Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Dones en els consells: Proporció de dones fins 16.6% com comissions del Parlament Europeu donar suport a la proposta de la Comissió

COMPARTIR:

publicat

on

imatgesLes comissions jurídiques (JURI) i els drets de les dones i la igualtat de gènere (FEMM) del Parlament Europeu han votat avui (40 a favor, 9 en contra i 2 abstencions) per donar suport a una proposta de la Comissió Europea per abordar el desequilibri de gènere en els consells d’empreses d’Europa . Amb aquesta votació, el Parlament Europeu (que decideix amb el Consell de Ministres en igualtat de condicions sobre aquesta proposta), obre el camí a un progrés més gran del projecte de llei en el procés legislatiu de la UE.

La votació coincideix amb un nou informe sobre la dona en la presa de decisions, publicat avui per la Comissió Europea, que inclou dades sobre dones sobre els consells d’administració de les principals empreses cotitzades en borsa de la UE. Les darreres xifres (d’abril de 2013) mostren que la proporció de dones a les juntes directives ha augmentat fins al 16.6% (del 15.8% a l’octubre de 2012). Les xifres també mostren els diferents nivells de representació entre els consellers no executius (un 17.6% de dones respecte al 16.7% de l’octubre de 2012) i els alts directius (un 11% respecte al 10.2%).

"La pressió reguladora funciona. Les esquerdes comencen a aparèixer al sostre de vidre. Cada vegada hi ha més empreses que competeixen per atraure el millor talent femení. Saben que si volen seguir sent competitius en una economia globalitzada no poden permetre's ignorar les habilitats i talent de les dones ", va dir la vicepresidenta comissària de justícia, Viviane Reding. "L'exemple l'han donat països com França i Itàlia, que han adoptat legislació i comencen a registrar progressos significatius. També vull agrair als ponents Rodi Kratsa-Tsagaropoulou i Evelyn Regner els seus esforços incansables i el seu suport a la Comissió proposta. Tenim la pilota en marxa. Continuaré treballant amb el Parlament i el Consell per avançar ràpidament en l’avantprojecte de llei que situa la qualificació i el mèrit com a protagonista. "

Aquests són els punts principals de l’informe votat avui pels comitès JURI i FEMM:

  1. Confirma l'enfocament de la Comissió de centrar-se en un procediment de selecció transparent i just (l'anomenada "quota de procediment") en lloc d'introduir una quota quantitativa fixa.
  2. Les petites i mitjanes empreses continuen excloses de l’àmbit d’aplicació de la directiva, però es convida als Estats membres a donar-los suport i incentivar-les per millorar significativament l’equilibri de gènere a tots els nivells de la direcció i als consells d'administració.
  3. No hi haurà possibilitat que els estats membres puguin eximir les empreses de la Directiva en què els membres del sexe poc representat representen menys del 10% de la plantilla.
  4. Reforça la disposició sobre sancions afegint una sèrie de sancions que haurien de ser obligatòries i no pas indicatives, tal com ha proposat la Comissió. Les sancions per incompliment de les disposicions relatives als procediments de selecció per als membres del consell haurien d’incloure l’exclusió de la contractació pública i l’exclusió parcial de la concessió de finançament dels fons estructurals europeus, segons els dos comitès.

Propers passos: per convertir-se en llei, la proposta de la Comissió ha de ser adoptada conjuntament pel Parlament Europeu i els estats membres de la UE al Consell (que vota per majoria qualificada). El vot decisiu d’avui segueix les opinions positives sobre la iniciativa d’altres tres comissions del Parlament: les comissions d’Ocupació (EMPL), Mercat interior (IMCO) i Afers econòmics (ECON) (MEMO / 13 / 672). Les comissions JURI i FEMM, que són responsables conjuntament de pilotar la proposta a través del Parlament, han adoptat el seu informe. Això passarà al ple del Parlament Europeu per a una votació que s’espera al novembre.

El Consell, que per aquesta proposta decideix en peu d'igualtat amb el Parlament Europeu, va fer un balanç dels avenços assolits durant la presidència irlandesa a la reunió dels ministres d'Ocupació i Afers Socials (Consell EPSCO) del 20 de juny de 2013 (MEMO / 13 / 584). Ara la Presidència lituana continua les discussions.

Avui es publica un nou informe sobre les dones en la presa de decisions:

anunci

En els sis mesos que recull l’informe d’avui sobre dones i homes en càrrecs de lideratge (octubre de 2012-abril de 2013), s’ha registrat un augment de la quota de dones en els consells d’empreses a 20 estats membres. Els majors augments es van produir a Eslovàquia, Hongria i Bulgària. La proporció de dones a les juntes directives va disminuir a Romania, Lituània, Polònia, Malta, Grècia, Portugal i el Regne Unit (vegeu l’annex 2).

La darrera xifra de la UE, del 16.6%, representa un augment del 0.9 punts percentuals (pp) en els sis mesos a partir de l’octubre del 2012 o una taxa equivalent anual d’1.7 pp, a la baixa de la taxa de 2.2 pp entre el 2011 i el 2012.

De fet, des del 2010, quan la Comissió Europea va publicar la seva Estratègia per a la igualtat entre dones i homes (2010-2015) i va plantejar per primera vegada la perspectiva d’iniciatives específiques per abordar la insuficient representació de les dones en els llocs de presa de decisions, la quota de dones a les juntes ha augmentat 4.8 pp a una taxa mitjana d’1.9 pp / any, gairebé quatre vegades la taxa de progrés del 2003 al 2010 (0.5 pp / any). Aquesta acceleració (vegeu l’annex 3) ha estat impulsada encara més per la proposta de dones a les juntes adoptada per la Comissió Europea el 14 de novembre de 2012 (IP / 12 / 1205 i MEMO / 12 / 860), que esbossava un objectiu del 40% per a les dones en els consells d’administració en funció de la qualificació. Els darrers desenvolupaments també reflecteixen l’impacte de les discussions a tota la UE sobre la necessitat d’una intervenció específica per augmentar el nombre de dones en els consells d’administració.

És important assenyalar que els desenvolupaments més significatius des del 2010 s’han produït en gran part en països on ja s’ha adoptat una legislació vinculant, com França (+ 14.4 pp per arribar al 26.8%), els Països Baixos (+8.7 pp per arribar al 23.6%) i Itàlia (+8.4 pp per arribar al 12.9%). Això emfatitza a més la importància de la pressió reguladora per obtenir resultats.

L’informe d’avui també presenta una visió general de la situació actual i les tendències en matèria de representació de dones i homes a la política, a les administracions públiques i al poder judicial (vegeu MEMO / 13 / 882). Tot i que la representació de dones i homes en llocs de presa de decisions en aquests camps és més equilibrada que en els sectors empresarial i financer, encara hi ha oportunitats substancials de progrés en diversos estats membres.

Les xifres d'avui a mig termini sobre dones a les juntes es van recollir a l'abril de 2013 i es comparen amb les dades establertes a l'octubre de 2012. Les dades completes són accessibles. online.

Revisió a mig termini de la igualtat de gènere

La Comissió també ha publicat una revisió a mitjà termini de la seva estratègia més àmplia d’igualtat de gènere per a la igualtat entre dones i homes (2010-2015) que estableix 24 accions clau en cinc epígrafs: independència econòmica igualitària entre dones i homes; salari igual per treballs d’igual valor; igualtat en la presa de decisions; dignitat, integritat i acabar amb la violència de gènere; i promoure la igualtat de gènere més enllà de la UE (vegeu MEMO / 13 / 882).

L'informe constata que, a meitat del període cobert per l'estratègia, la Comissió compleix els seus compromisos. Ha pres mesures a la majoria de les àrees tractades, en particular per millorar l'equilibri de gènere en la presa de decisions econòmiques, combatre la mutilació genital femenina, promoure la igualtat salarial i promoure la igualtat dins de l'estratègia econòmica global de la UE.

Fons

El 14 de novembre de 2012, la Comissió va adoptar una proposta de directiva per la qual s’establia un objectiu mínim del 40% del sexe poc representat en llocs de consells no executius en empreses cotitzades a Europa el 2020 o el 2018 per a empreses públiques cotitzades (vegeu IP / 12 / 1205 i MEMO / 12 / 860).

Principals elements del projecte de llei:

  1. Si una empresa cotitzada a borsa a Europa no té un 40% de dones entre els membres del seu consell no executiu, la nova llei exigirà que introdueixi un nou procediment de selecció per a membres del consell que doni prioritat a les dones qualificades.
  2. La llei posa l’èmfasi fermament en la qualificació. Ningú no obtindrà feina al consell pel fet de ser dona, però tampoc es negarà a cap dona pel seu gènere.
  3. La llei només s’aplica als consells de supervisió o directius no executius d’empreses cotitzades en borsa, per la seva importància econòmica i alta visibilitat. Queden excloses les petites i mitjanes empreses.
  4. Els estats membres individuals hauran d’establir sancions adequades i dissuasives per a les empreses que infringeixin la Directiva.
  5. La llei és una mesura temporal. Caducarà automàticament el 2028.
  6. La llei també inclou, com a mesura complementària, una "quota flexi": l'obligació per a les empreses cotitzades en una borsa de fixar-se objectius d'autoregulació individuals sobre la representació d'ambdós sexes entre els consellers executius que s'hauran de complir el 2020 (o 2018 en cas d’empreses públiques). Les empreses hauran d’informar anualment dels avenços aconseguits.

Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències