Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Les persones sense llar exclosos de la ciutadania, diu FEANTSA

COMPARTIR:

publicat

on

superiorEl 2013 és l’Any Europeu dels Ciutadans. Es commemora el vintè aniversari de la inclusió de la ciutadania de la Unió en els tractats de la Unió Europea. La Unió Europea pretén voler augmentar i facilitar la participació dels ciutadans en la societat. No obstant això, un nombre important d’europeus, entre ells persones sense llar, estan exclosos d’accedir als beneficis de la seva ciutadania, incloses les iniciatives de ciutadans europeus recentment llançades, segons el Federació Europea d’Organitzacions Nacionals que treballen amb els sense sostre (FEANTSA), un paraigua d’organitzacions sense ànim de lucre que participen o contribueixen a la lluita contra el sense sostre a Europa. 

Qualsevol persona que tingui la nacionalitat d’un estat membre de la UE és automàticament ciutadana de la UE. La UE proporciona a tots els ciutadans de la UE un conjunt addicional de drets garantits pels tractats de la UE. La ciutadania de la UE i els drets dels ciutadans són importants per garantir els drets fonamentals de les persones, cosa que permet a tothom rebre un tracte igualitari i participar en la vida democràtica a la UE.

L’absència d’un habitatge pot impedir l’accés a molts conceptes bàsics de ciutadania i participació en la societat. Com que no tenen una adreça permanent i, per tant, no es poden inscriure al registre electoral del seu país, se'ls nega el dret a votar i, per tant, a participar en la vida cívica a moltes persones sense llar. Com afirma la Comissió Europea, "la plena participació dels ciutadans de la UE en la vida democràtica de la UE a tots els nivells és l'essència mateixa de la ciutadania de la Unió", i la incapacitat de fer sentir la seva veu exclou les persones sense llar de la plena participació en la ciutadania.

Un exemple de plataforma per fer sentir la seva veu, la Iniciativa Europea de Ciutadania de la Comissió Europea, no està disponible per a les persones sense llar. La Iniciativa Ciutadana Europea (ECI), l'anomenada "eina per a la democràcia participativa", pretén permetre que "un milió de ciutadans nacionals d'un nombre important de països de la UE facin una crida directa a la Comissió Europea per presentar una iniciativa d'interès a ells en el marc dels seus poders ".

El lloc web de l'ECI afirma: "Tots els ciutadans de la UE [...] prou grans per votar a les eleccions al Parlament Europeu [...] poden signar una iniciativa ciutadana". Malauradament, això no és cert. Les persones sense llar, tot i ser ciutadanes dels estats membres, queden excloses de participar en una ICE a 14 de 27 països. Per signar una petició llançada en el marc de l’ECI, els signants han de tenir la prova d’una adreça permanent. A tots els països necessiten proves d’identitat. A més, les persones sense llar sense adreça postal ni adreça de correu electrònic no poden formar part del comitè de direcció d'una ECI. Només una petita minoria de persones sense llar poden utilitzar l'adreça del refugi en què s'allotgen com a adreça permanent. Per descomptat, aquells que dormen dur no tenen una adreça permanent. Dormir dur i fins i tot viure en un refugi o en una altra estructura no permanent fa que sigui molt difícil mantenir les pertinences, inclosos els documents d’identitat, que poden ser robats. Per tant, les persones sense llar no poden participar en una iniciativa ciutadana i, per tant, no són iguals als seus conciutadans que poden fer sentir la seva veu a través d'aquesta plataforma.

"Els ciutadans són i han de ser al centre de la integració europea", diu l'informe de la ciutadania europea del 2013 de la Comissió Europea. Com que les persones sense llar queden excloses de les converses, aquesta afirmació no es reflecteix en les condicions per signar una Iniciativa Ciutadana Europea.

El director de FEANTSA, Freek Spinnewijn, espera que aquesta situació es corregeixi abans que finalitzi l'Any Europeu dels Ciutadans. L'ECI pot ser una eina per donar suport al progrés en la lluita contra les persones sense llar a Europa: per exemple, es podria utilitzar per instar les institucions europees a fer un seguiment de la convocatòria del Parlament Europeu per a una estratègia de la UE per a persones sense llar. Tanmateix, aquesta oportunitat no està disponible actualment, ja que s’exclou a les persones sense llar de participar a l’ECI.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències