquest ambiciós desplegament, el pressupost del FED 2021 de 930 milions d’euros s’ha complementat amb una recàrrega de 290 milions d’euros del pressupost del FED 2022. Això permetrà iniciar projectes de desenvolupament de capacitats a gran escala i ambiciosos, tot garantint una àmplia cobertura temàtica d'altres temes prometedors.

Amb l’objectiu de reduir la fragmentació de les capacitats de defensa de la UE, millorar la competitivitat de la indústria de defensa de la UE i la interoperabilitat de productes i tecnologies, la Programa de treball EDF 2021 incentivarà i donarà suport a diversos projectes de desenvolupament i normalització de capacitats.

El primer any, el FED hi destinarà aproximadament 700 milions d’euros a la preparació de plataformes i sistemes de defensa a gran escala i complexos com ara la flota de sistemes de combat o vehicles de terra de nova generació, vaixells digitals i modulars i defensa antimíssils balístics.

Es dedicaran uns 100 milions d’euros a les tecnologies crítiques, que millorarà el rendiment i la resistència d’equips de defensa com la intel·ligència artificial i el núvol per a operacions militars, semiconductors en el camp dels components infrarojos i de radiofreqüència.

El FED també augmentarà sinergies amb altres polítiques i programes civils de la UE, sobretot en el camp de space (al voltant de 50 milions d'euros), resposta mèdica (al voltant de 70 milions d'euros), i digital i cibernètica (al voltant de 100 milions d’euros). Amb això es pretén afavorir la fertilització creuada, permetre l’entrada de nous agents i reduir les dependències tecnològiques.

El Fons ho farà innovació de punta de llança amb més de 120 milions d’euros assignat a tecnologies disruptives i convocatòries obertes específiques per a pimes. Fomentarà innovacions que canvien els jocs, sobretot en tecnologies quàntiques, fabricació additiva i radar d’horitzó, i aprofitarà les pimes i les empreses emergents prometedores.

Resultat de l’EDIDP 2020: 26 nous projectes i dos premis directes

El cicle de finançament final de l’EDIDP va donar lloc a la concessió de suport al desenvolupament d’una sèrie de noves capacitats de defensa en àrees tan diverses i complementàries com la seguretat marítima, la consciència cibernàtica o el combat aeri i terrestre.

En concret, 26 nous projectes amb un pressupost superior a € 158m van ser seleccionats per al finançament, amb un focus principal en les capacitats de vigilància (tant les espacials com les marítimes), la resiliència (detecció nuclear radiològica química biològica, sistema aeri sense tripulació) i capacitats de gamma alta (atac de precisió, combat terrestre, aire) combat).

El cicle EDIDP 2020 també confirma aquest any el model adequat per al propòsit del Fons Europeu de Defensa, a saber:

  • Programa molt atractiu: 63 propostes que competeixen a les convocatòries en què participen més de 700 entitats;
  • Cooperació de defensa reforçada: de mitjana, 16 entitats de set estats membres que participen en cada projecte;
  • Àmplia cobertura geogràfica: 420 entitats de 25 estats membres que participen en els projectes;
  • Forte implicació de les pimes: 35% de les entitats i es beneficien del 30% del finançament total;
  • Coherència amb altres iniciatives de defensa de la UE: en particular la Cooperació Estructurada Permanent, amb 15 de 26 projectes amb estatus PESCO.

A EDIDP 2020, 10 entitats controlades per tercers països participen en propostes seleccionades seguint garanties vàlides basades en la seguretat.

A més, dos grans projectes de desenvolupament de capacitats van rebre una subvenció total de € 137m en vista de la seva elevada importància estratègica:

  • RPAS MASCULÍ, també conegut com Eurodrone, donant suport al desenvolupament d’un dron de mitjana altitud i llarga durada (100 milions d’euros). Juntament amb altres projectes seleccionats de suport a la càrrega útil de drons tàctics, un eixam de drons, sensors, sistemes tàctics de baixa observació, s’invertiran més de 135 milions d’euros per construir sobirania tecnològica en drons, un actiu crític per a les forces armades de la UE.
  • La ràdio europea definida per programari segur (37 milions d’euros), ESSOR, potenciant la interoperabilitat de les forces armades de la UE mitjançant la creació d'una normalització europea per a les tecnologies de la comunicació (ràdios de programari). Juntament amb altres projectes seleccionats per donar suport a una comunicació segura i resistent (amb l’ús de distribució de claus quàntiques), comunicació òptica punt a punt entre plataformes militars i solucions per a xarxes tàctiques, s’invertiran més de 48 milions d’euros en sistemes de comunicació segurs.
Fons

El Fons Europeu de Defensa constitueix l’instrument emblemàtic de la Unió per donar suport a la cooperació en defensa a Europa i constitueix un trampolí per a l’autonomia estratègica de la UE. Tot i complementar els esforços dels estats membres, el fons fomenta la cooperació entre empreses de totes les mides i agents de recerca de tota la UE. El Fons té un pressupost de 7.953 milions d’euros en preus actuals, dels quals aproximadament un terç finançarà projectes de recerca competitius i col·laboratius, en particular mitjançant subvencions i dos terços complementaran la inversió dels estats membres cofinançant els costos per al desenvolupament de capacitats de defensa. seguint l’etapa d’investigació.

Els programes precursors del FED van ser el Programa Europeu de Desenvolupament Industrial de la Defensa (EDIDP), amb 500 milions d’euros per al període 2019-2020, i l’Acció preparatòria en investigació de la defensa (PADR), que tenia un pressupost de 90 milions d’euros per al període 2017-2019. El seu objectiu, de manera similar a la del Fons Europeu de Defensa, era fomentar una base tecnològica i industrial de defensa innovadora i competitiva i contribuir a l'autonomia estratègica de la UE. El PADR va cobrir la fase de recerca de productes de defensa, incloses les tecnologies disruptives, mentre que EDIDP ha donat suport a projectes de col·laboració relacionats amb el desenvolupament, inclosos el disseny i prototipatge.

Més informació

Full informatiu d’EDF, juny de 2021

Projectes EDF 2021, juny de 2021

Projectes EDIDP 2020, juny de 2021

One-pagers per projectes EDIDP 2020, juny de 2021

La defensa de la UE augmenta a mesura que el FED es fa realitat, el 29 d'abril de 2021

Web de la DG DEFIS - Indústria Europea de Defensa

Moscou

OTAN vs Rússia: jocs perillosos

publicat

on

Sembla que recentment el Mar Negre s’ha convertit cada vegada més en un escenari d’enfrontament entre l’OTAN i Rússia. Una altra confirmació d'això van ser els exercicis militars a gran escala Sea Breeze 2021, que es van completar recentment a la regió, que Ucraïna va acollir, escriu Alexi Ivanov, corresponsal de Moscou.

Els exercicis Sea Breeze - 2021 són els més representatius de tota la història de la seva explotació. Hi van assistir 32 països, prop de 5,000 militars, 32 vaixells, 40 avions, 18 grups de forces especials terrestres i marítimes d'Ucraïna, així com països membres de l'OTAN i països socis, inclosos els Estats Units.

El lloc principal dels exercicis va ser Ucraïna, que, per raons òbvies, considera aquest esdeveniment com un suport militar i parcialment polític a la seva sobirania, principalment a la vista de la pèrdua de Crimea i de l’impàs militar al Donbas. A més, Kíev espera que l'organització d'un esdeveniment tan gran contribueixi a la ràpida integració d'Ucraïna a l'Aliança.

Fa uns anys, la Flota del Mar Negre de la Federació de Rússia participava habitualment en aquesta sèrie de maniobres. Després van treballar principalment tasques humanitàries, així com la interacció entre les flotes de diferents estats.

En els darrers anys, l’escenari dels exercicis ha canviat significativament. Els vaixells russos ja no hi són convidats i el desenvolupament d’accions per assegurar la defensa aèria i antisubmarina i els desembarcaments amfibis –operacions de combat navals típiques– s’ha posat de manifest.

L’escenari anunciat aquest any inclou un component costaner a gran escala i simula una missió multinacional per estabilitzar la situació a Ucraïna i enfrontar-se a grups armats il·legals recolzats per un estat veí, ningú amaga particularment que Rússia s’entengui per això.

Per raons òbvies, les Forces Armades russes van seguir aquests exercicis molt de prop. I, com va resultar, no en va! El mar estava patrullat per vaixells de guerra russos i els avions de combat russos estaven constantment al cel.

Com era d’esperar a Moscou, els vaixells de l’OTAN van fer diversos intents d’organitzar provocacions. Dos vaixells de guerra -HNLMS Evertsen de la Marina holandesa i el defensor britànic HMS van intentar violar les aigües territorials de Rússia a prop de Crimea, referint-se al fet que aquest és el territori d'Ucraïna. Com ja sabeu, Occident no reconeix l’annexió de Crimea per part de Rússia el 2014. Precisament, amb aquest pretext, es van dur a terme aquestes perilloses maniobres.

Rússia va reaccionar durament. Sota l'amenaça d'obrir foc, els vaixells estrangers havien d'abandonar les aigües territorials de Rússia. Tanmateix, ni Londres ni Amsterdam van admetre que es tractés d’una provocació.

Segons el representant especial del secretari general de l'OTAN per als països del sud del Caucas i Àsia Central, James Appathurai, l'Aliança de l'Atlàntic Nord romandrà a la regió del Mar Negre per donar suport als seus aliats i socis.

"L'OTAN té una posició clara pel que fa a la llibertat de navegació i al fet que Crimea és Ucraïna, no Rússia. Durant l'incident amb HMS Defender, els aliats de l'OTAN van mostrar fermesa a la defensa d'aquests principis", va dir Appathurai.

Al seu torn, el ministre d'Afers Exteriors britànic, Dominic Raab, va dir que els vaixells de guerra britànics "continuaran entrant a les aigües territorials d'Ucraïna". Va anomenar la ruta seguida pel destructor intrús la ruta internacional més curta des d'Odessa fins a Batumi georgiana.

"Tenim tot el dret a passar lliurement per les aigües territorials d'Ucraïna d'acord amb els estàndards internacionals. Ho continuarem fent", ha subratllat l'alt càrrec.

Moscou va dir que no permetria aquests incidents en el futur i, si cal, està disposat a aplicar les "mesures més dures i extremes" als infractors, tot i que el Kremlin presenta aquest escenari com "extremadament indesitjable" per a Rússia.

Molts experts, tant a Rússia com a Occident, van començar immediatament a parlar de l’amenaça potencial de la 3a Guerra Mundial, que de fet pot aparèixer a causa d’Ucraïna. És obvi que aquestes previsions no són beneficioses per a ningú: ni l’OTAN ni Rússia. Tot i això, queda una actitud bel·ligerant i resolutiva per ambdues parts, que no pot deixar de causar por i preocupació a la gent normal.

Fins i tot després del final de Sea Breeze 2021, l’OTAN continua declarant que no abandonarà el Mar Negre enlloc. Això ja ho confirma l'enviament de nous vaixells a la regió.

Tot i així, la pregunta continua oberta: està preparada l'Aliança de l'Atlàntic Nord per prendre mesures extremes contra Rússia amb el pretext de protegir la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna, a la qual encara se li nega persistentment l'admissió a l'OTAN?

Seguir llegint

Defensa

La brúixola estratègica és controvertida, però millor que la indiferència, diu Borrell

publicat

on

Els ministres d'Afers Exteriors de la UE reunits a Brussel·les avui (12 de juliol) han debatut sobre la "brúixola estratègica" de la UE. L'alt representant de la UE, Josep Borrell, va dir que era una iniciativa important i polèmica i va afegir: "No m'importa si és controvertit, prefereixo tenir controvèrsies que indiferències".

És la primera vegada que els ministres d'Afers Exteriors, en lloc dels ministres de Defensa, debatran sobre aquest projecte que pretén enfortir la gestió de crisi, la resiliència, les associacions i les capacitats de la UE. 

El Compass Estratègic és considerat pel Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) com un dels projectes més importants i ambiciosos en el camp de la seguretat i la defensa de la UE. S'espera que es pugui finalitzar el març de 2022, amb un esborrany presentat al novembre. S'espera que els estats de la UE proporcionin una clara orientació polític-estratègica sobre el que volen que la UE assoleixi en aquest àmbit en els propers 5 a 10 anys. 
Guiarà l’ús d’instruments que la UE té a la seva disposició, inclosos els establerts recentment Fons europeu per a la pau.

Seguir llegint

Defensa

Tràfic d'armes de foc: la Comissió llança una consulta pública per revisar les normes de la UE sobre importacions i exportacions d'armes

publicat

on

La Comissió ha llançat un consulta pública sobre la revisió de normes de la UE governant les exportacions, les importacions i el trànsit d'armes de foc civils, amb l'objectiu de tancar possibles escletxes, que els traficants poden utilitzar, i simplificar el marc legal per als comerciants legals. Es convida a totes les parts interessades a contribuir fins a l’11 d’octubre de 2021. Els resultats de la consulta s’incorporaran a la revisió de les normes, a millorar la traçabilitat i l’intercanvi d’informació i a augmentar la seguretat dels procediments de control d’exportacions i importacions. El tràfic d’armes de foc alimenta el crim organitzat a la UE i genera inestabilitat política al veïnat de la UE. Amb el desenvolupament del lliurament ràpid de paqueteria i de les noves tecnologies, el tràfic d’armes de foc adopta noves formes per fugir dels controls. Al mateix temps, els importadors i exportadors legals d’armes de foc s’enfronten a una àmplia varietat de normes diferents a tota la UE. La iniciativa de revisar la legislació vigent forma part del Pla d'acció de la UE sobre tràfic d'armes de foc per al període 2020 a 2025.

Comissària d'Afers Interns Ylva Johansson (a la foto) també ha publicat un article del bloc avui animant a totes les parts interessades a contribuir a la consulta.

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències