Connecteu-vos amb nosaltres

La governança econòmica

#EuropeanSemester: Coordinació de les polítiques econòmiques entre els països de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

pressupostLa UE coordina i controla les polítiques econòmiques, pressupostàries i d’ocupació dels estats membres en un procés conegut com a semestre europeu, cosa que fa que aquests països rebin directrius sobre qüestions com impostos, pensions i possibles retallades pressupostàries. Dimarts 14 de juny, les comissions econòmiques i d'ocupació del Parlament debaten les recomanacions d'aquest any.

La reunió d’aquesta setmana

La reunió conjunta dels comitès econòmics i d'ocupació té lloc el dimarts 14 de juny de 16h30 a 18h30 CET. Els membres estaran disposats a debatre el semestre europeu d’aquest any amb Valdis Dombrovskis, el comissari responsable de l’euro i el diàleg social; Pierre Moscovici, el comissari per a afers econòmics i financers, fiscalitat i duanes; i Marianne Thyssen, la comissària d’ocupació, assumptes socials, habilitats i mobilitat laboral.
Com funciona el semestre europeu

El semestre europeu comença cada any amb la publicació de la Comissió Europea enquesta de creixement anual al novembre. Es tracta d’una previsió de creixement que estableix un marc que els països de la UE poden utilitzar per avaluar els seus plans pressupostaris. Tot i que un fort creixement significa més ingressos, el creixement feble condueix a menys ingressos.

Acaba al juny quan els governs nacionals adopten el recomanacions basades en l'enquesta de creixement anual. Han d’acceptar aquestes recomanacions a l’hora d’elaborar el pressupost per a l’any següent.

Al llarg del procés el Parlament juga un paper d’assessorament. També es manté debats públics per conscienciar, implicar diputats nacionals i assegurar la rendició de comptes de les propostes i decisions de la Comissió i el Consell.

Com va començar

anunci

La crisi econòmica i financera iniciada el 2008 va demostrar la rapidesa i la fortalesa de la inestabilitat en un país a la resta de la Unió Europea. El 2010, el Consell Europeu va decidir establir el semestre europeu per ajudar a coordinar millor les polítiques nacionals a nivell de la UE. Les reformes estructurals resultants podrien garantir l’estabilitat, prevenir o frenar l’excés de deute públic i els dèficits, així com impulsar el creixement i combatre l’atur. El primer semestre europeu va tenir lloc l'any següent.

Tot i que hi participen tots els països de la UE, hi ha un focus especial en els de la zona euro.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències