Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Obama i Samaras de Grècia discuteixen reformes econòmiques

COMPARTIR:

publicat

on

 Antonis Samaras i el president Obama donant la mà (AP Images)

Durant una reunió d'una hora amb el primer ministre grec, Antonis Samaras, a l'oficina oval de la Casa Blanca el 8 d'agost, el president dels Estats Units, Barack Obama, va discutir la relació entre Estats Units i Grècia i va confirmar el continu suport dels Estats Units als esforços de Grècia per restablir la prosperitat de la seva economia. .

Els dos líders també van discutir la cooperació en una àmplia gamma d’interessos i reptes mutuos, inclosos la defensa, el partenariat transatlàntic de comerç i inversions, els esforços antiterroristes, les perspectives d’un acord a Xipre i els desenvolupaments a la regió, el nord d’Àfrica i Síria, La Casa Blanca va dir en un comunicat preparat.

Abans de la seva reunió de tarda amb el president, Samaras es va reunir amb el secretari d'Estat John Kerry. La portaveu del Departament d'Estat, Jen Psaki, va dir als periodistes en una conferència de premsa que Kerry "va reconèixer les difícils però essencials reformes que està prenent Grècia per restablir la confiança del mercat i alimentar el creixement econòmic".

anunci

Economia

La posició de la UE en el comerç mundial en xifres

publicat

on

Trobeu dades clau sobre el comerç de la UE amb el món a la nostra infografia: exportacions, importacions, nombre de llocs de treball relacionats a la UE i molt més, Economia.

Infografia que explica el comerç mundial
Exportacions i importacions a escala mundial  

La UE sempre ha estat a prop la promoció del comerç: no només eliminant les barreres al comerç entre països de la UE, sinó també animant altres països a comerciar amb la UE. El 2019, les exportacions de la UE van representar el 15.6% de les exportacions mundials i les importacions de la UE el 13.9%, cosa que la va convertir un dels principals agents comercials del món al costat dels EUA i la Xina.

Els acords comercials

anunci

Actualment, la UE en té uns 130 acords comercials al lloc, pendent o en procés d'adopció o negociació.

Els acords comercials no només són una oportunitat per reduir els aranzels, sinó també per aconseguir que els nostres socis reconeguin les normes de qualitat i seguretat de la UE i respectin els productes amb una denominació d’origen protegida, com ara el xampany o el formatge Roquefort. Això és molt important, ja que els productes alimentaris europeus gaudeixen d’una reputació mundial d’excel·lència i tradició.

Infografia que explica el comerç mundial

La UE també utilitza acords comercials per establir normes per al medi ambient i la mà d'obra, per exemple per evitar la importació de productes produïts mitjançant el treball infantil.

L'últim acord comercial de la UE signat va ser amb Vietnam el 2020, que el Parlament va adoptar el febrer de 2020, però se n’estan negociant moltes altres. A més, l’abril de 2021, el Parlament va aprovar el Acord comercial i de cooperació UE-Regne Unit.

anunci

Importacions i exportacions de la UE

Infografia que explica el comerç mundial
Infografia sobre les importacions i exportacions de mercaderies de la UE el 2020  

Les empreses europees no només es beneficien de les economies d’escala que formen part del mercat únic més gran del món, sinó també dels acords comercials que permeten a les empreses de la UE exportar molts dels seus serveis i béns. Al mateix temps, les empreses estrangeres que volen exportar a la UE han de complir els mateixos estàndards que les empreses locals, de manera que no hi ha risc de competència deslleial per part de les empreses no comunitàries.

Les exportacions de la UE van disminuir menys que les importacions i, en conseqüència, la balança comercial va augmentar de 192 milions d'euros el 2019 a 217 milions d'euros el 2020, un augment significatiu. El principal soci de la UE per a les exportacions el 2020 i el 2021 van ser els Estats Units i les importacions de la Xina el 2020 i el Regne Unit el 2021.


L' United States va continuar sent la destinació més comuna per a les mercaderies exportades de la UE el 2020 amb una quota del 18.3%. El Regne Unit va ser la segona destinació per a exportacions de la UE (14.4% del total de la UE), seguit de la Xina (10.5%).

Infografia que explica el comerç mundial
Infografia: exportacions dels països de la UE  

El comerç amb països extracomunitaris ha provocat la creació de milions de llocs de treball a Europa. La Comissió Europea va estimar que el 2017 es van relacionar uns 36 milions de llocs de treball amb el comerç amb països de fora de la UE. El fet d’estar al mateix mercat únic també ha comportat un major comerç entre els països de la UE.

A més, la importació de béns i serveis de fora de la UE ha obligat les empreses europees a ser més competitives, alhora que ofereix als consumidors més opcions i preus més baixos. Una cinquena part dels treballs compatibles amb l'exportació es troben en un estat membre diferent del que exporta.

Mapa interactiu: Quantes feines admeten les exportacions al vostre país?

A més, la importació de béns i serveis de fora de la UE ha obligat les empreses europees a ser més competitives, alhora que ofereix als consumidors més opcions i preus més baixos.

Infografia que explica el comerç mundial
Infografia sobre el nombre de llocs de treball de la UE vinculats al comerç  

Més informació sobre la globalització i la UE

Obteniu més informació sobre el comerç mundial 

Seguir llegint

Bancari

Decadència i gairebé caiguda del Monte dei Paschi d'Itàlia, el banc més antic del món

publicat

on

By

Vista del logotip de Monte dei Paschi di Siena (MPS), el banc més antic del món, que s’enfronta a acomiadaments massius com a part d’una planificada fusió corporativa, a Siena, Itàlia, l’11 d’agost de 2021. Fotografia presa l’11 d’agost de 2021. REUTERS / Jennifer Lorenzini

Vista del logotip de Monte dei Paschi di Siena (MPS), el banc més antic del món, que s’enfronta a acomiadaments massius com a part d’una planificada fusió corporativa, a Siena, Itàlia. REUTERS / Jennifer Lorenzini

Quatre anys després de gastar 5.4 milions d’euros (6.3 milions de dòlars) per rescatar-lo, Roma manté converses per vendre Monte dei Paschi (BMPS.MI) a UniCredit (CRDI.MI) i va reduir la seva participació del 64% al banc toscà, escriu Valentina Za, Reuters.

Aquí teniu una cronologia d’esdeveniments clau de la història recent del Monte dei Paschi (MPS), que l’han convertit en l’epítome del malson bancari italià.

anunci

NOVEMBRE 2007 - MPS compra Antonveneta a Santander (SAN.MC) per 9 milions d'euros en efectiu, pocs mesos després que el banc espanyol pagués 6.6 milions d'euros pel prestador regional italià.

GENER 2008 - MPS anuncia una emissió de drets de 5 milions d'euros, un instrument financer convertible d'1 milions d'euros anomenat Fresh 2008, 2 milions d'euros en bons de capital híbrids subordinats i un préstec pont de 1.95 milions d'euros per finançar l'acord d'Antonveneta.

MARÇ 2008 - El Banc d'Itàlia, dirigit per Mario Draghi, aprova l'adquisició d'Antonveneta amb l'objectiu que MPS reconstrueixi el seu capital.

anunci

MARÇ 2009 - MPS ven 1.9 mil milions d'euros en bons especials al Tresor italià per reforçar les seves finances.

JULIOL 2011 - MPS recapta 2.15 mil milions d'euros en una emissió de drets per davant dels resultats de les proves d'estrès europees.

SETEMBRE DE 2011 - El Banc d’Itàlia subministra 6 milions d’euros en liquiditat d’emergència a MPS mitjançant acords de reposició a mesura que augmenta la crisi del deute sobirà de la zona de l’euro.

DESEMBRE 2011 - L’Autoritat Bancària Europea fixa el dèficit de capital de MPS en 3.267 milions d’euros com a part d’una recomanació general a 71 prestadors per augmentar les seves reserves de capital.

FEBRER 2012 - MPS redueix les seves necessitats de capital en 1 mil milions d'euros convertint instruments de capital híbrids en accions.

MARÇ 2012 - MPS registra una pèrdua de 4.7 milions d'euros el 2011 després de milers de milions de amortitzacions de bona voluntat en operacions com ara Antonveneta.

MAIG 2012 - La policia italiana escorcolla la seu de MPS mentre els fiscals investiguen si va enganyar els reguladors sobre l'adquisició d'Antonveneta.

JUNY 2012 - MPS diu que necessita 1.3 milions d’euros de capital per complir la recomanació de l’EBA.

JUNY 2012 - MPS demana al Tresor italià que subscrigui fins a altres 2 milions d’euros en bons especials.

OCTUBRE DE 2012 - Els accionistes aproven una emissió d'accions de 1 milions d'euros dirigida a nous inversors.

FEBRER DE 2013 - MPS afirma que les pèrdues derivades de tres operacions de derivats del 2006-09 ascendeixen a 730 milions d'euros.

MARÇ 2013 - MPS perd 3.17 milions d'euros el 2012, afectats per la caiguda dels preus de les seves grans participacions de bons del govern italià.

MARÇ 2014 - MPS registra una pèrdua neta del 2013 de 1.44 mil milions d'euros.

JUNY 2014 - MPS recapta 5 milions d’euros en una emissió de drets molt reduïda i retorna a l’estat 3.1 milions d’euros.

OCTUBRE DE 2014 - MPS es converteix en el pitjor performant de les proves d’estrès a tot Europa amb un dèficit de capital de 2.1 milions d’euros.

OCTUBRE DE 2014 - L’expresident, cap executiu i cap de finances de l’MPS és condemnat a tres anys i mig de presó després de ser declarat culpable d’enganyar els reguladors.

NOVEMBRE 2014 - MPS planeja recaptar fins a 2.5 milions d’euros després dels resultats de les proves d’estrès.

JUNY 2015 - MPS recapta 3 milions d’euros en efectiu per haver augmentat la mida de la seva emissió de drets després d’haver registrat una pèrdua neta de 5.3 milions d’euros per al 2014 en amortitzacions rècord de préstecs incobrables. Reemborsament de la fiança especial subscrita estatal per valor de 1.1 milions d’euros restants.

JULIOL 2016 - MPS anuncia una nova emissió de drets de 5 milions d’euros i té previst descarregar 28 milions d’euros en préstecs incobrables, ja que les proves d’estrès dels bancs europeus demostren que tindria un patrimoni negatiu en una caiguda.

DESEMBRE 2016 - MPS recorre a l'Estat per obtenir ajuda en virtut d'un esquema de recapitalització preventiva després que fracassi la seva trucada en efectiu. El BCE fixa les necessitats de capital del banc en 8.8 milions d'euros.

JULIOL DE 2017 - Després que el BCE declara MPS solvent, la Comissió de la UE neteja el rescat amb un cost de 5.4 milions d’euros per a l’Estat a canvi d’una participació del 68%. Els inversors privats aporten 2.8 milions d'euros per un total de 8.2 milions d'euros.

FEBRER 2018 - MPS va guanyar beneficis el 2018, però diu que les seves projeccions actualitzades estan per sota dels objectius de reestructuració acordats per la UE.

OCTUBRE DE 2018 - MPS completa l’acord de titulització de préstecs incobrables més gran d’Europa, amb 24 milions d’euros en deutes insolvents.

FEBRER 2020 - MPS registra pèrdues de 1 mil milions d'euros el 2019.

MAIG 2020 - El conseller delegat, Marco Morelli, renuncia a instar Roma a assegurar un soci per a MPS tan aviat com sigui possible. El substitueix Guido Bastianini, amb el suport de 5 estrelles.

AGOST DE 2020 - Itàlia destina 1.5 milions d’euros per ajudar MPS mentre treballa per complir un termini de re-privatització a mitjans de 2022.

OCTUBRE DE 2020 - Els accionistes de MPS aproven un pla patrocinat per l'Estat per reduir els préstecs agredits al 4.3% del total de préstecs. La participació d'Itàlia cau fins al 64%, ja que un decret prepara el camí per a la seva venda.

OCTUBRE DE 2020 - Un tribunal de Milà condemna a l’exdirector general i president de MPS per falsa comptabilitat en una decisió sorpresa que obliga MPS a augmentar les provisions de risc legal.

DESEMBRE 2020 - MPS diu que necessita fins a 2.5 milions d’euros de capital.

DESEMBRE 2020 - Itàlia aprova incentius fiscals per a fusions bancàries que comportin un benefici de 2.3 milions d’euros per a un comprador de MPS.

GENER 2021 - MPS diu obrir els seus llibres a possibles socis.

FEBRER 2021: MPS registra pèrdues de 1.69 milions d’euros per al 2020.

ABRIL 2021 - Andrea Orcel assumeix el càrrec de conseller delegat d’UniCredit.

JULIOL 2021 - UniCredit inicia converses exclusives amb el Tresor italià per comprar "parts seleccionades" de MPS, un dia abans que els resultats de les proves d'estrès bancàries europees demostrin que el capital del banc més petit s'esborraria en una caiguda.

(1 dòlar = 0.85 €27)

Seguir llegint

Economia

L’escassetat de mà d’obra a Hongria fa que el govern busqui treballadors a l’estranger

publicat

on

El govern generalment reticent a immigrants a Budapest està buscant estrangers per ajudar amb l'escassetat de mà d'obra, escriu Cristian Gherasim, corresponsal de Bucarest.

El ministre d'exteriors hongarès va dir que es permetrà a les empreses contractar mà d'obra qualificada de països no pertanyents a la UE. Peter Szijjarto, el ministre d'Afers Exteriors, va recolzar la decisió dient que això ajudaria a assolir l'objectiu de creixement d'Hongria del 5.5% per a aquest any.

Per exemple, un sector afectat per l’escassetat de mà d’obra és la indústria de l’hostaleria a Hongria, que recentment ha expressat fortes preocupacions per la manca de cuiners i personal de neteja. Tamás Flesch, cap de l'Associació d'Hostaleria i Restauració d'Hongarès, va dir durant una entrevista que els propietaris d'hotels de Budapest s'esforcen per assegurar la força de treball tan necessària, oferint l'exemple del gerent d'hotels que necessita netejar les habitacions.

anunci

Molts altres països de l'Europa central i oriental han estat lluitant amb l'escassetat de mà d'obra enmig d'una recuperació econòmica més ràpida de l'esperada després de les restriccions de la pandèmia.

El govern de Budapest s'ha mostrat reticent a obrir les seves portes fins ara als estrangers enmig de les polítiques antiimmigrants del primer ministre Viktor Orban que han provocat freqüents enfrontaments amb la Unió Europea.

Un altre sector on es fa palesa la manca de mà d'obra hongaresa és l'agricultura. Els agricultors hongaresos lluiten per trobar prou treballadors per collir les seves fruites i verdures, amb només deu anys de destrucció de mercaderies per valor de més de 190 milions d’euros.

anunci

Els experts creuen que la millor manera d’atraure la gent a treballar a les granges és augmentar els salaris. Creuen que la indústria necessitarà almenys una dècada per recuperar-se de les pèrdues de llocs de treball i reorientar-se cap a una nova forma de fer negocis.

I probablement el sector més sorprenent afectat per l'escassetat de mà d'obra a Hongria és el comerç al detall en línia. La crisi laboral restringeix el comerç electrònic, i moltes botigues en línia es veuen obligades a suspendre la publicitat en línia perquè no poden fer front a una demanda més elevada. Kristof Gal, fundador de Klikkmarketing, una empresa de màrqueting en línia amb seu a Budapest, calcula que entre un 30 i un 40% de les botigues en línia es podria veure afectat per aquest problema.

Szijjarto va dir que la nova legislació, inclosa la dels treballadors temporals, té com a objectiu "ajudar a reiniciar ràpidament l'economia i ser la més ràpida a reiniciar-se a Europa".

Com que l'economia hongaresa està millorant el que s'esperava el primer trimestre d'aquest any, malgrat les mesures de bloqueig del coronavirus, el govern de Budapest va anunciar altres mesures, com ara alleujar les càrregues burocràtiques de les petites i mitjanes empreses, així com préstecs econòmics per ajudar les empreses hongareses a expandir-se a l'estranger. o invertir en projectes ecològics.

La UE ha criticat reiteradament el govern de Budapest per la seva postura respecte als migrants, els atacs a la llibertat de premsa i contra la comunitat LGTB. La Comissió Europea i el Parlament Europeu han iniciat prèviament una acció contra l'estat de dret contra Hongria pel que fa a les llibertats civils. Els eurodiputats demanen a la Comissió Europea que tiri endavant amb accions legals i fins i tot es negui a Hongria l'accés al pla de recuperació de la pandèmia Covid-750 de 19 milions d'euros, si el govern d'Orban no inverteix el rumb.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències