Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

UE i Sèrbia: Enhanced regles de cooperació que entrin en vigor

COMPARTIR:

publicat

on

imatgesSèrbia fa un pas més en el seu camí cap a la pertinença a la UE. A setembre de 1 entra en vigor l’acord d’estabilització i associació (SAA) entre la Unió Europea i Sèrbia, que aporta beneficis concrets a les relacions comercials i avança el procés d’adhesió en general. Sèrbia ja ha construït un historial positiu d’execució d’obligacions de l’ASA a través d’una aplicació fluïda de l’acord provisional sobre comerç i assumptes relacionats amb el comerç, un paràmetre important considerat a l’hora de prendre la decisió d’obrir negociacions d’adhesió al juny.

“Today is a milestone in Serbia’s path towards the EU, as well as a good deal for citizens on both sides. Serbia now has a comprehensive framework in place to move closer to the EU and to prepare for its future participation in the Single Market, with all the benefits it offers to business and citizens,” said Enlargement and Neighbourhood Policy Commissioner Štefan Füle.

L'acord estableix les normes per a una associació global entre Sèrbia i la UE, que fomentarà notablement el lliure comerç entre ambdues parts. Això condueix a la creació d’una estructura institucional formal molt més completa, que cobreixi no només els aspectes relacionats amb el comerç i el comerç, sinó també el diàleg polític, la justícia i els afers interiors, la innovació, la investigació, les comunicacions electròniques, els mitjans de comunicació i la política social, el transport, el medi ambient i l’energia. , i desenvolupament regional.

El SAA també ajudarà a Sèrbia a implementar les normes de la UE en àrees clau com ara la competència i les normes d’ajuda estatal, la propietat intel·lectual, la contractació pública i la protecció del consumidor. Això permetrà a Sèrbia acabar alineant la seva legislació amb el conjunt de normes de la UE, creant així un nou impuls per a l’economia sèrbia, així com oportunitats addicionals per a les empreses de la UE.

Finalment, el SAA reforçarà encara més els beneficis positius ja clarament visibles de l’acord provisional. Les exportacions sèrbies a la UE van créixer per 32.5% a 2010 i 14.9% a 2011. A més, durant els primers mesos 11 de 2012, les exportacions de Sèrbia a la UE van créixer 4.8% i les seves importacions de la UE van créixer 9.2%. Per últim, però no per això menys important, Sèrbia ha experimentat un creixement del superàvit comercial dels productes agrícoles amb la Unió Europea des de 200 milions d’EUR a 2009 fins a gairebé X € X milions. Donat el difícil context econòmic, aquestes xifres no només són positives, sinó que mostren l’enorme impacte econòmic del camí d'accés a la UE.

Fons

The Stabilisation and Association Agreements is an instrument how the EU supports Serbia’s progress towards accession. The agreement fosters mutual cooperation and promotes regional cooperation.

anunci

Les negociacions sobre el SAA es van iniciar el novembre de 2005 i aquest acord es va signar a l'abril 2008. Abans d'entrar en vigor, va ser ratificat per Sèrbia i pels Estats membres de la UE. La decisió del Consell de concloure aquest acord va ser adoptada a 22 2013 de juliol, preparant el camí per a l'entrada en vigor d'aquest acord sobre 1 2013 de setembre.

Totes les disposicions relacionades amb el comerç i el comerç de l’ASA ja estaven incloses en un Acord provisional (IA) que va entrar en vigor el febrer de 2010. L’IA va iniciar efectivament la creació d’una zona de lliure comerç entre la UE i Sèrbia.

Des de 2004 han estat vigents SAA similars amb l’antiga República Iugoslava de Macedònia, 2005 amb Croàcia, 2009 amb Albània i 2010 amb Montenegro.

Què canviarà el SAA?

  • Amplia, a més, la liberalització del comerç entre la UE i la Sèrbia iniciada per l’acord provisional 2010, a través d’una liberalització gradual en altres àmbits, incloent-hi la circulació de treballadors, el dret d’establiment, l’oferta de serveis i el moviment de capital.
  • Segueix la implementació d’elements clau dels criteris polítics, l’estat de dret i l’administració de la justícia, fent especial èmfasi en determinades àrees, com ara visats, asil i immigració, lluita contra el terrorisme i crims organitzats i la reforma de les administracions públiques.
  • It monitors implementation of Serbia’s obligations to ensure the gradual approximation of its laws with the EU Law in key areas (competition, IPR, procurement, consumer protection, harmonisation, working conditions…).
  • Estén l’abast de les àrees on Sèrbia està subjecta a obligacions específiques per alinear la seva legislació i que estan directament relacionades amb la millora de l’entorn empresarial.
  • Finalment, especifica que les dues parts cooperaran i intercanviarà informació en diferents sectors, que cobreixen bàsicament tot l'espectre de l’acquis. Això millorarà el seguiment de l’execució i l’aplicació de la legislació adoptada.

Quins avantatges aportarà a Sèrbia?

Econòmicament, reforçarà els beneficis econòmics de l’acord provisional. Les noves disposicions sobre la lliure circulació de treballadors, el dret d’establiment, l’oferta de serveis i la circulació de capital proporcionaran un marc més clar i segur als inversors i contribuiran a millorar l’entorn empresarial. Això animarà notablement les empreses de la UE a invertir i crear llocs de treball a Sèrbia. Fomentant que Sèrbia harmonitzi els seus estàndards, es facilitarà la capacitat de les seves empreses per competir en el mercat de la UE.

The implementation of this comprehensive agreement will facilitate the gradual alignment of Serbia’s legislation with the whole body of EU Law and standards, thus creating new impetus for the Serbian economy in attracting investments. It will provide Serbia with the overall framework to move closer to the EU and to prepare the country for its future participation in the EU single market. As such, it is an important step in Serbia’s path towards EU Accession.

Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències