Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Ajudes estatals: la Comissió aprova un ajut de reestructuració de banc grec Eurobank

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

descarregarLa Comissió Europea ha trobat que el pla de reestructuració del Grup Eurobank s’ajusta a les normes d’ajuts estatals de la UE. El pla permetrà que el banc sigui viable a llarg termini sense distorsionar indebitament la competència. Grècia s'ha compromès a adoptar un conjunt integral de mesures que cobreixin tant la reestructuració de les activitats d'Eurobank com la política creditícia del grup.

Sobre la base del pla, la Comissió ha aprovat, d'acord amb les normes sobre ajuts estatals de la UE, l'ajut a la reestructuració concedida per Grècia a Eurobank Ergasias SA, incloses les recapitalitzacions del Fons d'Estabilitat Financera Hel·lènica (HFSF) el 2012 i el 2013, així com el suport de l'HFSF la recapitalització en curs. La Comissió també ha aprovat l'adquisició per Eurobank de Nea Proton Bank i New Hellenic Postbank, la integració de la qual a Eurobank reforçarà la viabilitat del grup sense distorsionar indebitament la competència.

El vicepresident de la Comissió encarregat de la política de competència, Joaquín Almunia, va dir: "La reestructuració d'Eurobank és un important pas endavant per al sector bancari grec. El pla de reestructuració aprovat avui reforça la viabilitat del banc i assegura que serà prou fort com per recolzar la recuperació a Grècia proporcionant crèdit a l'economia real ".

anunci

El pla de reestructuració d'Eurobank

Des de 2008, Grècia i l'HFSF han concedit un reiterat suport de capital i liquiditat a Eurobank Ergasias SA. La Comissió va obrir una investigació en profunditat el mes de juliol de 2012 per avaluar si la mesura estava d'acord amb les normes de la UE sobre ajuts estatals als bancs durant la crisi (vegeu IP / 12 / 860).

El pla de reestructuració d’Eurobank s’estén fins al 2018. Té com a objectiu principal una nova orientació més profunda a les activitats bancàries bàsiques a Grècia i el retorn d’aquestes operacions a una forta rendibilitat:

anunci
  • Eurobank ja s'ha iniciat la racionalització de la seva xarxa de sucursals i filials grega a Turquia i Polònia despullat. Des 2012, es converteix i es va tornar a comprar deute subordinat al descompte significatiu per tal de generar capital. Cap dividend ha estat pagat en efectiu des 2008 i la propietat dels accionistes històrics caigut per sota de 2% després de la recapitalització HFSF. El banc continuarà per reestructurar i reduir el palanquejament de les seves operacions internacionals, a disposar de les activitats no bàsiques a Grècia i millorar la seva eficiència operativa i el marge d'interès net, en particular reduint encara més els seus costos.
  • Grècia també es va comprometre que Eurobank implementarà un marc de govern corporatiu i una política prudent de crèdit sobre la base de les bones pràctiques comercials, especialment en relació amb les transaccions amb els seus accionistes i directius.

Aquests compromisos seran supervisats per un administrador.

La Comissió també assenyala positivament que per a l'actual ampliació de capital d'Eurobank, que HFSF recolza, el preu de subscripció de les noves accions s'ha determinat sobre la base de dues taxacions independents del valor raonable del banc. D’aquesta manera s’evitarà una dilució excessiva de l’HFSF, que posseeix més del 90% d’Eurobank des de la seva recapitalització de 2013. A més, si l'HFSF ha d'injectar una quantitat considerable de capital en el context de la recapitalització en curs, Grècia s'ha compromès a desapalancar encara més les activitats internacionals del banc. Això va permetre a la Comissió adoptar una decisió abans de tancar l'ampliació de capital.

En la seva avaluació, la Comissió ha tingut en compte el fet que les dificultats d'Eurobank no vénen principalment d'assumpció de riscos excessius sinó de la crisi sobirana i la recessió relacionats excepcionalment prolongada i profunda que es va iniciar al 2008. Per tant, la Comissió va acordar una reducció menor que per a altres casos de reestructuració ja han estat aprovats per la Comissió, especialment en el mercat nacional, on la Comissió va acceptar que el banc no despalanquejament seu balanç durant el període de reestructuració.

No obstant això, les mesures de reestructuració i governança de gran abast que s'han d'implementar, com la disminució de les operacions internacionals i les activitats no nuclears a Grècia, la contribució dels accionistes i creditors subordinats o la reestructuració de les operacions comercials a Grècia, proporcionen garanties adequades per limitar Les distorsions de la competència creades per les ajudes estatals i garantir que el banc i els seus propietaris contribueixin al cost de la reestructuració i recapitalització del banc.

Per tant, la Comissió ha aprovat totes les mesures de suport de capital i liquiditat.

Les adquisicions de Nea Protó Banc i New Hellenic Postbank per Eurobank

Al juliol, 2012 (vegeu IP / 12 / 854) I maig 2013, la Comissió havia obert investigacions en profunditat sobre l'ajuda estatal significativa concedida a Nea Protó Banc i nova Hellenic Postbank, els bancs pont, que albergaven les activitats de protons Bank i Hellenic Postbank, respectivament. Al juliol 2013, els dos bancs es posen a la venda. Eurobank va ser seleccionat com el postor preferit per a tots dos.

Segons les normes sobre ajuts estatals de la UE, i en particular en la Comunicació de reestructuració (vegeu IP / 09 / 1180), Els bancs que van rebre ajudes estatals estan normalment no se'ls permet comprar actius durant el període de reestructuració, a fi d'evitar desplaci als inversors que operen sense ajudes estatals i per garantir que l'ajuda es limita estrictament als costos de reestructuració.

No obstant això, en aquest cas, cap inversor no assistit va presentar ofertes vàlides per als dos bancs pont durant els processos de venda oberts, transparents i no discriminatoris. Eurobank també es beneficia de les sinergies amb els dos bancs i de la seva gran base de dipòsits, que al seu torn reforça la viabilitat d’Eurobank i redueix els costos de reestructuració tant d’Eurobank com de les entitats adquirides. A més, les transaccions no provocaran cap ajuda estatal addicional per a Eurobank en el futur, ja que les entitats adquirides es van capitalitzar adequadament. Finalment, cap dels dos bancs ponts no era viable de forma autònoma, de manera que la seva venda a un grup viable era necessària per restablir l'estabilitat financera. Per tant, tots dos bancs sortiran del mercat com a competidors autònoms. En aquestes circumstàncies excepcionals, la Comissió va considerar que les adquisicions no eren cap obstacle per a la reestructuració d'Eurobank. La Comissió també ha aprovat l'ajut rebut per Nea Proton Bank i el nou Hellenic Postbank sobre la base del pla de reestructuració d'Eurobank.

Fons

Eurobank ofereix serveis de banca universal principalment al sud-est d'Europa de l'Est i, amb un enfocament a Grècia, on és el quart banc més gran en termes de crèdits nets i dipòsits. S'ha beneficiat d'importants ajudes estatals, incloses les garanties estatals i ajudes de capital concedides per l'Estat en 2009 i el HFSF en 2012 i 2013. En particular, Grècia subscrit en 2009 950 milions d '€ de participacions preferents i la HFSF ha injectat ja 2012 6 prop de mil milions d' € de capital en Eurobank.

Per cobrir les necessitats de capital identificades pel Banc de Grècia en el marc de proves d’estrès, Eurobank necessita un capital addicional de 2.864 milions d’euros. L’HFSF està donant suport a l’ampliació de capital, ja que, segons la legislació grega, ha de subscriure les accions restants d’Eurobank en cas de demanda insuficient d’inversors privats. La Comissió celebra que la intervenció de HFSF ara només es desencadeni si la conversió prèvia d’instruments de capital subordinats existents en accions no proporciona capital suficient, d’acord amb les normes d’ajuda estatal adoptades el juliol de 2013 (vegeu IP / 13 / 672).

La Comissió va avaluar les mesures concedides a Eurobank en virtut de les normes sobre ajuts estatals per a la reestructuració dels bancs durant la crisi (vegeu IP / 13 / 672   MEMO / 13 / 886). Aquestes normes tenen com a objectiu restablir la viabilitat a llarg termini dels bancs, garantir que l’ajut es limiti al mínim necessari per aconseguir aquest resultat sense malgastar els diners dels contribuents i limitar les distorsions de competència provocades per les subvencions, que donen ajuts els bancs tenen un avantatge respecte als seus competidors que no van rebre aquesta ajuda estatal.

La versió no confidencial d'aquesta decisió estarà disponible sota el nombre de cas SA.34825 al Registre d'ajudes estatals al competència lloc web un cop les qüestions de confidencialitat s'han resolt. Les noves publicacions de decisions sobre ajuts estatals a Internet i en el Diari Oficial es troba en el State Aid Weekly e-News.

Corona virus

La Comissió aprova un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a les Açores en el context del brot de coronavirus

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a la regió de les Açores en el context del brot de coronavirus. La mesura es va aprovar en virtut de les ajudes estatals Marc temporal. Segueix un altre pla portuguès de suport al sector del transport de passatgers a les Açores que va aprovar la Comissió 4 juny 2021 (SA.63010). Segons el nou règim, l’ajut es concretarà en subvencions directes. La mesura estarà oberta a empreses de transport col·lectiu de viatgers de totes les mides que actuen a les Açores. L’objectiu de la mesura és mitigar la sobtada escassetat de liquiditat a què s’enfronten aquestes empreses i fer front a les pèrdues sofertes durant el 2021 a causa del brot de coronavirus i les mesures restrictives que el govern va haver d’implementar per limitar la propagació del virus.

La Comissió va trobar que l'esquema portuguès s'ajusta a les condicions establertes al marc temporal. En particular, l’ajut (i) no superarà els 1.8 milions d’euros per empresa; i (ii) es concedirà com a màxim el 31 de desembre de 2021. La Comissió va concloure que la mesura és necessària, adequada i proporcionada per solucionar una greu pertorbació de l'economia d'un estat membre, d'acord amb l'article 107 (3) (b) TFUE i les condicions del marc temporal. Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar la mesura en virtut de les normes de la UE sobre ajuts estatals. Es pot trobar més informació sobre el marc temporal i altres accions de la Comissió per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus aquí. La versió no confidencial de la decisió estarà disponible amb el número de cas SA.64599 del document ajuda estatal registreu-vos a la Comissió pàgina web del concurs un cop que s'han resolt les qüestions de confidencialitat.

anunci

Seguir llegint

Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)

La UE col·labora amb altres països de l'OCDE per proposar la prohibició dels crèdits a l'exportació per a projectes d'energia de carbó

publicat

on

Els països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) celebren una reunió extraordinària avui (15 de setembre) i dijous (16 de setembre) per debatre una possible prohibició dels crèdits a l'exportació de projectes internacionals de generació d'energia amb carbó sense compensació de mesures. Els debats se centraran en una proposta presentada per la UE i altres països (Canadà, República de Corea, Noruega, Suïssa, Regne Unit i EUA) a principis d'aquest mes. La proposta dóna suport a l’ecologització de l’economia mundial i és un pas important per alinear les activitats de les agències de crèdit a l’exportació amb els objectius de l’Acord de París.

Els crèdits a l’exportació són una part important de la promoció del comerç internacional. Com a participant en l'Acord de l'OCDE sobre crèdits a l'exportació amb suport oficial, la UE juga un paper important en els esforços per garantir la igualtat de condicions a nivell internacional i garantir la coherència de l'objectiu comú de lluita contra el canvi climàtic. La UE s’ha compromès a acabar amb l’ajut als crèdits a l’exportació de carbó sense compensar les mesures i, al mateix temps, es compromet a una transició justa a nivell internacional.

El gener de 2021, el Consell de la Unió Europea va demanar l'eliminació global de les subvencions a combustibles fòssils perjudicials per al medi ambient en un calendari clar i per a una transformació global decidida i justa. cap a la neutralitat climàtica, inclosa l’eliminació gradual del carbó sense mesures compensatòries en la producció d’energia i, com a primer pas, el final immediat de tot el finançament per a la nova infraestructura del carbó a tercers països. En la seva revisió de la política comercial del febrer del 2021, la Comissió Europea es va comprometre a proposar un final immediat del suport al crèdit a l’exportació per al sector elèctric de carbó.

anunci

Al juny d’aquest any, els membres del G7 també van reconèixer que la continuació de la inversió mundial en generació d’electricitat a base de carbó sense reducció era incompatible amb l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1.5 ° C i es van comprometre a posar fi al nou suport directe del govern per a la generació d’energia global a base de carbó. internacionalment a finals de 2021, fins i tot mitjançant finançament públic.

anunci
Seguir llegint

EU

Setmana següent: l'estat en què ens trobem

publicat

on

La gran peça fixa d’aquesta setmana serà la declaració del president de la Comissió Europea, von der Leyen, sobre l’Estat de la UE (SOTEU) al Parlament Europeu a Estrasburg. És una presumpció manllevada dels Estats Units, quan el president dels Estats Units es dirigeix ​​al Congrés a principis de cada any per exposar els seus plans (i fins ara ha estat sempre actual) per a l'any següent. 

Sempre em sorprèn la confiança en mi mateix i la creença gairebé indestructible que els Estats Units són la nació més gran de la terra. Tot i que pensar que ets fantàstic ha de ser un estat d’ànim agradable, l’estat dolent dels Estats Units a tants nivells en aquest moment em fa pensar que l’ull excessivament crític que els europeus llancen al seu terreny pot ser una perspectiva més sana. Tot i així, de vegades estaria bé que poguéssim reconèixer els molts avantatges de la UE i ser una mica més "europeus i orgullosos".

És difícil avaluar l’interès que SOTEU exerceix fora dels més compromesos amb les activitats de la UE. Com a regla, els europeus, a part d’un petit grup dels més devots, no es dediquen a la molèstia de saber què tan bona és la UE, ni tampoc a entusiasmar-se per la seva direcció. Tot i que podríem haver reflexionat sobre el contrafactual, el Regne Unit ha proporcionat a tots els ciutadans de la UE una mirada molt clara de "i si?" 

anunci

Mirant on el món, la UE sembla que es troba en un estat més saludable que la majoria - això també té un significat literal aquest any, probablement som el continent més vacunat de la terra, hi ha un pla ambiciós de turbo carregar la nostra economia la seva caiguda pandèmica i el continent han traçat la barbeta i han decidit no fer res més que conduir el món a combatre el canvi climàtic. Personalment, sento un gran creixement d’esperança pel fet que sembla que hem decidit prou col·lectivament amb els que pertanyen a la UE que volen retrocedir sobre els valors democràtics i l’estat de dret. 

Aquesta setmana arribaran diverses propostes de la Comissió: Vestager presentarà el pla per a la "dècada digital d'Europa"; Borrell exposarà els plans de la UE per a vincles amb la regió indo-pacífica; Jourova exposarà el pla de la UE sobre protecció dels periodistes; i Schinas presentarà el paquet de la UE sobre resposta i preparació a les emergències sanitàries. 

És, per descomptat, un ple del Parlament. A part de SOTEU, es debatrà sobre la situació humanitària a l'Afganistan i les relacions de la UE amb el govern talibà; la llibertat dels mitjans de comunicació i l’estat de dret a Polònia, la Unió Europea de la Salut, la Targeta Blava de la UE per a immigrants altament qualificats i els drets LGBTIQ estan a debat.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències