Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

S'ha explicat la governança econòmica de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

RTR3C7Z9_0Les lliçons apreses de les recents crisi econòmica, financera i del deute sobirà han donat lloc a importants reformes de les normes de governança econòmica de la UE. S'han reforçat els sistemes de vigilància de les polítiques pressupostàries i econòmiques i s'ha introduït un nou calendari pressupostari per a la zona euro.

Les regles (introduïdes a través de l'anomenat Six Pack, les lleis Two Pack i el Tractat d'Estabilitat, Coordinació i Governança) es basen en el Semestre Europeu, el calendari de coordinació de la política econòmica de la UE. Aquest sistema integrat garanteix que hi hagi normes més clares, una millor coordinació de les polítiques nacionals al llarg de l'any, seguiments periòdics i la possibilitat de sancions més ràpides en cas d'incompliment. Això ajuda els estats membres a complir els seus compromisos pressupostaris i de reforma, alhora que fa que la Unió Econòmica i Monetària sigui més sòlida.

Les següents són les característiques essencials del sistema:

COORDINACIÓ llarg de l'any: el semestre europeu

Abans de la crisi, la planificació de les polítiques pressupostàries i econòmiques a la UE es va dur a terme a través de diferents processos. Efectivament, no existia una visió global exhaustiva dels esforços fets a nivell nacional i poca oportunitat per als estats membres de discutir una estratègia col·lectiva per a l’economia de la UE.

La coordinació i l'orientació

El Semestre Europeu, introduït el 2010, garanteix que els estats membres discuteixen els seus plans pressupostaris i econòmics amb els seus socis de la UE en moments concrets durant l'any. Això els permet comentar els plans dels altres i permet que la Comissió doni orientació política abans que els estats membres adoptin decisions finals. La Comissió també supervisa si els estats membres estan treballant per assolir els objectius d'ocupació, educació, innovació, clima i reducció de la pobresa de l'estratègia de creixement a llarg termini de la UE, "Europa 2020".

Un calendari clar

anunci

El cicle comença al novembre de cada any amb la publicació del document Enquesta anual de creixement de la Comissió i la Informe sobre el mecanisme d'alerta. L'enquesta anual de creixement estableix les prioritats econòmiques generals per a la UE i proporciona als estats membres orientació política per a l'any següent. L’informe de mecanismes d’alerta és el punt de partida del procediment de desequilibri macroeconòmic anual (PIM). El MIP té per objecte identificar i abordar els desequilibris que dificulten el bon funcionament de les economies dels estats membres, l'economia de la UE o la zona euro.

Després d’analitzar els esforços de reforma i els compromisos adquirits per cada estat membre, les recomanacions específiques per als països publicades a l’estada de primavera ofereixen assessorament sobre accions per al’any següent per avançar en les reformes estructurals i fiscals més profundes, que solen dur més d’un any.

Seguiment pressupostari s'intensifica a la tardor per als estats membres de l'eurozona, que hauran de presentar projectes de pressupostos a l'octubre de 15 cada any. Després, la Comissió valora la 30 de novembre i els discuteix entre els ministres de finances de la zona euro.

La Comissió fa un seguiment estricte de l’execució de les polítiques, centrant-se en els estats membres amb problemes fiscals o financers.

Pressupost responsable

El Pacte d’estabilitat i creixement es va introduir al mateix temps que la moneda única per tal d’assegurar una sana finança pública a tota la UE. No obstant això, la forma en què es va aplicar abans de la crisi no va impedir l'aparició de greus desequilibris fiscals en alguns estats membres. Aquests desequilibris es van exposar durant la crisi financera.

El pacte d’estabilitat i creixement s’ha vist reforçat pel Six Pack (que es va convertir en llei el desembre de 2011), el Two Pack (que es va convertir en llei el maig de 2013), i també pel Tractat d’estabilitat, coordinació i governança (es va convertir en llei a Gener 2013 als països signants de 25[1]).

Millors normes per garantir la disciplina pressupostària:

 • dèficit global i de deute límits: Els límits de 3% del PIB per als dèficits públics i 60% del PIB per al deute públic es fixen en el Pacte d’estabilitat i creixement i s’adhereixen al Tractat de la UE. Queden vàlids.
 • Un major èmfasi en el deute: Les noves normes fan operatiu el límit de deute existent del 60% del PIB. Això vol dir que els estats membres es poden situar sota el procediment de dèficit excessiu si tenen ràtios de deute per sobre del 60% del PIB que no estan prou reduïts (és a dir, l’excés de 60% no redueix almenys 5% un anyet mitjà superior a tres) anys o l’estat membre no està avançant suficientment cap al ritme necessari de reducció del deute durant el període de transició de tres anys[2]).
 • Una nova referència per a la despesa: En virtut de les noves normes, la despesa pública no ha d'augmentar més ràpid que el creixement potencial del PIB a mitjà termini, tret que es correspongui amb ingressos adequats.
 • La importància de la posició pressupostària subjacent: El pacte d’estabilitat i creixement se centra més en la millora de les finances públiques en termes estructurals (tenint en compte els efectes d’una crisi econòmica o de mesures puntuals sobre el dèficit). Els estats membres estableixen els seus propis objectius pressupostaris a mitjà termini, actualitzats almenys cada tres anys, amb l'objectiu de millorar el seu saldo pressupostari estructural per 0.5% del PIB l'any com a referència. Això proporciona un marge de seguretat contra l’incompliment del límit de dèficit de 3%, amb els estats membres, especialment aquells amb deutes superiors al 60% del PIB, que volen fer més quan els temps econòmics són bons i menys quan són dolents.
 • Un pacte fiscal per als estats membres 25: Segons el Tractat d’Estabilitat, Coordinació i Govern (TSCG), a partir de gener, els objectius pressupostaris a mitjà termini han de ser part del dret nacional i ha d’haver un límit de 2014% del PIB en els dèficits estructurals (fins a 0.5 % si la ràtio deute / PIB està molt per sota de 1%). Això es diu Compacte Fiscal. El tractat també diu que els mecanismes de correcció automàtica s’hauran de desencadenar si es infringeix el límit de dèficit estructural (o el camí d’ajust cap a ell), la qual cosa requeriria que els estats membres establissin, en la legislació nacional, com i quan corregirien l’incompliment del cursos futurs.

La flexibilitat durant una crisi: Al centrar-se en el balanç estructural del pressupost, que frena l’impacte del cicle econòmic, així com mesures puntuals o temporals, el Pacte d’Estabilitat i Creixement és flexible durant una crisi. Si el creixement es deteriora inesperadament, els estats membres amb dèficits pressupostaris superiors al 3% del PIB poden rebre temps addicional per corregir-los, sempre que hagin realitzat l'esforç fiscal necessari. Aquest va ser el cas de 2012 per a Espanya, Portugal i Grècia, i per 2013 per a França, Països Baixos, Polònia i Eslovènia.

Una millor aplicació de les normes

 • Una millor prevenció: Els estats membres es jutgen segons si compleixen els seus objectius pressupostaris a mitjà termini. Aquests s'estableixen a l'abril de cada any pels estats membres de la zona euro als programes d'estabilitat i pels estats no membres de la zona euro als programes de convergència. La Comissió i el Consell de Ministres de la UE publiquen i examinen els programes i alimenten les recomanacions específiques de cada país de la Comissió cada primavera.
 • Alerta anticipada: Si hi ha una "desviació significativa" de l'objectiu a mitjà termini o del camí d'ajust cap a aquest, la Comissió adreça un avís a l'Estat membre, que ha de ser avalat pels ministres de Finances de la UE i que es pot fer públic. Després es fa un seguiment de la situació durant tot l'any. Si un estat membre de l'eurozona no esmena la situació, la Comissió pot proposar una sanció en forma d'un dipòsit de fins a un 0.2% del PIB que s'ha d'ingressar en un compte amb interessos. Qualsevol sanció d'aquest tipus ha de ser aprovada pel Consell de Ministres de la UE i es pot revocar si l'Estat membre corregeix la desviació.
 • Procediment de dèficit excessiu (PDE): Si els estats membres infringeixen el criteri del dèficit o el criteri del deute, la Comissió prepara un informe per considerar si s'hauria de llançar o no un procediment de dèficit excessiu. Els estats membres de EDP estan subjectes a un seguiment addicional (normalment, cada tres o sis mesos) i tenen un termini per corregir la situació. La Comissió verifica el compliment durant tot l’any, segons les previsions econòmiques regulars i les dades d'Eurostat. La Comissió pot sol·licitar més informació o recomanar mesures addicionals per part de les persones en risc de perdre els terminis de dèficit.
 • sancions més ràpides: Per als estats membres de l’eurozona en el marc del procediment de dèficit excessiu, les sancions financeres anteriors i es poden intensificar gradualment. La manca de reducció del dèficit pot comportar multes de fins a 0.2% del PIB. Aquests poden arribar a un màxim de 0.5% si es detecta un frau estadístic. Les sancions poden incloure una suspensió dels fons estructurals i d'inversió europeus (fins i tot per als països que no pertanyen a la zona euro, excepte el Regne Unit). Per a més detalls, vegeu informació sobre gràfics a l’annex.
 • Nou sistema de votació: Les decisions sobre la majoria de sancions en virtut del procediment de dèficit excessiu són preses per Reverse Qualified Majority Voting (RQMV), el que significa que es considera que les sancions són aprovades pel Consell de Ministres de la UE a menys que una majoria qualificada dels estats membres els rebutgi. Això no va ser possible abans que el Six Pack entrés en vigor. A més, els estats membres de 25 que van signar el Tractat d’Estabilitat, Coordinació i Govern han acordat també aplicar el mecanisme RQMV al principi del procés, per exemple, quan es decideix si un Estat membre es troba sota el procediment de dèficit excessiu.

VIGILÀNCIA-UP va intervenir LA ZONA EURO

La crisi ha demostrat que les dificultats en un estat membre de la zona euro poden afectar els països veïns. Per tant, es necessita una coordinació i una vigilància addicionals per contenir problemes abans que es facin sistèmics.

El Two Pack, que es va convertir en llei de 30 May 2013, va introduir un nou cicle de seguiment per a la zona euro, amb els estats membres presentant per 15 octubre els projectes de pressupostos de la Comissió que cobreixen l’any següent (excepte els països amb programes d’ajust macroeconòmic). A continuació, la Comissió emet una opinió sobre ells a finals de novembre.

The Two Pack també va introduir el següent:

 • Els estats membres reben noves recomanacions sota el procediment de dèficit excessiu ha de presentar programes d’associació econòmica, que incloguin detalls de les reformes fiscals i estructurals que volen dur a terme (per exemple, sobre sistemes de pensions, impostos o assistència pública) per corregir els seus dèficits de manera duradora.
 • Membre dels Estats que experimenten dificultats financeres o en virtut dels programes d'assistència de precaució del Mecanisme Europeu d'Estabilitat estan subjectes a una "vigilància millorada", que inclou missions de revisió periòdiques per part de la Comissió. Han de proporcionar dades addicionals, per exemple, sobre els seus sectors financers.
 • programes d'assistència financera: Es pot demanar als estats membres amb dificultats que podrien tenir "efectes adversos significatius" a la resta de l'eurozona que elaborin programes complets d'ajust macroeconòmic. Aquesta decisió la pren el Consell de Ministres de la UE, per majoria qualificada, a proposta de la Comissió. Aquests programes estan subjectes a missions de revisió trimestrals i condicions estrictes a canvi de qualsevol assistència financera.
 • supervisió posterior al programa: Després de sortir d’un programa d’ajust econòmic, els estats membres passen per la vigilància post-programa fins que han pagat 75% de l’assistència financera que s’ha estès.

Vigilància avançades A desequilibris macroeconòmics

El Abdominals va introduir un sistema de seguiment de polítiques econòmiques més àmplies per detectar problemes com ara bombolles immobiliàries, problemes de sostenibilitat externa o caiguda de la competitivitat al principi. Això s’anomena el Procediment de desequilibri macroeconòmic, i conté una sèrie de passos seqüencials:

 • Informe del mecanisme d'alerta (AMR): Els estats membres són examinats per detectar possibles desequilibris en contra d'un quadre d'indicadors 11, així com indicadors auxiliars i altres dades, per mesurar l'evolució econòmica en el temps. Cada mes de novembre, la Comissió publica els resultats en l'informe sobre el mecanisme d'alerta (veure MEMO / 13 / 970). L'informe identifica els estats membres que necessiten una anàlisi més profunda (una revisió en profunditat), però no obté cap conclusió sobre l'existència de desequilibris i no proporciona recomanacions polítiques.
 • Revisions en profunditat: La Comissió realitza una revisió en profunditat dels estats membres identificats a la RAM per examinar amb més detalls l'acumulació i el desajust dels desequilibris i els riscos relacionats amb el creixement, l'ocupació i l'estabilitat financera. Les ressenyes en profunditat es publiquen a la primavera i identifiquen si hi ha desequilibris o desequilibris excessius. Aquest treball analític es basa en les recomanacions de polítiques específiques per a cada país (CSR) a finals de maig o principis de juny.
 • Procediment de desequilibri excessiu: Si la Comissió conclou que existeixen desequilibris excessius en un estat membre, es pot llançar un procediment de desequilibri excessiu. En aquest cas, l’Estat membre interessat ha d’elaborar un pla d’acció correctora, inclosos els terminis per a noves mesures. Aquest pla d'acció correctiva ha de ser avalat per la Comissió i el Consell de Ministres de la UE. La Comissió verifica durant tot l’any si les polítiques del pla s’estableixen.
 • Multes per als estats membres de la zona euro: Les multes s’apliquen només com a últim recurs i es cobren per la falta repetida d’acció, no per als desequilibris mateixos. Per exemple, si la Comissió conclou que en repetides ocasions un pla d'acció correctiva no és satisfactori, pot proposar que el Consell de Ministres percebi una multa de 0.1% del PIB l'any (només per als estats membres de l'eurozona). Les sancions també s'apliquen si els estats membres no prenen mesures sobre la base del pla (començant per un dipòsit amb interès de 0.1% del PIB, que es pot convertir en una multa si no es compleix). Les sancions s’aprovaran tret que una majoria qualificada dels estats membres els rebutgi.

UNA UNIÓ ECONICMICA I MONETÀRIA MÀXIMA

Les reformes realitzades en els darrers anys no tenen precedents, però la crisi ha demostrat quant ha augmentat la interdependència de les nostres economies des de la fundació de la Unió Econòmica i Monetària. Una Unió Econòmica i Monetària més profunda i més justa és una de les principals prioritats de la Comissió de Juncker, tal com es detalla a la seva Directrius Polítics. Això significa continuar la reforma de la Unió Econòmica i Monetària per preservar l’estabilitat de la moneda única i potenciar la convergència de les polítiques econòmiques, fiscals i del mercat laboral entre els estats membres que comparteixen la moneda única.

En la darrera cimera de la zona euro a l'octubre de 24, la Comissió va ser convidada a desenvolupar, en cooperació amb els estats membres, mecanismes concrets per a una coordinació de polítiques econòmiques més fortes, convergència i solidaritat. La Cimera de la zona euro ha convidat el president de la Comissió, en estreta cooperació amb el president de la Cimera de l'euro, el president de l'Eurogrup i el president del Banc Central Europeu, per preparar els propers passos per a una millor governança econòmica a la zona euro. El president Juncker ha anunciat que presentarà al Consell Europeu de desembre com pretén tirar endavant els treballs sobre la base del Projecte de la Comissió per a una Unió Econòmica i Monetària Profunda i Genuïna, publicat el 28 de novembre de 2012 (vegeu IP / 12 / 1272). Aquesta serà la base per a llançar noves iniciatives legislatives i no legislatives per aprofundir en la Unió Econòmica i Monetària.

Més informació

En el semestre europeu
Sobre el procediment de dèficit excessiu (inclosos els processos de detecció continuada de països per país)
Sobre el procediment de desequilibris macroeconòmics (incloent revisions en profunditat per país)

ANNEX

Visió general dels estats membres

El procediment de dèficit excessiu a simple vista

[1] Tots els estats membres excepte la República Txeca, el Regne Unit i Croàcia.

[2] Els països que estaven en EDP a la data en què es van adoptar les esmenes del pacte de sis paquets al pacte d’estabilitat i creixement (és a dir 8 novembre 2011) estaran subjectes a disposicions transitòries durant els tres anys següents a la correcció del seu dèficit excessiu. Durant aquests tres anys, es jutjarà el requeriment del deute segons si l’estat membre en qüestió avança suficient per complir.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències