Connecteu-vos amb nosaltres

normes de l'impost de societats

#Impost: Fiscalitat corporativa: la lluita contra l'elusió fiscal

COMPARTIR:

publicat

on

Google-Yahoo-i-Apple-Tax-Evitar-Esquema-va-Through-Irlanda-2

 

L’elusió fiscal per part de les empreses costa als països de la UE 160-190 milions d’euros en pèrdues d’ingressos a l’any. Els eurodiputats debatran sobre noves mesures per combatre les pràctiques més habituals el dimarts 7 de juny i les votaran l'endemà. Llegiu més informació sobre la legislació i consulteu la infografia anterior que mostra els tipus d’impost sobre societats i els ingressos fiscals respectius per estat membre.

La proposta

La directiva proposada per la Comissió Europea es basa en el principi que els impostos s’han de pagar allà on es facin beneficis. Els plans contenen sis claus mesures per combatre la planificació fiscal agressiva i també estableix definicions comunes de termes com establiment permanent, paradisos fiscals i substància econòmica mínima. La qüestió de la legislació actual és que aquests termes han estat oberts a la interpretació.

La Comissió va proposar la directiva en resposta al OECD’s action plan to tackle base erosion and profit shifting.

La posició del Parlament

Es demana al Parlament que doni la seva opinió sobre el projecte de legislació, tot i que la decisió la prendrà el Consell, que representa els països de la UE.

anunci

Parliament’s economic affairs committee adopted its position on the directive on 24 May, which services as a recommendation to MEPs when they vote on it in plenary.  Committee members welcomed the plans. Belgian S&D member Hugues Bayet, who is responsible for steering the legislation through Parliament, said: “It is inconceivable to incessantly ask for ever more efforts from workers, pensioners and small and medium-sized enterprises, while at the same time the wealthy and multinationals evade making their fair contributions to tax.”

El Parlament té ganes de frenar els préstecs interns, que és una de les maneres més habituals per a les empreses de mostrar beneficis baixos i evitar pagar impostos. Per fer front a això, els eurodiputats defensen uns límits més estrictes a la deducció dels pagaments d’interessos, que en certa mesura és l’equivalent corporatiu dels interessos hipotecaris que els propietaris d’habitatges poden deduir dels seus ingressos imposables anuals.

Les multinacionals en fan ús de la següent manera: a group based in the EU sets up a subsidiary in a low-tax jurisdiction and the subsidiary then provides it with a loan that comes with ‘inflated’ interest rates. This means that the EU-based company has to pay large sums of interests. These interest payments can usually be deducted from the taxable income. After paying the interests, the EU-based company has little or no profit left, meaning lower or no taxes have to be paid and the money remains with the group.

La UE vol limitar l'import dels pagaments d'interessos que el contribuent té dret a deduir en un exercici fiscal per augmentar l'import de l'impost pagat. La Comissió proposa que no es permeti a les empreses deduir més del 30% dels seus guanys. Els eurodiputats diuen que això s'ha de limitar al 20% o 2 milions d'euros, el que sigui més alt.

Quant a la infografia

La infografia mostra els tipus màxims de l’impost sobre les societats als països de la UE, així com l’impost que cobren de les empreses i la contribució respectiva al producte interior brut.

Mireu en directe el debat del plenari sobre mesures per combatre l'evasió fiscal de les empreses el dimarts 7 de juny a partir de les 9h CET. La votació es farà el dimecres 8 de juny a les 12:30 CET.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències