Connecteu-vos amb nosaltres

desenvolupament

2013 informe posa en relleu l'estructura industrial desafiaments i oportunitats de la UE reindustrialització

COMPARTIR:

publicat

on

La reindustrialització europea Bosch GmbH StuttgartEl Informe sobre l'estructura industrial de la UE 2013: Competint en cadenes de valor globals indica que hi ha indicis d'una recuperació provisional, tot i que molts sectors encara no han recuperat el nivell de desenvolupament anterior a la crisi. Els sectors manufacturers s'han vist afectats més greument per la crisi que els serveis: la indústria manufacturera, com a proporció de la producció econòmica, ha disminuït notablement; tanmateix, hi ha diferències significatives entre sectors.

Per exemple, el sector farmacèutic ha experimentat un creixement sostingut des de l'inici de la crisi financera, mentre que les indústries manufactureres d'alta tecnologia, en general, no s'han vist afectades en la mateixa mesura que altres indústries. Paral·lelament, els vincles entre la fabricació i els serveis estan creixent, ja que els productes són cada cop més sofisticats i incorporen un contingut de serveis més alt.

Els països de la UE en conjunt representen una proporció significativa dels fluxos mundials d'IED (al voltant del 22 % de les entrades i el 30 % de les sortides), però tant les entrades com les sortides han estat molt afectades per la crisi. El fet que les sortides intra-UE van caure més bruscament que les cap a la resta del món, indica que les empreses de la UE són més positives pel que fa a les oportunitats externes que les disponibles a la UE.

A més, la UE segueix sent el líder mundial pel que fa al comerç mundial. La UE té un avantatge comparatiu en dos terços de les seves exportacions. La UE ha d'aprofitar els seus punts forts per ajudar a revertir la tendència d'una contribució decreixent de la indústria manufacturera a la renda nacional, confirmant així la necessitat de facilitar la internacionalització i la integració de les empreses de la UE a les cadenes de valor globals.

Les perspectives industrials han millorat, però la recuperació segueix sent fràgil

Després de la crisi financera, la indústria manufacturera de la UE semblava recuperar-se des de principis del 2009. La recuperació es va aturar el tercer trimestre del 2011, i des d'aleshores les taxes de creixement de la indústria han tornat a disminuir. Les dades del primer i segon trimestre del 2013 indiquen una lenta recuperació de la producció industrial a la UE. Tanmateix, les dades més recents demostren la fragilitat d'aquesta recuperació, ja que la producció va tornar a baixar lleugerament el tercer trimestre del 2013.

Nivell de producció manufacturera el 2013, en comparació amb el 2008, per estat membre de la UE

anunci
Les dades sobre la producció manufacturera de la UE mostren diferències significatives entre els estats membres. Es poden observar fortes recuperacions a Romania, Polònia, Eslovàquia i els països bàltics, per exemple, que tots han recuperat i superat els seus pics previs a la recessió.

També hi ha diferències significatives entre sectors. Les indústries productores de productes bàsics de consum, com ara aliments i begudes, i productes farmacèutics, han anat relativament millor que altres des de l'esclat de la crisi. A més, les indústries manufactureres d'alta tecnologia, en general, no s'han vist afectades en la mateixa mesura que altres indústries. En general, els serveis s'han vist menys afectats que les indústries de la construcció, la fabricació i la mineria.

Els serveis són importants per a la competitivitat de la indústria manufacturera

La proporció creixent dels serveis en el PIB s'explica per una major elasticitat de la renda de la demanda de serveis, que tendeix a desplaçar la demanda final cap als serveis, a mesura que els ingressos creixen amb el temps. La caiguda dels preus relatius de la indústria manufacturera en comparació amb els serveis a causa d'un major creixement de la productivitat de la indústria manufacturera també tendeix a reduir la quota relativa de la indústria manufacturera en termes nominals. Pel que fa a l'ocupació, el desplaçament sectorial és encara més acusat, a causa del fet que els serveis són més intensius en mà d'obra i solen tenir un menor creixement de la productivitat.

Les interrelacions entre la indústria i els serveis estan creixent. L'ús de serveis intermedis per part de les empreses manufactureres ha augmentat en gairebé totes les indústries des de 1995. La fabricació està canviant d'estar dominada per operaris de màquines i treballadors de les línies de muntatge a un sector que depèn cada cop més de les ocupacions de serveis i els inputs de serveis. Això es mostra en l'augment de la proporció d'empleats amb ocupacions relacionades amb els serveis, incloses activitats com ara R+D, disseny d'enginyeria, disseny de programari, investigació de mercat, màrqueting, disseny organitzatiu i formació postvenda, manteniment i serveis de suport.

L'augment de la interdependència entre la fabricació i els serveis implica que la fabricació ofereix una "funció de transportista" per a serveis que, d'altra manera, podrien tenir una comerciabilitat limitada. Un bon exemple és la comercialització de telèfons mòbils “intel·ligents” que requereixen l'ús d'altres serveis, com ara aplicacions de programari (conegudes comunament com a “aplicacions”), per maximitzar la seva utilitat. Els proveïdors de serveis d'aplicacions tindrien un mercat molt més petit sense l'accés que ofereixen els fabricants de l'aplicació amb dispositius. Aquesta funció de transport també estimula la innovació i l'actualització qualitativa de les activitats de servei.

A través d'aquests enllaços, un major creixement de la productivitat en la indústria manufacturera es pot estendre als sectors de serveis. Això és especialment important tenint en compte que, en el període 2001-2010, l'ocupació només va créixer a les indústries de serveis. Per tant, un sector manufacturer fort pot ajudar a integrar els guanys de competitivitat en altres sectors de l'economia.

L'anàlisi del comerç de serveis indica que la UE té un avantatge comparatiu en gairebé tots els sectors excepte la construcció i els viatges. En comparació, l'economia nord-americana té un avantatge comparatiu en relativament pocs sectors (serveis financers i d'assegurances i viatges). Rússia i la Xina s'especialitzen en serveis de construcció, igual que el Japó. L'Índia està altament especialitzada en serveis informàtics i d'informació, mentre que el Brasil presenta alts valors de RCA (avantatge comparatiu revelat) en altres serveis empresarials.

Els guanys de productivitat es concentren a les indústries d'alta tecnologia

Arran de l'última crisi, la indústria manufacturera de la UE va aconseguir reduir els costos laborals i augmentar la productivitat. En particular, les indústries d'alta tecnologia han estat el principal motor del creixement. Han estat més resistents a l'efecte negatiu de la crisi financera gràcies a una major productivitat i una dependència limitada de l'energia.

L'especialització en indústries d'alta tecnologia i baix consum energètic és crucial per al posicionament estratègic de les indústries a la cadena de valor global. Això es tradueix en contribucions per sobre de la mitjana al creixement global de la productivitat i, per tant, al creixement de la renda real. Tanmateix, les dades sobre sol·licituds de patents mostren que moltes indústries d'alta i mitjana tecnologia de la UE encara tenen un rendiment relativament baix en comparació amb el conjunt mundial i, en particular, amb els EUA. Aquesta manca d'innovació amenaça els futurs guanys de productivitat.

La UE segueix sent líder en el comerç mundial

La importància del mercat únic de la UE per a les xifres del comerç mundial s'il·lustra amb les xifres d'exportació. Exportacions originàries de la UE-271 Els països, inclòs el comerç intracomunitari, van representar el 37% de les exportacions mundials totals el 2011, mentre que una quarta part de les exportacions mundials totals es van fer dins de la UE-27. El comerç entre països de la UE va representar una quarta part del comerç mundial de productes manufacturats el 2011. En comparació, el comerç intraregional a Àsia va arribar al 17% del comerç mundial i a Amèrica del Nord el 4%.

La UE també és el bloc comercial més gran del món. L'any 2010, les exportacions de la UE a països fora de la UE representaven el 16% del comerç mundial. La UE també té una gran part del comerç mundial de productes manufacturats: les exportacions originàries dels països de la UE-27 (inclòs el comerç intracomunitari) van representar el 37% de les exportacions mundials totals el 2011. El 2012 la UE, Àsia i Amèrica del Nord van representar 78% de les exportacions mundials de béns.

Els fluxos comercials mundials impliquen majoritàriament països desenvolupats

La majoria dels països d'ingressos alts es comercialitzen amb altres països d'ingressos alts. En tots els sectors de la fabricació, excepte el tèxtil, el paper, la maquinària, l'equip elèctric i els metalls bàsics, la meitat o més de les exportacions de la UE-27 són molt elevades. països d'ingressos. La UE té les quotes de mercat mundial més grans en tots els sectors industrials (a nivell de dos dígits) excepte en informàtica, tèxtil, confecció i cuir (on el líder és la Xina). suports gravats, tabac, begudes, productes farmacèutics, paper i productes de paper i vehicles de motor.

Alguns competidors econòmics de ràpid creixement encara depenen dels inputs d'alta tecnologia d'altres països

La Xina té avantatges comparatius tant en fabricacions d'alta tecnologia com de baixa tecnologia. Tanmateix, mentre que la Xina ha exportat proporcionalment més béns de tecnologia intensiva en els últims anys, gran part del contingut s'ha importat dels països desenvolupats. Les dades sobre el comerç de valor afegit confirmen que la proporció d'inputs d'alta tecnologia importats encara és més alta a la Xina que a la UE, especialment per als productes d'alta tecnologia.

Les cadenes de valor globals poden enfortir la competitivitat de la UE

La globalització ha fragmentat les "cadenes de valor" de les empreses i ha portat un nombre creixent a establir xarxes transfrontereres. Com a resultat, el comerç mundial, la inversió i la producció s'organitzen cada cop més en cadenes de valor globals (CVM). La internacionalització i la integració de les empreses de la UE en les cadenes de valor globals és un mitjà per augmentar la seva competitivitat i garantir l'accés als mercats globals en condicions competitives més favorables.

La inversió ha caigut bruscament i encara se centra en les finances i les immobiliàries

La indústria necessita inversió. L'augment dels fluxos comercials mundials ha anat acompanyat d'un creixement encara més fort dels fluxos mundials de capital, inclosa la inversió estrangera directa (IED). Les existències d'IED entrades i sortides de la UE es concentren als sectors financer i immobiliari. Les activitats d'intermediació financera, immobiliàries i empresarials representen aproximadament tres quartes parts de l'estoc global de sortida i aproximadament dos terços de l'estoc entrant.

Els països de la UE en conjunt representen una proporció significativa dels fluxos mundials d'IED (al voltant del 22 % de les entrades i el 30 % de les sortides), però tant les entrades com les sortides han estat molt afectades per la crisi. El 2010, les entrades d'IED de la UE eren aproximadament un terç del nivell del 2007 i les sortides havien caigut encara més. La major part de la caiguda de les entrades d'IED de la UE es va deure a una forta caiguda dels fluxos intracomunitaris.

L'informe complet Informe sobre l'estructura industrial de la UE 2013: Competint en cadenes de valor globals pot ser trobat aquí.

1: Exclosa Croàcia, ja que no formava part de la UE durant el període d'estudi de l'informe.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències