Connecteu-vos amb nosaltres

agricultura

comerç en la millora dels productes agrícoles transformats

COMPARTIR:

publicat

on

155902ff9d522e2b2435c421d081-grandeThe European Commission welcomes today’s European Parliament vote on its proposal to update the trade regime for processed agricultural products (PAPs). PAPs are goods obtained through the processing of basic agricultural products, such as confectioneries, chocolates, pastas, bakeries, biscuits, spirits, soft drinks. 

La UE és el principal exportador mundial de productes agrícoles processats, amb un valor total d’exportacions de 41.7 milions d’euros. La nova regulació facilitarà el comerç de PAPS entre la UE i els països extracomunitaris. El seu objectiu és actualitzar el marc legal per a la implementació dels acords comercials preferents de la UE celebrats amb països extracomunitaris. També preveu la concessió de devolucions a l'exportació a alguns PAP quan es produeixin pertorbacions del mercat (per exemple, un col·lapse dels preus mundials dels productes agrícoles com a conseqüència d'una collita abundant).

European Commission Vice President Antonio Tajani, commissioner for industry and entrepreneurship said: “The food industry is the EU’s biggest manufacturing sector in terms of employment and added value. Its trade regime is particularly important for the sector’s growth and the relevant rules needed to be simplified. We therefore count on the forthcoming agreement of the Council for the final adoption of the Regulation.”

Today’s vote relates to a 2013 Commission proposal to adapt the legal framework for the EU’s trade regime for processed agricultural products to the Lisbon Treaty, notably to its provisions on delegated and implementing acts. The new regulation updates the legal framework for the implementation of bilateral trade deals, in particular as regards preferential trade conditions the EU concedes to trade partner countries in the form of reduced or zero import duties and tariff quotas, in exchange for better market access conditions for EU products. It also updates the legal framework for granting refunds for the export of certain foodstuffs, creating a safety net which can be triggered in cases of market disturbances such as strong fluctuations in world agricultural market prices due to climate conditions or to speculation.

Com a conseqüència, s’espera que la regulació contribueixi a l’assoliment eficient dels objectius de la política agrícola comuna i, en particular, a estabilitzar els mercats, garantir la disponibilitat de subministraments i proporcionar als consumidors aliments a preus raonables.

Passos següents

Es preveu que el Consell aprovi la proposta el 14 d'abril. Després de l’adopció d’aquest text legal bàsic, la Comissió adoptarà en breu els actes delegats i d’execució necessaris per regular detalladament les diverses qüestions incloses en el reglament (com ara llicències d’importació, drets d’importació, contingents aranzelaris, restitucions a l’exportació, certificats de devolució, etc.) .).

anunci

These laws are of particular importance for the food manufacturing industry which is by far the main user of EU-produced basic agricultural products like sugar, milk, cereals and eggs. The food and beverages industry is the Union’s largest manufacturing sector in terms of value added and jobs. 289,000 companies, most of them of small or medium-sized, are involved. Altogether they generate an annual turnover in excess of €1 trillion and employ 4.6 million people. With imports worth €11.8bn, the EU’s trade balance in those products amounted to €30bn in 2012. This corresponds to an average yearly increase of 13.2% since 2008.

Legislació de la UE sobre productes agrícoles processats

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències