Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Futur de la Unió Econòmica i Monetària: la Comissió proposa idees per aprofundir la integració social

COMPARTIR:

publicat

on

euru-monetos-4fd7558228d86The European Commission has proposed to create a new scoreboard to allow for better and earlier identification of major employment and social problems in the framework of the European Semester, the EU’s yearly economic policy-making cycle.

La participació addicional dels sindicats i dels empresaris tant a nivell de la UE com nacional a la definició i implementació de recomanacions polítiques durant el semestre europeu, fer un millor ús dels pressupostos nacionals i de la UE per pal·liar l’angoixa social i eliminar les barreres a la mobilitat laboral també són propostes una Comunicació sobre la dimensió social de la Unió Econòmica i Monetària (UEM), adoptada avui per la Comissió Europea.

The Communication follows the Commission’s Blueprint on a deep and genuine EMU (IP/12/1272), published in November 2012, and will feed into discussions on the future of the EMU at the European Council on 24-25 October.

President Barroso said: “The EU has taken giant leaps forward in terms of economic governance in the last five years, providing financial lifelines to many vulnerable member states. From the start of the crisis, we have taken targeted action to deal with the social distress created in part of our societies. But the severity of the crisis, particularly in the euro area, has taught us that we need to work even more closely to heal the social scars it has left behind. This Communication is about building on the rules we have already put in place under the European Semester to ensure there is a strong social dimension in the way we run our Economic and Monetary Union. We owe that to the 26 million unemployed and the most deprived in our society.”

La comunicació se centra en tres àrees:

 1. Reforçar la vigilància dels reptes socials i laborals i enfortir la coordinació de les polítiques en el semestre europeu;
 2. Millorar la solidaritat i reforçar la mobilitat laboral;
 3. Reforç del diàleg social.

Vigilància i coordinació

El semestre europeu estableix un calendari anual i normes per al seguiment i la coordinació de les polítiques econòmiques, mentre que l’estratègia Europa 2020 conté objectius socials i laborals clau per a la propera dècada per als 28 estats membres.

anunci

La comunicació se centra en qüestions que són directament rellevants per al bon funcionament de la UEM, tot respectant plenament l’agenda social general de la UE en general. En ell, la Comissió proposa crear un marcador per seguir els principals desenvolupaments socials i laborals per tal d’analitzar millor i identificar amb més rapidesa els problemes principals abans que es presentin. Els indicadors del marcador inclourien:

 1. El nivell d’atur i la seva evolució;
 2. Taxa NEET (joves sense educació, ocupació o formació) i taxa d’atur juvenil;
 3. la renda disponible bruta real de les llars;
 4. la taxa de risc de pobresa de la població en edat de treballar i;
 5. desigualtats (proporció S80 / S20).

També proposa integrar un nombre limitat d’indicadors laborals i socials addicionals a l’Informe anual sobre mecanismes d’alerta (RAM) que s’utilitza per detectar els desequilibris econòmics.

Les dades haurien d’incorporar-se a la política, per exemple, les revisions econòmiques en profunditat realitzades com a resultat de l’exercici de la RAM, o les Recomanacions específiques per país publicades cada primavera per la Comissió Europea.

Solidaritat i mobilitat laboral

Es pot fer més per assignar efectivament el finançament de la UE disponible per pal·liar l’angoixa social en els països que realitzen reformes econòmiques profundes. Per al període 2014-2020, la Comissió ha proposat que els estats membres destinin almenys el 20% dels seus fons del Fons Social Europeu (FSE) a promoure la inclusió social i combatre la pobresa.

The EU’s new Programme for Employment and Social Innovation, The European Globalisation Adjustment Fund and the Fund for European Aid to the Most Deprived are also important instruments that can help.

A més, hi ha feina a fer per facilitar la circulació per la feina per la UE. Tot i que gairebé una quarta part dels joves en edat laboral de la zona de l’euro estan a l’atur (un 24% al juliol de 2013) i hi ha diferències massives en els nivells d’atur juvenil entre països (la taxa és més alta a Grècia, amb un 62.9% i més baixa a Alemanya, 7.7%), menys del 4% de la població en edat de treballar a la zona de l’euro prové d’un estat membre diferent. Per tant, la Comunicació compromet a la Comissió a treballar per reduir els costos i els obstacles dels desplaçaments per treballar a tota la UE.

Diàleg social

Hi ha marge per consultar millor els agents socials en els passos clau del procés de presa de decisions en el semestre europeu. La Comissió s'ha compromès a:

 • Conegueu els agents socials de la UE abans de l’adopció de l’Enquesta anual de creixement cada tardor;
 • organitzar un debat després de l'Enquesta anual de creixement amb els agents socials de la UE i els seus afiliats nacionals;
 • celebrar reunions tècniques preparatòries abans de la Cimera Social Tripartida de març i altres reunions d'alt nivell, i;
 • animar els estats membres a discutir totes les reformes relacionades amb les recomanacions específiques per país amb els agents socials nacionals.

Fons

The Communication is part of an ongoing process to improve the EU’s economic governance architecture, and takes forward the ideas in the Commission’s Blueprint for a deep and genuine EMU.

Respon a la sol·licitud del Consell Europeu del 13/14 de desembre de 2012 de presentar possibles mesures sobre la dimensió social de la UEM, inclòs el diàleg social.

El Consell Europeu de juny de 2013 va recordar que s’hauria de reforçar la dimensió social, posant èmfasi en la importància d’un millor seguiment de la situació del mercat social i laboral dins de la UEM, sobretot mitjançant l’ús d’indicadors socials i d’ocupació adequats al semestre europeu.

El Consell Europeu també ha assenyalat la necessitat d'assegurar una millor coordinació de les polítiques d'ocupació i socials, tot respectant plenament les competències nacionals, i ha destacat el paper dels interlocutors socials i el diàleg social, fins i tot a nivell nacional.

Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències