Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Els drets electorals: acció de la Comissió s'assegura de ciutadans de la UE poden emetre el seu vot en les eleccions europees i locals

COMPARTIR:

publicat

on

big_article_parliamentciutadans de la Unió Europea podran utilitzar el seu dret al vot en les eleccions europees i locals més fàcilment quan es viu en un altre país de la UE, arran d'accions legals per la Comissió Europea. La notícia arriba com ha tancat avui la Comissió un procediment d'infracció contra Bulgària per l'aplicació de requisits addicionals als ciutadans no búlgars de la UE que vulguin votar o presentar-se com a candidat a les eleccions locals i europees (per exemple, per proporcionar el número i la data del seu certificat de residència). Arran dels canvis en la llei búlgara, la Comissió ha decidit posar fi a les accions legals en contra del país. La Comissió havia identificat obstacles similars als drets de vot dels ciutadans de la UE en el seu país de residència en altres deu estats membres (Xipre, República Txeca, Estònia, Hongria, Lituània, Letònia, Polònia, Romania, Eslovènia i Eslovàquia) des 2010, que tenen ara ha resolt excepte en tres casos pendents. La decisió es produeix vuit mesos abans de les properes eleccions per al Parlament Europeu, que tindrà lloc el 22-25 2014 maig.

"El maig de 2014, els ciutadans europeus tindran l'oportunitat de votar a les properes eleccions europees. Aquest és el moment clau de la democràcia europea i vull que facin sentir la seva veu sobre el seu futur a Europa", va dir la vicepresidenta Viviane Reding, Comissari de la UE responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania. "És per això que la Comissió Europea ha pres mesures decisives per assegurar-se que els vuit milions de ciutadans de la UE en edat de votar que viuen en un altre país de la UE puguin utilitzar efectivament el seu dret a vot, tant a les eleccions europees com a les locals".

ciutadania de la Unió Europea confereix a tot ciutadà d'un Estat membre de la UE el dret a ser elector i elegible en les eleccions municipals i europees en qualsevol país de la UE resideix el ciutadà. Aquest dret s'ha de concedir a les mateixes condicions que els nacionals. Dues peces de legislació de la UE estableixen condicions detallades perquè els ciutadans puguin exercir aquests drets.

Des de l'aprovació de la Directiva 93 / 109 / CE (A la dreta dels ciutadans de la UE a participar en les eleccions europees) i la Directiva 94 / 80 / CE (A la dreta dels ciutadans de la UE a participar en les eleccions municipals), la Comissió s'ha compromès en un diàleg actiu amb els Estats membres per garantir que els ciutadans de la UE poden realment gaudir d'aquests drets importants en la pràctica. Per tant, la Comissió va dur a terme una extensa sèrie de comprovacions per assegurar que les normes de la UE s'apliquen i s'apliquen en totes les lleis nacionals correctament.

Després de l'última onada d'adhesions a la UE i seguint els compromisos que va contraure en el primer Informe sobre la ciutadania de la UE de 2010, la Comissió va demanar als Estats membres 11 per adaptar o aclarir la seva legislació per eliminar diversos obstacles als drets de vot dels ciutadans de la UE. Els països afectats van ser Bulgària, Xipre, República Txeca, Estònia, Hongria, Lituània, Letònia, Polònia, Romania, Eslovènia i Eslovàquia. Els temes van variar dels requisits de registre addicionals per als ciutadans de la UE per proporcionar-los informació adequada sobre els seus drets de vot. Alguns països no van aconseguir recopilar dades suficients per evitar els casos de doble vot (el que suposa un vot en les eleccions europees, tant al país d'origen i residència, la qual cosa és il·legal sota la llei de la UE).

Els procediments d'infracció contra Bulgària van ser portats a les dues directives. Entre 2011 2012 i, una acció decisiva Comissió s'ha assegurat que la legislació de la UE s'aplica correctament en la majoria dels Estats membres a través d'una combinació de diàleg constructiu, estructurat i mitjançant accions legals. Com a resultat, els obstacles s'han resolt en tots menys en tres països. En els casos restants (República Txeca, Eslovènia i Eslovàquia), la llei que actualment està en procés de modificació o canvis es deuen a entrar en vigor.

Fons

anunci

La llibertat de moviment és el dret més preuat de la ciutadania de la UE (vegeu comunicat de premsa No. 14 / 2011). De fet, cada vegada més europeus es beneficien d'aquest dret i viuen en un altre Estat membre de la UE: en 2010, 12.3 s'estima que milions de ciutadans estaven vivint en un Estat membre diferent del seu (STAT / 11 / 105). Al voltant 8 milions d'aquests són en edat de votar.

Gràcies a la ciutadania de la UE - que no substitueix la ciutadania nacional sinó que la complementa - tots els nacionals dels Estats membres de la UE 28 també tenen el dret de sufragi actiu i passiu en les eleccions locals i europees en el país de la UE que viuen.

No obstant això, només al voltant de 10% dels ciutadans de la UE que viuen en un altre país de la UE aprofitar el seu dret de sufragi actiu i passiu en les eleccions locals, d'acord amb un informe 2012 per la Comissió Europea (IP / 12 / 229). L'informe va trobar que mentre que la majoria dels països han aplicat les normes pertinents de la UE (Directiva 94 / 80 / CE) D'una manera satisfactòria, alguns obstacles van romandre. També es va trobar que alguns ciutadans poden no ser conscients dels seus drets i els procediments de vegades poden resultar massa molest.

En el seu 2010 Informe sobre la ciutadania de la UE, La Comissió va plantejar la qüestió de la disminució constant participació en les eleccions europees i la necessitat de facilitar la participació dels ciutadans de la UE en les eleccions (IP / 10 / 1390). Una manera d'abordar aquesta qüestió està treballant amb els Estats membres per garantir que els ciutadans de la UE que resideixen en un Estat membre diferent del seu poden participar en les eleccions europees en les mateixes condicions que els nacionals, de conformitat amb la legislació de la UE (Acció 18 de la UE Informe sobre la ciutadania). A més, si 2013 Informe sobre la ciutadania de la UE la Comissió Europea va anunciar que treballar en solucions per posar fi a la pràctica en alguns estats membres de privar els seus ciutadans del seu dret a votar un cop es traslladen a un altre país de la UE (IP / 13 / 410 i MEMO / 13 / 409).

Al desembre de 2012, el Consell de Ministres de la UE va adoptar una proposta de la Comissió Europea perquè sigui més fàcil per als ciutadans de la UE que viuen en un altre Estat membre a presentar-se com a candidats en les eleccions 2014 Parlament Europeu (MEMO / 12 / 1020). La nova llei simplifica el procediment (actualment regulat per Directiva 93 / 109 / CE) Per als ciutadans de la UE a presentar-se com a candidats per al Parlament Europeu en un altre Estat membre de la UE. És una altra de les iniciatives de la Comissió per promoure i facilitar la participació en les eleccions europees.

Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències