Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

compres #ECB #CorporateBond impulsar el canvi climàtic, l'anàlisi revela

COMPARTIR:

publicat

on

b-BCE-a-20141101El programa de «relaxació quantitativa» del Banc Central Europeu ha suposat més de deu milions de milions de dòlars en fons públics invertits en sectors com el petroli, indústries del gas i de l'automòbil.

A informe curt publicat per Corporate Europe Observatory en cooperació amb la campanya QE for People, avui destaca la naturalesa dubtosa de molts bons corporatius comprats des que es va llançar l’esquema de creixement econòmic del banc al juny del 2016.

L'informe El BCE finança les multinacionals i el canvi climàtic proporciona la primera anàlisi d’aquestes compres de bons que analitza la llista completa d’empreses que es beneficien del pla coordinat pel Banc Central Europeu (BCE) i executat pels bancs centrals de França, Alemanya, Finlàndia, Espanya, Itàlia i Bèlgica . El BCE dificulta el seguiment dels seus vincles amb empreses, ja que no publica cap informació que no sigui l’anomenat número internacional d’identificació de valors (ISIN) dels bons comprats.

Tot i descodificant els ISIN, Corporate Europe Observatory va ser tanmateix capaç de revelar els tipus d’empreses impulsades per les compres de bons del BCE. El patró d’inversió diferent que va sorgir apunta a una manca total de consideració sobre l’ús assenyat dels fons públics.

Una gran part dels bons adquirits per al BCE pels bancs centrals nacionals pertanyen a agents de la indústria del petroli, el gas i l'automòbil. Les inversions en la indústria armamentística, una corporació de jocs d’atzar i empreses que impulsen la privatització de l’aigua també aixequen les celles.

En el context dels estats membres de la UE, les següents adquisicions de bons del BCE són particularment qüestionables:

Banque de France compres a les empreses d’aigua Veolia, Suez i Vivendi, així com a les companyies de petroli i gas Total i Air Liquide, fabricant de vehicles Renault, fabricant d’armes Thales i productor de béns de luxe LVHM

anunci

Banque Nationale de Belgique compres a les companyies de petroli i gas Shell, Apetra, SPP, Nederlandse Gasunie i el fabricant aeroespacial Airbus

Banc d'Espanya compres a les empreses de petroli i gas Repsol, Gas Natural i Enagas

Bundeszentralbank compres als fabricants de cotxes Volkswagen, BMW i Daimler AG

Banc d'Itàlia compres a companyies de petroli i gas Eni i Snam

Finlands Bank compres a la corporació d'apostes Novomatic, les companyies de petroli i gas OMV AG i Eesti Energia, així com la companyia aèria pressupostària Ryanair

L'investigador de polítiques financeres del Corporate Europe Observatory, Kenneth Haar, va dir: "El BCE és reticent a proporcionar informació sobre el valor de les seves compres de bons i fins i tot dificulta esbrinar a quines empreses compra. Com que utilitzen fons públics per comprar aquests bons, el secret és dubtós.

"Quan mireu la llista d'empreses a les quals el BCE ha comprat bons, segur que podeu veure un motiu plausible per no revelar massa. Pel que sembla, el banc està bastant satisfet amb donar suport als productors d'automòbils, una corporació de jocs d'atzar, productors d'armes i, especialment, les corporacions de combustibles fòssils que estan impulsant el canvi climàtic. Sigui com sigui, aquest patró d'inversió no es pot justificar.

"Hauria tingut molt de sentit utilitzar aquests milers de milions d'euros per crear ocupació en sectors mediambientalment sostenibles, però el statu quo en la política europea encara és posar els beneficis de les empreses per davant de l'interès públic".

Stanislas Jourdan des del Facilitació quantitativa de les persones La iniciativa va afegir: "El programa és econòmicament innecessari i èticament qüestionable. No beneficia les pimes ni l'economia real, sinó que subvenciona les grans corporacions que evidentment no necessiten un finançament més barat quan les tarifes ja són tan baixes.

“En última instància, també perjudica la reputació del banc i corre el risc d'alimentar més populisme contra la UE. Per tant, el banc hauria d'aturar immediatament les seves compres de bons corporatius".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències