Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

La consolidació de l'Espai Europeu de Justícia: Digues Comissió el que ve després

COMPARTIR:

publicat

on

Martell de mà colpejant el bloc de soUna mirada a la bola de cristall: Quina aspecte tindrà la política de justícia de la UE a 2020? Aquest és el tema d’un debat a escala europea que la Comissió Europea ha llançat avui (Octubre 7). El punt de partida per a la discussió és un paquet de cinc documents de discussió presentat per la Comissió sobre el dret civil, penal i administratiu europeu, així com l’estat de dret i els drets fonamentals a la UE. Aquests treballs llancen un debat sobre possibles accions de la política de justícia de la UE en els propers anys per enfortir les bases sobre les quals es construeix la Unió Europea i completar l’espai europeu de justícia en interès dels ciutadans i les empreses europees. Entre les idees presentades hi ha altres passos per fomentar la confiança mútua en la justícia civil, els drets processals reforçats sobre la notificació de documents, així com l’ús addicional dels règims de dret substantiu europeu opcionals i un nou mecanisme per facilitar la resolució de qualsevol futura crisi de l’estat de dret als estats membres.

Tots els interessats poden participar en el debat i ajudar a configurar les futures polítiques de justícia. La Comissió ha llançat una convocatòria d’informació que estarà oberta fins a finals de 2013 amb la possibilitat d’enviar aportacions preliminars abans de l’11 de novembre. Els documents de la Comissió i les aportacions preliminars es debatran en un fòrum europeu sobre el futur de la política de justícia de la UE del 21 al 22 de novembre a Brussel·les (vegeu el programa a l'annex). Entre els ponents destacats hi ha ministres nacionals, membres del Parlament Europeu, jutges del Tribunal de Justícia Europeu i dels tribunals suprems nacionals, acadèmics i representants destacats de la professió jurídica. L'esdeveniment també està obert per als periodistes, que poden inscriure's enviant un correu electrònic a [protegit per correu electrònic].

“Hem recorregut un llarg camí per desenvolupar un espai europeu de justícia, en poc temps. De fet, la política de justícia ha emergit com un camp d’alta activitat a nivell europeu, comparable al mercat intern dels anys noranta. Però hi ha més feina a fer ", va dir la vicepresidenta Viviane Reding, comissària de Justícia de la UE." Hem de construir un espai europeu de justícia que sigui complet i sòlid. Els ciutadans i les empreses només obtindran tots els beneficis del nostre mercat intern si confien que els seus drets estan protegits a tot arreu. Es tracta de confiança mútua en els sistemes judicials de cadascun. Hem de seguir construint aquesta confiança ".

Les aportacions recollides ajudaran a la Comissió a establir la política de justícia de la UE després de la Programa d’Estocolm. Segons va anunciar el seu president Barroso carta al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, de 11 setembre de 2013, la Comissió Europea presentarà a la primavera una comunicació sobre futures iniciatives en matèria de justícia i política interior que es discutirà al Consell Europeu de juny de 2014; per tant, l’entrada contribuirà a la part de la justícia d’aquesta comunicació.

Els cinc treballs publicats avui per la Comissió han exposat les seves idees per a les àrees següents:

  1. Llei civil

La UE ha estat construint ponts entre els sistemes nacionals de dret civil, assegurant que les sentències d’un tribunal es reconeixen automàticament en un altre estat membre, protegint les empreses en casos d’insolvència transfronterers i ajudant a determinar qui té jurisdicció en divorcis, successions i matrimonis transfronterers. . El document de la Comissió destaca altres àmbits en què pot ser necessària una acció per permetre als ciutadans, als consumidors i a les empreses beneficiar-se plenament de l’espai europeu de justícia, quan es traslladen amb la seva família a un altre estat membre o desitgin explotar plenament el mercat únic. Les accions previstes inclouen regles millorades per al servei de documents, la millora de l'execució de sentències i mesures de creixement per afrontar les discrepàncies entre les lleis nacionals d'insolvència o per mantenir el ritme de l'evolució tecnològica i del mercat, com ara qüestions contractuals relacionades amb la computació en núvol.

  1. Llei criminal

Els ciutadans esperen que la seva vida, els drets fonamentals i la seguretat estiguin protegits a tota la UE. Amb el Tractat de Lisboa en vigor, la Unió ha estat capaç de fer nous passos en l’àmbit del dret penal, com ara harmonitzar les definicions de delictes greus, introduir normes comunes per protegir les persones sospitoses o acusades d’un delicte i garantir normes a tota la UE per protegir les víctimes de delictes, així com proposar un nou sistema de processament a nivell de la Unió per protegir el pressupost de la UE contra el frau. El document de la Comissió explora com es poden utilitzar encara més les novetats del Tractat de Lisboa, per exemple consolidant i estandarditzant certes eines com ara ordres de congelació i confiscació.

anunci
  1. Dret administratiu

La UE depèn en gran mesura de les administracions nacionals per administrar eficaçment el dret de la UE i, per tant, garantir-ne la correcta implementació. Això fa que sigui important per als ciutadans i les empreses que aquesta part de l’arquitectura de la UE també funcioni bé. El document de la Comissió explora altres possibilitats, com ara reforçar els drets processals administratius i millorar la cooperació entre les autoritats administratives.

  1. L’estat de dret

L’experiència ha demostrat que seria útil reforçar la capacitat de la UE per fer front a les crisis de l’estat de dret. Això comportaria útilment un mecanisme dedicat a l'estat de dret per a la UE (vegeu SPEECH / 13 / 677). El document de la Comissió vol fomentar la retroalimentació sobre com es podria dissenyar aquest mecanisme.

  1. Drets fonamentals

La UE ja ha recorregut un llarg camí en el desenvolupament d’una cultura de drets fonamentals: la Carta de Drets Fonamentals de la UE és la brúixola de la Unió, que guia totes les propostes. El document conté idees sobre com reforçar el compliment de la Carta tant en les activitats de les institucions de la Unió com en les dels estats membres quan implementen la legislació de la UE.

Fons

La política de justícia de la UE ha experimentat un canvi profund en els darrers anys. Va ser només el 2010, amb l'inici del mandat de l'actual Comissió Europea, que es va crear una cartera de justícia. Des d’aleshores, la Comissió ha avançat més de 50 iniciatives en aquesta àrea, posant les bases d’un veritable espai europeu de llibertat, justícia i seguretat al servei dels ciutadans europeus, un dels objectius clau de la UE tal com s’estableix al Tractat de Lisboa.

En pocs anys s’han fet grans passos: nous drets de la UE per a les víctimes del delicte (IP / 12 / 1200) i un reconeixement més fàcil de les sentències (IP / 12 / 1321) han millorat l’accés a la justícia, mentre que les propostes de la Comissió sobre protecció de dades personals estan destinades a reforçar els drets fonamentals i el mercat únic digital.MEMO / 13 / 39). A més, iniciatives com el Quadre de Comandament de Justícia de la UE (IP / 13 / 285) han posat de relleu com les polítiques i els sistemes de justícia efectius són crucials per al creixement econòmic.

Ara, l’objectiu és fer un balanç dels avenços aconseguits i identificar els reptes claus del futur. Amb aquesta finalitat, la Comissió organitza el fòrum "Assises de la Justice" els dies 21 i 22 de novembre. Es tracta d’una conferència de dos dies que reunirà jutges, advocats, acadèmics, responsables polítics i representants d’empreses de tota Europa.

Amb l'objectiu de comprometre un ampli debat sobre el paper de la justícia a la Unió Europea, la Comissió demana idees de totes les parts interessades sobre com satisfer les expectatives dels ciutadans i les empreses i aconseguir un veritable espai europeu de justícia. Envieu les vostres aportacions preliminars [protegit per correu electrònic] de 11 novembre i uniu-vos al debat sobre xarxes socials mitjançant el hashtag #EUJustícia.

Per obtenir més informació sobre els cinc treballs, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències