Connecteu-vos amb nosaltres

Banca

#Benchmarks: Parlament Europeu vota per aturar la manipulació del mercat de referència, com ara la taxa LIBOR i EURIBOR

COMPARTIR:

publicat

on

160428Ciutat de Londres2El Parlament Europeu acaba de votar una legislació destinada a aturar la manipulació dels punts de referència. La legislació es va proposar quan es va descobrir que més d'una dotzena d'entitats financeres estaven implicades en la manipulació dels tipus d'interès, inclosos els punts de referència de tipus d'interès LIBOR i EURIBOR. La proposta de la UE cobreix una àmplia gamma de punts de referència.

Els tipus d'interès de referència que són crítics per a l'estabilitat dels mercats financers a tot Europa, com ara la taxa d'oferta interbancària de Londres (LIBOR) i la taxa d'oferta interbancària de l'euro (EURIBOR), seran més fiables gràcies a una nova llei, que té com a objectiu netejar l'índex de referència. -procés de fixació, millorar la transparència i prevenir conflictes d'interessos com els que van provocar els escàndols de manipulació LIBOR dels darrers anys, on els bancs es van col·lusionar per donar la impressió que es trobaven en una posició més forta. A més, van vendre malament els productes basats en aquestes tarifes.

L'eurodiputada Cora van Nieuwenhuizen (ALDE, Països Baixos), que va liderar aquest informe, va felicitar el suport massiu, amb 505 vots a favor: "Aquesta llei hauria de posar fi a la manipulació dels punts de referència i estic encantat que ara s'hagi fet. Aquests índexs són importants per a les persones amb hipoteques, però també s'utilitzen per establir el preu de la benzina i el tipus de canvi de l'euro i, per tant, haurien de ser plenament fiables. Estic orgullós que Europa sigui el primer continent que ho regula".

El comissari d'estabilitat financera, serveis financers i unió de mercats de capitals, Jonathan Hill, ha donat la benvinguda al vot del Parlament: "Els índexs de referència són vitals per al funcionament dels nostres mercats financers. Manipular els índexs de referència equival a robar als inversors i als consumidors. Per tant, agraeixo la votació d'avui al Parlament Europeu, el que significa que ara tenim noves normes que ajudaran a recuperar la confiança en els mercats financers de la Unió Europea".

Categories de referència

La llei crea tres categories de benchmarks, subjectes a règims de supervisió diferents en funció de la influència que tinguin sobre l'estabilitat dels mercats financers.

Els índexs de referència "crítics" influeixen en instruments financers i contractes amb un valor mitjà d'almenys 500 milions d'euros i, per tant, podrien afectar l'estabilitat dels mercats financers a tot Europa. Un índex de referència també es pot considerar crític si no té o molt pocs substituts adequats i, si deixés de proporcionar-se, hi hauria un impacte significatiu i advers en l'estabilitat del mercat.

anunci

Els índexs de referència "significatius" influeixen en instruments financers o contractes financers amb un valor mitjà total d'almenys 50 milions d'euros. Els punts de referència “no significatius” són aquells que no compleixen les condicions establertes per a la categoria significativa. Els punts de referència es podrien moure d'una categoria a una altra quan sigui necessari.

Supervisió, metodologia i transparència

Segons la nova llei, tots els administradors de benchmarks hauran d'estar autoritzats per una autoritat competent o estar registrats, encara que només proporcionin benchmarks no significatius. Hauran de publicar una “declaració de referència” definint amb precisió què mesura el seu índex de referència, descrivint la metodologia i els procediments per calcular-lo i assessorant els usuaris sobre l'impacte que pot tenir un canvi o cessament de l'índex de referència en els contractes financers.

Les dades utilitzades per establir un punt de referència estaran subjectes a estàndards de qualitat dissenyats per garantir que reflecteixin amb precisió la realitat que es pretén mesurar. Quan el benchmark es basa en contribucions, les dades han de provenir de col·laboradors fiables, que estan subjectes a un codi de conducta per a cada benchmark.

Els administradors de benchmarks crítics hauran de tenir una estructura organitzativa clara per prevenir conflictes d'interessos i estar subjectes a procediments de control efectius.

Els administradors d'índexs de referència no significatius estaran exempts de complir determinades condicions, però hauran de notificar immediatament a l'autoritat competent si l'índex de referència supera el llindar de 50 milions d'euros.

Propers passos

El reglament de referència ara ha de ser aprovat oficialment pel Consell. Posteriorment es publicarà al Diari Oficial de la UE i entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències