Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Estat de la Unió el 2013

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Barroso1El president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso:

Senyor president,

Presidència del Consell,

anunci

Membres Honorables,

Dames i cavallers,

En vuit mesos, els votants de tota Europa jutjaran el que hem aconseguit junts en els darrers cinc anys.

anunci

En aquests cinc anys, Europa ha estat més present a la vida dels ciutadans que mai. Europa s’ha debatut a les cafeteries i a les tertúlies populars arreu del nostre continent.

Avui vull mirar què hem fet junts. En el que encara hem de fer. I vull presentar les que crec que són les idees principals per a un debat polític realment europeu de cara a les eleccions de l'any que ve.

Membres Honorables,

 

Mentre parlem, fa exactament 5 anys, el govern dels Estats Units va fer-se càrrec de Fannie Mae i Freddie Mac, va rescatar AIG i Lehman Brothers va sol·licitar la protecció bancària.

Aquests esdeveniments van desencadenar la crisi financera mundial. Va evolucionar cap a una crisi econòmica sense precedents. I es va convertir en una crisi social amb conseqüències dramàtiques per a molts dels nostres ciutadans. Aquests esdeveniments han agreujat el problema del deute que encara afligeix ​​els nostres governs. Han provocat un augment alarmant de l'atur, especialment entre els joves. I continuen frenant les nostres llars i les nostres empreses.

Però Europa ha lluitat. En aquests cinc anys, hem donat una resposta decidida. Vam patir la crisi junts. Ens vam adonar que havíem de lluitar junts. I ho vam fer, i ho estem fent.

Si mirem enrere i pensem en el que hem fet junts per unir Europa al llarg de la crisi, crec que és just dir que mai no ho hauríem pensat tot això fa 5 anys.

Estem reformant fonamentalment el sector financer perquè els estalvis de les persones siguin segurs.

Hem millorat la forma en què els governs treballen junts, com tornen a tenir finances públiques sòlides i modernitzen les seves economies.

Hem mobilitzat més de 700 milions d’euros per retirar dels països afectats per la crisi, l’esforç més gran de l’estabilització entre països.

Encara recordo vivament la meva reunió de l'any passat amb economistes en cap de molts dels nostres principals bancs. La majoria d'ells esperaven que Grècia abandonés l'euro. Tots temien la desintegració de la zona de l'euro. Ara podem donar una resposta clara a aquestes pors: ningú no ha marxat ni s’ha vist obligat a deixar l’euro. Aquest any, la Unió Europea va augmentar de 27 a 28 estats membres. L’any vinent la zona de l’euro passarà de 17 a 18.

El que importa ara és què fem d’aquest progrés. Ho parlem o ho parlem? En traiem confiança per perseguir el que hem començat o menystenim els resultats dels nostres esforços?

Membres honorables,

Acabo de tornar del G20 a Sant Petersburg. Us ho puc dir: aquest any, al contrari que en els darrers anys, els europeus no hem rebut lliçons d’altres parts del món sobre com afrontar la crisi. Hem rebut reconeixement i ànims.

No perquè la crisi s’hagi acabat, perquè no s’ha acabat. Es continuarà comprovant la resistència de la nostra Unió. Però el que estem fent crea la confiança de superar la crisi, sempre que no ens complacem.

Estem afrontant els nostres reptes junts.

Els hem d’afrontar junts.

En el nostre món de canvis tectònics geoeconòmics i geopolítics, crec que només junts, com a Unió Europea, podem donar als nostres ciutadans allò que aspiren: que els nostres valors, els nostres interessos, la nostra prosperitat estiguin protegits i promoguts en l’era de la globalització .

Per tant, ara és el moment de superar les qüestions purament nacionals i els interessos parroquials i de progressar realment per a Europa. Donar una perspectiva veritablement europea al debat amb els districtes electorals nacionals.

Ara és el moment perquè tots aquells que es preocupen per Europa, sigui quina sigui la seva posició política o ideològica, vinguin d’on vinguin, defensin Europa.

Si nosaltres mateixos no ho fem, tampoc no podem esperar que ho facin els altres.

Membres Honorables,

Hem recorregut un llarg camí des de l’inici de la crisi.

En el discurs sobre l'estat de la unió de l'any passat, vaig afirmar que "malgrat tots els nostres [esforços], les nostres respostes encara no han convençut els ciutadans, els mercats ni els nostres socis internacionals".

Un any després, els fets ens indiquen que els nostres esforços han començat a convèncer. Els diferencials generals baixen. Els països més vulnerables paguen menys per demanar préstecs. La producció industrial augmenta. Torna la confiança del mercat. Les borses tenen un bon rendiment. Les perspectives empresarials milloren constantment. La confiança dels consumidors augmenta dràsticament.

Veiem que els països més vulnerables a la crisi i que ara fan més esforços per reformar les seves economies, comencen a notar resultats positius.

A Espanya, com a senyal de les reformes molt importants i l’augment de la competitivitat, les exportacions de béns i serveis representen ara el 33% del PIB, més que mai des de la introducció de l’euro. Irlanda ha pogut treure diners dels mercats de capitals des de l’estiu del 2012, s’espera que l’economia creixi per tercer any consecutiu el 2013 i les empreses manufactureres irlandeses tornin a contractar personal.

A Portugal, s’espera que el compte corrent extern, que era estructuralment negatiu, estigui àmpliament equilibrat i el creixement s’està recuperant després de molts trimestres en vermell. Grècia ha completat, en només tres anys, un ajustament fiscal realment notable, recupera la competitivitat i s’acosta per primera vegada en dècades a un superàvit primari. I Xipre, que ha començat el programa més endavant, també ho està implementant tal com estava previst, que és la condició prèvia per tornar al creixement.

Per a Europa, la recuperació està a la vista.

Per descomptat, hem d’estar atents. "Una oreneta no fa estiu ni un bon dia". Siguem realistes en l'anàlisi. No sobreestimem, però tampoc subestimem el que s’ha fet. Fins i tot un bon quart no vol dir que estiguem fora de la intempèrie econòmica. Però demostra que anem pel bon camí. Sobre la base de les xifres i evolucions tal com les veiem ara, tenim bones raons per confiar.

Això ens hauria d’impulsar a continuar els nostres esforços. Ho devem a aquells per als quals la recuperació encara no està a l'abast, a aquells que encara no es beneficien dels avenços positius. Ho devem als nostres 26 milions d’aturats. Especialment als joves que ens busquen per donar-los esperança. L’esperança i la confiança també formen part de l’equació econòmica.

Membres honorables,

Si som on som avui, és perquè hem demostrat la decisió d’adaptar tant la nostra política com les nostres polítiques a les lliçons extretes de la crisi.

I quan dic "nosaltres", realment vull dir: "nosaltres": realment ha estat un esforç conjunt.

A cada pas, el Parlament Europeu, heu jugat un paper decisiu a través d’un dels registres de treball legislatius més impressionants de la història. Personalment, crec que això no és prou conegut pels ciutadans d’Europa i us mereixeu més reconeixement i reconeixement.

Per tant, continuem treballant junts per reformar les nostres economies, per al creixement i l'ocupació, i per adaptar la nostra arquitectura institucional. Només si ho fem, també deixarem enrere aquesta fase de la crisi.

Hi ha moltes coses que podem aconseguir juntes, en el mandat d’aquest Parlament i de la Comissió.

El que podem i hem de fer, primer i sobretot, siguem concrets és oferir la unió bancària. És la primera i més urgent fase del camí per aprofundir en la nostra unió econòmica i monetària, tal com es descriu en el pla de la Comissió presentat la tardor passada.

El procés legislatiu sobre el mecanisme únic de supervisió està gairebé finalitzat. El següent pas és la valoració independent dels actius dels bancs pels BCE, abans que assumeixi el seu rol de supervisió.

La nostra atenció ara s’ha de dirigir amb urgència cap al mecanisme de resolució única. La proposta de la Comissió està sobre la taula des del juliol i, junts, hem de fer tot el necessari perquè sigui adoptada encara durant aquest mandat.

És la manera d’assegurar-se que els contribuents ja no són els que estan en primera línia per pagar el preu del fracàs bancari. És la manera d’avançar en la separació del banc del risc sobirà.

És la manera de posar remei a un dels resultats més alarmants i inacceptables de la crisi: augmentar la fragmentació del sector financer europeu i dels mercats de crèdit, fins i tot una reanacionalització implícita.

I també és la manera d’ajudar a restablir els préstecs normals a l’economia, sobretot a les pimes. Perquè, malgrat l’acomodació de la política monetària, el crèdit encara no flueix prou a l’economia a tota la zona de l’euro. Cal abordar-ho amb resolució.

En definitiva, es tracta d’una cosa: el creixement, necessari per posar remei al problema més urgent d’avui: l’atur. El nivell actual d’atur és econòmicament insostenible, políticament insostenible i socialment inacceptable. Per tant, tots els que som aquí a la Comissió - i estic content de tenir tots els meus comissaris avui aquí amb mi - tots volem treballar intensament amb vosaltres i amb els estats membres per oferir la nostra agenda de creixement com nosaltres possiblement, estem mobilitzant tots els instruments, però, per descomptat, hem de ser sincers, no tots estan a nivell europeu, alguns a nivell nacional. Vull centrar-me en la implementació de les decisions sobre l’ocupació juvenil i el finançament de l’economia real. Hem d’evitar una recuperació sense feina.

Per tant, Europa ha d’accelerar el ritme de les reformes estructurals. Les recomanacions específiques del nostre país estableixen el que han de fer els estats membres al respecte.

A nivell de la UE, perquè hi ha el que es pot fer a nivell nacional i el que es pot fer a nivell europeu, s’hauria de centrar el que més importa per a l’economia real: l’explotació de tot el potencial del mercat únic és el primer.

Tenim un mercat únic de béns que funciona correctament i en veiem els beneficis econòmics. Hem d’estendre la mateixa fórmula a altres àmbits: mobilitat, comunicacions, energia, finances i comerç electrònic, per citar només alguns. Hem d’eliminar els obstacles que frenen les empreses i les persones dinàmiques. Hem de completar la connexió d’Europa.

M'agradaria anunciar que, avui, adoptarem formalment una proposta que doni un impuls cap a un mercat únic de telecomunicacions. Els ciutadans saben que Europa ha reduït dràsticament els seus costos per la itinerància. La nostra proposta reforçarà les garanties i baixarà els preus per als consumidors i presentarà noves oportunitats per a les empreses. Sabem que en el futur, el comerç serà cada vegada més digital. No és una paradoxa que tinguem un mercat intern de mercaderies, però quan es tracta de mercat digital tenim 28 mercats nacionals? Com podem aprofitar totes les oportunitats de futur que obre l’economia digital si no concloguem aquest mercat intern?

La mateixa lògica s'aplica a l'agenda digital més àmplia: resol problemes reals i millora la vida quotidiana dels ciutadans. La fortalesa de la futura base industrial europea depèn de la interconnexió entre persones i empreses. I, combinant adequadament l’agenda digital amb la protecció de dades i la defensa de la privadesa, el nostre model europeu enforteix la confiança dels ciutadans. Tant pel que fa als desenvolupaments interns com externs, adoptar la legislació proposada sobre protecció de dades és de màxima importància per a la Comissió Europea.

El mercat únic és una palanca clau per a la competitivitat i l’ocupació. Adoptant totes les propostes que resten en virtut de les lleis I i II del mercat únic i implementant el mecanisme per connectar Europa en els propers mesos, establim les bases per a la prosperitat en els propers anys.

També ens estem adaptant a una transformació dinàmica a escala mundial, per la qual cosa hem de fomentar aquest dinamisme innovador a escala europea. Per això, també hem d’invertir més en innovació, en tecnologia i en el paper de la ciència. Tinc una gran fe en la ciència, en la capacitat de la ment humana i d’una societat creativa per resoldre els seus problemes. El món canvia dràsticament. I crec que moltes de les solucions vindran, a Europa i fora d’Europa, a partir de nous estudis científics, de noves tecnologies. I m’agradaria que Europa liderés aquest esforç a nivell mundial. És per això que nosaltres, el Parlament i la Comissió, hem donat una prioritat a Horizon 2020 en les discussions sobre el pressupost de la UE.

Per això, fem servir el pressupost de la UE per invertir en competències, educació i formació professional, dinamitzant i donant suport al talent. Per això, hem impulsat l'Erasmus Plus.

I és per això que, a finals de tardor, farem més propostes per a una política industrial apta per al segle XXI. Per què mobilitzem suport a les pimes perquè creiem que una base industrial dinàmica sòlida és indispensable per a una economia europea forta.

I, tot i lluitar contra el canvi climàtic, els nostres objectius 20-20-20 han situat la nostra economia en el camí cap al creixement verd i l’eficiència dels recursos, reduint costos i creant llocs de treball.

A finals d’aquest any, sortirem amb propostes concretes per al nostre marc energètic i climàtic fins al 2030. I continuarem donant forma a l’agenda internacional realitzant un acord global global i legalment vinculant per al 2015, amb els nostres socis . Europa sola no pot lluitar pel canvi climàtic. Francament, necessitem els altres també a bord. Al mateix temps, continuarem la nostra tasca sobre l’impacte dels preus de l’energia en la competitivitat i en la cohesió social.

Tots aquests motors de creixement formen part de la nostra agenda "Europa 2020" i la seva implementació completa i ràpida és més urgent que mai. En certs casos, hem d’anar més enllà de l’agenda del 2020.

Això significa que també hem de seguir la nostra agenda comercial activa i assertiva. Es tracta d’unir-nos més a prop de tercers mercats en creixement i garantir el nostre lloc a la cadena de subministrament mundial. Contràriament a la percepció, on la majoria dels nostres ciutadans creuen que estem perdent en el comerç mundial, tenim un superàvit comercial significatiu i creixent de més de 300 milions d'euros a l'any, béns, serveis i agricultura. Hem d’aprofitar-ho. Això també exigirà tota la nostra atenció en els pròxims mesos, sobretot amb el partenariat transatlàntic de comerç i inversió amb els Estats Units i les negociacions amb Canadà i Japó.

I, per últim, però no menys important, hem d’intensificar el nostre joc en la implementació del marc financer plurianual, el pressupost europeu. El pressupost de la UE és la palanca més concreta que tenim a l’abast per impulsar les inversions. En algunes de les nostres regions, el pressupost de la Unió Europea és l’única manera d’obtenir inversions públiques perquè no tenen les fonts a nivell nacional.

Tant el Parlament Europeu com la Comissió volien més recursos. Hem estat en aquesta lluita junts. Però, tot i així, el pressupost de la UE d’un any representa més diners (en els preus actuals) que tot el pla Marshall en el seu moment. Assegurem-nos ara que els programes es puguin iniciar l’1 de gener de 2014. Que els resultats es noten sobre el terreny. I que utilitzem les possibilitats de finançament innovador, des d’instruments que ja han començat, fins a diners del BEI, fins a projectar bons.

Hem de complir el compromís que vam prendre al juliol. Des de la part de la Comissió, ho farem. Per exemple, presentarem el segon pressupost rectificatiu per al 2013 encara aquest mes. No hi ha temps a perdre, així que adverteixo de no mantenir-lo. En particular, insto els estats membres a no endarrerir-se.

No puc emfatitzar-ho prou: els ciutadans no estaran convençuts només amb la retòrica i les promeses, sinó només amb un conjunt concret d’èxits comuns. Hem de mostrar les moltes àrees on Europa ha resolt problemes per als ciutadans. Europa no és la causa dels problemes, Europa forma part de la solució.

Abordo el que hem de fer encara més àmpliament en la carta d’avui al president del Parlament Europeu, que també haureu rebut. No aniré ara amb més detall sobre el programa per a l'any vinent.

El meu punt d’avui és clar: junts, encara queda molt per assolir abans de les eleccions. No és el moment de llançar-se la tovallola, és el moment d’enrotllar-nos les mànigues.

Membres Honorables,

Res d’això és fàcil. Són temps difícils, una autèntica prova d’estrès per a la UE. El camí de la reforma permanent i profunda és tan exigent com inevitable. No ens equivoquem: no hi ha manera de tornar al negoci com de costum. Algunes persones creuen que després d'això tot tornarà a ser com abans. S'equivoquen, aquesta crisi és diferent. No es tracta d’una crisi cíclica, sinó estructural. No tornarem a la vella normalitat. Hem de donar forma a una nova normalitat. Estem en un període transformador de la història. Ho hem d’entendre i no només dir-ho. Però n’hem d’extreure totes les conseqüències, inclòs el nostre estat d’ànim, i com reaccionem als problemes.

Des dels primers resultats veiem que és possible.

I tots sabem per experiència que és necessari.

En aquest moment, amb una recuperació fràgil, el major risc negatiu que veig és polític: falta d’estabilitat i manca de determinació. En els darrers anys hem vist que tot el que posa en dubte el compromís dels governs amb la reforma es castiga a l'instant. Per la part positiva, les decisions fortes i convincents tenen un impacte important i immediat.

En aquesta fase de la crisi, la tasca dels governs és proporcionar la certesa i la previsibilitat que encara falten als mercats.

Segur que tots coneixeu Justus Lipsius. Justus Lipsius és el nom de l'edifici del Consell a Brussel·les. Justus Lipsius va ser un estudiós humanista del segle XVI molt influent, que va escriure un llibre molt important anomenat De Constantia.

Va escriure: "La constància és una força immoble correcta i inamovible, ni elevada ni pressionada per accidents externs o casuals". Va argumentar que només una "força de la ment", basada en el "judici i la raó sòlida", us pot ajudar en moments de confusió i alarmants.

Espero que en aquests temps, en aquests moments difícils, tots, inclosos els representants dels governs que es reuneixen a l’edifici Justus Lipsius, demostrem aquesta determinació, aquesta perseverança, a l’hora d’aplicar les decisions preses. Perquè una de les qüestions que tenim és ser coherents, no només prendre decisions, sinó després poder-les implementar sobre el terreny.

Membres honorables,

És natural que, durant els darrers anys, els nostres esforços per superar la crisi econòmica hagin eclipsat tota la resta.

Però la nostra idea d’Europa ha d’anar molt més enllà de l’economia. Som molt més que un mercat. L’ideal europeu toca els fonaments de la societat europea. Es tracta de valors i subratllo aquesta paraula: valors. Es basa en una ferma creença en els estàndards polítics, socials i econòmics, fonamentats en la nostra economia social de mercat.

Al món actual, el nivell de la UE és indispensable per protegir aquests valors i estàndards i promoure els drets dels ciutadans: des de la protecció dels consumidors fins als drets laborals, des dels drets de les dones fins al respecte de les minories, des dels estàndards ambientals fins a la protecció de dades i la privadesa.

Ja sigui defensant els nostres interessos en el comerç internacional, assegurant el subministrament d’energia o restablint el sentit de l’equitat de les persones mitjançant la lluita contra el frau fiscal i l’evasió fiscal: només actuant com a Unió tirem el nostre pes en l’àmbit mundial.

Ja sigui buscant impacte per al desenvolupament i l’ajuda humanitària que donem als països en desenvolupament, gestionant les nostres fronteres externes comunes o tractant de desenvolupar a Europa una política de seguretat i defensa forta: només integrant-ne més podem assolir realment els nostres objectius.

No hi ha dubte. La nostra coherència interna i la nostra rellevància internacional estan indissolublement lligades. La nostra atracció econòmica i la nostra tracció política estan fonamentalment vinculades.

Algú creu seriosament que, si l’euro s’hagués col·lapsat, a nosaltres o als nostres estats membres encara ens quedaria credibilitat internacional?

Encara tothom s’adona de com l’ampliació ha estat un èxit en termes de curació de les profundes cicatrius de la història, establint democràcies on ningú ho havia pensat possible? Com era i encara és la millor manera de proporcionar seguretat i prosperitat a les regions de vital importància per a Europa? On estaríem sense tot això?

Avui dia, països com Ucraïna busquen més que mai vincles més estrets amb la Unió Europea, atrets pel nostre model econòmic i social. No els podem donar l’esquena. No podem acceptar cap intent de limitar les opcions sobiranes d'aquests països. Cal respectar el lliure albir i el consentiment lliure. Aquests també són els principis que fonamenten la nostra associació oriental, que volem tirar endavant a la nostra cimera de Vílnius.

I encara tothom recorda quant ha patit Europa de les seves guerres durant el segle passat i com la integració europea ha estat la resposta vàlida?

L’any vinent farà un segle després de l’inici de la Primera Guerra Mundial. Una guerra que va trencar Europa, des de Sarajevo fins al Somme. No hem de donar mai la pau per descomptada. Cal recordar que és a causa d’Europa que ara els antics enemics seuen al voltant de la mateixa taula i treballen junts. Només perquè se'ls va oferir una perspectiva europea, ara fins i tot Sèrbia i Kosovo arriben a un acord, sota la mediació de la UE.

El Premi Nobel de la Pau de l'any passat ens va recordar aquest èxit històric: que Europa és un projecte de pau.

N’hauríem de ser més conscients. De vegades crec que no ens hauria de fer vergonya estar orgullosos. No prepotent. Però més orgullós. Hem de mirar cap al futur, però amb una saviesa que hem guanyat del passat.

Permeteu-me dir-ho a tots aquells que s’alegren de les dificultats europees i que volen fer enrere la nostra integració i tornar a l’aïllament: l’Europa preintegrada de les divisions, la guerra, les trinxeres, no és el que la gent desitja i mereix. El continent europeu mai no ha conegut en la seva història un període de pau tan llarg com des de la creació de la Comunitat Europea. El nostre deure és preservar-lo i aprofundir-lo.

Membres honorables,

Precisament, amb els nostres valors, abordem la situació insuportable de Síria, que ha provat, durant els darrers mesos, la consciència del món tan severament. La Unió Europea ha liderat la resposta a l’ajut internacional mobilitzant prop de 1.5 milions d’euros, dels quals 850 milions d’euros provenen directament del pressupost de la UE. La Comissió farà tot el possible per ajudar el poble i els refugiats sirians als països veïns.

Recentment hem estat testimonis d’esdeveniments que pensàvem que havien estat eradicats durant molt de temps. L’ús d’armes químiques és un acte horrorós que mereix una condemna clara i una resposta contundent. La comunitat internacional, amb l’ONU al centre, té la responsabilitat col·lectiva de sancionar aquests actes i posar fi a aquest conflicte. La proposta de deixar les armes químiques de Síria fora d'ús pot ser un desenvolupament positiu. Ara el règim sirià ha de demostrar que ho aplicarà sense demora. A Europa, creiem que, en última instància, només una solució política té la possibilitat d’aconseguir la pau duradora que es mereix el poble sirià.

Membres honorables,

Hi ha qui afirma que una Europa més feble faria el seu país més fort, que Europa és una càrrega; que estarien millor sense ella.

La meva resposta és clara: tots necessitem una Europa unida, forta i oberta.

En el debat que s’està duent a terme a tot Europa, la pregunta final és: Volem millorar Europa o renunciar-hi?

La meva resposta és clara: participem!

Si no t’agrada Europa tal com és: millora-la!

Cerqueu maneres de fer-lo més fort, internament i internacionalment, i tindreu en mi el més ferm dels partidaris. Cerqueu maneres que permetin la diversitat sense crear discriminacions, i estaré amb vosaltres fins al final.

Però no us n’aparteu.

Reconec: com qualsevol esforç humà, la UE no és perfecta.

Per exemple, les controvèrsies sobre la divisió del treball entre els nivells nacional i europeu mai no s’acabaran definitivament.

Valoro molt la subsidiarietat. Per a mi, la subsidiarietat no és un concepte tècnic. És un principi democràtic fonamental. Una unió cada vegada més estreta entre els ciutadans d’Europa exigeix ​​que les decisions es prenguin el més obertament possible i el més proper possible a la gent.

No tot necessita una solució a nivell europeu. Europa ha de centrar-se en on pot afegir més valor. En cas que no sigui així, no s’ha d’intervenir. La UE ha de ser gran en coses grans i més petita en coses petites, cosa que ocasionalment podríem haver descuidat en el passat. La UE ha de demostrar que té la capacitat d’establir prioritats positives i negatives. Com tots els governs, hem de tenir molta cura de la qualitat i la quantitat de la nostra regulació sabent que, com deia Montesquieu, "els lois inutiles affaiblissent les lois nécessaires". ["Les lleis inútils debiliten les necessàries".]

Però hi ha, membres honorables, àrees de gran importància on Europa ha de tenir més integració, més unitat. Allà on només una Europa forta pot obtenir resultats.

Crec que una unió política ha de ser el nostre horitzó polític, com vaig subratllar a l’Estat de la Unió de l’any passat. No és només la demanda d’un europeu apassionat. Aquest és el camí indispensable per consolidar el nostre progrés i garantir el futur.

En definitiva, la solidesa de les nostres polítiques, concretament de la unió econòmica i monetària, depèn de la credibilitat del constructe polític i institucional que la sustenta.

Així doncs, hem plantejat, en el Pla de la Comissió per a una Unió Econòmica i Monetària profunda i genuïna, no només els trets econòmics i monetaris, sinó també les necessitats, possibilitats i límits d’aprofundir la nostra configuració institucional a mitjà i llarg termini. La Comissió continuarà treballant per a la implementació del seu pla, pas a pas, una fase després de l'altra.

I confirmo, tal com es va anunciar l'any passat, la intenció de presentar, abans de les eleccions europees, més idees sobre el futur de la nostra Unió i la millor manera de consolidar i aprofundir el mètode comunitari i l'enfocament comunitari a llarg termini. D’aquesta manera, es poden sotmetre a un debat europeu real. Exposaran els principis i orientacions necessaris per a una autèntica unió política.

Membres Honorables,

Només podem afrontar els reptes del nostre temps si enfortim el consens sobre objectius fonamentals.

Políticament, no hem de dividir-nos per diferències entre la zona de l'euro i les de fora d'ella, entre el centre i la perifèria, entre el nord i el sud, entre l'est i l'oest. La Unió Europea ha de seguir sent un projecte per a tots els membres, una comunitat d’iguals.

Econòmicament, Europa sempre ha estat una manera de tancar les bretxes entre països, regions i persones. I això ha de continuar sent així. No podem fer la feina dels estats membres per a ells. La responsabilitat continua sent seva. Però podem i hem de complementar-lo amb la responsabilitat i la solidaritat europees.

Per aquest motiu, enfortir la dimensió social és una prioritat per als propers mesos, juntament amb els nostres interlocutors socials. La Comissió presentarà la seva comunicació sobre la dimensió social de la unió econòmica i monetària el 2 d’octubre. La solidaritat és un element clau del que és formar part d’Europa i és una cosa que ens enorgulleix.

Salvaguardar els seus valors, com ara l’estat de dret, és el que es va fer a la Unió Europea, des dels seus inicis fins als darrers capítols de l’ampliació.

En el discurs de l’Estat de la Unió de l’any passat, en un moment de desafiaments a l’estat de dret als nostres propis estats membres, vaig abordar la necessitat de fer un pont entre la persuasió política i els procediments d’infracció específics, d’una banda, i el que jo anomeno el opció nuclear de l'article 7 del tractat, és a dir, la suspensió dels drets dels estats membres.

L'experiència ha confirmat la utilitat del paper de la Comissió com a àrbitre independent i objectiu. Hauríem de consolidar aquesta experiència mitjançant un marc més general. Hauria de basar-se en el principi d’igualtat entre els estats membres, activat només en situacions en què existeixi un risc sistèmic greu per a l’estat de dret i desencadenat per punts de referència predefinits.

La Comissió presentarà una comunicació sobre això. Crec que és un debat clau per a la nostra idea d’Europa.

Això no vol dir que la sobirania nacional o la democràcia estiguin restringides. Però necessitem un mecanisme europeu robust per influir en l’equació quan hi ha en joc principis bàsics comuns.

Hi ha certs valors innegociables que la UE i els seus estats membres han de defensar i defensar sempre.

Membres Honorables,

La polarització resultant de la crisi suposa un risc per a tots, per al projecte i per al projecte europeu.

Nosaltres, representants polítics legítims de la Unió Europea, podem canviar la marxa. Vosaltres, els representants democràtics d’Europa, elegits directament, estareu al capdavant del debat polític. La pregunta que vull plantejar és: amb quina imatge d’Europa es presentaran els votants? La versió sincera o la versió de dibuixos animats? Els mites o els fets? La versió honesta i raonable o la versió extremista i populista? És una diferència important.

Sé que hi ha qui dirà que Europa és la culpable de la crisi i les dificultats.

Però podem recordar que Europa no va ser l’origen d’aquesta crisi. Va resultar de la mala gestió de les finances públiques per part dels governs nacionals i del comportament irresponsable als mercats financers.

Podem explicar com ha funcionat Europa per solucionar la crisi. El que hauríem perdut si no haguéssim aconseguit mantenir el mercat únic, perquè estava amenaçat i la moneda comuna, perquè algunes persones preveien la fi de l'euro. Si no haguéssim coordinat els esforços de recuperació i les iniciatives d’ocupació.

Algunes persones diran que Europa obliga els governs a reduir la despesa.

Però podem recordar als votants que el deute públic es va treure de les mans fins i tot abans de la crisi, no per culpa d’Europa, tot i per això. Podem afegir que els més vulnerables de les nostres societats i els nostres fills acabarien pagant el preu si no perseverem ara. I la veritat és que els països dins de l'euro o fora de l'euro, a Europa o fora d'Europa, estan fent esforços per frenar les seves pesades finances públiques.

Alguns faran campanyes dient que hem donat massa diners a països vulnerables. Altres diran que hem donat massa pocs diners a països vulnerables.

Però cadascú de nosaltres pot explicar què hem fet i per què: hi ha un vincle directe entre els préstecs d’un país i els bancs d’un altre país, entre les inversions d’un país i les empreses d’un altre país, entre els treballadors d’un país i les empreses d’un altre país. Aquest tipus d’interdependència significa que només funcionen les solucions europees.

El que dic a la gent és: quan sou al mateix vaixell, no es pot dir: "el vostre extrem del vaixell s'està enfonsant". Vam estar al mateix vaixell quan les coses van anar bé, i hi estem junts quan les coses són difícils.

Algunes persones podrien fer campanya dient: Europa ha agafat massa poder. Altres afirmaran que Europa sempre fa massa poc, massa tard. El més interessant és que de vegades tenim la mateixa gent que diu que Europa no està fent prou i, al mateix temps, no li està donant més mitjans per fer el que Europa ha de fer.

Però podem explicar que els estats membres han confiat a Europa tasques i competències. La Unió Europea no és una potència estrangera. És el resultat de decisions democràtiques de les institucions europees i dels estats membres.

Al mateix temps, hem de reconèixer que, en algunes zones, Europa encara no té el poder per fer allò que se li demana. Un fet que s’oblida massa fàcilment d’aquests, i n’hi ha molts, que sempre agrada nacionalitzar l’èxit i el fracàs europeu. En definitiva, el que tenim i el que no tenim és el resultat de la presa de decisions democràtiques. I crec que ho hauríem de recordar a la gent.

Dames i cavallers,

Senyor president,

Membres honorables,

Espero que el Parlament Europeu assumeixi aquest repte amb tot l’idealisme que té, amb tanta realisme i determinació com els temps ens exigeixen.

Els arguments hi són.

Els fets hi són.

L’agenda s’ha establert.

D'aquí a vuit mesos, els votants decidiran.

Ara ens toca defensar Europa.

Ho podem fer utilitzant els propers vuit mesos per concloure tot el que puguem. Encara tenim molt a fer.

Adoptar i aplicar el pressupost europeu, el MFF. Això és fonamental per a la inversió a les nostres regions de tota Europa. Això és indispensable per a la primera prioritat que tenim: lluitar contra l’atur, sobretot l’atur juvenil.

Avançar i implementar la unió bancària. Això és fonamental per abordar el problema del finançament per a empreses i pimes.

Aquestes són les nostres clares prioritats: ocupació i creixement.

La nostra feina no està acabada. Es troba en la seva fase decisiva.

Perquè, senyors diputats, les eleccions no només tractaran sobre el Parlament Europeu, ni sobre la Comissió Europea o sobre el Consell o sobre aquesta o aquella personalitat.

Tractaran sobre Europa.

Ens jutjaran junts.

Així que anem a treballar junts per Europa.

Amb passió i amb determinació.

No ho oblidem: fa cent anys –Europa era un somnambulisme cap a la catàstrofe de la guerra del 1914.

L’any vinent, el 2014, espero que Europa sortirà de la crisi cap a una Europa més unida, més forta i oberta.

Gràcies per la seva atenció.

Seguir llegint
anunci

agricultura

Agricultura: llançament d'una jornada orgànica anual de la UE

publicat

on

El 24 de setembre, el Parlament Europeu, el Consell i la Comissió van celebrar el llançament d'una "jornada orgànica de la UE" anual. Les tres institucions van signar una declaració conjunta que establia a partir d'ara cada 23 de setembre com a dia orgànic de la UE. Això segueix el Pla d'acció per al desenvolupament de la producció ecològica, adoptada per la Comissió el 25 de març de 2021, que anunciava la creació d’aquest dia per donar a conèixer la producció ecològica.

A la cerimònia de signatura i llançament, el comissari d’Agricultura, Janusz Wojciechowski, va dir: “Avui celebrem la producció ecològica, un tipus d’agricultura sostenible on la producció d’aliments es fa en harmonia amb la natura, la biodiversitat i el benestar animal. El 23 de setembre també és l’equinocci de tardor, quan el dia i la nit són igualment llargs, símbol de l’equilibri entre l’agricultura i el medi ambient que s’adapta idealment a la producció ecològica. M’alegra que juntament amb el Parlament Europeu, el Consell i els actors clau d’aquest sector puguem iniciar aquesta jornada anual ecològica de la UE, una gran oportunitat per donar a conèixer la producció ecològica i promoure el paper clau que té en la transició cap a la sostenibilitat. sistemes alimentaris ".

L’objectiu general del pla d’acció per al desenvolupament de la producció ecològica és impulsar substancialment la producció i el consum de productes ecològics per contribuir a l’assoliment dels objectius de les estratègies de granja a forquilla i de biodiversitat, com ara la reducció de l’ús de fertilitzants, pesticides. i antimicrobians. El sector orgànic necessita les eines adequades per créixer, tal com s’estableix en el pla d’acció. Estructurat al voltant de tres eixos - augmentar el consum, augment de la producciói millorar encara més la sostenibilitat del sector - Es presenten 23 accions per garantir un creixement equilibrat del sector.

anunci

Accions

Per impulsar el consum, el pla d’acció inclou accions com informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics i estimular un major ús d’orgànics als menjadors públics mitjançant la contractació pública. A més, per augmentar la producció ecològica, el Política Agrícola Comuna (PAC) seguirà sent una eina clau per donar suport a la conversió a l'agricultura ecològica. Es complementarà, per exemple, amb esdeveniments d'informació i xarxes per compartir bones pràctiques i certificació per a grups d'agricultors en lloc de per a particulars. Finalment, per millorar la sostenibilitat de l’agricultura ecològica, la Comissió dedicarà almenys el 30% del pressupost a la investigació i la innovació en el camp de l’agricultura, el bosc i les zones rurals a temes específics o rellevants per al sector ecològic.

Fons

anunci

La producció ecològica comporta una sèrie d’avantatges importants: els camps orgànics tenen al voltant d’un 30% més de biodiversitat, els animals de cultiu ecològic gaudeixen d’un major grau de benestar animal i prenen menys antibiòtics, els agricultors ecològics tenen ingressos més elevats i són més resistents i els consumidors saben exactament què fan. estan obtenint gràcies al Logotip ecològic de la UE.

Més informació

El pla d’acció per al desenvolupament del sector orgànic

Estratègia de granja a forquilla

Estratègia de biodiversitat

L’agricultura ecològica a simple vista

Política Agrícola Comuna

Seguir llegint

agricultura

Política agrícola comuna: Com dóna suport la UE als agricultors?

publicat

on

Des de donar suport als agricultors fins a protegir el medi ambient, la política agrícola de la UE cobreix diversos objectius. Esbrineu com es finança l’agricultura de la UE, la seva història i el seu futur, Societat.

Què és la política agrícola comuna?

La UE dóna suport a l'agricultura a través del seu Política Agrícola Comuna (CAP). Creada el 1962, ha sofert diverses reformes per fer l’agricultura més justa i sostenible per als agricultors.

anunci

Hi ha prop de 10 milions d’explotacions a la UE i els sectors agrícola i alimentari junts proporcionen prop de 40 milions de llocs de treball a la UE.

Com es finança la Política Agrària Comuna?

La Política Agrària Comuna es finança a través del pressupost de la UE. Sota la Pressupost de la UE per al 2021-2027, S’han destinat 386.6 milions d’euros a l’agricultura. Es divideix en dues parts:

anunci
  • 291.1 milions d’euros per al Fons Europeu de Garantia Agrària, que proporciona ajuts als ingressos per als agricultors.
  • 95.5 milions d’euros per al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, que inclou finançament per a zones rurals, accions climàtiques i gestió dels recursos naturals.

Com es veu l’agricultura de la UE avui en dia? 

COVID-19 va afectar els agricultors i el sector agrícola i la UE va introduir mesures específiques per donar suport a la indústria i als ingressos. Les normes actuals sobre com s’haurien de gastar els fons de la PAC s’executen fins al 2023 a causa dels retards en les negociacions pressupostàries. Això requeria un acord de transició per protegir els ingressos dels agricultors i garantir la seguretat alimentària.

La reforma significarà una política agrícola comuna més respectuosa amb el medi ambient?

L’agricultura de la UE suposa aproximadament 10% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. La reforma hauria de conduir a una política agrícola de la UE més respectuosa amb el medi ambient, més justa i transparent, van dir els eurodiputats, després d'un es va arribar a un acord amb el Consell. El Parlament vol relacionar la PAC amb l'acord de París sobre el canvi climàtic, alhora que augmenta el suport als joves agricultors i a les petites i mitjanes explotacions. El Parlament votarà l’acord final el 2021 i entrarà en vigor el 2023.

La política agrícola està lligada a la Acord Verd Europeu i la Estratègia Farm to Fork de la Comissió Europea, que té com a objectiu protegir el medi ambient i garantir aliments saludables per a tothom, alhora que garanteix els mitjans de subsistència dels agricultors.

Més informació sobre agricultura

Sessió d'informació 

Comprovar el progrés legislatiu 

Seguir llegint

agricultura

Proposta de retirada de la prohibició de la carn de xai als Estats Units per a la indústria

publicat

on

El FUW es va reunir amb l'USDA el 2016 per parlar d'oportunitats d'exportació de xai. D’esquerra, l’especialista agrícola nord-americà Steve Knight, el conseller nord-americà per a afers agrícoles, Stan Phillips, el principal responsable de polítiques de la FUW, Dr.

La Unió de Pagesos de Gal·les ha acollit amb satisfacció la notícia que aviat s’aixecarà la prohibició de la importació de xai gal·lès als Estats Units. L'anunci el va fer el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, el dimecres 22 de setembre. 

La FUW ha discutit durant molt de temps la perspectiva d’aixecar la prohibició injustificada amb l’USDA en diverses reunions de l’última dècada. Hybu Cig Cymru - Meat Promotion Wales ha destacat que es calcula que el mercat potencial per a la IGP Welsh Lamb als EUA valdrà fins a 20 milions de lliures esterlines als cinc anys posteriors a l’eliminació de les restriccions a l’exportació.

anunci

En declaracions de la seva granja d’ovelles de Carmarthenshire, el vicepresident de FUW, Ian Rickman, va dir: “Ara més que mai hem d’explorar altres mercats d’exportació alhora que protegim els nostres mercats establerts a Europa. El mercat dels Estats Units és un dels quals desitgem desenvolupar relacions molt més sòlides i la notícia que aquesta prohibició aviat es pugui aixecar és una notícia molt benvinguda per a la nostra indústria ovina ".

anunci
Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències