Connecteu-vos amb nosaltres

Banca

quinzè informe sobre els preparatius pràctics per a l'euro: els preparatius de Lituània per bon camí general

COMPARTIR:

publicat

on

2_eur_aversasNomés falten unes setmanes perquè els lituans comencin a utilitzar euros per pagar les transaccions diàries al seu país. L'1 de gener de 2015, Lituània es convertirà en el 19è membre de la zona euro, que englobarà els tres estats bàltics. Avui, la Comissió ha adoptat el seu quinzè informe sobre els preparatius pràctics per al canvi, que avalua els avenços aconseguits fins a finals de setembre de 2014.

La Casa de la Moneda de Lituània ha començat a encunyar monedes de 370 milions d'euros amb Vytis 'el Caçador', un cavaller blindat a cavall representat a l'escut de Lituània. S'han manllevat 132 milions de bitllets d'euros de diverses denominacions al Deutsche Bundesbank.

El banc central de Lituània, el Banc de Lituània, va començar a subministrar als bancs comercials monedes i bitllets en euros l'1 d'octubre i l'1 de novembre de 2014, respectivament.

Fins al 15 de gener de 2015, les litas lituanes i l'euro circularan paral·lelament. Els minoristes tindran un paper especialment important com a "oficines de canvi de facto" durant aquest període.

Per tal d'atendre les preocupacions dels consumidors sobre els augments de preus i les pràctiques abusives durant el període de canvi, a l'agost es va llançar una campanya anomenada 'Memòràndum sobre bones pràctiques empresarials sobre la introducció de l'euro'. Amb la signatura del memoràndum, les empreses (per exemple, els minoristes) es comprometen a no utilitzar l'adopció de l'euro com a pretext per augmentar els preus dels béns i serveis. Amb la signatura del memoràndum, es comprometen a aplicar el tipus de conversió oficial; seguir les regles d'arrodoniment; indicar els preus de manera clara i comprensible en ambdues monedes (litas i euro); i es comprometen a no enganyar els consumidors. Els signants tenen dret a utilitzar un logotip especial. Es tracta d'una iniciativa molt important i els esforços per augmentar la seva cobertura i impacte, sobretot a través de la campanya 'Conversió de preus justos', s'han d'intensificar durant les setmanes que queden abans del canvi.

La campanya de comunicació s'ha intensificat durant la tardor sota la direcció del Ministeri d'Hisenda i el Banc de Lituània. Se centra en els aspectes pràctics de la introducció de l'euro, d'acord amb les necessitats expressades per la població lituana a l'enquesta Flash Eurobaròmetre 402 sobre Lituània.

Per tal de tenir una transició sense problemes com altres països que han adoptat recentment l'euro, les autoritats lituanes haurien de continuar abordant les preocupacions restants relacionades amb la introducció de l'euro i augmentar la confiança dels consumidors.

Més detalls pràctics sobre la introducció de l'euro

anunci

Els bancs comercials començaran a oferir als seus clients bitllets i monedes en euros l'1 de desembre de 2014.

Els kits d'inici de monedes de 900 euros per al públic en general estaran disponibles a partir de l'000 de desembre de 1 a tres oficines de caixa del Banc de Lituània, a 2014 oficines bancàries i almenys 343 oficines de correus. Cada kit d'inici conté una barreja de totes les monedes d'euro lituanes en totes les denominacions (valor d'un kit: 11.59). Els minoristes poden triar entre dues mides de kits d'inici (111 o 200).

Tots els caixers automàtics de Lituània dispensaran bitllets en euros abans de la primera hora de l'1 de gener de 2015. Un total de 343 oficines bancàries oferiran serveis de canvi d'efectiu il·limitats (billets i monedes) de manera gratuïta fins al 30 de juny de 2015. 330 oficines de correus canviaran l'efectiu de litas. al valor de 1,000 per transacció, gratuïta fins a l'1 de març de 2015. A partir de l'1 de juliol de 2015, 89 oficines bancàries continuaran oferint serveis de canvi il·limitats i gratuïts (billetes litas) durant sis mesos més. El Banc de Lituània canviarà quantitats il·limitades de litas en efectiu en euros durant un període de temps il·limitat i de manera gratuïta.

Preparatius en altres estats membres

Un document de treball del personal L'adjunt a l'informe analitza l'estat dels preparatius als altres estats membres que encara no han adoptat l'euro (excepte el Regne Unit i Dinamarca, que tenen una exclusió formal de la moneda única).

Més informació
MEMO / 14 / 499

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències