Connecteu-vos amb nosaltres

Comitè de les Regions (CDR)

El BEI i el Comitè de Regions intensifiquen la cooperació per impulsar la recuperació econòmica europea

COMPARTIR:

publicat

on

Markku MarkkulaPresident del Comitè de Regions (CdR), Markku Markkula (A la foto) es va reunir amb el president del Banc Europeu d’Inversions (BEI), Werner Hoyer, a Luxemburg, l’1 de setembre, per debatre els esforços conjunts per millorar la inversió privada i la recuperació a tot Europa.  

In this context, EIB President Hoyer said: “Co-operation between our institutions is of great benefit for the citizens in Europe. Within the European Union, the Committee of Regions has a very good understanding of local needs and challenges ‘on the ground’. This helps the EIB to invest where it is most needed. The Investment Plan for Europe will further create opportunities for investment in areas that find it harder to get access to finance. The experience of the CoR and its know-how will therefore be of great importance for the work of EIB. ”

Al gener, les dues institucions van llançar un pla d’acció conjunt per simplificar els procediments i accelerar la implementació de projectes de qualitat de la UE que beneficien els ciutadans i les empreses locals. Com a part d’aquest pla, el CdR dóna suport a les autoritats locals i regionals de tot Europa ajudant-les a accedir a l’experiència del BEI per atendre les necessitats locals. En línia amb el pla d’acció del BEI-CdR de 2015, la cooperació s’estendrà en el futur.

Markku Markkula remarked: “The Action Plan clearly demonstrates our mutual interests in boosting Europe’s economy and this must be further strengthened. Access to financial instruments, especially for projects at sub-national level and notably small projects, is still an issue for many regions and cities in the EU. Capacity building, technical assistance and the simplification of existing rules are crucial and we count on the EIB’s involvement in addressing these issues even further. The EIB can also increase risk financing especially in integrating start-up development within city innovation hubs.”

A més de les reunions bilaterals entre els caps de les institucions, representants del BEI i del CdR van participar en tallers sobre el Fons Europeu d’Inversions Estratègiques (FEIS), l’ús dels Fons Estructurals i d’Inversions Europeus, així com sobre com consolidar -operació entre el BEI i el CdR. La participació d’aquest últim en la sensibilització de les autoritats regionals sobre les possibilitats financeres que posa a la disposició el BEI és crucial per al desenvolupament local a tot Europa.

Fons

The European Investment Bank (EIB) is the long-term lending institution of the European Union owned by its member states. It makes long-term finance available for sound investment in order to contribute towards EU policy goals. The European Committee of the Regions is the EU’s assembly of regional and local representatives from all 28 member states. Created in 1994 following the signing of the Maastricht Treaty, its mission is to involve regional and local authorities in the EU’s decision-making process and to inform them about EU policies. The European Parliament, the Council and the European Commission consult the Committee in policy areas affecting regions and cities.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències