Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Discurs del president Barroso al Fòrum Europeu Alpbach: "Idees europees per a una globalització justa"

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Fòrum Europeu Alpbach / Alpbach

31 agost 2013
President del Fòrum Europeu Alpbach, Dr. Fischler,
President Fischer,
President Kikwete,
Excel·lències,

Dames i cavallers,

anunci

Ens reunim en un moment crucial: després d’una crisi financera més greu que qualsevol altra cosa que hem assistit des de la Segona Guerra Mundial, després d’un canvi geopolític que no s’ha vist en generacions, quan els problemes globals transcendeixen les fronteres nacionals, quan les guerres civils amenacen la pau regional i molestar la consciència de la comunitat internacional. En una conjuntura tan crítica, el lideratge global significa provar i adaptar els conceptes bàsics que fonamenten les nostres accions polítiques.

En un moment en què es necessiten noves idees per fer la globalització més justa i inclusiva i per permetre a la gent obtenir els seus beneficis, hem de veure si la nostra perspectiva bàsica sobre la política internacional i el nostre propi paper en ella superen la prova del nostre dejuni. -canvis de temps.

Estic agraït al Fòrum Europeu Alpbach per oferir un "camp de proves" en aquest sentit i, en particular, per proporcionar una plataforma per a la retirada amb líders mundials que ahir vaig tenir l'honor de co-amfitrió.

anunci

Aquesta necessitat de desenvolupar "noves idees per a una globalització justa" és especialment rellevant per a la Unió Europea, en molts sentits el projecte d'integració regional més reeixit i avançat del segle passat.

Les idees i els ideals d’integració europea, crec, han esdevingut cada vegada més aplicables en les properes dècades. I no només per a Europa, sinó per al món en general. Puc recordar les paraules d’un dels nostres "pares fundadors", Jean Monnet: "La mateixa comunitat és només un pas més cap a les formes d'organització del món de demà".

Dames i cavallers,

Permeteu-me esbossar quines són aquestes idees fonamentals bàsiques de la Unió Europea i com poden inspirar una globalització justa.

En primer lloc, la mida és important. En un món amb molts jugadors, i alguns d’ells massius, cal unir forces per ser escoltats. Simplement cuidar el pati del darrere no es lliuraria als nostres ciutadans.

Al mateix temps, el món del futur no serà clarament tan europeu com en el passat. Però, per a nosaltres, això significa que hem de ser més europeus i no menys per seguir sent rellevants.

Amb els Estats Units i la Xina com a grans actors, amb nous actors que passen a l’envergadura, des de l’Índia fins al Brasil i amb moltes altres nacions emergents que ocupen el lloc que els correspon en els mercats mundials i la política mundial, hem d’unir forces per exercir el nostre paper. El president Kikwete és un d’aquests líders mundials que demostren aquesta perspectiva oberta, internacional i constructiva, en benefici del seu poble.

Mireu el comerç internacional, per exemple, un camp que s’ha expandit enormement durant les darreres dècades, on les economies d’escala s’apliquen tant en el sentit econòmic com en el polític.

Unida, la Unió Europea és l’economia més gran del món i parla amb una sola veu. Per tant, aconseguim unir-nos als socis més atractius, fins i tot iniciar les negociacions més innovadores dels darrers anys amb les converses sobre una associació transatlàntica de comerç i inversió.

Dividits, en canvi, no tindríem ni el potencial econòmic ni el poder de negociació per fer-ho, que seria clarament autoderrotador. És per això que he defensat amb tanta força durant els darrers anys de crisi que tots hem de resistir el cant de sirena del proteccionisme, tant a Europa com a nivell mundial.

Una Europa dividida tampoc no tindria el mateix poder per assegurar-se que les regles s’apliquen de manera igual i equitativa a tothom. Tindria algun estat membre el poder d’assumir pràctiques comercials injustes o de dumping pels blocs més grans del món? O qualsevol nació, per si sola, tindria tot el necessari per millorar les regles del comerç mundial, tal com fa la UE en les negociacions multilaterals i bilaterals?

Hem après a ser forts junts, perquè estem febles si ens dividim. Això pot ser evident per si mateix, però importa molt, no només per als nostres interessos immediats, sinó també pel nostre paper en la formació del nou joc global.

El mateix passa amb molts altres camps, com ara la política energètica, on ens convertiríem en un simple objecte del joc de poder geopolític d'altres països si cada estat membre actués pel seu compte. A més, els beneficis econòmics per a les nostres empreses i ciutadans d’un mercat energètic europeu totalment integrat, que la Comissió està pressionant amb força, arribaran a 30 milions d’euros el 2030. Aquí, ja hem millorat el nostre joc de la UE, com es reflecteix, per exemple, una política energètica externa més forta que millori la nostra seguretat de subministrament; o el nostre fort suport a la iniciativa "Energia sostenible per a tothom" de l'ONU que literalment "dinamitzarà" centenars de milions de persones.

O agafeu la cooperació al desenvolupament, on la UE és i continua sent el donant més generós del món, fins i tot en moments difícils. El nostre nou pressupost plurianual de la UE del 2014 al 2020 mantindrà els nostres alts nivells d’ajuda internacional. He lluitat molt per això, no només perquè sigui el correcte, sinó també perquè és fonamental per a la nostra credibilitat estratègica. Literalment, invertim no només en la lluita contra la pobresa i per l’equitat i l’equitat mundials, sinó també en protegir i connectar el nostre planeta. Europa és capdavantera en donar suport als objectius de desenvolupament del mil·lenni, invertir en sistemes de salut, donar suport a l’educació o reduir la mortalitat infantil. Seguim extremadament compromesos en aquesta recta final d’assoliment dels ODM en els propers dos anys i, igualment, a l’hora d’elaborar la nova agenda mundial de desenvolupament posterior a 2015, que hauria de combinar la lluita contra la pobresa amb la lluita per la sostenibilitat.

O prenem la política d’ampliació de la UE, on vam permetre un avanç històric en la relació entre Sèrbia i Kosovo, que només va ser possible amb l’ús intel·ligent del poder d’atracció de la Unió.

O la política europea de veïnatge, on creem llaços estratègics per millorar la seguretat i la prosperitat mútua. Per descomptat, es tracta d’una empresa increïblement desafiant, com demostra el despertar àrab. Les societats i les economies obertes no s’imposen des de fora ni es creen d’un dia per l’altre. Però si volem fins i tot intentar influir en aquests canvis tectònics, els europeus simplement han d’actuar de manera concertada. La situació a Síria recorda clarament com l’incompliment sistemàtic dels principis democràtics bàsics i de l’estat de dret condueix inevitablement a un trencament de la seguretat que ens afecta a tots. I els fets recents han confirmat que Síria és una taca a la consciència mundial.

Per tant, la nostra dinàmica interna i el dinamisme internacional estan fonamentalment lligats. La nostra capacitat per defensar els interessos dels nostres ciutadans i promoure valors universals depèn de la nostra cohesió interna i solidaritat. I, a més, una Unió Europea forta és l’advocat més ferm per a un multilateralisme eficaç i una globalització justa.

Per descomptat, no és l’únic defensor, ni molt menys. La idea d’interdependència i integració no es limita a la UE, al contrari. Des de la Unió Duanera de l’Àfrica Oriental fins a l’ASEAN fins al Mercosur, des de la Unió Africana fins a la Lliga Àrab, per no oblidar la família de les Nacions Unides, hi ha una llarga i creixent llista d’acords i organitzacions bilaterals, regionals i multilaterals, amb els quals col·laborem estretament. en què es relacionen les economies i les societats i s’aprofita la cooperació política.

Algunes persones de vegades es burlen d'aquesta "sopa d'alfabet" de les organitzacions, però són crucials, perquè la globalització justa només es pot promoure si la política també es globalitza, de baix a dalt.

Dames i cavallers,

La segona idea fonamental que sustenta la UE és aquesta: sí, hem de pensar europeu, però hem d’actuar internacionalment. No només hem d’estar units, sinó que hem d’estar oberts a la resta del món.

Hi ha una comprensió creixent que en un món de cadenes de subministrament mundials, complexos fluxos financers, empreses integrades, competència per les matèries primeres, però també l’intercanvi d’idees a tot el món, no hi ha cap país, gran o petit, que pugui ignorar el joc global. a la llarga. La nostra riquesa, la nostra competitivitat i la nostra inspiració s’enriqueixen des de l’estranger. Per això crec que, al final, una economia oberta està intrínsecament lligada a una societat oberta i a una governança global més forta.

Però si les oportunitats són globals, també ho són els problemes. El canvi climàtic és, per naturalesa, cec a les fronteres; el terrorisme travessa les fronteres nacionals; la migració i el progrés tecnològic s’acceleren però també tenen els seus costats foscos; el subdesenvolupament també és una amenaça per a les economies desenvolupades; i la inestabilitat interna sovint actua com a incubadora de problemes regionals.

Deixeu-me destacar un punt concret sobre el qual la UE continuarà liderant: l'acció climàtica mundial.

Ens comprometem a mantenir-nos a l’avantguarda no només en ecologitzar la nostra pròpia economia –la Comissió proposarà un nou i ambiciós marc energètic i climàtic de la UE per al 2030 a finals d’aquest any–, sinó també en l’escena internacional. Estem treballant molt per concretar un tractat global sobre el clima global i vinculant legalment per al 2015.

Estic segur que els nostres socis internacionals estan incorporant-se gradualment. També puc aplaudir el lideratge del secretari general Ban Ki-moon en aquesta fase crítica del procés.

El tercer concepte bàsic darrere del projecte europeu que és rellevant per a la gestió de la globalització és la integració: la cooperació com a tal és fonamental, però finalment no és suficient. Per proporcionar certesa i estabilitat, els països han d’integrar les seves estructures i polítiques. No renunciant a la seva sobirania, sinó compartint-la. En el concert global, han de compartir el poder, precisament per recuperar-lo. Per tant, la globalització no significa simplement "el final de la política". Més aviat significa remodelar-lo i reinventar-lo.

En aquest sentit, el progrés internacional dels darrers anys és malauradament menys acusat. Siguem francs: alguns encara poden aferrar-se a una idea d’interessos nacionals exclusius. Però els mercats internacionals oberts i els intercanvis justos requereixen organitzacions internacionals i responsabilitats compartides. En poques paraules: hem de substituir "la raó de l'estat" per "la raó de l'humanitat". Perquè la base de les nostres vides no són en última instància ideologies ni estats, sinó ser membres de la raça humana.

Per això, Europa segueix tan compromesa amb un multilateralisme eficaç i amb les Nacions Unides més fortes. Ser interdependent significa actuar com a part responsable. Aquesta és una de les lliçons de la globalització. Al final, no hi ha cap cosa com un viatge gratuït.

Dames i cavallers,

Per concloure: al món actual, totes les nacions s’enfronten a una situació similar a la que va conduir a la integració d’Europa. La interdependència és innegable, tant amb conseqüències positives com negatives. Els països han d’estar disposats a adaptar-se, obrir-se a oportunitats globals i contribuir a solucions internacionals. Econòmicament, han d’integrar-se a les cadenes de subministrament mundials i, políticament, han d’integrar les seves institucions en xarxes més àmplies.

Alguns parlen d'una "paradoxa de la globalització", segons la qual la prosperitat econòmica, el govern legítim i l'autodeterminació de les nacions serien fonamentalment irreconciliables. No estaria d'acord i argumentaria que la UE, amb tots els seus reptes, demostra el contrari.

La globalització com a tal és un fet, però si volem mantenir els seus grans avantatges i posar remei als seus innegables defectes, si volem que sigui més sostenible a la llarga, econòmicament, política i socialment, haurem de fer-la més justa.

Això significa garantir l'accés, dotar a la gent de les eines necessàries per beneficiar-se'n, d'aquí el paper clau de l'educació i amortir els seus efectes negatius.

Podem donar-li forma junts si reunim la voluntat política. En cas contrari, ens conformarà individualment.

D’això crec que es tracta essencialment del lideratge global modern.

Només amb aquesta actitud oberta i global podrem fer possible el que calgui.

Thank you very much.

Seguir llegint
anunci

Corona virus

La Comissió aprova un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a les Açores en el context del brot de coronavirus

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a la regió de les Açores en el context del brot de coronavirus. La mesura es va aprovar en virtut de les ajudes estatals Marc temporal. Segueix un altre pla portuguès de suport al sector del transport de passatgers a les Açores que va aprovar la Comissió 4 juny 2021 (SA.63010). Segons el nou règim, l’ajut es concretarà en subvencions directes. La mesura estarà oberta a empreses de transport col·lectiu de viatgers de totes les mides que actuen a les Açores. L’objectiu de la mesura és mitigar la sobtada escassetat de liquiditat a què s’enfronten aquestes empreses i fer front a les pèrdues sofertes durant el 2021 a causa del brot de coronavirus i les mesures restrictives que el govern va haver d’implementar per limitar la propagació del virus.

La Comissió va trobar que l'esquema portuguès s'ajusta a les condicions establertes al marc temporal. En particular, l’ajut (i) no superarà els 1.8 milions d’euros per empresa; i (ii) es concedirà com a màxim el 31 de desembre de 2021. La Comissió va concloure que la mesura és necessària, adequada i proporcionada per solucionar una greu pertorbació de l'economia d'un estat membre, d'acord amb l'article 107 (3) (b) TFUE i les condicions del marc temporal. Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar la mesura en virtut de les normes de la UE sobre ajuts estatals. Es pot trobar més informació sobre el marc temporal i altres accions de la Comissió per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus aquí. La versió no confidencial de la decisió estarà disponible amb el número de cas SA.64599 del document ajuda estatal registreu-vos a la Comissió pàgina web del concurs un cop que s'han resolt les qüestions de confidencialitat.

anunci

Seguir llegint

Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)

La UE col·labora amb altres països de l'OCDE per proposar la prohibició dels crèdits a l'exportació per a projectes d'energia de carbó

publicat

on

Els països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) celebren una reunió extraordinària avui (15 de setembre) i dijous (16 de setembre) per debatre una possible prohibició dels crèdits a l'exportació de projectes internacionals de generació d'energia amb carbó sense compensació de mesures. Els debats se centraran en una proposta presentada per la UE i altres països (Canadà, República de Corea, Noruega, Suïssa, Regne Unit i EUA) a principis d'aquest mes. La proposta dóna suport a l’ecologització de l’economia mundial i és un pas important per alinear les activitats de les agències de crèdit a l’exportació amb els objectius de l’Acord de París.

Els crèdits a l’exportació són una part important de la promoció del comerç internacional. Com a participant en l'Acord de l'OCDE sobre crèdits a l'exportació amb suport oficial, la UE juga un paper important en els esforços per garantir la igualtat de condicions a nivell internacional i garantir la coherència de l'objectiu comú de lluita contra el canvi climàtic. La UE s’ha compromès a acabar amb l’ajut als crèdits a l’exportació de carbó sense compensar les mesures i, al mateix temps, es compromet a una transició justa a nivell internacional.

El gener de 2021, el Consell de la Unió Europea va demanar l'eliminació global de les subvencions a combustibles fòssils perjudicials per al medi ambient en un calendari clar i per a una transformació global decidida i justa. cap a la neutralitat climàtica, inclosa l’eliminació gradual del carbó sense mesures compensatòries en la producció d’energia i, com a primer pas, el final immediat de tot el finançament per a la nova infraestructura del carbó a tercers països. En la seva revisió de la política comercial del febrer del 2021, la Comissió Europea es va comprometre a proposar un final immediat del suport al crèdit a l’exportació per al sector elèctric de carbó.

anunci

Al juny d’aquest any, els membres del G7 també van reconèixer que la continuació de la inversió mundial en generació d’electricitat a base de carbó sense reducció era incompatible amb l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1.5 ° C i es van comprometre a posar fi al nou suport directe del govern per a la generació d’energia global a base de carbó. internacionalment a finals de 2021, fins i tot mitjançant finançament públic.

anunci
Seguir llegint

EU

Setmana següent: l'estat en què ens trobem

publicat

on

La gran peça fixa d’aquesta setmana serà la declaració del president de la Comissió Europea, von der Leyen, sobre l’Estat de la UE (SOTEU) al Parlament Europeu a Estrasburg. És una presumpció manllevada dels Estats Units, quan el president dels Estats Units es dirigeix ​​al Congrés a principis de cada any per exposar els seus plans (i fins ara ha estat sempre actual) per a l'any següent. 

Sempre em sorprèn la confiança en mi mateix i la creença gairebé indestructible que els Estats Units són la nació més gran de la terra. Tot i que pensar que ets fantàstic ha de ser un estat d’ànim agradable, l’estat dolent dels Estats Units a tants nivells en aquest moment em fa pensar que l’ull excessivament crític que els europeus llancen al seu terreny pot ser una perspectiva més sana. Tot i així, de vegades estaria bé que poguéssim reconèixer els molts avantatges de la UE i ser una mica més "europeus i orgullosos".

És difícil avaluar l’interès que SOTEU exerceix fora dels més compromesos amb les activitats de la UE. Com a regla, els europeus, a part d’un petit grup dels més devots, no es dediquen a la molèstia de saber què tan bona és la UE, ni tampoc a entusiasmar-se per la seva direcció. Tot i que podríem haver reflexionat sobre el contrafactual, el Regne Unit ha proporcionat a tots els ciutadans de la UE una mirada molt clara de "i si?" 

anunci

Mirant on el món, la UE sembla que es troba en un estat més saludable que la majoria - això també té un significat literal aquest any, probablement som el continent més vacunat de la terra, hi ha un pla ambiciós de turbo carregar la nostra economia la seva caiguda pandèmica i el continent han traçat la barbeta i han decidit no fer res més que conduir el món a combatre el canvi climàtic. Personalment, sento un gran creixement d’esperança pel fet que sembla que hem decidit prou col·lectivament amb els que pertanyen a la UE que volen retrocedir sobre els valors democràtics i l’estat de dret. 

Aquesta setmana arribaran diverses propostes de la Comissió: Vestager presentarà el pla per a la "dècada digital d'Europa"; Borrell exposarà els plans de la UE per a vincles amb la regió indo-pacífica; Jourova exposarà el pla de la UE sobre protecció dels periodistes; i Schinas presentarà el paquet de la UE sobre resposta i preparació a les emergències sanitàries. 

És, per descomptat, un ple del Parlament. A part de SOTEU, es debatrà sobre la situació humanitària a l'Afganistan i les relacions de la UE amb el govern talibà; la llibertat dels mitjans de comunicació i l’estat de dret a Polònia, la Unió Europea de la Salut, la Targeta Blava de la UE per a immigrants altament qualificats i els drets LGBTIQ estan a debat.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències