Connecteu-vos amb nosaltres

La governança econòmica

S'explica la governança econòmica de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

descarregarLes lliçons apreses de la recent crisi econòmica, financera i del deute sobirà han conduït a successives reformes de les normes de la UE, introduint, entre altres coses, nous sistemes de vigilància de les polítiques pressupostàries i econòmiques i un nou calendari pressupostari per a la zona euro.

Les noves normes (introduïdes a través del paquet Six, el paquet Two i el Tractat d’estabilitat, coordinació i governança) es basen en el semestre europeu, el calendari polític de la UE. Aquest sistema integrat garanteix que hi hagi normes més clares, una millor coordinació de les polítiques nacionals durant tot l'any, un seguiment regular i sancions més ràpides per incomplir les normes. Això ajuda els estats membres a complir els seus compromisos pressupostaris i de reforma alhora que fa que la Unió Econòmica i Monetària en general sigui més robusta.

Les següents són les característiques essencials del nou sistema.

Coordinació durant tot l'any: el semestre europeu

Abans de la crisi, la planificació de les polítiques pressupostàries i econòmiques a la UE es feia mitjançant diferents processos. No hi va haver una visió completa dels esforços fets a nivell nacional, ni cap oportunitat els estats membres discutir una estratègia col·lectiva per a l'economia de la UE.

La coordinació i l'orientació

El semestre europeu, introduït el 2010, garanteix que els estats membres discuteixin els seus plans pressupostaris i econòmics amb els seus socis de la UE en moments específics de l'any. Això els permet comentar els plans dels altres i permet a la Comissió donar orientacions polítiques amb temps, abans que es prenguin decisions a nivell nacional. La Comissió també controla si els estats membres treballen per assolir els objectius d’ocupació, educació, innovació, clima i reducció de la pobresa en l’estratègia de creixement a llarg termini de la UE, Europa 2020.

anunci

Un calendari clar

El cicle comença el novembre de cada any amb l'Enquesta anual de creixement de la Comissió (prioritats econòmiques generals per a la UE), que proporciona als estats membres orientacions polítiques per a l'any següent.

Les recomanacions específiques per país publicades a la primavera ofereixen als estats membres assessorament personalitzat sobre reformes estructurals més profundes, que sovint triguen més d’un any a completar-se.

El seguiment pressupostari de la zona euro s’intensifica cap a finals d’any i els estats membres presenten projectes de plans pressupostaris, que són avaluats per la Comissió i discutits pels ministres de finances de la zona euro. La Comissió també revisa la postura fiscal a la zona euro en el seu conjunt.

La Comissió supervisa l'aplicació de les prioritats i les reformes diverses vegades a l'any, amb especial atenció a la zona euro i als estats membres amb problemes fiscals o financers.

 • de novembre: L’Enquesta anual de creixement (AGS) estableix les prioritats econòmiques globals de la UE per a l’any següent. L’Informe sobre el mecanisme d’alerta (AMR) examina els estats membres per detectar desequilibris econòmics. La Comissió publica els seus dictàmens sobre els projectes de plans pressupostaris (per a tots els països de la zona euro) i els programes de col·laboració econòmica (per als països de la zona euro amb dèficits pressupostaris excessius). Els ministres de finances de la zona euro també debaten sobre els plans pressupostaris.

 • desembre: Els estats membres de la zona euro adopten els pressupostos anuals finals tenint en compte els consells de la Comissió i les opinions dels ministres de finances.

 • Febrer / Març: El Parlament Europeu i els ministres competents de la UE (d'ocupació, economia i finances i competitivitat) reunits al Consell debaten l'AGS. La Comissió publica les seves previsions econòmiques d’hivern. El Consell Europeu adopta prioritats econòmiques per a la UE, basant-se en l’AGS. És en aquest moment que la Comissió publica revisions en profunditat dels estats membres amb possibles desequilibris (els identificats a la RAM).

 • Abril: els estats membres presenten els seus programes d’estabilitat / convergència (plans pressupostaris a mitjà termini) i els seus programes nacionals de reforma (plans econòmics), que haurien d’estar en línia amb totes les recomanacions anteriors de la UE. S’hauran de lliurar preferiblement abans del 15 d’abril, però no més tard del 30 d’abril de cada any. Eurostat publica dades de dèficit i dèficit verificades de l'any anterior, que és important per comprovar si els estats membres compleixen els seus objectius fiscals.

 • Maig: La Comissió proposa recomanacions específiques per país (RSC), assessorament polític adaptat als estats membres en funció de les prioritats identificades a l'AGS i informació dels plans rebuts a l'abril. Al maig, la Comissió també publica les previsions econòmiques de primavera.

 • Juny / juliol: El Consell Europeu dóna suport a les RSC i els ministres de la UE reunits al Consell en debaten. Els ministres de finances de la UE finalment els adopten al juliol.

 • octubre: Els estats membres de la zona euro presenten a la Comissió els projectes de plans pressupostaris per a l'any següent (abans del 15 d'octubre). Si un pla no coincideix amb els objectius a mig termini d’un estat membre, la Comissió pot demanar que es redacti.

1000000000001A8500000CF868A38DEC
Pressupost més responsable

El Pacte d'Estabilitat i Creixement es va establir al mateix temps que la moneda única per tal de garantir unes finances públiques sanes. No obstant això, la forma en què s'aplicava abans de la crisi no va impedir l'aparició de greus desequilibris fiscals en alguns estats membres.

Ha estat reformada mitjançant el paquet de sis (que va entrar en vigor al desembre de 2011) i el paquet de dues (que va entrar en vigor al maig de 2013), i reforçat pel Tractat d'Estabilitat, Coordinació i Governança (que va entrar en vigor al gener de 2013 a seus països signants 25).

normes millors

 1. dèficit global i de deute límits: Els límits del 3% del PIB per als dèficits i del 60% del PIB per al deute s’estableixen al Pacte d’estabilitat i creixement i es recull al Tractat. Segueixen sent vàlids.

 2. Un major èmfasi en el deute: Les noves normes fan que el límit de deute del 60% del PIB existent estigui operatiu. Això significa que els estats membres poden situar-se en el procediment de dèficit excessiu si tenen ràtios de deute superiors al 60% del PIB que no s’estan reduint prou (on l’excés superior al 60% no es redueix com a mínim un 5% a l’any) de mitjana en tres anys).

 3. Una nova referència per a la despesa: En virtut de les noves normes, la despesa pública no ha d'augmentar més ràpid que el creixement potencial del PIB a mitjà termini, tret que es correspongui amb ingressos adequats.

 4. La importància de la posició pressupostària subjacent: El Pacte d’Estabilitat i Creixement es centra més en la millora de les finances públiques en termes estructurals (tenint en compte els efectes d’una recessió econòmica o de mesures puntuals sobre el dèficit). els estats membres es fixen els seus propis objectius pressupostaris a mitjà termini, actualitzats almenys cada tres anys, amb l'objectiu de millorar el seu saldo estructural un 0.5% del PIB anual. Això proporciona un marge de seguretat davant l’incompliment del límit de dèficit del 3%, i els Estats membres, especialment aquells amb deutes superiors al 60% del PIB, han instat a fer més en moments econòmics bons i menys en moments econòmics dolents.

 5. Un pacte fiscal per als estats membres 25: En virtut del Tractat d’estabilitat, coordinació i governança (TSCG), a partir de gener de 2014 els objectius pressupostaris a mig termini s’han d’incorporar a la legislació nacional i hi ha d’haver un límit del 0.5% del PIB sobre els dèficits estructurals (augmentant fins a l’1% si la ràtio deute-PIB està molt per sota del 60%). Això s’anomena Pacte Fiscal. El tractat també diu que s’haurien d’iniciar mecanismes de correcció automàtics si s’incompleix el límit de dèficit estructural (o el camí d’ajust cap a aquest), cosa que requeriria que els estats membres estableixin en la legislació nacional com i quan esmenarien l’incompliment al llarg de pressupostos futurs.

 6. La flexibilitat durant una crisi: En centrar-se en la posició pressupostària subjacent a mitjà termini, el Pacte d’Estabilitat i Creixement pot ser flexible durant una crisi. Si el creixement es deteriora de manera inesperada, els estats membres amb dèficit pressupostari superior al 3% del PIB poden rebre temps addicional per corregir-los, sempre que hagin realitzat l’esforç estructural necessari. Aquest va ser el cas el 2012 per a Espanya, Portugal i Grècia i el 2013 per a França, els Països Baixos, Polònia i Eslovènia.

Una millor aplicació de les normes

 1. Una millor prevenció: es considera que els estats membres compleixen els seus objectius pressupostaris a mitjà termini, tal com s’estableixen als seus programes d’estabilitat / convergència (plans pressupostaris triennals, el primer per als països de la zona euro, el segon per a la UE) presentat cada abril. Aquests són publicats i examinats per la Comissió i el Consell, i s'incorporen a les recomanacions específiques per país de la Comissió cada primavera.

 2. Alerta anticipada: Si hi ha una "desviació significativa" de l'objectiu a mig termini o del camí d'ajust cap a aquest, la Comissió adreça un advertiment a l'estat membre, que haurà de ser aprovat pel Consell i que es podrà fer públic. La situació es controla al llarg de l'any i, si no es corregeix, la Comissió pot proposar un dipòsit d'interès del 0.2% del PIB (només a la zona euro), que ha d'aprovar el Consell. Això es pot retornar a l'estat membre si es corregeix la desviació.

 3. Procediment de dèficit excessiu (PDE): Si els estats membres incompleixen el criteri de dèficit o de deute, es col·loquen en un procediment de dèficit excessiu, on se sotmeten a un control addicional (normalment cada tres o sis mesos) i s’estableix un termini per corregir el dèficit. La Comissió comprova el compliment durant tot l'any, basant-se en previsions econòmiques regulars i en dades de l'Eurostat. La Comissió pot sol·licitar més informació o recomanar mesures addicionals a aquells que corren el risc de perdre els terminis de dèficit.

 4. sancions més ràpides: Per als estats membres de la zona euro en el procediment de dèficit excessiu, les sancions financeres s’inicien abans i es poden augmentar gradualment. Si no es redueix el dèficit es poden produir multes del 0.2% del PIB. Les multes poden augmentar fins a un màxim del 0.5% si es detecta frau estadístic. Les sancions poden incloure la suspensió del finançament regional de la UE (fins i tot per a països que no pertanyen a la zona euro). Paral·lelament, els 25 estats membres que van signar el TSCG poden rebre una multa del 0.1% del PIB per no integrar adequadament el Pacte fiscal a la legislació nacional.

 5. Nou sistema de votació: Les decisions sobre la majoria de les sancions en virtut del procediment de dèficit excessiu es prenen mitjançant el vot per majoria qualificada inversa (RQMV), la qual cosa significa que les multes es consideren aprovades pel Consell tret que la majoria qualificada dels estats membres les anul·li. Això no era possible abans que el Six Pack entrés en vigor. A més, els 25 estats membres que han signat el Tractat d’estabilitat, coordinació i governança han acordat replicar el mecanisme de QMV inversa fins i tot abans del procés, per exemple, a l’hora de decidir si situar un estat membre en el procediment de dèficit excessiu.

Vigilància intensificada a la zona euro

La crisi ha demostrat que les dificultats en un estat membre de la zona euro poden tenir efectes de contagi als països veïns. Per tant, es garanteix una vigilància addicional per contenir problemes abans que esdevinguin sistèmics.

El paquet Two, que va entrar en vigor el 30 de maig de 2013, va introduir un nou cicle de control per a la zona euro, amb la presentació dels projectes de plans pressupostaris dels estats membres cada octubre (excepte els que formen part dels programes d’ajust macroeconòmic). A continuació, la Comissió emet un dictamen sobre ells.

Això també permet un seguiment més profund de països de l'eurozona amb dèficit excessiu, i per a la vigilància estricta dels condemnats a més serioses dificultats.

 • Estats membres en el procediment de dèficit excessiu no només ha de presentar plans pressupostaris, sinó també programes de col·laboració econòmica, que contenen reformes fiscal-estructurals detallades (per exemple, en sistemes de pensions, fiscalitat o sanitat pública) que corregiran els seus dèficits de manera duradora.

 • Membre dels Estats que experimenten dificultats financeres o en virtut dels programes d'assistència de precaució del Mecanisme Europeu d'Estabilitat estan sotmesos a una "vigilància millorada", el que significa que estan sotmesos a missions de revisió periòdiques per part de la Comissió i han de proporcionar dades addicionals, per exemple, sobre els seus sectors financers.

 • programes d'assistència financera: Es pot demanar als estats membres les dificultats dels quals puguin tenir "efectes adversos significatius" sobre la resta de la zona euro que preparin programes complets d'ajust macroeconòmic. Aquesta decisió la pren el Consell, que es pronuncia per majoria qualificada, a proposta de la Comissió. Aquests programes estan subjectes a missions de revisió trimestrals i condicions estrictes a canvi de qualsevol ajuda financera.

 • supervisió posterior al programa: Els estats membres se sotmetran a la vigilància posterior al programa sempre que es mantingui pendent el 75% de qualsevol ajuda financera obtinguda.

Seguiment estès als desequilibris macroeconòmics

Basant-se en l’experiència de la crisi, les reformes Six Pack van introduir un sistema de control de polítiques econòmiques més àmplies, per detectar problemes com ara bombolles immobiliàries, crisis bancàries o caiguda de la competitivitat molt abans en el joc. Això s’anomena procediment de desequilibris macroeconòmics. , i conté una sèrie de passos seqüencials:

 1. Una millor prevenció: Tots els estats membres continuen presentant programes nacionals de reforma - ara es fa cada any a l'abril. Aquestes són publicades per la Comissió i examinades per assegurar-se que les reformes previstes s'ajusten a les prioritats de creixement i ocupació de la UE, inclosa l'estratègia Europa 2020 per al creixement a llarg termini.

 2. Alerta anticipada: Els estats membres són examinats per detectar possibles desequilibris en contra d'un quadre d'indicadors 11, així com indicadors auxiliars i altres dades, per mesurar l'evolució econòmica en el temps. Cada mes de novembre, la Comissió publica els resultats en l'informe sobre el mecanisme d'alerta (veure MEMO / 12 / 912). L'informe identifica els estats membres que requereixen una anàlisi més profunda (una revisió en profunditat), però no treu conclusions.

 3. Ressenyes en profunditat: La Comissió realitza una revisió en profunditat dels estats membres identificats a la RAM que poden estar en risc de desequilibris. La revisió en profunditat es publica a la primavera i confirma o nega l'existència de desequilibris, i si són excessius o no. Es demana als estats membres que tinguin en compte els resultats de la revisió en profunditat en els seus plans de reforma per a l'any següent. Qualsevol seguiment s’integra als consells que la Comissió dóna a cada estat membre a les recomanacions específiques del país a finals de maig.

Procediment de desequilibris excessius: Si la Comissió conclou que existeixen desequilibris excessius en els estats membres, pot recomanar que l'estat membre elabori un pla d'acció correctiva, inclosos els terminis per a noves mesures. Aquesta recomanació l’adopta el Consell. La Comissió comprova durant tot l'any si s'estan implementant les polítiques del pla.

 1. Multes per als estats membres de la zona euro: Les multes s'apliquen només com a últim recurs i es cobren per la manca d'actuació reiterada, no pels propis desequilibris. Per exemple, si la Comissió conclou reiteradament que un pla d'acció correctiva no és satisfactori, pot proposar que el Consell apliqui una multa del 0.1% del PIB a l'any (només a la zona euro). Les sancions també s'apliquen si els estats membres no prenen mesures basades en el pla (començant per un dipòsit amb interès del 0.1% del PIB, que es pot convertir en una multa si hi ha reiterats incompliments). Les sancions s’aproven tret que la majoria qualificada dels estats membres les anul·li.

Un pla de futur

Les reformes realitzades durant els últims tres anys no tenen precedents, però la crisi ha demostrat la importància de la interdependència de les nostres economies des de la fundació de la Unió Econòmica i Monetària. Hi ha una necessitat particular perquè els països de la zona euro treballin més a prop per prendre decisions normatives que tinguin en compte l'interès més ampli dels seus membres membres de la zona euro.

Les idees de futur de la Comissió Europea s’exposen al pla sobre una unió econòmica i monetària profunda i genuïna, publicat el 28 de novembre de 2012 (vegeu IP / 12 / 1272). El pla exposa com aprofitar les reformes ja realitzades durant els propers mesos i anys.

Després del pla, la Comissió ha desenvolupat les seves idees sobre com fomentar i donar suport als estats membres que estan implementant reformes difícils (vegeu IP / 13 / 248). Aquestes propostes es desenvoluparan després de les deliberacions en el Consell Europeu.

Més informació

En el semestre europeu
Sobre el procediment de dèficit excessiu (inclosos els PDE en curs per país)
Sobre el procediment de desequilibris macroeconòmics (incloses ressenyes en profunditat per país)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències