Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

la reforma dels drets d'autor UE ha d'equilibrar els interessos de titulars de drets i usuaris ', diuen els eurodiputats

COMPARTIR:

publicat

on

20150616PHT66810_originalLes properes propostes per reformar la llei de drets d’autor de la UE per a l’era digital i el mercat únic digital de la UE han de protegir la diversitat cultural europea i l’accés dels ciutadans a la mateixa, tot buscant un equilibri just entre els drets i els interessos dels titulars de drets i dels usuaris, segons diuen els eurodiputats del comitè d’assumptes jurídics resolució no legislativa votada dimarts (16 de juny).

"En aquest informe, el Parlament reconeix que la reforma dels drets d'autor és necessària no només per millorar el mercat únic digital, sinó també per promoure l'accés al coneixement i la informació per a tothom a Europa. Demanem a la Comissió que consideri una àmplia varietat de mesures per aconseguir els drets d'autor la llei s’accelera amb les realitats canviants i millora l’accés transfronterer a la nostra diversitat cultural ", va dir la ponent Julia Reda (Verds / EPT, DE) després de la votació.

"Aquest informe marca un punt d'inflexió. Després de dècades d'introduir noves restriccions per protegir els interessos materials dels titulars de drets, aquesta és la demanda més forta que s'ha establert fins ara per restablir l'equilibri de les normes sobre drets d'autor i reduir la incertesa jurídica amb què s'enfronten els europeus en accedir avui a les obres amb drets d'autor". afegit.

L'informe no legislatiu del comitè, que avalua els efectes de la peça clau de la llei de drets d'autor de la UE, va ser aprovat per 23 vots a favor i 2 en contra.

Abordatge del bloqueig geogràfic

L’accés dels usuaris a determinats serveis de contingut es nega massa sovint per motius geogràfics, afirmen els eurodiputats, que insten la Comissió a proposar maneres de millorar l’accessibilitat transfronterera dels serveis i del contingut amb drets d’autor. El geoblocatge no ha d'evitar que les minories culturals dels estats membres de la UE accedeixin a continguts o serveis en la seva llengua, subratllen.

No obstant això, els eurodiputats també subratllen la importància de les llicències territorials, sobretot per finançar la producció audiovisual i cinematogràfica. La reforma de la llei de drets d’autor ha de conservar la territorialitat per tal de permetre “a cada estat membre salvaguardar el principi de remuneració justa”, diuen. A més, tot i que el copyright implica inherentment la territorialitat, no hi ha cap contradicció entre la territorialitat i la portabilitat del contingut, apunta el text.

anunci

Els eurodiputats demanen a la Comissió que garanteixi que qualsevol iniciativa de modernització dels drets d'autor sigui precedida per un estudi del seu probable impacte en la producció, finançament i distribució de pel·lícules i continguts televisius, i també en la diversitat cultural.

Un règim únic de drets d'autor?

 

Quan es plantegen idees per harmonitzar encara més les lleis nacionals sobre drets d’autor, la Comissió hauria d’avaluar l’impacte probable d’un “títol europeu únic de drets d’autor” sobre els llocs de treball i la innovació, els interessos dels autors i els titulars de drets i la promoció de l’accés dels consumidors a la diversitat cultural. Eurodiputats.

Remuneració justa i adequada per a tots els titulars dels drets

Els eurodiputats reconeixen que el treball creatiu necessita protecció legal i "una remuneració justa i adequada per a totes les categories de titulars de drets". També demanen millores en la posició contractual dels autors i dels intèrprets en relació amb altres titulars de drets i intermediaris.

Excepcions i limitacions

La Comissió hauria d'avaluar si s'inclouen excepcions que permetin a les biblioteques prestar obres en formats digitals, com ara llibres electrònics i científics, per minar text i dades, segons diuen els diputats.

Les diferents opcions dels estats membres sobre les excepcions opcionals a aplicar poden "desafiar" el funcionament del mercat únic i provocar incertesa jurídica, assenyalen els eurodiputats. Per tant, podrien ser necessàries normes comunes per a algunes excepcions i limitacions, però també es poden justificar les diferències per permetre als estats membres legislar sobre els seus interessos culturals i econòmics específics, afegeixen.

Els eurodiputats subratllen que són necessàries excepcions i limitacions en matèria de drets d'autor per a les persones amb discapacitat i animen els estats membres a ratificar la signatura de la UE del Tractat de Marràqueix, que té com a objectiu facilitar l'accés als llibres a persones invidents i amb discapacitat visual.

Llibertat de panorama

Sobre el principi de "llibertat de panoràmica", com el dret a crear i compartir imatges i fotografies d'edificis públics, el text adverteix que l'ús comercial d'aquestes reproduccions hauria de requerir l'autorització del titular dels drets.

Propers passos

El text aprovat per la Comissió d'Afers Jurídics encara ha de ser aprovat pel Parlament en general. Es preveu una votació al ple el 9 de juliol (tbc)

La Comissió Europea presentarà una proposta per modernitzar la legislació de la UE sobre drets d’autor a finals de 2015.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències