Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Estats Units i Europa establir converses transatlàntiques

COMPARTIR:

publicat

on

Transatlàntic

Per Georgi Kantchev

Després d'anys d'espera, un important acord comercial entre la UE i els Estats Units (els dos socis comercials més importants del món) és finalment a la taula de negociacions. Dirigides a l’expansió del comerç mitjançant la unificació de les regulacions i la reducció dels aranzels, les negociacions de l’Associació Transatlàntica de Comerç i Inversions (TTIP) arriben en un moment en què Europa només està sortint de la recessió i els Estats Units continuen enfrontant-se a la seva pròpia recuperació agreujantment lenta. Si les dues parts es posen d’acord en un acord ambiciós, podria proporcionar un impuls important per a les dues economies i crear milions de nous llocs de treball.

Aquest és el punt de vista optimista. El pessimista: tenint en compte les fortes diferències entre les dues regions en qüestions que van des de les subvencions per a pel·lícules fins a la regulació financera, complir el termini autoimposat de novembre de 2014 segurament serà difícil, si no impossible. "Aquesta no és la primera iniciativa d'aquest tipus per alliberar el comerç i la inversió transatlàntics, i totes les iniciatives anteriors han donat lloc a un fracàs", va dir Philip Whyte, economista en cap del Centre for European Reform, un grup de reflexió de Londres. "La història suggereix que si hagués estat fàcil eliminar tots els obstacles que impedeixen el comerç a través de l'Atlàntic, s'hauria fet fa molt de temps".

Hi ha una llarga llista de possibles entrebancs que podrien descarrilar les negociacions, que van començar a principis de juliol a Washington. La regulació financera és un dels principals punts de discussió. L'administració Obama fa pressió per excloure la regulació dels serveis financers de les converses comercials, preocupada pel fet que l'harmonització de les normes de serveis financers dilueixi algunes de les garanties descrites a la Llei Dodd-Frank de 2010, incloses les exigències de capital més estrictes per als bancs. A més, la Federal Deposit Insurance Corporation i la Reserva Federal han proposat augmentar el requisit de capital dels bancs nord-americans, exigint-los que tinguin un capital regulatori equivalent al 5% dels seus actius segons les noves normes. És a dir, 2 punts percentuals per sobre de la ràtio de palanquejament mínima establerta per les normes de Basilea III, un nivell que els bancs europeus ja tenen dificultats per assolir.

Els funcionaris europeus no han estat d’acord de manera molt pública. El mes passat, en un discurs dirigit a la Brookings Institution, un grup de reflexió amb seu a Washington, DC, el comissari de mercats interns de la UE, Michel Barnier, va argumentar que no tenia sentit excloure els serveis financers de cap acord comercial atès que el 70% de les transaccions financeres mundials són entre Europa i els EUA. "Com es pot promoure una relació lliure i justa entre nosaltres a banda i banda de l'Atlàntic, amb tota la sinergia que això implica, si no tenim una agenda de normatives comunes entre nosaltres?" va preguntar. Els funcionaris nord-americans no han rebutjat del tot l’harmonització de les regulacions financeres, però han argumentat que la cooperació hauria d’utilitzar les regulacions existents promulgades per organismes com el G-20 Financial Stability Board o el Bank for International Settlments de Basilea, Suïssa.

Però, tot i que els Estats Units lluiten per mantenir fora de la negociació les seves estrictes regulacions financeres, França s’esforça igualment per mantenir la cultura exclosa de les converses i insisteix a protegir la seva indústria cinematogràfica i televisiva de la competència nord-americana. El compromís de França amb una "excepció cultural" reflecteix la creença que la cultura s'ha de tractar de manera diferent que altres productes comercials. El temor és que les empreses nord-americanes es beneficiïn d’un acord comercial global que eliminaria les subvencions i quotes que els europeus han construït al llarg dels anys per protegir els seus propis mercats de cinema i televisió de la producció de Hollywood. El cinema francès, sens dubte un dels mercats de producció de pel·lícules més vitals d’Europa, deu la seva força a una llei que obliga les xarxes de televisió locals a invertir almenys el 3.2 per cent dels seus pressupostos en producció cinematogràfica.

anunci

El govern francès argumenta que sense subvencions, el seu cinema de producció pròpia no podria competir amb les produccions de Hollywood. Però les quotes existents pel nombre de pel·lícules franceses que es mostren al país no han disminuït la gana domèstica per les pel·lícules de Hollywood. Segons Box Office Mojo, un lloc web que fa un seguiment dels ingressos de taquilla, només hi ha una pel·lícula francesa, la comèdia Les Profs, entre les 10 pel·lícules més recaptades del país aquest any. La llista està dominada per Iron Man 3, Django desencadenat i em menyspreable.

Abans de l'inici de les negociacions de lliure comerç, França va pressionar amb èxit els membres de la UE perquè es deixessin fora de la discussió subvencions que donessin suport a la indústria audiovisual europea. Però hi ha una escletxa: els negociadors comercials de la UE també es van donar el dret de plantejar i discutir "qualsevol problema" amb els seus homòlegs nord-americans durant les negociacions, inclosa la distribució de TV i pel·lícules.

Tot i que les diferències amenacen d’alentir les negociacions, els beneficis d’un acord comercial global poden obligar els negociadors a trobar punts en comú. A mesura que la globalització s’ha estès, ara es creu que els beneficis dels acords de lliure comerç són més grans que mai. Segons a, el TTIP impulsarà el PIB anual en més de 100 milions de dòlars, tant a la UE com als EUA estudiar pel Centre for Economic Policy Research, una organització de recerca en economia amb seu a Londres.

Els beneficis potencials del TTIP no són només econòmics. En un moment en què l’administració Obama està apartant l’atenció militar de l’Orient Mitjà per aprofundir en el compromís a la regió d’Àsia-Pacífic, l’acord també es veu com una oportunitat per a Europa de reafirmar la seva relació històrica amb els Estats Units Alguns diplomàtics i polítics europeus han preocupat que l'anomenat "pivot cap a Àsia" dels EUA hagi vingut a costa d'Europa. "Ambdues parts veuen el TTIP com un dispositiu de senyalització cap a la Xina", va dir Whyte, del Centre per a la Reforma Europea. "Mostra que els EUA i la UE encara poden actuar junts, sobretot establint normes comunes a les quals la Xina haurà de complir".

També hi ha la realitat que a l’hora d’obrir comerç, les ofertes regionals com el TTIP podrien ser l’únic joc a la ciutat. La ronda de Doha de les negociacions de l'Organització Mundial del Comerç, que pretenia reduir les barreres comercials no només entre els EUA i Europa, sinó també a tot el món, ha fracassat essencialment. Una proposta d’acord de lliure comerç (TPP) de l’Associació Trans-Pacífica que porta en negociacions des del 2010 i que ara engloba 12 països, inclosos els Estats Units, Austràlia, Canadà i Mèxic, sembla més prometedora. Les esperances per a l’acord comercial van augmentar recentment quan el Japó es va unir a les negociacions a finals de juliol, ja que l’addició de la tercera economia mundial afegeix el tipus de fort que podria convertir el TPP en un competidor digne del pacte EUA-UE.

L’acord transatlàntic, per descomptat, seria un acord d’una mida sense precedents. “La relació EUA-UE és la més gran del món. Aquesta associació potencialment innovadora aprofundiria aquests llaços ", va dir el president nord-americà Barack Obama al juny a la cimera del G8 a Irlanda del Nord. El primer ministre britànic, David Cameron, va ser encara més decidit i va dir: "Aquest és un premi únic en generació i estem decidits a agafar-lo".

Una enquesta recent realitzada per responsables polítics i influents clau a Washington i Brussel·les va revelar un important suport per a un acord. El estudi, publicat al juliol per APCO Insight, una consultora mundial d’investigació, i EurActiv, un lloc web de notícies independent, va avaluar l’opinió d’uns 700 líders polítics i executius del sector privat tant als Estats Units com a Europa. Es va trobar que tres quartes parts dels enquestats donaven suport a l'aprovació d'un acord comercial transatlàntic. Aquesta aparent resolució política és un motiu d’optimisme, va dir Whyte. "Les estrelles polítiques estan alineades com mai", va explicar. "Els líders d'ambdós costats de l'Atlàntic, però sobretot d'Europa, han de demostrar que volen impulsar el creixement".

Les bones intencions i l’entusiasme són una cosa, però arribar al punt de signar un acord és una altra cosa. Els funcionaris van deixar entreveure el llarg camí per endavant després de la seva primera reunió a Washington al juliol. "Les negociacions acaben de començar i és difícil predir quan podrien acabar", va dir la portaveu de la política comercial de la UE, Helene Banner. "El que està clar és que la substància preval sobre la velocitat".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències