Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

L'accés a la UE Dies Finances: Com ajudar a donar forma a un mercat de finançament favorable per a les PIME

COMPARTIR:

publicat

on

La disponibilitat de crèdit per a empreses no financeres a la zona euro es troba ara en el seu punt més baix des de l'inici de la crisi creditícia, segons les últimes xifres del Banc Central Europeu.

Les petites i mitjanes empreses, de les quals la UE depèn per al 85% dels nous llocs de treball del sector privat, es veuen especialment afectades per aquest descens, ja que no poden invertir ni ampliar els seus negocis mentre les condicions per als crèdits siguin tan difícils. Per tant, la Comissió Europea està prenent mesures per salvar ràpidament la bretxa del mercat en la prestació de finançament a les pimes proporcionant 3.5 milions d'euros de finançament addicional per a les pimes cada any del 2014 al 2020, mitjançant el nou programa de competitivitat de les empreses i les pimes (COSME). Perquè COSME tingui èxit és vital que es creï una associació efectiva entre les institucions de la UE i les organitzacions financeres que proporcionen a les pimes accés al crèdit. És per això que el vicepresident Antonio Tajani, comissari d'Empresa i Indústria, llançarà avui (31 d'octubre) a Roma una sèrie d'esdeveniments, les 'Jornades d'accés a les finances de la UE', per explicar com funcionaran els nous instruments financers de COSME i per fomentar operadors de mercats financers de bona reputació per convertir-se en intermediaris de COSME. "EU Access to Finance Days" s'organitzaran a totes les capitals de la UE des de la tardor de 2013 fins a finals de 2014. El proper esdeveniment tindrà lloc a Vílnius, Lituània, el 5 de novembre de 2013. Ponents destacats a el "Dia de l'accés a les finances" d'avui a Roma inclouen Flavio Zanonato, ministre italià de Desenvolupament Econòmic; Dario Scannapieco, vicepresident del Banc Europeu d'Inversions; Luigi Federico Signorini, vicedirector general del Banc d'Itàlia; Giovanni Sabatini, director general de l'Associació Bancaria Italiana; Aurelio Regina, vicepresident de Confindustria; i Richard Pelly, director general del Fons Europeu d'Inversions. L'esdeveniment també presentarà les activitats centrades en les pimes del Banc Europeu d'Inversions i altres programes de la UE que donen suport a les pimes.

Quin és el nou programa COSME? Què va a oferir a les pimes?

El vicepresident Tajani ha subratllat avui que el Programa per a la Competitivitat de les Empreses i les PIME (COSME), que es desenvoluparà entre 2014 2020 i, és el primer programa de la Comissió Europea que es dedica exclusivament a donar suport a les PIME. COSME és sobretot un instrument per millorar l'accés al finançament per a les PIME, recolzar la seva internacionalització i millorar el seu accés als mercats.

COSME continuarà en gran mesura amb les activitats d'èxit de l'actual Programa Marc de Competitivitat i Innovació (CIP), però té com a objectiu respondre millor a les necessitats de les pimes, dirigint-se a les categories més vulnerables de petites empreses que actualment estan mal ateses pel mercat.

El 60% del pressupost estimat de COSME, de 2.3 milions d'euros, es dedicarà a instruments financers, aportant garanties i capital risc, amb l'objectiu d'afavorir el flux de crèdit i la inversió al sector pime. COSME oferirà un mecanisme de garantia per a préstecs a les pimes de fins a 150 euros, centrant-se en les pimes que, d'altra manera, tindrien dificultats per accedir al finançament. El fons de capital de COSME estimularà l'oferta de capital risc, amb especial atenció a la fase d'expansió i creixement de les pimes.

El suport de COSME s'oferirà a les pimes mitjançant intermediaris financers de bona reputació als països participants, com ara bancs, companyies d'arrendament, societats de garantia mútua o fons de capital risc, per garantir que el crèdit sigui el més fàcil possible d'accedir. Per tal d'atendre la diversitat del mercat de finançament de les pimes a Europa, COSME permetrà als intermediaris financers crear productes individuals que s'adaptin millor a les necessitats de les pimes en el seu mercat particular.

anunci

El pressupost COSME també mantindrà molts dels mateixos programes reeixits ja existents, inclòs el cofinançament de la Xarxa Europea d'Empreses, amb els seus més d'oficines 600 a la UE i més enllà. COSME també donarà suport a la internacionalització de les PIME, Erasmus per a Joves Emprenedors, educació empresarial, drets de propietat intel·lectual serveis d'assistència tècnica i la reducció de les càrregues administratives.

Quins són els impactes esperats de COSME?

L'impacte del programa serà enorme. Els instruments financers recolzats per COSME haurien de suposar un augment anual de 3.5 milions d'euros en préstecs addicionals i/o inversió en empreses de la UE. Es preveu que COSME contribueixi cada any a un augment del PIB de la UE d'1.1 milions d'euros i ajudi 40 empreses a crear o estalviar 000 llocs de treball i llançar 30 nous productes, serveis o processos empresarials.

Destinatari típic de PIME: Menys de 10 treballadors, crèdit concedit 65 €

En el marc de l'anterior programa de suport a la competitivitat de la Comissió Europea (CIP), les garanties de préstecs es van utilitzar per estimular els préstecs a emprenedors o petites empreses que normalment no tindrien prou garantia per obtenir un préstec. El noranta per cent de les 220 pimes d'arreu d'Europa que eren beneficiaries de CIP fins a finals de 000 tenien 2012 empleats o menys; precisament la categoria que té més dificultats per obtenir un préstec.

Però gràcies al CIP, el préstec garantit mitjà que van rebre aquestes petites empreses era d'uns 65 euros. A finals de desembre de 000, els instruments financers del CIP havien mobilitzat més de 2012 milions d'euros en préstecs i més de 13 milions d'euros en capital risc. Amb COSME s'aconseguiran beneficis comparables, menyspreats pel fet que COSME s'adreçarà especialment a les pimes que sense el seu suport tindrien dificultats per accedir al finançament extern.

L'accés al finançament és extremadament difícil per a les pimes

Les enquestes mostren que les pimes de la UE depenen en gran mesura dels préstecs bancaris per al seu finançament extern i que disposen de molt poques alternatives: el 30% de les empreses utilitzen préstecs bancaris i el 40% de línies de crèdit o descoberts bancaris. Per al 63% de les pimes, els préstecs bancaris són també la solució de finançament extern més preferible per fer realitat les ambicions de creixement de les empreses. En la crisi econòmica, els bancs s'han tornat més adversos al risc, demanant marges de risc més alts i oferint condicions més exigents.

La dificultat d'accés al crèdit és una de les principals preocupacions (15%) de les pimes: segons l'última enquesta de la Comissió Europea, prop d'un terç de les pimes no va obtenir el finançament que tenien previst. Les últimes dades del Banc Central Europeu (BCE) indiquen que els préstecs globals al sector privat no financer segueixen sent febles.

Per què necessitem un programa específic de suport al finançament de les PIME

Malgrat la seva importància per a l'economia, les PIME s'enfronten a reptes particulars a la zona d'accés al finançament, sobretot a causa de les asimetries d'informació. Mentre que les pimes són capaços de construir casos de negocis forts per a la creació i expansió dels seus negocis, els prestadors tendeixen a estar mal equipats per avaluar els riscos associats als models de negoci de les pimes i tendeixen a recórrer a les decisions de préstec basant-se exclusivament en les xifres del balanç. No obstant això, moltes pimes no tenen fulles de balanç prou forts per complir amb els criteris d'aprovació de préstecs bancaris, sobretot si el valor del SME es va dur a terme a la propietat intel·lectual, una base de clients de so o altres mitjans que no poden ser capturats pels informes financers.

Les conseqüències de la crisi del deute també han afectat de manera desproporcionada als préstecs a les PIME. En comparació amb les grans empreses, pimes sempre s'han enfrontat a problemes estructurals en l'àmbit de l'accés al finançament. Però aquests problemes s'han vist agreujats per la crisi financera. Durant els últims dos anys, segons les estadístiques del BCE, gairebé un terç de les pimes que sol·licitin crèdits bancaris van ser denegades i va acabar rebent menys del que van sol·licitar.

Els intermediaris financers són un salvavidas vital

La UE utilitza tant la legislació com el pressupost limitat de la UE per contrarestar l'actual reticència aclaparadora a invertir i prestar préstecs a les pimes. S'adopten dos enfocaments generals, el primer per donar suport a la concessió de préstecs a les pimes, millorant així l'accés al crèdit, i el segon, per estimular la inversió en les pimes, per exemple mitjançant la coinversió amb fons de capital risc.

L'accés a l'assistència de crèdit es canalitza a través d'intermediaris financers seleccionats. Aquests inclouen bancs, arrendadors, les societats de garanties recíproques, els proveïdors de microfinances i fons de capital risc. El garanties part dels riscos que assumeixen i l'experiència de la UE demostra que la participació en l'accés als programes de finançament de la UE vol dir que proporcionen més préstecs a les PIME del que serien d'una altra manera. Aquest enfocament també genera un gran efecte multiplicador: el programa CIP trobar que cada € 1 passat per la UE sobre les garanties utilitzades pels intermediaris financers que atorguen préstecs a les PIME resultar en € 30 ser posat a disposició de l'empresa beneficiària.

A part d'aquest efecte multiplicador, l'ús d'intermediaris financers també ofereix altres avantatges: un impacte polític, ja que els intermediaris financers participants subscriuen condicions sòlides de millora del crèdit per a les pimes i, per tant, contribueixen a l'execució de les polítiques de la UE; i també l'accés al “know-how” institucional en forma de l'experiència existent dels intermediaris financers.

De quina altra finançament de les PIME amb el suport de la UE?

COSME es complementarà amb el finançament d'empreses impulsades per la recerca i la innovació en el marc del programa Horitzó 2020. També s'implementaran nombroses mesures pel Grup BEI (el Banc Europeu d'Inversions i el Fons Europeu d'Inversions), així com s'oferiran en el marc dels Fons Estructurals i d'Inversió Europeus o en el marc del Programa per a l'Ocupació i la Innovació Social i estaran vinculades al objectius polítics específics.

Acord sobre Basilea III s'assegurarà crèdits bancaris que segueixi presentant a les PIME
La Comissió Europea també ha proposat una legislació per millorar l'eficiència dels mercats financers. S'ha arribat a un acord sobre la revisió de la Directiva de requisits de capital, Basilea III (vegeu MEMO/13/338).

El nou marc farà que els bancs més sòlids. Per tal de garantir un flux adequat de crèdits a les PIME en el context econòmic difícil actual, les noves normes introduiran una reducció en els requeriments de capital per exposició dels bancs a les PIME, a través de l'aplicació d'un factor de suport 0.76. Això proporcionarà a les entitats de crèdit amb un bon incentiu per augmentar el crèdit disponible per a les PIME. La millor estabilitat financera dels nostres bancs, dirigit per Basilea III, per tant no donar lloc a la restricció de crèdit per a la majoria de les petites empreses.

Una millor integració del mercat de capital risc

Un Reglament sobre fons europeus de capital risc adoptat l'abril de 2013 (REGLAMENT (UE) núm. 345/2013) permetrà als capitalistes de risc operar de manera més eficient a la UE. Amb l'ajuda d'un passaport europeu, els gestors de fons poden comercialitzar els seus fons a tota la UE. Això facilitarà la recaptació de fons transfronterer i crearà un veritable mercat interior per als fons de capital risc.
Vegeu també: MEMO/13/209

Millorar l'accés de les PIME als mercats de capitals

A l'ajudar a atreure més inversions privades, la Comissió Europea també busca desenvolupar un marc per al finançament eficient, diversificat i millorat a llarg termini per a les PIME. Una de les solucions és millorar l'accés de les PIME als mercats de capitals: els inversors podrien ser encoratjats a fer més inversions en les PIME a través de mercats de PIME més visibles i s'enumeren de forma més visible PIME i mitjana capitalització.

Dues recents propostes per atraure els inversors a través de mercats de PIME més visibles i pimes que figuren més visibles:

• Una proposta de la Directiva de Mercats d'Instruments Financers (MiFID) per sostenir el desenvolupament de els mercats de valors especialitzats en pimes. (vegeu IP/11/1219 i MEMO/11/716)
• Una proposta de modificació de la Directiva de transparència per donar una millor informació sobre les pimes cotitzades.

accions de la UE fins a la data per augmentar els préstecs a les PIME

A 31 de desembre de 2012, el Programa Marc de Competitivitat i Innovació de la UE havia mobilitzat més de 15 milions d'euros per finançar les pimes.
• Amb un pressupost d'1.1 milions d'euros, el programa CIP ja ha ajudat a mobilitzar més de 16 milions d'euros per a les pimes d'arreu d'Europa.
• Servei de garantia per a pimes (SMEG); gràcies als seus sistemes de garantia, el CIP ja ha ajudat a més de 220 pimes a accedir a més de 000 milions d'euros en préstecs.
• Facilitat per a pimes innovadores i d'alt creixement (GIF): inversions finançades pel CIP en fons de capital risc, que ja donaven suport a la inversió en més de 300 pimes de ràpid creixement per més de 2.3 milions d'euros.

Com funciona el CIP

El Programa CIP (que va de 2007-2013) ha ajudat a les PIME per trobar finançament que necessiten per operar, desenvolupar o créixer en diferents etapes de desenvolupament.
El CIP té com a objectiu fer més fàcil el finançament de les PIME a través del desenvolupament de la cadena més rellevant per a les PIME finançament extern: un préstec bancari. Això és de summa importància per a la gran majoria de les PIME. El programa també proporciona mesures centrades en les necessitats particulars de les PIME amb alt potencial de creixement, per la qual cosa les inversions de capital poden ser una font més adequada de les finances.

Els instruments financers CIP són gestionats pel Fons Europeu d'Inversions a través d'intermediaris financers nacionals i regionals (per exemple, bancs i fons de capital risc) als Estats membres de la UE. L'arquitectura del programa mobilitza les institucions financeres per oferir finançament addicional a les pimes.

Les garanties de préstec: els préstecs garantits per la UE disponibles per a les PIME

• Les empreses més joves i més petites tenen més probabilitats d'obtenir només una part del finançament que van sol·licitar a l'entitat creditícia (intermediari financer) i, en molts casos, de ser rebutjades directament. El suport està disponible en forma de préstecs avalats per la UE.
• Les garanties que s'ofereixen als bancs donen accés a les pimes als préstecs bancaris
• En virtut del Mecanisme de Garantia per a les Pimes (SMEG), una entitat creditícia pot rebre una garantia de la UE si té la intenció de concedir préstecs a les pimes. Amb un banc de garantia de la UE es pot prestar a una categoria de clients més arriscada (empreses joves, empresaris sense antecedents crediticis, garantia suficient, etc.) o simplement prestar més a les pimes.

Millor accés al finançament de capital:

• Les empreses a petita escala i altament innovadores impliquen una categoria de risc, que rarament pot ser acceptada pels proveïdors financers tradicionals i, per tant, necessiten un suport a mida, que no sigui el préstec bancari.
• La meitat dels recursos del CIP dedicats a l'accés de les pimes al finançament són invertits pel Fons Europeu d'Inversions en fons de capital risc que, al seu torn, inverteixen en start-ups i pimes amb un alt potencial de creixement.
• El mecanisme per a pimes innovadores i d'alt creixement (GIF) proporciona capital, normalment de l'ordre de milions d'euros, per a pimes innovadores en diferents estadis de desenvolupament.

Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències