Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

L'accés a la UE Dies Finances: Com ajudar a donar forma a un mercat de finançament favorable per a les PIME

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Regal manual a EuroscheinenLa disponibilitat de crèdit per a empreses no financeres de la zona de l’euro es troba ara en el punt més baix des de l’inici de la crisi del crèdit, segons l’últim xifres del Banc Central Europeu. Les petites i mitjanes empreses, en què la UE depèn del 85% dels nous llocs de treball del sector privat, es veuen especialment afectades per aquesta davallada, ja que no poden invertir ni ampliar les seves empreses mentre les condicions per obtenir crèdits siguin tan difícils. Per tant, la Comissió Europea està prenent mesures per solucionar ràpidament la bretxa del mercat en la provisió de finançament per a les pimes proporcionant 3.5 milions d’euros de finançament addicional per a les pimes cada any del 2014 al 2020, mitjançant el nou programa Competitivitat de les empreses i les pimes (COSME). Perquè COSME tingui èxit és vital que es creï una associació efectiva entre les institucions de la UE i les organitzacions financeres que proporcionen accés a crèdit a les pimes. És per això que el vicepresident de la Comissió, Antonio Tajani, comissari d’empresa i indústria, llançarà avui (18 d’octubre) a Roma una sèrie d’esdeveniments - Dies d’accés de la UE a les finances - per explicar com funcionaran els nous instruments financers de COSME i fomentar la reputació operadors del mercat per convertir-se en intermediaris COSME.

Les Jornades de l’accés a les finances de la UE s’organitzaran a totes les capitals de la UE des de la tardor de 2013 fins a finals de 2014. El proper esdeveniment serà a Vilnius, Lituània, el 5 de novembre de 2013.

Entre els ponents més destacats del "Dia de l'accés a les finances" d'avui a Roma hi ha Flavio Zanonato, ministre italià de Desenvolupament Econòmic; Dario Scannapieco, vicepresident del Banc Europeu d’Inversions; Luigi Federico Signorini, vicedirector general del Banc d'Itàlia; Giovanni Sabatini, director general de l'Associació Bancària Italiana; Aurelio Regina, vicepresident de Confindustria; i Richard Pelly, conseller delegat del Fons Europeu d’Inversions. L’esdeveniment també presentarà les activitats centrades en les pimes del Banc Europeu d’Inversions i altres programes de la UE que donen suport a les pimes.

anunci

Més informació sobre les Jornades sobre accés a finançament de la UE.

Quin és el nou programa COSME? Què va a oferir a les pimes?

El vicepresident Tajani ha subratllat avui que el Programa per a la Competitivitat de les Empreses i les PIME (COSME), que es desenvoluparà entre 2014 2020 i, és el primer programa de la Comissió Europea que es dedica exclusivament a donar suport a les PIME. COSME és sobretot un instrument per millorar l'accés al finançament per a les PIME, recolzar la seva internacionalització i millorar el seu accés als mercats.

anunci

COSME continuarà en gran mesura amb les activitats reeixides de l’actual Programa Marc per a la Competitivitat i la Innovació (CIP), però té com a objectiu respondre millor a les necessitats de les pimes, dirigint-se a les categories més vulnerables de les petites empreses que actualment no estan ateses pel mercat.

El 60% del pressupost estimat de COSME, de 2.3 milions d'euros, es destinarà a instruments financers, que ofereixen garanties i capital risc, amb l'objectiu d'afavorir el flux de crèdit i inversió al sector de les pimes. COSME proporcionarà un mecanisme de garantia per als préstecs a les pimes de fins a 150 €, amb un focus en les pimes que, d’altra manera, tindrien dificultats per accedir al finançament. La facilitat de renda variable de COSME estimularà l'oferta de capital risc, amb especial atenció a la fase d'expansió i creixement de les pimes.

El suport COSME es lliurarà a les pimes a través d’intermediaris financers de bona reputació als països participants (com ara bancs, empreses d’arrendament, societats de garantia recíproca o fons de capital risc) per tal de garantir que el crèdit sigui el més fàcil d’accedir possible. Per atendre la diversitat del mercat de finançament de les pimes a Europa, COSME permetrà als intermediaris financers crear productes individuals que s’adaptin millor a les necessitats de les pimes del seu mercat particular.

El pressupost COSME també mantindrà molts dels mateixos programes reeixits ja existents, inclòs el cofinançament de la Xarxa Europea d'Empreses, amb els seus més d'oficines 600 a la UE i més enllà. COSME també donarà suport a la internacionalització de les PIME, Erasmus per a Joves Emprenedors, educació empresarial, drets de propietat intel·lectual serveis d'assistència tècnica i la reducció de les càrregues administratives.

Vegeu l’entrevista completa amb el vicepresident Tajani

Quins són els impactes previstos per COSME?

L’impacte del programa serà enorme. Els instruments financers recolzats per COSME haurien de comportar un augment anual de 3.5 milions d’euros en préstecs addicionals i / o inversions en empreses de la UE. Cada any, s’espera que COSME contribueixi a un augment del PIB de la UE de 1.1 milions d’euros i ajudi a 40 empreses a crear o estalviar 000 llocs de treball i a llançar 30 nous productes, serveis o processos empresarials.

Destinatari típic de la pime: menys de 10 empleats, 65 € de crèdit concedit

Segons l’anterior programa de la Comissió Europea de suport a la competitivitat (CIP), es van utilitzar garanties de préstecs per estimular els préstecs a emprenedors o petites empreses que normalment no disposarien de garanties suficients per obtenir un préstec. El noranta per cent de les 220 pimes de tota Europa que van ser beneficiàries de CIP fins a finals del 000 tenien deu o menys empleats; precisament la categoria que més costa obtenir un préstec. Però gràcies a CIP, el préstec garantit mitjà que van rebre aquestes petites empreses era d’uns 2012 €. A finals de desembre del 10, els instruments financers de CIP havien mobilitzat més de 65 milions d’euros en préstecs i més de 000 milions d’euros en capital risc. COSME obtindrà beneficis comparables, moderats pel fet que COSME s’orientarà especialment a les pimes que sense el seu suport tindrien dificultats per accedir al finançament extern.

Accedir al finançament "extremadament difícil" per a les pimes

Les enquestes mostren que les pimes de la UE depenen en gran mesura dels préstecs bancaris per al seu finançament extern i que tenen molt poques alternatives: el 30% de les empreses utilitzen préstecs bancaris i el 40% línies de crèdit bancari o facilitats de descobert. Per al 63% de les pimes, els préstecs bancaris són també la solució de finançament externa més preferible per assolir les ambicions de creixement de les empreses. En la recessió econòmica, els bancs han estat més aversos al risc, demanant marges de risc més alts i oferint condicions més exigents. L'accés difícil al crèdit es troba entre les principals preocupacions (15%) de les pimes: segons el última enquesta per la Comissió Europea, aproximadament un terç de les pimes no van obtenir el finançament previst. L'últim Dades del Banc Central Europeu (BCE) indiquen que els préstecs generals al sector privat no financer segueixen sent febles.

Per què necessitem un programa específic de suport al finançament de les PIME

Malgrat la seva importància per a l'economia, les PIME s'enfronten a reptes particulars a la zona d'accés al finançament, sobretot a causa de les asimetries d'informació. Mentre que les pimes són capaços de construir casos de negocis forts per a la creació i expansió dels seus negocis, els prestadors tendeixen a estar mal equipats per avaluar els riscos associats als models de negoci de les pimes i tendeixen a recórrer a les decisions de préstec basant-se exclusivament en les xifres del balanç. No obstant això, moltes pimes no tenen fulles de balanç prou forts per complir amb els criteris d'aprovació de préstecs bancaris, sobretot si el valor del SME es va dur a terme a la propietat intel·lectual, una base de clients de so o altres mitjans que no poden ser capturats pels informes financers.

Les conseqüències de la crisi del deute també han afectat de manera desproporcionada als préstecs a les PIME. En comparació amb les grans empreses, pimes sempre s'han enfrontat a problemes estructurals en l'àmbit de l'accés al finançament. Però aquests problemes s'han vist agreujats per la crisi financera. Durant els últims dos anys, segons les estadístiques del BCE, gairebé un terç de les pimes que sol·licitin crèdits bancaris van ser denegades i va acabar rebent menys del que van sol·licitar.

Els intermediaris financers són una línia vital vital

La UE utilitza tant la legislació com el pressupost limitat de la UE per contrarestar l’aclaparadora reticència actual a invertir i prestar a les pimes. Es prenen dos enfocaments generals, primer per donar suport a la provisió de préstecs per a les pimes (millorant així l’accés al crèdit) i, per segon, estimular la inversió en pimes, per exemple mitjançant coinversions amb fons de capital risc.

L'accés a l'assistència de crèdit es canalitza a través d'intermediaris financers seleccionats. Aquests inclouen bancs, arrendadors, les societats de garanties recíproques, els proveïdors de microfinances i fons de capital risc. El garanties part dels riscos que assumeixen i l'experiència de la UE demostra que la participació en l'accés als programes de finançament de la UE vol dir que proporcionen més préstecs a les PIME del que serien d'una altra manera. Aquest enfocament també genera un gran efecte multiplicador: el programa CIP trobar que cada € 1 passat per la UE sobre les garanties utilitzades pels intermediaris financers que atorguen préstecs a les PIME resultar en € 30 ser posat a disposició de l'empresa beneficiària.

A part d’aquest efecte multiplicador, l’ús d’intermediaris financers també ofereix altres avantatges: un impacte en la política, ja que els intermediaris financers participants subscriuen condicions sòlides que milloren el crèdit de les pimes i, per tant, contribueixen a la consecució de les polítiques de la UE; i també accés al "saber fer" institucional en forma de l'experiència existent dels intermediaris financers.

De quina altra finançament de les PIME amb el suport de la UE?

COSME es complementarà amb finançament per a empreses impulsades per la investigació i la innovació en el marc del programa Horitzó 2020.

El Grup BEI (el Banc Europeu d’Inversions i el Fons Europeu d’Inversions) també implementarà nombroses mesures, que també es proporcionaran en el marc dels Fons Europeus Estructurals i d’Inversió o en el marc del Programa d’Ocupació i Innovació Social i estaran vinculats al objectius polítics específics.

Acord sobre Basilea III s'assegurarà crèdits bancaris que segueixi presentant a les PIME

La Comissió Europea també ha proposat legislació per millorar l'eficiència dels mercats financers. S'ha arribat a un acord sobre la revisió de la Directiva de requisits de capital, Basilea III (vegeu MEMO / 13 / 338).

El nou marc farà que els bancs més sòlids. Per tal de garantir un flux adequat de crèdits a les PIME en el context econòmic difícil actual, les noves normes introduiran una reducció en els requeriments de capital per exposició dels bancs a les PIME, a través de l'aplicació d'un factor de suport 0.76. Això proporcionarà a les entitats de crèdit amb un bon incentiu per augmentar el crèdit disponible per a les PIME. La millor estabilitat financera dels nostres bancs, dirigit per Basilea III, per tant no donar lloc a la restricció de crèdit per a la majoria de les petites empreses.

Una millor integració del mercat de capital risc

Un Reglament sobre els fons de capital risc europeus adoptat l'abril de 2013 (REGLAMENT (UE) núm. 345/2013) permetrà als capitalistes de risc operar de manera més eficient a la UE. Amb l’ajut d’un passaport europeu, els gestors de fons poden comercialitzar els seus fons a tota la UE. Això facilitarà la recaptació de fons transfronterera i crearà un autèntic mercat intern per als fons de capital risc.

Vegeu també MEMO / 13 / 209.

Millorar l'accés de les PIME als mercats de capitals

A l'ajudar a atreure més inversions privades, la Comissió Europea també busca desenvolupar un marc per al finançament eficient, diversificat i millorat a llarg termini per a les PIME. Una de les solucions és millorar l'accés de les PIME als mercats de capitals: els inversors podrien ser encoratjats a fer més inversions en les PIME a través de mercats de PIME més visibles i s'enumeren de forma més visible PIME i mitjana capitalització.

Dues recents propostes per atraure els inversors a través de mercats de PIME més visibles i pimes que figuren més visibles:

 • Una proposta per a la Directiva de mercats en instruments financers (MiFID) per sostenir el desenvolupament de mercats borsaris especialitzats en pimes. (vegeu IP / 11 / 1219 MEMO / 11 / 716)
 • Una proposta de modificació de la Directiva de transparència per donar millor informació sobre les pimes cotitzades.

accions de la UE fins a la data per augmentar els préstecs a les PIME

A 31 de desembre de 2012, el Programa Marc de Competitivitat i Innovació de la UE havia mobilitzat més de 15 milions d’euros per finançar les pimes.

 1. Amb un pressupost de 1.1 milions d’euros, el programa CIP ja ha ajudat a mobilitzar més de 16 milions d’euros per a les pimes de tota Europa.
 2. Instal·lació de garantia de pimes (SMEG); gràcies als seus sistemes de garantia, CIP ja ha ajudat a més de 220 pimes a accedir a més de 000 milions d’euros en préstecs.
 3. La facilitat innovadora per a pimes (GIF) d’alt creixement i inversió: inversions finançades pel CIP en fons de capital risc, ja donaven suport a la inversió en més de 300 pimes de creixement ràpid de més de 2.3 milions d’euros.

Com funciona el CIP

El Programa CIP (que va de 2007-2013) ha ajudat a les PIME per trobar finançament que necessiten per operar, desenvolupar o créixer en diferents etapes de desenvolupament.

El CIP té com a objectiu fer més fàcil el finançament de les PIME a través del desenvolupament de la cadena més rellevant per a les PIME finançament extern: un préstec bancari. Això és de summa importància per a la gran majoria de les PIME. El programa també proporciona mesures centrades en les necessitats particulars de les PIME amb alt potencial de creixement, per la qual cosa les inversions de capital poden ser una font més adequada de les finances.

Els instruments financers CIP són gestionats pel Fons Europeu d’Inversions a través d’intermediaris financers nacionals i regionals (per exemple, bancs i fons de capital risc) dels estats membres.

L’arquitectura del programa mobilitza les institucions financeres per proporcionar finançament addicional a les pimes.

Les garanties de préstec: els préstecs garantits per la UE disponibles per a les PIME

 1. Les empreses més joves i petites tenen més probabilitats d’obtenir només part del finançament que van demanar a la institució creditícia (intermediari financer) i, en molts casos, de ser rebutjades directament. El suport està disponible en forma de préstecs avalats per la UE.
 2. Les garanties que s’ofereixen als bancs donen accés a les pimes a préstecs bancaris
 3. en el marc del mecanisme de garantia per a les pimes (SMEG), una institució creditícia pot rebre garantia de la UE si té intenció de prestar-lo a les pimes. Amb un banc de garantia de la UE es pot prestar a una categoria de clients més arriscada (empreses joves, empresaris sense antecedents de crèdit, garantia suficient, etc.) o simplement prestar més a les pimes.

Millora de l'accés al finançament de renda variable

 1. Les empreses de petita escala i altament innovadores comporten una categoria de risc, que poques vegades poden ser acceptades pels proveïdors de finances tradicionals i, per tant, necessiten un suport personalitzat, que no sigui el préstec bancari.
 2. La meitat dels recursos CIP dedicats a l'accés de les pimes al finançament els inverteix el Fons Europeu d'Inversions en fons de capital risc que, al seu torn, inverteixen en empreses emergents i pimes amb un alt potencial de creixement.
 3. La facilitat innovadora i elevada de creixement de les pimes (GIF) proporciona capital (normalment de l'ordre de milions d'euros) a les pimes innovadores en diferents etapes de desenvolupament.

Corona virus

La Comissió aprova un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a les Açores en el context del brot de coronavirus

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a la regió de les Açores en el context del brot de coronavirus. La mesura es va aprovar en virtut de les ajudes estatals Marc temporal. Segueix un altre pla portuguès de suport al sector del transport de passatgers a les Açores que va aprovar la Comissió 4 juny 2021 (SA.63010). Segons el nou règim, l’ajut es concretarà en subvencions directes. La mesura estarà oberta a empreses de transport col·lectiu de viatgers de totes les mides que actuen a les Açores. L’objectiu de la mesura és mitigar la sobtada escassetat de liquiditat a què s’enfronten aquestes empreses i fer front a les pèrdues sofertes durant el 2021 a causa del brot de coronavirus i les mesures restrictives que el govern va haver d’implementar per limitar la propagació del virus.

La Comissió va trobar que l'esquema portuguès s'ajusta a les condicions establertes al marc temporal. En particular, l’ajut (i) no superarà els 1.8 milions d’euros per empresa; i (ii) es concedirà com a màxim el 31 de desembre de 2021. La Comissió va concloure que la mesura és necessària, adequada i proporcionada per solucionar una greu pertorbació de l'economia d'un estat membre, d'acord amb l'article 107 (3) (b) TFUE i les condicions del marc temporal. Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar la mesura en virtut de les normes de la UE sobre ajuts estatals. Es pot trobar més informació sobre el marc temporal i altres accions de la Comissió per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus aquí. La versió no confidencial de la decisió estarà disponible amb el número de cas SA.64599 del document ajuda estatal registreu-vos a la Comissió pàgina web del concurs un cop que s'han resolt les qüestions de confidencialitat.

anunci

Seguir llegint

Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)

La UE col·labora amb altres països de l'OCDE per proposar la prohibició dels crèdits a l'exportació per a projectes d'energia de carbó

publicat

on

Els països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) celebren una reunió extraordinària avui (15 de setembre) i dijous (16 de setembre) per debatre una possible prohibició dels crèdits a l'exportació de projectes internacionals de generació d'energia amb carbó sense compensació de mesures. Els debats se centraran en una proposta presentada per la UE i altres països (Canadà, República de Corea, Noruega, Suïssa, Regne Unit i EUA) a principis d'aquest mes. La proposta dóna suport a l’ecologització de l’economia mundial i és un pas important per alinear les activitats de les agències de crèdit a l’exportació amb els objectius de l’Acord de París.

Els crèdits a l’exportació són una part important de la promoció del comerç internacional. Com a participant en l'Acord de l'OCDE sobre crèdits a l'exportació amb suport oficial, la UE juga un paper important en els esforços per garantir la igualtat de condicions a nivell internacional i garantir la coherència de l'objectiu comú de lluita contra el canvi climàtic. La UE s’ha compromès a acabar amb l’ajut als crèdits a l’exportació de carbó sense compensar les mesures i, al mateix temps, es compromet a una transició justa a nivell internacional.

El gener de 2021, el Consell de la Unió Europea va demanar l'eliminació global de les subvencions a combustibles fòssils perjudicials per al medi ambient en un calendari clar i per a una transformació global decidida i justa. cap a la neutralitat climàtica, inclosa l’eliminació gradual del carbó sense mesures compensatòries en la producció d’energia i, com a primer pas, el final immediat de tot el finançament per a la nova infraestructura del carbó a tercers països. En la seva revisió de la política comercial del febrer del 2021, la Comissió Europea es va comprometre a proposar un final immediat del suport al crèdit a l’exportació per al sector elèctric de carbó.

anunci

Al juny d’aquest any, els membres del G7 també van reconèixer que la continuació de la inversió mundial en generació d’electricitat a base de carbó sense reducció era incompatible amb l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1.5 ° C i es van comprometre a posar fi al nou suport directe del govern per a la generació d’energia global a base de carbó. internacionalment a finals de 2021, fins i tot mitjançant finançament públic.

anunci
Seguir llegint

EU

Setmana següent: l'estat en què ens trobem

publicat

on

La gran peça fixa d’aquesta setmana serà la declaració del president de la Comissió Europea, von der Leyen, sobre l’Estat de la UE (SOTEU) al Parlament Europeu a Estrasburg. És una presumpció manllevada dels Estats Units, quan el president dels Estats Units es dirigeix ​​al Congrés a principis de cada any per exposar els seus plans (i fins ara ha estat sempre actual) per a l'any següent. 

Sempre em sorprèn la confiança en mi mateix i la creença gairebé indestructible que els Estats Units són la nació més gran de la terra. Tot i que pensar que ets fantàstic ha de ser un estat d’ànim agradable, l’estat dolent dels Estats Units a tants nivells en aquest moment em fa pensar que l’ull excessivament crític que els europeus llancen al seu terreny pot ser una perspectiva més sana. Tot i així, de vegades estaria bé que poguéssim reconèixer els molts avantatges de la UE i ser una mica més "europeus i orgullosos".

És difícil avaluar l’interès que SOTEU exerceix fora dels més compromesos amb les activitats de la UE. Com a regla, els europeus, a part d’un petit grup dels més devots, no es dediquen a la molèstia de saber què tan bona és la UE, ni tampoc a entusiasmar-se per la seva direcció. Tot i que podríem haver reflexionat sobre el contrafactual, el Regne Unit ha proporcionat a tots els ciutadans de la UE una mirada molt clara de "i si?" 

anunci

Mirant on el món, la UE sembla que es troba en un estat més saludable que la majoria - això també té un significat literal aquest any, probablement som el continent més vacunat de la terra, hi ha un pla ambiciós de turbo carregar la nostra economia la seva caiguda pandèmica i el continent han traçat la barbeta i han decidit no fer res més que conduir el món a combatre el canvi climàtic. Personalment, sento un gran creixement d’esperança pel fet que sembla que hem decidit prou col·lectivament amb els que pertanyen a la UE que volen retrocedir sobre els valors democràtics i l’estat de dret. 

Aquesta setmana arribaran diverses propostes de la Comissió: Vestager presentarà el pla per a la "dècada digital d'Europa"; Borrell exposarà els plans de la UE per a vincles amb la regió indo-pacífica; Jourova exposarà el pla de la UE sobre protecció dels periodistes; i Schinas presentarà el paquet de la UE sobre resposta i preparació a les emergències sanitàries. 

És, per descomptat, un ple del Parlament. A part de SOTEU, es debatrà sobre la situació humanitària a l'Afganistan i les relacions de la UE amb el govern talibà; la llibertat dels mitjans de comunicació i l’estat de dret a Polònia, la Unió Europea de la Salut, la Targeta Blava de la UE per a immigrants altament qualificats i els drets LGBTIQ estan a debat.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències