Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Semestre Europeu 2014: L'enfortiment de la recuperació

COMPARTIR:

publicat

on

__polze_-3-2013.06.27_taula rodonaEl repte més gran al qual s'enfronta ara l'economia europea és com mantenir la recuperació que està en marxa. Aquest és el missatge principal de l'Enquesta anual de creixement (AGS) d'enguany, aprovada avui (13 de novembre) per la Comissió. Amb la seva adopció, s'inicia el quart semestre europeu de coordinació de polítiques econòmiques en un entorn on el creixement comença a tornar i els estats membres estan avançant en la correcció dels desequilibris que es van desenvolupar abans de la crisi.

És per això que la Comissió manté la seva estratègia equilibrada per al creixement i l'ocupació i el seu enfocament en cinc prioritats principals durant l'any vinent:

 • Perseguir una consolidació fiscal diferenciada i favorable al creixement.
 • Restablir el préstec bancari a l'economia.
 • Promoure el creixement i la competitivitat d'avui i de demà.
 • Abordar l'atur i les conseqüències socials de la crisi.
 • Modernització de l'administració pública.

El president Barroso va dir: "Aquest és un punt d'inflexió per a l'economia de la UE. El treball dur de la UE comença a donar els seus fruits i el creixement torna a poc a poc. L'Enquesta anual de creixement del 2014 assenyala on hem de ser més audaços per abordar les reformes necessàries per construir una recuperació duradora i rica en llocs de treball".

L'AGS mostra com els estats membres s'estan ajustant al procés de coordinació de polítiques econòmiques recentment reforçat en el marc del semestre europeu i treballen millor junts d'acord amb normes comunes.

La coordinació pressupostària a la zona de l'euro ha assolit un nivell sense precedents aquest any: per primera vegada, la Comissió avaluarà els projectes de plans pressupostaris de la zona euro per al 2014 abans que els parlaments nacionals aprovin els pressupostos i presentarà una visió general de l'orientació fiscal de la zona de l'euro com a un forat. Els resultats d'aquesta avaluació es publicaran el 15 de novembre.

Enquesta anual de creixement: un informe de progrés

Els estats membres han avançat en cadascuna de les cinc prioritats identificades per la Comissió l'any 2013. Es proposen les mateixes prioritats per al 2014, tot i que s'han destacat diferents àrees per reflectir l'entorn econòmic canviant de la UE i internacional:

anunci
 1. Consolidació fiscal: s'han aconseguit avenços substancials i el dèficit pressupostari mitjà de la UE s'ha reduït al voltant de la meitat des d'un màxim de gairebé el 7% del PIB el 2009. No obstant això, els nivells d'endeutament encara són elevats i s'espera que assoleixin gairebé el 90% del PIB. PIB el 2014 abans de començar a disminuir. L'actuació primerenca ha donat marge als estats membres per frenar el ritme de consolidació i centrar-se més en la millora de la qualitat de la despesa pública i la modernització de l'administració pública a tots els nivells. Els països amb més marge de maniobra fiscal haurien d'estimular la inversió i el consum privats, mentre que la inversió a llarg termini en educació, recerca i innovació, energia i protecció del clima s'hauria de protegir de les retallades pressupostàries. Els impostos s'han de traslladar del treball al consum, la propietat o la contaminació.
 2. Recuperació del préstec: s'han fet alguns avenços per reparar el sector financer i les tensions del mercat s'han reduït considerablement des de mitjan 2012. Els esforços de la UE per construir una unió bancària reforçaran la capacitat dels bancs per gestionar els riscos en el futur. Tanmateix, cal fer més a curt termini per reduir l'elevat deute privat (per exemple, introduint o millorant els règims d'insolvència corporativa i personal), preparar els bancs per a nous requisits de capital i proves d'estrès i facilitar l'accés de les empreses al finançament.
 3. Creixement i competitivitat: s'està produint un reequilibri important a tot Europa com a conseqüència de la crisi, amb un canvi cap a un creixement més impulsat per les exportacions. Tanmateix, els avenços són insuficients a l'hora d'obrir els mercats de productes i serveis a la competència, especialment pel que fa al mercat de l'energia i a les professions regulades. També cal modernitzar els sistemes de recerca.
 4. Atur i evolució social: els estats membres han avançat en la modernització dels seus mercats de treball i amb el temps això hauria d'ajudar a integrar més persones a la força de treball. Ara s'hauria de centrar l'atenció en augmentar el suport i la formació actius per als aturats, incloent-hi la millora dels serveis públics d'ocupació i la introducció de Garanties Juvenils, així com la modernització dels sistemes educatius. Els estats membres també haurien de supervisar els salaris perquè recolzin tant la competitivitat com la demanda interna, i haurien de garantir que els sistemes de protecció social arribin als més vulnerables.
 5. Administració pública: diversos estats membres busquen fer més eficients els seus sectors públics, entre d'altres, millorant la cooperació entre les diferents capes de govern. L'enfocament hauria de centrar-se en canviar els serveis públics en línia i reduir la burocracia.

L'AGS també fa recomanacions sobre com aprofundir el semestre europeu. Cal reforçar la responsabilitat nacional de les recomanacions específiques per país a nivell de la UE, de manera que els estats membres haurien d'implicar els parlaments nacionals, els interlocutors socials i els ciutadans més en el procés per garantir que les reformes clau s'entenguin i s'acceptin. Els estats membres de l'eurozona haurien de dedicar més temps a la coordinació de reformes importants, especialment en els mercats laborals i de productes, abans d'adoptar-les a nivell nacional. I els estats membres han d'aplicar millor les recomanacions específiques de cada país que reben cada primavera. La Comissió aportarà aportacions sobre aquestes qüestions al Consell Europeu del desembre.

Informe del Mecanisme d'Alerta: Cap a una recuperació equilibrada

L'Informe del Mecanisme d'Alerta (AMR) de 2014, que posa en marxa el proper cicle anual del Procediment de Desequilibris Macroeconòmics, ofereix una anàlisi objectiva de les economies dels estats membres a partir d'un quadre de comandament d'indicadors que mesuren la competitivitat interna i externa.

Enguany, l'AMR ha constatat que diversos estats membres estan avançant en la reducció del seu dèficit per compte corrent i en revertir les pèrdues de competitivitat. No obstant això, l'AMR mostra que calen més avenços per abordar l'elevat deute i la posició neta d'inversió internacional de les economies més endeutades, mentre que en alguns països persisteixen alts superàvits per compte corrent, cosa que suggereix nivells possiblement ineficients d'estalvi i inversió i la necessitat d'enfortir el país. demanda.

L'AMR recomana una revisió en profunditat de l'evolució econòmica en 16 estats membres, que tenen diferents reptes i riscos potencials que podrien estendre's a la resta de la zona euro i a la UE en general. L'AMR no prejutja els resultats d'aquestes revisions, que tenen com a objectiu avaluar si existeixen desequilibris i si persisteixen o s'estan resolent els desequilibris identificats prèviament.

 1. Es va trobar que Espanya i Eslovènia estaven experimentant desequilibris excessius en l'anterior ronda de revisions en profunditat publicada l'abril passat. Per tant, les properes revisions en profunditat avaluaran la persistència o la liquidació dels desequilibris excessius, i la contribució de les polítiques implementades per aquests Estats membres per superar aquests desequilibris.
 2. En l'anterior ronda d'exàmens en profunditat es va trobar que França, Itàlia i Hongria estaven experimentant desequilibris que requerien accions polítiques decisives. La propera revisió en profunditat avaluarà la persistència dels desequilibris.
 3. Per als altres estats membres que s'han identificat anteriorment com a desequilibris (Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Malta, Països Baixos, Finlàndia, Suècia i el Regne Unit), l'examen en profunditat ajudarà a avaluar fins a quin punt els desequilibris persisteixen o s'han superat. . De la mateixa manera que els desequilibris s'identifiquen després de les anàlisis detallades en les revisions en profunditat, la conclusió que s'ha superat un desequilibri també s'hauria de produir després de considerar degudament tots els factors rellevants en una altra revisió en profunditat.
 4. També es prepararan revisions en profunditat per a Alemanya i Luxemburg per tal d'escrutar millor les seves posicions externes i analitzar l'evolució interna, i concloure si algun d'aquests països està experimentant desequilibris.
 5. Finalment, també cal una revisió en profunditat per a Croàcia, nou membre de la UE, donada la necessitat d'entendre la naturalesa i els riscos potencials relacionats amb la posició exterior, el rendiment comercial i la competitivitat, així com els desenvolupaments interns.

Esborrany d'Informe Conjunt d'Ocupació: Centrat en l'ocupació i l'evolució social

L'esborrany de l'Informe conjunt d'ocupació, annex a l'AGS, mostra que hi ha alguns indicis encoratjadors que l'atur ha deixat d'augmentar i que els estats membres han avançat durant l'últim any en les reformes del mercat laboral. No obstant això, l'atur segueix sent inacceptablement alt -especialment l'atur juvenil i de llarga durada- i, segons les dades presentades en un nou marcador d'indicadors d'ocupació i socials inclòs a l'informe per primera vegada, les persistents divergències en l'atur, l'atur juvenil, els ingressos familiars, etc. Les taxes de desigualtat i pobresa s'han acumulat entre els estats membres, especialment a la zona euro.

Per tant, és crucial mantenir els esforços per millorar la resiliència dels mercats laborals. També serà important impulsar la creació d'ocupació en sectors de ràpid creixement, contribuint a reduir les desigualtats i la pobresa amb el pas del temps, alhora que es reforça la protecció social i es fan inversions socials específiques.

Informe d'integració del mercat únic: Millorar el funcionament del mercat únic

El segon informe anual de la Comissió sobre la integració del mercat únic presenta una anàlisi de l'estat de la integració del mercat únic a les àrees amb més potencial de creixement. L'informe d'enguany constata que, tot i que s'han avançat en la reforma dels sectors financer, digital i del transport, encara queda feina per fer per fer fluir la inversió, crear llocs de treball i millorar la satisfacció dels consumidors en aquests àmbits. L'informe destaca una particular manca de progrés en l'obertura dels mercats energètics, on 14 estats membres encara no han transposat correctament el tercer paquet energètic de la UE a la legislació nacional, dos anys després de la data límit. També mostra que els estats membres encara no han implementat completament la Directiva de serveis de la UE, que podria impulsar el creixement global fins a un 2.6% del PIB en els propers cinc o deu anys.

Propers passos

El divendres 15 de novembre, la Comissió adoptarà dictàmens sobre els projectes de plans pressupostaris presentats per 13 estats membres de la zona de l'euro (sense incloure els 4 països dels programes d'assistència macroeconòmica) i proposarà els dictàmens del Consell sobre els programes d'associació econòmica presentats per 5 estats membres de la zona euro en el marc del dèficit excessiu. Procediment. La Comissió també oferirà una visió general de les perspectives pressupostàries de la zona de l'euro en el seu conjunt i informarà de les accions adoptades pels països no pertanyents a la zona euro en el procediment de dèficit excessiu.

Els ministres nacionals (al Consell) discutiran l'Enquesta anual de creixement i els líders de la UE l'aprovaran a la seva cimera de març de 2014. La Comissió també espera amb interès la contribució del Parlament Europeu.

Els ministres de Finances i els líders de la UE discutiran l'Informe del Mecanisme d'Alerta al desembre, que acordaran les principals àrees de coordinació de les polítiques econòmiques i les reformes. Mentrestant, la Comissió prepararà revisions en profunditat per als 16 països identificats a l'Informe del Mecanisme d'Alerta, que es publicarà a la primavera de 2014.

Fons

El Semestre Europeu, introduït el 2010, garanteix que els estats membres discuteixen els seus plans pressupostaris i econòmics amb els seus socis de la UE en moments concrets durant l'any. Això els permet fer comentaris sobre els plans dels altres i permet a la Comissió oferir orientacions polítiques a temps, abans que es prenguin decisions a nivell nacional. La Comissió també supervisa si els estats membres estan treballant per assolir els objectius d'ocupació, educació, innovació, clima i reducció de la pobresa de l'estratègia de creixement a llarg termini de la UE, Europa 2020.

El cicle comença al novembre de cada any (vegeu el gràfic següent) amb l'Enquesta anual de creixement de la Comissió (prioritats econòmiques generals per a la UE), que ofereix als estats membres una orientació política per a l'any següent. Les recomanacions específiques per país publicades a la primavera ofereixen als estats membres assessorament personalitzat sobre reformes estructurals més profundes, que sovint triguen més d'un any a completar-se.

La vigilància pressupostària de la zona euro s'intensifica cap a finals d'any, amb els estats membres que presenten projectes de plans pressupostaris, que són avaluats per la Comissió i discutits pels ministres de Finances de la zona euro. La Comissió també revisa l'orientació fiscal del conjunt de la zona euro.

La Comissió supervisa l'aplicació de les prioritats i les reformes al llarg de l'any, centrant-se en la zona euro i els estats membres amb problemes fiscals o financers. Per a més detalls, vegeu MEMO/13/979

Per a més informació, feu clic aquí.

lloc web d'Europa 2020

MEMO / 13 / 970 Informe del Tercer Mecanisme d'Alerta sobre desequilibris macroeconòmics als estats membres

MEMO / 13 / 976 Esborrany d'informe conjunt d'ocupació: preguntes freqüents

MEMO / 13 / 979 S'ha explicat la governança econòmica de la UE

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències