Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

#Tax: Evitació fiscal: redueix la bretxa fiscal amb els països tercers amb impostos baixos, diuen els eurodiputats

COMPARTIR:

publicat

on

frau fiscal cuba dinersLa proposta de la Comissió Europea per a una directiva de la UE contra l'evasió fiscal va ser acollida amb satisfacció per la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament en una resolució votada el dimarts (24 de maig). No obstant això, els eurodiputats van defensar uns límits més estrictes a les deduccions per pagaments d'interessos i un tipus efectiu de l'impost sobre societats del 15%.

El comitè va aprovar el seu text per 20 vots a favor, 15 i 21 abstencions. Aquest resultat va ser més proper del que s’esperava, ja que a l’últim moment, durant la votació, el grup del PPE va decidir votar en blanc a causa del gran nombre d’esmenes de grups de centreesquerra recolzades per petites majories. "Hem d'estudiar-los bé i, al cap i a la fi, podríem donar suport al text en la votació al ple del juny", va dir el ponent ombra del PPE, Luděk Niedermayer (CZ), explicant la sobtada vacil·lació del seu grup.

La directiva contra l'evasió fiscal reflecteix el pla d’acció de l’OCDE per limitar l’erosió de la base imposable i el canvi de beneficis (BEPS) i segueix les recomanacions del Parlament al novembre (Informe TAXE 1) i desembre (recomanacions legals Dodds i Niedermayer) l'any passat. Es basa en el principi que els impostos s’han de pagar allà on es facin beneficis i inclou mesures jurídicament vinculants per bloquejar els mètodes més utilitzats per les empreses per evitar el pagament d’impostos. També proposa definicions comunes de termes com "establiment permanent", "paradisos fiscals", "substància econòmica mínima" "preus de transferència" i altres termes fins ara oberts a la interpretació.

El relator per a l'opinió del Parlament, Hugues Bayet (S&D, BE), va dir: "És inconcebible demanar incessantment més esforços als treballadors, pensionistes i pimes, alhora que els rics i les multinacionals eviten fer les seves contribucions justes als impostos".

"Per tant, instem els estats membres de la UE a ser ambiciosos en la lluita contra l'evasió fiscal de les grans multinacionals. Els ciutadans de la UE estan disgustats per les revelacions i escàndols de LuxLeaks i Panama Papers. Avui dia, la lluita contra l'evasió fiscal s'ha convertit en una prioritat i urgent. Això és un repte important, no només per recuperar la confiança dels nostres ciutadans, sinó també per al futur del projecte europeu ".

Límits més estrictes en les deduccions al pagament d'interessos

Un dels àmbits en què el comitè vol anar més enllà de la comissió és limitar les deduccions per pagaments d'interessos. La Comissió proposa que no es pugui permetre a les empreses deduir més del 30% dels seus guanys, mentre que els eurodiputats diuen que això s’ha de limitar al 20% o 2 milions d’euros, el que sigui superior. Els eurodiputats també volen limitar el període durant el qual es poden fer aquestes deduccions a cinc anys, mentre que la Comissió no va proposar un límit.

anunci

Regla de commutació

Els eurodiputats també són més ambiciosos que la Comissió pel que fa a la "norma de canvi". Avui en dia, si els guanys tributen en un país fora de la UE i després es transfereixen a un estat membre de la UE, els anomenats "ingressos estrangers" sovint estan exempts de La Comissió proposa que es denegui aquesta exempció si els ingressos estrangers es tributaven a una taxa inferior al 40% de la taxa nacional. Els eurodiputats afavoreixen establir una taxa mínima del 15%, és a dir, si la renda estrangera es va tributar a un tipus inferior fora de la UE, aleshores s’hauria de denegar l’exempció i s’hauria de pagar la diferència.

Que segueix?

Els ministres de la UE hauran de decidir per unanimitat sobre la proposta de la Comissió, sobre la qual mantindran un debat polític al Consell de Ministres de Finances del 25 de maig (ECOFIN).

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències