Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Treball no declarat: Enquesta revela problema generalitzat

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

undeclared-fotolia_30173663_subscriptionAl voltant d’un de cada deu europeus (un 11%) admet haver comprat béns o serveis que impliquen treball no declarat l’any anterior, mentre que un 4% admet que han rebut ells mateixos una remuneració no declarada a canvi de feina. A més, un de cada 30 (3%) va ser pagat parcialment en efectiu pel seu empresari ("sous sobre"). Aquestes són algunes de les conclusions d’una enquesta de l’Eurobaròmetre que demostra que el treball no declarat continua essent generalitzat a Europa, tot i que l’extensió i la percepció del problema varien d’un país a un altre.

Els problemes identificats a l’enquesta s’abordaran en una proposta de la Comissió a l’abril de llançar una Plataforma Europea sobre prevenció i dissuasió del treball no declarat que tindria com a objectiu intensificar la cooperació entre els estats membres per abordar el tema amb més eficàcia.

"El treball no declarat no només exposa als treballadors a condicions de treball perilloses i a uns ingressos més baixos, sinó que també priva els governs d’ingressos i soscava els nostres sistemes de protecció social. Els estats membres han d’implementar polítiques per desincentivar el treball no declarat o fomentar la seva transformació en treball habitual i treballar més estretament. Per això, a l'abril, la Comissió Europea proposarà llançar una plataforma europea per a la prevenció i la dissuasió del treball no declarat, que milloraria la cooperació entre les inspeccions de treball i els òrgans de control de tota Europa ", va dir Ocupació, Afers Socials i Comissari d’inclusió László Andor.

anunci

L'enquesta de l'Eurobaròmetre, realitzada a 28 països de la UE, mostra que:

 1. L'11% dels enquestats admeten que han comprat béns o serveis que impliquen treball no declarat l'any anterior, mentre que un 4% admet haver realitzat activitats remunerades no declarades.
 2. El 60% indica que els preus més baixos són el motiu principal de la compra de béns o serveis no declarats i el 22% menciona fer favors als amics.
 3. El 50% menciona els avantatges per a ambdues parts com a principals motius per treballar sense declarar, el 21% menciona la dificultat per trobar una feina habitual, el 16% la percepció que els impostos són massa elevats i el 15% l’absència d’altres ingressos. És particularment probable que els europeus del sud esmentin dificultats per trobar una feina habitual (41%) o que no tinguin cap altra font d’ingressos (26%).
 4. Els europeus gasten un import mitjà anual de 200 € en béns o serveis no declarats, mentre que l’import mitjà que guanyen els que realitzen treballs no declarats és de 300 €.
 5. les reparacions i reformes d’habitatges (29%), les reparacions de cotxes (22%), la neteja de cases (15%) i els aliments (12%) són els béns o serveis no declarats més demandats.
 6. La majoria dels europeus realitzen treballs no declarats en reparacions i reformes de cases (19%), jardineria (14%), neteja (13%) i servei de mainadera (12%).
 7. Letònia, els Països Baixos i Estònia són els que presenten la proporció més alta d’enquestats que ofereixen treball no declarat (11%). No obstant això, hi ha importants diferències nacionals en les actituds i percepcions del que constitueix el treball no declarat, així com en la naturalesa i el volum dels serveis implicats.
 8. El 3% dels enquestats diu que reben part del seu sou "efectiu a la mà", una pràctica més probable en empreses més petites. La proporció d’ingressos anuals percebuts com a salari de sobre és la més alta al sud d’Europa (69%), seguida de l’Europa central i oriental (29%), mentre que els països continentals i nòrdics registren nivells inferiors (17% i 7% respectivament).

El 2013 Ocupació i desenvolupaments socials a Europa La revisió (ESDE) proporciona una anàlisi addicional d’aquestes troballes. En comparació amb una enquesta anterior realitzada el 2007, fins i tot si l’extensió general del treball no declarat sembla bastant estable, hi ha alguns desenvolupaments específics per país:

 1. L'oferta de treball no declarat va disminuir dràsticament en alguns països, com Letònia, mentre que va augmentar lleugerament a Espanya i Eslovènia.
 2. Es va observar un augment espectacular de la demanda de treballs no declarats a Grècia, Xipre, Malta i Eslovènia.
 3. La incidència dels "salaris en efectiu" ha disminuït durant la crisi, especialment a Europa central i oriental, però ha augmentat a Grècia.

Una anàlisi més detallada de l’impacte de la crisi sobre la incidència del treball no declarat suggereix que el debilitament dels mercats laborals des del 2007 ha provocat un augment de l’oferta privada de treball no declarat, tot i que el vincle amb la creixent pobresa és molt menys evident. Tanmateix, tant l’atur més elevat com la creixent pobresa semblen augmentar l’acceptació dels «salaris de sobres». També sembla que el nivell de tributació no afecta directament el nivell de treball no declarat, però la percepció de la gent sobre els serveis públics i el grau de despesa dels ingressos fiscals pot tenir un impacte.

anunci

L'anàlisi ESDE també inclou una revisió de diverses mesures reeixides preses en diferents estats membres per combatre el treball no declarat. Aquestes mesures inclouen:

 1. Incentius per formalitzar activitats no declarades, com ara simplificació administrativa, incentius fiscals directes per als compradors o vals de servei;
 2. mesures per fomentar una moral fiscal més elevada i una cultura de compromís, per exemple mitjançant campanyes de sensibilització, i;
 3. millor detecció i sancions més dures.

Propers passos

L’abril de 2014, la Comissió haurà de proposar la creació d’una Plataforma Europea per a la prevenció i la dissuasió del treball no declarat, que reunirà els diferents òrgans d’aplicació dels estats membres, com ara les inspeccions de treball, les autoritats de seguretat social, tributaris i migratoris, i altres parts interessades. La plataforma milloraria la cooperació a nivell de la UE per tal de prevenir i dissuadir el treball no declarat amb més eficiència i eficàcia.

Fons

L'Eurobaròmetre va entrevistar 26,563 enquestats de diferents grups socials i demogràfics de tots els estats membres. Els seus resultats es basen en els d'una enquesta inicial realitzada el 2007, el primer intent de mesurar el treball no declarat a tota la UE. Ambdues enquestes s'han centrat en el subministrament i la compra individuals de serveis / béns i els "salaris de sobres", per tant no cobreixen totes les formes de treball no declarat dins de les empreses.

Treball no declarat es defineix com totes les activitats remunerades que són lícites pel que fa a la seva naturalesa però que no es declaren davant les autoritats públiques, tenint en compte les diferències en la normativa dels estats membres. Aquesta noció s’ha integrat a l’Estratègia Europea d’Ocupació i, des del 2001, s’adreça a les directrius d’ocupació als estats membres.

L'abril 2012 paquet d'ocupació ja va subratllar que la transformació del treball informal o no declarat en ocupació regular podria ajudar a reduir l'atur, així com la necessitat de millorar la cooperació entre els estats membres.

A mitjan 2013, la Comissió va dur a terme una primera consulta amb representants d'empresaris i empleats a nivell de la UE sobre possibles mesures futures de la UE per augmentar la cooperació entre les autoritats nacionals de control (IP / 13 / 650). A continuació, es va fer una segona consulta a principis del 2014.

Més informació

Eurobaròmetre "Treball no declarat a la UE"
Web de László Andor
Seguiu László Andor a Twitter
Subscriviu-vos al correu electrònic gratuït de la Comissió Europea butlletí sobre ocupació, afers socials i inclusió

Corona virus

La Comissió aprova un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a les Açores en el context del brot de coronavirus

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a la regió de les Açores en el context del brot de coronavirus. La mesura es va aprovar en virtut de les ajudes estatals Marc temporal. Segueix un altre pla portuguès de suport al sector del transport de passatgers a les Açores que va aprovar la Comissió 4 juny 2021 (SA.63010). Segons el nou règim, l’ajut es concretarà en subvencions directes. La mesura estarà oberta a empreses de transport col·lectiu de viatgers de totes les mides que actuen a les Açores. L’objectiu de la mesura és mitigar la sobtada escassetat de liquiditat a què s’enfronten aquestes empreses i fer front a les pèrdues sofertes durant el 2021 a causa del brot de coronavirus i les mesures restrictives que el govern va haver d’implementar per limitar la propagació del virus.

La Comissió va trobar que l'esquema portuguès s'ajusta a les condicions establertes al marc temporal. En particular, l’ajut (i) no superarà els 1.8 milions d’euros per empresa; i (ii) es concedirà com a màxim el 31 de desembre de 2021. La Comissió va concloure que la mesura és necessària, adequada i proporcionada per solucionar una greu pertorbació de l'economia d'un estat membre, d'acord amb l'article 107 (3) (b) TFUE i les condicions del marc temporal. Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar la mesura en virtut de les normes de la UE sobre ajuts estatals. Es pot trobar més informació sobre el marc temporal i altres accions de la Comissió per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus aquí. La versió no confidencial de la decisió estarà disponible amb el número de cas SA.64599 del document ajuda estatal registreu-vos a la Comissió pàgina web del concurs un cop que s'han resolt les qüestions de confidencialitat.

anunci

Seguir llegint

Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)

La UE col·labora amb altres països de l'OCDE per proposar la prohibició dels crèdits a l'exportació per a projectes d'energia de carbó

publicat

on

Els països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) celebren una reunió extraordinària avui (15 de setembre) i dijous (16 de setembre) per debatre una possible prohibició dels crèdits a l'exportació de projectes internacionals de generació d'energia amb carbó sense compensació de mesures. Els debats se centraran en una proposta presentada per la UE i altres països (Canadà, República de Corea, Noruega, Suïssa, Regne Unit i EUA) a principis d'aquest mes. La proposta dóna suport a l’ecologització de l’economia mundial i és un pas important per alinear les activitats de les agències de crèdit a l’exportació amb els objectius de l’Acord de París.

Els crèdits a l’exportació són una part important de la promoció del comerç internacional. Com a participant en l'Acord de l'OCDE sobre crèdits a l'exportació amb suport oficial, la UE juga un paper important en els esforços per garantir la igualtat de condicions a nivell internacional i garantir la coherència de l'objectiu comú de lluita contra el canvi climàtic. La UE s’ha compromès a acabar amb l’ajut als crèdits a l’exportació de carbó sense compensar les mesures i, al mateix temps, es compromet a una transició justa a nivell internacional.

El gener de 2021, el Consell de la Unió Europea va demanar l'eliminació global de les subvencions a combustibles fòssils perjudicials per al medi ambient en un calendari clar i per a una transformació global decidida i justa. cap a la neutralitat climàtica, inclosa l’eliminació gradual del carbó sense mesures compensatòries en la producció d’energia i, com a primer pas, el final immediat de tot el finançament per a la nova infraestructura del carbó a tercers països. En la seva revisió de la política comercial del febrer del 2021, la Comissió Europea es va comprometre a proposar un final immediat del suport al crèdit a l’exportació per al sector elèctric de carbó.

anunci

Al juny d’aquest any, els membres del G7 també van reconèixer que la continuació de la inversió mundial en generació d’electricitat a base de carbó sense reducció era incompatible amb l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1.5 ° C i es van comprometre a posar fi al nou suport directe del govern per a la generació d’energia global a base de carbó. internacionalment a finals de 2021, fins i tot mitjançant finançament públic.

anunci
Seguir llegint

EU

Setmana següent: l'estat en què ens trobem

publicat

on

La gran peça fixa d’aquesta setmana serà la declaració del president de la Comissió Europea, von der Leyen, sobre l’Estat de la UE (SOTEU) al Parlament Europeu a Estrasburg. És una presumpció manllevada dels Estats Units, quan el president dels Estats Units es dirigeix ​​al Congrés a principis de cada any per exposar els seus plans (i fins ara ha estat sempre actual) per a l'any següent. 

Sempre em sorprèn la confiança en mi mateix i la creença gairebé indestructible que els Estats Units són la nació més gran de la terra. Tot i que pensar que ets fantàstic ha de ser un estat d’ànim agradable, l’estat dolent dels Estats Units a tants nivells en aquest moment em fa pensar que l’ull excessivament crític que els europeus llancen al seu terreny pot ser una perspectiva més sana. Tot i així, de vegades estaria bé que poguéssim reconèixer els molts avantatges de la UE i ser una mica més "europeus i orgullosos".

És difícil avaluar l’interès que SOTEU exerceix fora dels més compromesos amb les activitats de la UE. Com a regla, els europeus, a part d’un petit grup dels més devots, no es dediquen a la molèstia de saber què tan bona és la UE, ni tampoc a entusiasmar-se per la seva direcció. Tot i que podríem haver reflexionat sobre el contrafactual, el Regne Unit ha proporcionat a tots els ciutadans de la UE una mirada molt clara de "i si?" 

anunci

Mirant on el món, la UE sembla que es troba en un estat més saludable que la majoria - això també té un significat literal aquest any, probablement som el continent més vacunat de la terra, hi ha un pla ambiciós de turbo carregar la nostra economia la seva caiguda pandèmica i el continent han traçat la barbeta i han decidit no fer res més que conduir el món a combatre el canvi climàtic. Personalment, sento un gran creixement d’esperança pel fet que sembla que hem decidit prou col·lectivament amb els que pertanyen a la UE que volen retrocedir sobre els valors democràtics i l’estat de dret. 

Aquesta setmana arribaran diverses propostes de la Comissió: Vestager presentarà el pla per a la "dècada digital d'Europa"; Borrell exposarà els plans de la UE per a vincles amb la regió indo-pacífica; Jourova exposarà el pla de la UE sobre protecció dels periodistes; i Schinas presentarà el paquet de la UE sobre resposta i preparació a les emergències sanitàries. 

És, per descomptat, un ple del Parlament. A part de SOTEU, es debatrà sobre la situació humanitària a l'Afganistan i les relacions de la UE amb el govern talibà; la llibertat dels mitjans de comunicació i l’estat de dret a Polònia, la Unió Europea de la Salut, la Targeta Blava de la UE per a immigrants altament qualificats i els drets LGBTIQ estan a debat.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències