Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Proposta de la Comissió per garantir els drets d'accés dels ciutadans als advocats es converteixen en llei

COMPARTIR:

publicat

on

Comissió EuropeaAvui s’ha aprovat formalment una proposta de la Comissió Europea que garanteix el dret de tots els ciutadans de la UE a l’assessorament d’un advocat quan s’enfronti a processos penals, després de l’aprovació del Consell de Ministres. Això va seguir després d'una votació del Parlament Europeu per aprovar la Directiva el 10 de setembre (MEMO / 13 / 772). A la pràctica, això significa que a tots els sospitosos, independentment d’on es trobin a la Unió Europea, se’ls garantirà en el futur el dret a ser assessorats per un advocat des de les primeres etapes del procediment fins a la seva conclusió. Quan es detingui un sospitós, les noves normes garantirien que la persona tingui l'oportunitat de comunicar-se amb la seva família. Si es troben fora del seu país d'origen, els ciutadans tindrien el dret d'estar en contacte amb el consolat del seu país.

"Aquesta llei és una victòria per a la justícia i una victòria pels drets dels ciutadans a la Unió Europea", va dir Viviane Reding, vicepresidenta i comissària de justícia de la Comissió. "Aquesta és la tercera proposta de la Comissió Europea per garantir els drets de judici just a les persones de tot arreu de la UE, tant si són a casa com a l'estranger. Estem complint la nostra promesa de reforçar els drets dels ciutadans arreu d'Europa. I per" nosaltres " En particular, vull donar les gràcies a la ponent Oana Antonescu i al ministre Alan Shatter, que han treballat amb rapidesa i compromís amb aquesta important proposta. Ara la pilota està al tribunal dels estats membres per no perdre el temps sinó aplicar aquesta llei als seus sistemes nacionals més aviat que tard, en benefici dels nostres ciutadans ".

Després de l'adopció d'avui, la llei es publicarà al Diari Oficial de la UE en poques setmanes, després dels quals els estats membres tindran tres anys per aplicar-la a la legislació nacional. Un cop en vigor, la nova llei s'aplicarà a aproximadament 8 milions de procediments penals cada any als 28 estats membres.

Fons

El dret d’accés a un advocat (IP / 11 / 689) és la tercera directiva d’una sèrie de propostes, que ja s’han adoptat totes, per garantir els drets mínims a un judici just en qualsevol lloc de la Unió Europea. Els altres tenen dret a la traducció i la interpretació, adoptat el 2010 (vegeu IP / 10 / 1305) i el dret a la informació en processos penals, adoptat el 2012 (vegeu IP / 12 / 575). La Comissió continuarà amb aquest full de ruta amb un altre conjunt de drets de judici just per als ciutadans que s’espera aquesta tardor.

L’accés als drets d’un advocat és fonamental per generar confiança en l’única àrea de justícia de la Unió Europea, especialment quan els sospitosos són arrestats com a conseqüència d’un Ordre de detenció europea (IP / 11 / 454). La Comissió treballa per assolir uns estàndards mínims comuns per als drets processals en els processos penals, per garantir que els drets bàsics dels sospitosos i acusats estiguin suficientment protegits a tota la UE.

Cada any hi ha més de vuit milions de procediments penals a la Unió Europea. El dret a la defensa de qualsevol persona sospitosa d’un delicte és àmpliament reconegut com un element bàsic d’un procés just. Però les condicions en què els sospitosos poden consultar un advocat difereixen entre els estats membres. Per exemple, la persona sospitosa d’un delicte pot no poder veure un advocat durant els interrogatoris de la policia. És possible que no es respecti la confidencialitat dels seus contactes amb el seu advocat. I és possible que les persones sol·licitades en virtut d’una ordre d’arrest europea no tinguin l’avantatge d’un advocat al país on s’ha emès l’ordre fins que no es lliurin a aquest país.

anunci

Hi ha divergències similars pel que fa al dret dels sospitosos de fer saber a un familiar, un empresari i el seu consolat quan han estat arrestats. No es pot oferir aquest dret sistemàticament a les persones, només el poden rebre en una fase tardana del procés o no se'ls pot informar un cop s'hagi contactat amb la seva família.

La Directiva garantirà aquests drets a la pràctica mitjançant:

  • Proporcionar un dret d’accés a un advocat des de la primera fase de l’interrogatori policial i durant tot el procés penal;
  • permetre el dret a reunions adequades i confidencials amb l'advocat perquè el sospitós exerceixi efectivament els seus drets de defensa;
  • permetre que l'advocat tingui un paper actiu durant els interrogatoris;
  • assegurar-se que, en cas que es detingui un sospitós, es pugui informar d'algú com un membre de la família d'aquesta detenció i que el sospitós tingui l'oportunitat de comunicar-se amb la seva família;
  • permetre que els sospitosos a l'estranger puguin estar en contacte amb el consolat del seu país i rebre visites, i;
  • oferir a les persones sotmeses a un mandat d’arrest europeu la possibilitat d’assessorament jurídic tant al país on es realitza l’arrest, com al país on s’ha emès.

El dret a un judici i a una defensa justos s’estableix als articles 47 i 48 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE; així com a l'article 6 del Conveni europeu de drets humans (TEDH). El dret a comunicar-se amb un tercer és una de les garanties importants contra els maltractaments prohibits per l’article 3 del CEDH.

Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències