Connecteu-vos amb nosaltres

Banca

#CMU: Finances Watch diu que els mercats de capital de la Unió es manté gairebé sense canvis, tot i les preocupacions plantejades per la societat civil

COMPARTIR:

publicat

on

BANC DE LA UEAvui comença la Comissió Europea una consulta pública sobre la revisió a mig termini de la Unió de mercats de capitals (CMU) prevista. Finance Watch, el grup de defensa de l’interès públic que treballa perquè les finances serveixin a la societat, assenyala que CMU conserva diversos defectes importants que encara s’han d’abordar, però també algunes iniciatives benvingudes, com ara el desenvolupament de definicions i estàndards comuns sobre finances sostenibles i l’abordatge de l’impost. biaix pel deute sobre el patrimoni net.  

Frederic Hache, cap d'anàlisi de polítiques, va dir: "El règim actual de l’impost sobre societats permet deduir els interessos de deute de la base imposable, però no dels dividends sobre el patrimoni net. Això incentiva les entitats financeres a demanar prestat de manera excessiva, fent-les més fràgils i menys capaces d'absorbir possibles pèrdues. Acollim amb satisfacció els passos per abordar aquest biaix cap al finançament del deute. 

"No obstant això, la revisió confirma que les prioritats de la CMU es mantenen gairebé sense canvis, malgrat les preocupacions plantejades per les organitzacions de la societat civil". 

La Unió de Mercats de Capitals busca:

1. Connecteu millor l’estalvi a la inversió. Entenem que això fa referència a l'empenta per desplaçar l'estalvi minorista dels dipòsits bancaris i als mercats de capitals ".proporcionar oportunitats d’inversió gratificants per als estalviadors i les prestacions de jubilació.” Això genera moltes preocupacions: això no només podria augmentar el risc de vendes incorrectes, sinó que també podria donar la percepció errònia que invertir en mercats de capitals augmentarà els rendiments, en igualtat de condicions. No obstant això, no existeix un "dinar gratuït", o, en altres paraules, invertir en mercats de capitals no augmenta els rendiments per si mateix amb la mateixa quantitat de risc. [1]. Això és particularment problemàtic si entenem que aquesta empenta està relacionada amb el desenvolupament esperat dels sistemes de pensions del segon i del tercer pilar.

2Millorar la compartició de riscos privats. Entenem que això fa referència a la promoció de col·laboracions publicoprivades, malgrat la seva trajectòria variada, un cost generalment més elevat per al contribuent i la seva valoració com a “bombes de rellotgeria pressupostàries”. [2].

3. Proporcionar fonts alternatives de finançament i trencar la dependència de la UE dels préstecs bancarisDiferenciat de manera diferent, CMU promou préstecs no bancaris (també anomenats banca ombra) per sobre de la banca tradicional. Això planteja una sèrie de preocupacions:
– En primer lloc, si bé l'economia europea depèn de manera significativa dels préstecs bancaris, això no és el mateix que dependre excessivament.
– En segon lloc, hi ha un ampli consens acadèmic sobre el fet que si una economia està finançada per bancs o mercats de capitals no té cap impacte significatiu en el creixement. Es dedueix que no hi ha cap cas vàlid perquè els governs promoguin un tipus de finançament sobre un altre.
– A més, si bé dependre dels préstecs bancaris exposa les empreses a una reducció dels préstecs bancaris, dependre del finançament del mercat de capitals podria ser molt més perillós, donat el conegut comportament maníaco-depressiu dels mercats financers.

anunci

4. Eliminar els obstacles a la lliure circulació de capitals transfronterers per enfortir la Unió Econòmica i Monetària. Tot i que donem suport a la integració dels mercats de capitals, perseguir la integració europea a través dels mercats de capitals probablement mai no serà una alternativa estable a la unió fiscal. La recent crisi ha demostrat que la convergència temporal dels tipus d'endeutament per als diferents Estats membres va provocar una divergència brutal quan la confiança va desaparèixer.

5. Recolzar l'enfortiment dels bancs. Tot i això, recolza més aviat un model bancari molt específic, els models de banca d’inversió universal i que havien de ser rescatats durant la crisi:
– La promoció de la titulització STS beneficiarà sobretot els bancs universals i d'inversió massa grans i massa fallits, ja que són els que fabricaran i utilitzaran la titulització.
– Al mateix temps, promoure un canvi de l'estalvi minorista dels dipòsits bancaris als mercats de capitals debilitarà la capacitat dels bancs tradicionals de finançar l'economia real. Els dipòsits minoristes són una font de finançament més important per als bancs tradicionals, mentre que els bancs més grans solen contractar préstecs a curt termini als mercats financers.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències