Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Accés obert a publicacions de recerca que arriben al punt d'inflexió

COMPARTIR:

publicat

on

Horizon-2020-logoEl canvi global cap a la posada a disposició gratuïta dels resultats de la investigació per als lectors (l'anomenat "accés obert") s'ha confirmat avui en un estudi finançat per la Comissió Europea. Aquesta nova investigació suggereix que l'accés obert arriba al punt d'inflexió, ja que al voltant del 50% dels treballs científics publicats el 2011 ja estan disponibles de forma gratuïta. És aproximadament el doble del nivell estimat en estudis anteriors, explicat per una metodologia refinada i una definició més àmplia d’accés obert. L'estudi també calcula que més del 40% dels articles científics revisats per parells publicats a tot el món entre 2004 i 2011 ja estan disponibles en línia en forma d'accés obert. L'estudi analitza la UE i alguns països veïns, així com el Brasil, el Canadà, el Japó i els Estats Units d'Amèrica.

En fer els resultats de la recerca més accessibles, l’accés obert pot contribuir a una ciència millor i més eficient i a la innovació en els sectors públic i privat. Máire Geoghegan-Quinn, comissària europea d’Investigació, Innovació i Ciència, va dir: “Aquests resultats subratllen que l’accés obert és aquí per quedar-se. Posar els resultats de la investigació en l’esfera pública fa que la ciència sigui millor i enforteixi la nostra economia basada en el coneixement ".

L'estudi es va centrar en la disponibilitat de publicacions acadèmiques en 22 camps del coneixement en l'Espai Europeu d'Investigació, Brasil, Canadà, el Japó i els Estats Units. En diversos països i disciplines més de 50% dels documents ja estan disponibles de forma gratuïta. Lliure disponibilitat de la majoria dels articles s'ha aconseguit en els camps de la ciència i la tecnologia en general, la recerca biomèdica, la biologia i les matemàtiques i estadístiques. Els camps on la disponibilitat d'accés obert és més limitada són les ciències socials i les humanitats i les ciències aplicades, l'enginyeria i la tecnologia.

Un recent de la Comissió Europea comunicació identificar l'accés obert com a mitjà bàsic per millorar la circulació del coneixement i, per tant, la innovació a Europa. Per tant, l'accés obert serà obligatori per a totes les publicacions científiques produïdes amb finançament d'Horitzó 2020, el programa de finançament de la UE per a la investigació i la innovació per al període 2014-2020. La comunicació recomanava que els estats membres adoptessin un enfocament similar al de la Comissió en els seus programes nacionals.

El comissari Geoghegan-Quinn va subratllar que la Comissió Europea promou l'accés obert a Europa, inclosos els resultats del seu propi finançament per a la investigació: "El contribuent europeu no hauria de pagar dues vegades per la investigació finançada amb fons públics. Per això hem fet accés obert a publica la configuració predeterminada d’Horitzó 2020, el proper programa de finançament de la investigació i la innovació de la UE ".

Fons

L'estudi va ser realitzat per Science-Metrix, una consultoria d'avaluació de la recerca. L'estudi va incloure als estats membres de la UE 28, així com Suïssa, Liechtenstein, Islàndia, Noruega, Turquia, l'Antiga República Iugoslava de Macedònia, Israel, Brasil, Canadà, el Japó i els Estats Units d'Amèrica. Altres dos informes pel mateix grup també s'han publicat avui, l'examen de polítiques d'accés obert i la qüestió de l'accés obert a les dades.

anunci

Pel que fa a polítiques d'accés obert, l'informe va trobar que la majoria dels principals proveïdors de fons de la ciència 48 considera les dues formes clau d'accés obert acceptables: publicacions d'accés obert en revistes (que es refereix com "or" i "híbrid" accés obert) i l'autoarxiu (en el com l'accés obert "verd"). Més de 75% acceptat períodes d'embargament - que és la diferència entre una publicació i que es converteixi en lliure disposició - d'entre sis a 12 mesos.

El tercer estudi va trobar, però, que actualment encara hi ha menys polítiques per a l'accés obert a dades científiques que per a l'accés obert a publicacions. L’accés obert a les dades de la investigació evoluciona ràpidament en un entorn on ciutadans, institucions, governs, organitzacions sense ànim de lucre i empreses privades cooperen vagament per desenvolupar infraestructures, estàndards, prototips i models de negoci. Dins Horizon 2020, el programa de finançament de la UE per a la investigació i la innovació per al període 2014-2020, la Comissió també iniciarà un pilot sobre accés obert a les dades recopilades durant la investigació finançada amb fons públics, tenint en compte les preocupacions legítimes relacionades amb els interessos comercials, la privadesa i la seguretat del concessionari.

La Comissió farà que l'accés obert a les publicacions científiques un principi general d'Horitzó 2020. A partir d'2014, tots els articles produïts amb fons de l'Horitzó 2020 hauran de ser accessibles:

  • els articles seran immediatament accessibles en línia per l'editor (accés obert "daurat" i "híbrid"): els costos de publicació inicial poden ser reemborsats per la Comissió Europea; o bé
  • investigadors faran els seus articles disponibles a través d'un repositori d'accés obert cap alt sis mesos (mesos 12 per articles en els camps de les ciències socials i humanitats) després de la publicació d'accés obert ( "verd").

enllaços

Els enllaços als tres estudis, 1, 2, 3.

pàgina web horitzó 2020.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències