Connecteu-vos amb nosaltres

agricultura

Preguntes: salut de les abelles: què fa la UE?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Bumblebee_2007-04-191. Què ha fet la Comissió Europea per millorar la salut de les abelles?

La Comissió contribueix a la salut de les abelles en moltes àrees:

Pel costat veterinari, la Comissió: va crear un laboratori de referència de la UE per a la salut de les abelles a 2011; cofinançats estudis de vigilància voluntària per estimar l'extensió de la mortalitat d'abelles des de 2012; des de la 2010 va formar a centenars de funcionaris veterinaris nacionals en salut de les abelles sota la iniciativa Better Training for Safer Food des de 2014 i va dirigir projectes de recerca per tractar la salut de les abelles. A més, la Comissió té en compte la limitada disponibilitat de medicaments veterinaris per a les abelles durant la revisió de la legislació sobre medicaments veterinaris de la UE. Es preveu que s’adopti una proposta de la Comissió en el segon trimestre de XNUMX.

anunci

Pel que fa als pesticides, la UE té un dels sistemes de regulació més estrictes del món en matèria d'aprovació de pesticides. Tots els pesticides del mercat han estat objecte d’una avaluació exhaustiva i exhaustiva per part de les autoritats dels estats membres i de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). Per a l'avaluació es tenen en compte els últims coneixements científics, inclosos estudis independents. Per als plaguicides, la Comissió va reforçar encara més els requisits de dades per a la presentació dels expedients, va revisar juntament amb l'EFSA el sistema d'avaluació de riscos sobre l'impacte dels pesticides en les abelles i va actuar sobre quatre insecticides específics on es va identificar el risc de les abelles. reportat a les preguntes següents).

Pel que fa a l'agricultura, la Comissió ha mantingut el nivell de finançament de la UE als programes nacionals d'apicultura per al període 2014-2016 (tenint en compte l'adhesió de Croàcia), que ascendeix a 33,100,000 € anuals.

Pel que fa al sector de l’apicultura (apicultors), la política agrícola comuna (PAC) de la UE aporta importants avantatges. Menjarem més mel del que produïm i les abelles participen activament en la pol·linització dels cultius. Des de fa uns quants anys, la UE ha donat suport al sector de l'apicultura, essencialment a través de programes nacionals d'apicultura i programes de desenvolupament rural.

anunci

Pel que fa al medi ambient, la Comissió va gestionar el programa LIFE + que es pot utilitzar en benefici de les abelles silvestres; va iniciar la preparació d'una llista vermella de pol·linitzadors amenaçats, que es publicarà a finals d'any; i va dur a terme un projecte de recerca per tractar la disminució de pol·linitzadors salvatges i domesticats a Europa.

2. Per què es va fer un estudi de vigilància de la UE sobre pèrdues d'abelles melífiques i les seves causes?

Des de 2007, diverses publicacions i fòrums europeus i mundials van advertir sobre la desaparició d'abelles (sobretot després de les notícies sobre el "trastorn de col·lapse de colònies" als Estats Units) i sobre mortalitats alarmantment elevades, disminució severa i ràpida de les colònies europees d'abelles (mortalitat d'hivern al voltant o superior 30-40%).

Un projecte de l'EFSA a 2009 va indicar que els sistemes de vigilància de les abelles melífiques als estats membres eren febles. No hi va haver dades oficials representatives a nivell de país i dades comparables a nivell de la UE per estimar l’abast de la mortalitat per colònies.

L’estudi (EPILOBEE, Un estudi epidemiològic paneuropeu sobre les pèrdues de les colònies d’abelles melífiques 2012-2013) aborda per primera vegada aquestes debilitats harmonitzant els mètodes de recopilació de dades.

També ajuda els serveis veterinaris a millorar la seva capacitat per dur a terme aquesta vigilància. La metodologia pot ser implementada i utilitzada segons sigui necessari, adaptada a les necessitats específiques adequades per a treballs addicionals, com ara la investigació aplicada, el desenvolupament de polítiques, la vigilància rutinària o la comprovació creuada amb dades d'altres fonts (per exemple, des de monitoratge nacional o regional, de normalització internacional enquestes d'apicultors, etc.).

L’informe complet és disponible aquí.

3. Quines són les principals conclusions de l’estudi?

L’estudi, que cobreix gairebé colònies 32,000 a través dels estats membres de 17 durant el període comprès entre la tardor 2012 i l’estiu de 2013, mostra que la mortalitat de les colònies existeix a la UE amb significatives diferències regionals.

Les taxes de mortalitat per colònia d’hivern van oscil·lar entre els països participants de 3.5% a 33.6% amb un patró geogràfic nord / sud clar.

Els països en què les mortalitats van estar per sota de 10% (Grècia, Hongria, Itàlia, Lituània, Eslovàquia i Espanya) representen la majoria (més de 59%) de ruscs (6.485.000) de la població enquestada i 47.3% de tota la població de les abelles de la UE.

Els països amb una taxa de mortalitat entre 10% i 15% (Alemanya, França, Letònia, Polònia i Portugal) representen 34.6% de la població enquestada o 27.7% de tota la població de les abelles de la UE (ruscs 3.793.170).

Els estats membres amb una taxa de mortalitat superior al 20% (Bèlgica, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Suècia i el Regne Unit) representen 6.24% de la població enquestada o aproximadament. 5% de tota la població de la UE (ruscs 684 500).

Les taxes globals de mortalitat de colònies estacionals (durant la temporada d'apicultura) van ser inferiors a la mortalitat hivernal i van oscil·lar entre X% i 0.3%.

4. Quina representació tenen els resultats i com es comparen amb dades anteriors?

Els estats membres de 17 van participar voluntàriament. Cofinançaven l’estudi amb la Comissió Europea, que va contribuir amb 3.3 milions d’euros (70% dels costos elegibles).

La vigilància es va dissenyar específicament per recopilar dades sobre una mostra representativa de ruscs i colònies, també mitjançant investigacions in situ. Es va aconseguir una mostra representativa mitjançant un mostreig aleatori dels ruscs de tot l’Estat membre o d’algunes regions de l’Estat membre considerades representatives de la situació de l’Estat membre. Es va recomanar als estats membres que seleccionessin a propis apicultors i ruscs a partir d’una llista nacional d’apicultors. Dins de cada rusc, diverses colònies van ser seleccionades aleatòriament per ser representatives del rusc. El marc de mostreig era el mateix per a tots els estats membres.

Aquests són els primers resultats d'aquest tipus, és a dir, recollits i verificats per les autoritats nacionals competents sota la supervisió i la formació dels serveis veterinaris, mitjançant la metodologia harmonitzada de la UE. Això fa que sigui difícil comparar-los amb dades anteriors que falten incompletes o que es recullen d'una altra manera. Les taxes de mortalitat inferiors a 10% per a les grans poblacions són encoratjadores.

5. Atès que les troballes mostren que la disminució de les abelles melífiques és menys dramàtica del que es pensava, la Comissió mantindrà la prohibició dels neonicotinoides?

La Comissió va basar la seva decisió en informació científica nova que es va posar a disposició de 2012 i es va demanar l'avaluació a l'EFSA. L'EFSA va identificar riscos elevats per a les abelles per a alguns usos de tres neonicotinoides (Imidacloprid, Clothianidin i Thiametoxam) i Fipronil. Aquesta avaluació va confirmar que els criteris d'aprovació d'aquests plaguicides ja no eren satisfets. A més, EPILOBEE no va tenir en compte les abelles i les abelles solitàries, que també estan afectades pels pesticides i cobertes per la valoració de l'EFSA. En el moment en què es van prendre les mesures, els resultats del programa EPILOBEE encara no estaven disponibles.

6. Per què la vigilància de la UE no inclou el seguiment de plaguicides?

La Comissió va demanar al laboratori de referència de la UE que inclogués pesticides a l'estudi. No obstant això, es va discutir un projecte de projecte amb experts dels estats membres i en aquest moment no es va considerar factible dur a terme un programa de vigilància sobre pesticides juntament amb el que es va dur a terme.

L’estudi EPILOBEE encara en curs no va ser dissenyat per avaluar l’efecte de l’ús dels pesticides prohibits sobre la salut de les abelles. Seria inacceptable des del punt de vista científic treure qualsevol conclusió dels resultats d’aquest estudi sobre l’ús dels pesticides en qüestió o inferir que les mesures adoptades per la Comissió no eren apropiades.

7. Quin és l'estat de l'estudi de vigilància de la UE?

Aquests són els resultats del primer any dels estudis de vigilància, que van de la tardor 2012 a l'estiu 2013. Els estudis es repeteixen amb la participació de 16 dels estats membres de 17 durant un any, entre la tardor 2013 i l'estiu 2014, per veure si es poden establir tendències.

8. Quina és la situació amb les abelles silvestres i són importants?

L’estudi de vigilància només va analitzar les abelles. Les dades científiques sobre els pol·linitzadors silvestres, incloses les abelles silvestres, són escasses, però els indicadors actuals mostren un descens preocupant. Hem de tenir una millor comprensió a finals d’any, quan, gràcies al treball conjunt de l’UICN i el STEP en un projecte de recerca finançat per la Comissió, es proporcionaran els primers resultats sobre l’estat i les tendències dels pol·linitzadors salvatges europeus. No obstant això, els resultats preliminars ja suggereixen que les abelles silvestres s'enfronten a una amenaça seriosa. La recent avaluació dels borinots indica que 24% per cent de les espècies de 68 de borinots que es produeixen a Europa estan amenaçades amb l'extinció a la Llista Vermella de les IUCN d'espècies amenaçades.

Les abelles nacionals i silvestres estan estretament relacionades, s'enfronten a les mateixes amenaces i són necessàries per garantir la pol·linització de les collites i mantenir la biodiversitat. Per tant, l’estat de les abelles silvestres ens pot donar informació sobre els canvis locals i advertir els apicultors sobre possibles amenaces. Les abelles silvestres poden intervenir i oferir un servei de pol·linització quan les abelles afloren o disminueixen l'eficàcia de la pol·linització. Són crucials per a la supervivència de les plantes silvestres que les abelles no poden pol·linitzar.

9. Com ajuda la recent reforma de la PAC a donar suport al sector?

Els estats membres poden presentar programes nacionals tri-anuals d'apicultura per al cofinançament de la UE. Gràcies a la reforma s'han actualitzat i completat les mesures que es poden finançar. En particular, els fons de la UE estaran disponibles per a accions destinades a combatre els invasors i les malalties del rusc, especialment la varroasi. Tots els estats membres disposen de programes d'apicultura nacionals per a 2014-2016.

Amb els nous programes de desenvolupament rural, els estats membres tenen a la seva disposició una sèrie de mesures i elegibilitat, com ara formació, serveis d'assessorament, participació en programes de qualitat i promoció, inversions, projectes de cooperació i gestió de riscos que poden ser cofinançats per la UE. Les mesures de clima agroambiental d’aquests programes també poden contribuir positivament a la creació d’un millor ambient per a les abelles. Altres mesures de la PAC reformada poden ser indirectament beneficioses per a les abelles. Les mesures d’environment obligatòries del nou Reglament de pagaments directes, en particular la diversificació de cultius i les àrees d’enfocament ecològic, podrien contribuir a un millor entorn de les abelles.

10. El nostre camp té impacte?

Les pràctiques agrícoles que donen lloc a canvis en l’ús del sòl i la pèrdua d’hàbitats representen també una seriosa amenaça per a moltes abelles a Europa. Per tant, les mesures respectuoses amb la biodiversitat en l'agricultura seran essencials per revertir les tendències negatives i són crucials per a la nostra seguretat en el subministrament d'aliments. Entre aquests hi ha el subministrament d’un bon farratge a través de marges de camps rics en flors o bandes amortidores al llarg dels camps agrícoles i la conservació de prats o prats rics en espècies que sustenten poblacions estables de pol·linitzadors. La restauració d’ecosistemes degradats també seria un suport important dels pol·linitzadors.

Més informació

Producció de mel a la UE
Programes nacionals d'apicultura

agricultura

Agricultura: la Comissió aprova una nova indicació geogràfica d'Hongria

publicat

on

La Comissió ha aprovat l'addició de "Szegedi tükörponty ' d’Hongria al registre d’indicacions geogràfiques protegides (IGP). 'Szegedi tükörponty' és un peix de l'espècie carpa, produït a la regió de Szeged, prop de la frontera sud d'Hongria, on es va crear un sistema d'estanys de peixos. L’aigua alcalina dels estanys confereix als peixos una vitalitat i resistència particulars. La carn escamosa, vermellosa i saborosa del peix cultivat en aquests estanys, i el seu aroma fresc sense gustos laterals, es pot atribuir directament a la terra salina específica.

La qualitat i el sabor dels peixos estan directament influïts pel bon subministrament d’oxigen al llit del llac als estanys de peixos creats en sòls salins. La carn de "Szegedi tükörponty" és alta en proteïnes, baixa en greixos i molt saborosa. La nova denominació s'afegirà a la llista de 1563 productes ja protegits al eMbrosia base de dades. Més informació en línia a productes de qualitat.

anunci

Seguir llegint

agricultura

Els eurodiputats reforçaran l'estratègia Farm to Fork?

publicat

on

Aquest dijous i divendres (9-10 de setembre), les comissions AGRI i ENVI del Parlament Europeu voten la seva reacció davant de l'estratègia de la UE Farm to Fork. Les comissions d'Agricultura (AGRI) i Medi Ambient (ENVI) del Parlament Europeu voten el seu informe conjunt d'iniciativa pròpia sobre l'estratègia Farm to Fork, que estableix com la UE pretén que el sistema alimentari sigui "just, saludable i respectuós amb el medi ambient" . Les esmenes a l'informe es votaran dijous.

Aleshores, s’espera que els eurodiputats d’ambdues comissions aprovin divendres el seu informe conjunt de l’estratègia Farm to Fork i l’enviïn al ple per a una votació final prevista per a principis d’octubre. Les evidències científiques mostren que el sistema alimentari de la UE actualment no és sostenible i que calen canvis importants en la manera com produïm, comercialitzem i consumim aliments si volem respectar els nostres compromisos internacionals i les nostres fronteres planetàries. L’Estratègia Farm to Fork, presentada per la Comissió Europea el 2020 com a element central del Tracte Verd Europeu, és un canvi potencial en aquest àmbit. Això es deu al fet que trenca les sitges i reuneix múltiples iniciatives polítiques que tenen com a objectiu fer el sistema alimentari més sostenible.

No obstant això, els agents agrícoles i els ministres agrícoles han donat a l'Estratègia Farm to Fork una acollida tèbia. Això es deu al fet que donen suport a l'ús continuat de pesticides sintètics, fertilitzants i antibiòtics a l'agricultura de la UE - malgrat el dany ambiental que fan - i l'Estratègia posa en dubte l'ús generalitzat d'aquests productes agroquímics. Ara ha tocat al Parlament Europeu establir la seva posició sobre l'estratègia, que enviarà un fort senyal polític a la Comissió Europea. Això és especialment oportú amb la Cimera de Sistemes Alimentaris de les Nacions Unides que tindrà lloc d'aquí a dues setmanes i la segona edició de la Conferència Farm to Fork a l'octubre.

anunci

"Els eurodiputats no poden perdre aquesta oportunitat d'or per reforçar l'estratègia Farm to Fork i convertir-la en un element central per assolir els objectius de desenvolupament de la UE en matèria de clima, biodiversitat i desenvolupament sostenible per al 2030", va dir Jabier Ruiz, oficial de polítiques principals d'alimentació i agricultura de l'Oficina de Polítiques Europees del WWF. “L’Estratègia té molt potencial per fer els nostres sistemes alimentaris més sostenibles, si s’implementa a l’escala necessària. Ara el Parlament pot donar un impuls essencial perquè això passi ”.

En general, l'informe del Parlament Europeu ha de recolzar l'ambició de l'estratègia Farm to Fork i demanar a la Comissió Europea que desenvolupi i estengui plenament les iniciatives polítiques cobertes per l'estratègia. Més concretament, WWF considera particularment important que els eurodiputats donin suport a les esmenes de compromís que demanin:

Basar la futura legislació de la UE sobre sistemes alimentaris sostenibles en els coneixements científics més recents i involucrar les parts interessades des d’una àmplia varietat de perspectives per garantir un procés legítim i inclusiu. Introduïu mecanismes robustos de traçabilitat dels productes del mar que proporcionin informació precisa sobre on, quan, com i quin peix s’ha capturat o s’ha cultivat per a tots els productes del mar, independentment de si es tracta de la UE o importats, frescos o processats.

Reconeixeu que cal un canvi a tota la població en els patrons de consum, inclòs el tractament del consum excessiu de carn i productes ultraprocessats, i presenteu una estratègia de transició de proteïnes que cobreixi tant la demanda com l’oferta per reduir els impactes ambientals i climàtics.

anunci

Fomenteu l'acció per frenar el malbaratament alimentari que es produeix al nivell de producció primària i les primeres etapes de la cadena de subministrament, inclosos els aliments sense collir, i fixeu objectius vinculants per a la reducció del malbaratament alimentari en totes les etapes de la cadena de subministrament. Introduïu la diligència deguda obligatòria per a les cadenes de subministrament per garantir que les importacions de la UE estiguin lliures no només de la deforestació, sinó també de qualsevol tipus de conversió i degradació de l’ecosistema, i que no comportin impactes adversos sobre els drets humans.

Després de la votació de dijous, els eurodiputats d’AGRI també estamparan l’acord polític sobre la política agrícola comuna, assolit al juny. Aquest és un procediment estàndard en la formulació de polítiques de la UE i no s’espera cap sorpresa.

Seguir llegint

agricultura

Agricultura: la Comissió adopta mesures per augmentar el flux de caixa als agricultors

publicat

on

La Comissió Europea ha adoptat una mesura que permet als agricultors rebre avanços més elevats en els pagaments de la Política Agrària Comuna (PAC). Aquesta mesura donarà suport i augmentarà el flux de caixa dels agricultors afectats per la crisi del COVID-19 i per l’impacte de les condicions meteorològiques adverses a tota la UE. Algunes regions han estat profundament afectades per les inundacions, per exemple.

La mesura permetrà als estats membres pagar ajuts a la renda i certs plans de desenvolupament rural als agricultors amb un nivell més avançat, fins al 70% (des del 50%) dels pagaments directes i el 85% (des del 75%) dels pagaments pel desenvolupament rural. S'apliquen les garanties per protegir el pressupost de la UE, de manera que els pagaments es poden desemborsar una vegada controls i controls s'han finalitzat a partir del 16 d'octubre de 2021 per als pagaments directes. La Comissió Europea ho ha aportat suport al sector agroalimentari al llarg de la crisi del COVID-19 mitjançant una major flexibilitat i mesures específiques del mercat. Més informació aquí.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències