Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Processos justos: els eurodiputats reforcen el projecte de llei de la UE sobre presumpció d’innocència

COMPARTIR:

publicat

on

dret-escola-ftrEl comitè de llibertats civils va aprovar dimarts (31 de març) el projecte de normes de la UE per garantir que es respecti plenament el dret a ser presumpte innocent fins que es demostri la culpabilitat en els estats membres. Els eurodiputats van inserir esmenes per evitar declaracions de les autoritats públiques que poguessin suggerir que un sospitós fos culpable abans de la condemna final, garantir que la càrrega de la prova quedés en la fiscalia i garantir els drets de callar, de no incriminar-se i de ser present al judici.

“La presumpció d’innocència és un dret fonamental i, sobretot, és un principi essencial si volem evitar judicis arbitraris i abusos de poder en processos penals. Aquest principi vol garantir el dret a un judici just ”, va dir la relatora Nathalie Griesbeck (ALDE, FR) en un debat de la comissió.

"La proposta de directiva es fa encara més important per l'erosió del principi de presumpció d'innocència que s'està veient actualment en diversos estats membres de la UE", va afegir.

Prohibició de les declaracions de l'autoritat pública que presumeixin la culpabilitat

Les autoritats públiques han d'abstenir-se de fer declaracions públiques referents a sospitosos o acusats "com si fossin culpables", abans d'una condemna definitiva o abans o després d'una absolució definitiva, segons els eurodiputats.

Per tant, les normes modificades obligarien els països de la UE a prohibir a les seves autoritats públiques la divulgació d'informació, "incloses en entrevistes i comunicacions emeses a través de mitjans de comunicació o conjuntament amb ells", o bé filtrar informació a la premsa "que podria crear prejudicis o biaixos contra sospitós o acusat abans de ser condemnat definitivament al jutjat ”, explica el comitè. Els països de la UE també haurien de promoure l’adopció de codis de pràctica ètica en cooperació amb els mitjans de comunicació, afegeix.

"Quan sigui aplicable", les persones jurídiques també haurien d'estar cobertes per aquestes normes de la UE, segons diuen els eurodiputats. Això no es preveia a la proposta inicial.

anunci

Invertir la càrrega de la prova i la compulsió són inacceptables

Permetre suposicions que traslladen la càrrega de la prova de l'acusació a persones sospitoses o acusades és "inacceptable", diuen els eurodiputats, que van suprimir aquesta possibilitat del text inicial de la Comissió. La càrrega de la prova ha de recaure en la fiscalia i "qualsevol dubte sempre beneficia els sospitosos o acusats", insisteixen.

Els eurodiputats també van suprimir de la proposta una disposició que hauria permès en casos limitats "obligar" a una persona sospitosa o acusada a proporcionar informació relacionada amb els càrrecs que se li imputen.

No s’ha d’utilitzar el silenci contra els sospitosos

Els sospitosos o acusats no han de ser considerats culpables pel simple fet que exerceixen el seu dret a callar, van subratllar els eurodiputats. L'exercici d'aquest dret, així com el dret a no incriminar-se a si mateix i a no cooperar, "mai no s'han de considerar com una corroboració dels fets", diuen.

En altres afegits al text de la Comissió, els eurodiputats subratllen que qualsevol prova obtinguda en violació d'aquests drets o per tortura serà inadmissible i que els casos en què es puguin dictar sentències in absentia s'han de reduir al mínim estricte.

Propers passos

El vot de la comissió dóna al ponent el mandat d'iniciar negociacions amb el Consell per arribar a un acord sobre la proposta de directiva. Les converses a tres bandes entre el Parlament, el Consell i la Comissió (triàlegs) haurien de començar aviat.

Aquest projecte de directiva forma part d’un paquet de propostes per reforçar encara més els drets processals dels ciutadans en els processos penals, que inclou una de salvaguardes per a la infància, votada en comissió el 5 de febrer (el comunicat de premsa), i un altre d’assistència jurídica, que es votarà posteriorment.

L'anterior Parlament va aprovar altres tres lleis de la UE que formen part d'un "full de ruta" per enfortir els drets processals: una directiva sobre el dret a la interpretació i la traducció, una directiva sobre el dret a la informació i una directiva sobre el dret d'accés a un advocat.

Al voltant de 9 milions de persones s’enfronten cada any a procediments de justícia penal a la UE.

Resultat de la votació del mandat per obrir negociacions amb el Consell: 43 vots a favor, 6 en contra i 1 abstenció.

Presideix: Claude Moraes (S&D, Regne Unit)

Més informació

Situació jurídica dels Estats membres de la UE sobre presumpció d’innocència (annex V de l’avaluació d’impacte)
procediment arxiu

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències