La presidència holandesa havia identificat els drets humans i empresarials com una de les prioritats clau del seu mandat. Les conclusions reflecteixen el reconeixement de la presidència holandesa i dels estats membres de la UE que les mesures adoptades fins ara per garantir que les empreses respectin els drets humans i siguin responsables de les infraccions continuen sent insuficients.

We appreciate the particular commitments made on transparency, corporate responsibility to protect human rights, and access to remedies. Attention is also given to the adoption of Action Plans at national and European level, peer review learning, and the necessity to ensure better policy coherence, including with regard to the EU’s external activities.

La referència a les conclusions a la necessitat d’un millor accés a la justícia per a les víctimes d’abusos corporatius hauria de ser el punt de partida d’un full de ruta molt més ambiciós perquè la UE i els estats membres facin front a les barreres legals i pràctiques a les quals s’enfronten les víctimes.

La urgència d 'actuar en aquest àmbit es va esbossar recentment al resultat de la Conferència de Drets Humans sobre Negocis i Drets Humans de la UE, organitzada conjuntament pel govern holandès i les organitzacions de la societat civil, l'11 de maig de 2016. Tot i que tant el Consell d'Europa recent Recomanació sobre drets humans i empreses i la Oficina de l'Alt Comissionat de Drets Humans de l'ONU també han reconegut aquest problema destacat.

“Els codis voluntaris per si sols no obligaran les empreses a rendir comptes; les intervencions governamentals són essencials en una àrea tan important com l'accés a la justícia ", va dir Filip Gregor, membre del grup directiu del ECCJ. "Les conclusions demanen a la Comissió Europea que abordi la qüestió de l'accés als recursos a nivell legislatiu. Això no només és vital, sinó també urgent, si volem fer justícia a les víctimes d'abusos de tot el món ".

A més d’assegurar l’accés efectiu als recursos, la UE i els estats membres també han d’adoptar legislació per exigir i controlar que les empreses respectin els drets humans al llarg de les seves operacions globals i realitzin la diligència deguda en matèria de drets humans per complir aquesta obligació.

anunci

En aquest context, l'acord polític assolit la setmana passada sobre el Reglament de la UE sobre minerals sobre conflictes és un primer pas limitat en la direcció correcta, però, malauradament, eximeix a la gran majoria de les empreses de la UE que comercialitzen minerals del requisit d’exercir la diligència necessària a l’hora d’importar minerals procedents de zones d’alt risc i conflicte. La clàusula de revisió de dos anys serà, doncs, essencial per avaluar els seus beneficis reals per a les poblacions que pateixen abusos a prop de zones mineres i reforçar el seu abast.

Un vincle més fort entre la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i els UNGP, tal com es suggereix a les Conclusions del Consell, és benvingut, però no suficient aïlladament. Les iniciatives voluntàries i no vinculants han d’estar recolzades per mecanismes de rendició de comptes i regles vinculants per a tothom.

Les conclusions també fan referència a la necessitat de desenvolupar encara més el marc jurídic internacional. La UE hauria de traduir-ho en accions mitjançant una participació constructiva en el procés de les Nacions Unides per desenvolupar un instrument legalment vinculant en matèria de negocis i drets humans, per millorar la protecció mundial dels drets humans i la responsabilitat corporativa.

"Més enllà de qualsevol declaració de bones intencions i promeses de buscar millores, el que necessitem són accions ambicioses que condueixin a resultats efectius", va concloure Gregor.st segle, les empreses han de ser responsables i responsables. Els estats membres i la UE tenen l'obligació de crear condicions que facin això realitat i compensin les forces que condueixen una carrera cap al fons ".