Connecteu-vos amb nosaltres

Comitè de les Regions (CDR)

Les regions i les ciutats demanen al Consell Europeu que reforci la dimensió territorial de l'estratègia de creixement de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

construcció_europeaValcárcel a Van Rompuy: "Les desigualtats tornen a augmentar, mobilitzem regions i ciutats per tornar a centrar els nostres esforços en la cohesió econòmica, social i territorial".

Uns dies abans del Consell Europeu de Primavera, una delegació del Comitè de les Regions (CdR) encapçalada pel seu president Ramón Luis Valcárcel Siso es va reunir el 14 de març amb el president del Consell Europeu, el Sr. Herman Van Rompuy, per discutir com s'ha d'abordar. l'augment de les diferències entre els estats membres i les regions, així com compartir les propostes elaborades com a part de la revisió del CDR de l'estratègia de creixement de la UE.

La delegació del Comitè va presentar a Van Rompuy el Declaració d’Atenes aprovat pel CdR el 7 de març, demanant una dimensió territorial més forta en la configuració i la implementació d'Europa 2020 com a solució clau per abordar les deficiències actuals en el progrés de l'estratègia i les creixents diferències entre els estats membres de la UE i entre les regions.

Segons el CdR, s'hauria de garantir un canvi d'enfocament en la dimensió local de l'estratègia Europa 2020 mitjançant l'establiment d'indicadors i objectius regionals. A més, les eines actuals per coordinar les polítiques macroeconòmiques dels estats membres en el marc del semestre europeu haurien d'estar molt més orientades cap al creixement i la creació d'ocupació, aportant una valoració de les mesures proposades cada any així com del model de governança adoptat per cada estat membre per aconseguir ells. En aquesta perspectiva, també s'hauria d'aclarir i mesurar millor la contribució de les regions i ciutats a l'assoliment dels objectius de cada estat membre.

El president Van Rompuy va expressar el seu agraïment pel compromís del CdR en la revisió de l'estratègia de creixement de la UE i va convidar la delegació a assegurar-se que el Comitè continuarà aportant la seva contribució al llarg del procés de revisió d'Europa 2020 que finalitzarà el 2015. Pel que fa a la necessitat d'establir objectius per a la implementació de l'estratègia, Van Rompuy va subratllar que els governs nacionals i els parlaments nacionals haurien de ser els homòlegs clau per millorar el model de governança actual a cada Estat membre.

Pla de set punts del Comitè de les Regions per a Europa 2020

1.   Donar a l’estratègia una dimensió territorial: Tot i que l'estratègia ha proporcionat un marc per a l'acció, ignora els punts forts, els punts febles i les oportunitats de desenvolupament de les regions europees. Cal establir objectius i objectius territorialment diferenciats amb dades regionals actualitzades i ampliades a tota la UE per mesurar el progrés local.

anunci

2.   Programes nacionals de reforma en col·laboració: Hi ha una participació limitada de les autoritats locals i regionals en la preparació dels programes nacionals de reforma: són consultats, però no es consideren socis per establir objectius i objectius.

3.   Fer de la governança multinivell l’enfocament estàndard: La governança multinivell permet la coordinació entre els diferents nivells de govern i és una condició prèvia perquè l’Estratègia Europa 2020 aporti valor afegit en termes de creixement, ocupació i cohesió. Els Pactes Territorials i els acords sobre diversos nivells que impliquin autoritats públiques a tots els nivells poden ajudar a aconseguir una estratègia Europa 2020 renovada.

4.   Alinear el semestre europeu amb una inversió genuïna a llarg termini: El Semestre Europeu, l'exercici anual de coordinació de les polítiques fiscals i estructurals per part dels estats membres de la UE, ha d'estar més alineat amb els objectius d'Europa 2020 coberts per les Iniciatives Insígnies, inclosa la necessitat relacionada d'inversions a llarg termini.

5.   Utilitzar les iniciatives emblemàtiques d’Europa 2020 per millorar la coordinació de les polítiques: Les set iniciatives emblemàtiques haurien de convertir-se en una palanca per millorar la coordinació de les polítiques a tots els nivells per tal d’assolir els objectius d’Europa 2020.

6.   Mobilitzar el finançament per a inversions a llarg termini, garantint una millor despesa: la Comissió Europea hauria de publicar un Llibre Verd sobre les sinergies pressupostàries entre tots els nivells de govern que els permetria "fer més amb menys". El Banc Europeu d'Inversions hauria de reforçar el seu suport a les autoritats locals i regionals. Els fons privats s'han de mobilitzar mitjançant instruments financers innovadors. La qualitat de la despesa pública hauria de millorar, per fer més efectives les inversions públiques.

7.   Reforç de la capacitat administrativa per a una implementació més eficaç: La comparació, l'intercanvi d'experiències i l'aprenentatge entre iguals entre regions i ciutats haurien de ser recolzats per la UE i els estats membres, també mitjançant instruments de la UE com els programes de cooperació territorial europea. S’hauria d’establir una plataforma d’innovació del sector públic, amb l’objectiu de donar suport i coordinar la innovació del sector públic.

Més informació

·       Declaració d’Atenes del Comitè de les Regions sobre la revisió a mitjà termini d’Europa 2020: una visió territorial per al creixement i l’ocupació
·       Revisió del Comitè de les Regions sobre Europa 2020: repensar l’estratègia de creixement i ocupació d’Europa
·       Comunicació de la Comissió Europea: Preparació d’una revisió de l’estratègia Europa 2020 per a un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències