Connecteu-vos amb nosaltres

Terrorisme

Unió de seguretat: normes més estrictes sobre precursors explosius dificultaran la creació d’explosius casolans per als terroristes

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

nou normes de la UE la restricció de l'accés a precursors explosius comença a aplicar-se a tota la UE. Les normes contenen garanties i controls més forts sobre la venda i la comercialització de productes químics perillosos, que han estat mal utilitzats per produir explosius casolans en diversos atacs terroristes a Europa. Segons les noves regles, les transaccions sospitoses (ja siguin en línia o fora de línia) haurien de ser notificades, inclosos els mercats en línia. Els venedors han de verificar la identitat dels seus clients i la seva necessitat de comprar una substància restringida.

Abans d’emetre una llicència per comprar substàncies restringides, els estats membres han de realitzar un control de seguretat, inclosa una comprovació d’antecedents penals. Les noves normes també restringeixen dos productes químics addicionals: l'àcid sulfúric i el nitrat d'amoni. La Comissió va presentar per ajudar els estats membres i els venedors a aplicar les normes directrius al juny de l'any passat juntament amb un programa de seguiment destinats a fer un seguiment dels resultats, els resultats i l’impacte del nou Reglament. El Reglament reforça i actualitza el fitxer normes existents sobre els precursors explosius i contribueix a negar als terroristes els mitjans per actuar i protegir la seguretat dels europeus, d’acord amb les prioritats establertes a la Agenda contra el terrorisme presentat el desembre de 2020.

Radicalització

La radicalització a la UE: què és? Com es pot prevenir? 

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La radicalització representa una amenaça per a la nostra societat  

La radicalització és una creixent amenaça transfronterera. Però, què és, quines són les causes i què fa la UE per evitar-ho? La radicalització no és un fenomen nou, però cada cop és un repte, ja que les noves tecnologies i la creixent polarització de la societat la converteixen en una greu amenaça a tota la UE.

Els atacs terroristes a Europa durant els darrers anys, molts dels quals perpetrats per ciutadans europeus, posen de manifest l’amenaça persistent de la producció pròpia. radicalització, que és definit per la Comissió Europea com el fenomen de les persones que accepten opinions, opinions i idees, que podria provocar actes de terrorisme.

La ideologia és una part intrínseca del procés de radicalització, amb el fonamentalisme religiós sovint al centre.

Tanmateix, la radicalització poques vegades s’alimenta només de la ideologia o la religió. Sovint comença amb persones frustrades per la seva vida, la societat o les polítiques nacionals i exteriors dels seus governs. No hi ha un perfil únic d'algú que probablement s'impliqui en l'extremisme, però les persones de comunitats marginades i que pateixen discriminació o pèrdua d'identitat proporcionen un terreny fèrtil per al reclutament.

També es considera que la participació d’Europa occidental en zones de conflicte com l’Afganistan i Síria té un efecte radicalitzador, especialment en les comunitats de migrants.

Com i on es radicalitza la gent?

Els processos de radicalització es basen en xarxes socials per unir-se i estar connectats. Les xarxes físiques i en línia proporcionen espais en què les persones es poden radicalitzar i, com més tancats siguin, més poden funcionar com a cambres d’eco on els participants s’afirmen mútuament creences extremes sense ser interpel·lats.

Internet és un dels principals canals per difondre opinions extremistes i reclutar persones. Les xarxes socials han magnificat l’impacte tant de la propaganda jihadista com de l’extrema dreta proporcionant un accés fàcil a un ampli públic objectiu i donant a les organitzacions terroristes la possibilitat d’utilitzar el "narrowcasting" per dirigir els reclutes o elevar els "exèrcits troll" per donar suport a la seva propaganda. D'acord amb la Informe sobre la situació i les tendències del terrorisme de la UE 2020, durant els darrers anys, les aplicacions de missatgeria xifrades, com WhatsApp o Telegram, s’han utilitzat àmpliament per a la coordinació, la planificació d’atacs i la preparació de campanyes.

També se sap que algunes organitzacions extremistes es dirigeixen a escoles, universitats i llocs de culte, com ara les mesquites.

Les presons també poden ser un terreny fèrtil per a la radicalització, a causa del medi ambient tancat. Privats de les seves xarxes socials, els reclusos són més propensos que a qualsevol altre lloc a explorar noves creences i associacions i a radicalitzar-se, mentre que les presons amb poc personal sovint no poden fer activitats extremistes.

La lluita de la UE per evitar la radicalització

Tot i que la principal responsabilitat d’abordar la radicalització correspon als països de la UE, s’han desenvolupat eines per ajudar a nivell de la UE:

Seguir llegint

Defensa

El vicepresident Schinas i el comissari Johansson participaran en una videoconferència informal dels ministres d’Interior

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Promoure la nostra manera de viure europea la vicepresidenta Margaritis Schinas i la comissària d'Afers Interns, Ylva Johansson, participaran avui (14 de desembre) a la videoconferència informal dels ministres d'Afers Interns. La reunió començarà amb una actualització de la Presidència alemanya del Consell sobre les negociacions sobre la proposta de Reglament sobre la prevenció de la difusió de contingut terrorista en línia, on acord polític entre el Parlament Europeu i el Consell es va trobar ahir. A continuació, els ministres debatran conclusions sobre seguretat interna i sobre l'associació policial europea, en el context de la Comissió Agenda contra el terrorisme i la proposta de mandat reforçat per a l'Europol que es van presentar dimecres.

Finalment, els participants faran un balanç del treball en curs per fer interoperables els sistemes d'informació per a la gestió de fronteres externes. A la tarda, els ministres debatran sobre el Pacte sobre migració i asil, proposat per la Comissió el 23 de setembre, incloent un debat sobre el compromís de la UE amb els països socis sobre la readmissió efectiva i la gestió de la migració. La nova presidència portuguesa presentarà el seu programa de treball. A les +/- 17.15h CET tindrà lloc una roda de premsa amb el comissari Johansson, que podreu seguir en directe EBS.

Seguir llegint

Defensa

La presidència del Consell i el Parlament Europeu arriben a un acord provisional sobre l'eliminació de contingut terrorista en línia

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La UE treballa per evitar que els terroristes facin servir Internet per radicalitzar, reclutar i incitar a la violència. Avui (10 de desembre), la Presidència del Consell i el Parlament Europeu han arribat a un acord provisional sobre un projecte de reglament sobre la difusió de contingut terrorista en línia.

L'objectiu de la legislació és eliminar ràpidament el contingut terrorista en línia i establir un instrument comú per a tots els estats membres a aquest efecte. Les normes proposades s’aplicaran als proveïdors de serveis d’allotjament que ofereixen serveis a la UE, tinguin o no el seu establiment principal als estats membres. La cooperació voluntària amb aquestes empreses continuarà, però la legislació proporcionarà eines addicionals perquè els estats membres puguin aplicar la retirada ràpida del contingut terrorista quan sigui necessari. L’esborrany de legislació preveu un abast clar i una definició uniforme clara del contingut terrorista per tal de respectar plenament els drets fonamentals protegits en l’ordenament jurídic de la UE i, en particular, els garantits a la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

Ordres de retirada

Les autoritats competents dels estats membres podran emetre ordres d’eliminació als proveïdors de serveis, eliminar el contingut terrorista o inhabilitar-ne l’accés a tots els estats membres. Els proveïdors de serveis hauran d’eliminar o desactivar l’accés al contingut en un termini d’una hora. Les autoritats competents dels estats membres on s’estableix el proveïdor de serveis reben el dret d’examinar les ordres de retirada emeses per altres estats membres.

Es facilitarà la cooperació amb els proveïdors de serveis mitjançant l’establiment de punts de contacte per facilitar el tractament de les ordres de retirada.

Correspondrà als estats membres establir les normes sobre sancions en cas d’incompliment de la legislació.

Mesures específiques per part dels proveïdors de serveis

Els proveïdors de serveis d’allotjament exposats a contingut terrorista hauran de prendre mesures específiques per fer front a l’ús indegut dels seus serveis i protegir els seus serveis contra la difusió de contingut terrorista. L'esborrany del reglament és molt clar que la decisió sobre l'elecció de les mesures correspon al proveïdor de serveis d'allotjament.

Els proveïdors de serveis que hagin actuat contra la difusió de contingut terrorista en un any determinat hauran de fer públics informes de transparència sobre les accions realitzades durant aquest període.

Les normes proposades també garanteixen que es respectin els drets dels usuaris i empreses normals, inclosa la llibertat d’expressió i informació i la llibertat d’empresa. Això inclou solucions efectives tant per als usuaris el contingut dels quals s'hagi eliminat com per als proveïdors de serveis que presentin una reclamació.

Fons

Aquesta proposta va ser presentada per la Comissió Europea el 12 de setembre de 2018, després d’una convocatòria dels líders de la UE el juny d’aquest mateix any.

La proposta es basa en el treball del Fòrum d'Internet de la UE, llançat el desembre de 2015 com a marc de cooperació voluntària entre els estats membres i representants de les principals empreses d'Internet per detectar i abordar contingut terrorista en línia. La cooperació a través d’aquest fòrum no ha estat suficient per abordar el problema i, l’1 de març de 2018, la Comissió va adoptar una recomanació sobre mesures per combatre eficaçment el contingut il·legal en línia.

Resposta a l'amenaça terrorista i els atacs terroristes recents a Europa (informació general)

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències