Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

#FairTaxation: Europa fa tot el possible per atrapar els que faciliten el frau fiscal

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha proposat avui (21 de juny) noves normes de transparència dures per als intermediaris, com ara assessors fiscals, comptables, bancs i advocats, que dissenyen i promouen esquemes de planificació fiscal per als seus clients.

Les filtracions de mitjans recents com els Papers de Panamà han exposat com alguns intermediaris ajuden de manera activa les empreses i les persones a fugir de la fiscalitat, generalment mitjançant complexos esquemes transfronterers. La proposta d'avui té com a objectiu fer front a aquesta planificació fiscal agressiva augmentant l'escrutini sobre les activitats abans no vistes dels planificadors i assessors fiscals.

L'efecte immediat de les noves normes serà donar als Estats membres més informació sobre els sistemes de planificació fiscal que els intermediaris dissenyen i comercialitzen, de manera que després puguin avaluar si aquests sistemes faciliten l'evasió i elusió fiscals. Les mesures proposades permetran a les autoritats reaccionar molt més ràpidament davant els riscos d'abús fiscal, ja que els intermediaris hauran d'informar dels acords pertinents abans d'utilitzar-los. Com a tal, els Estats membres poden orientar millor les seves auditories o fins i tot canviar la seva legislació per tancar les llacunes que s'abusin.

El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, responsable de l'euro i el diàleg social, l'estabilitat financera, els serveis financers i la unió dels mercats de capitals va dir:

"La UE s'ha convertit en el líder a l'hora d'aportar més transparència al món de la planificació fiscal agressiva. Aquest treball ja està donant resultats. Avui proposem fer responsables els intermediaris que creen i venen esquemes d'elusió fiscal. En definitiva, això donarà lloc a majors ingressos fiscals per als Estats membres".

Pierre Moscovici, comissari d'Afers Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanes, va dir:

"Continuem augmentant la nostra agenda de transparència fiscal. Avui posem la mirada en els professionals que promouen l'abús fiscal. Les administracions tributàries haurien de disposar de la informació necessària per frustrar esquemes de planificació fiscal agressiva. La nostra proposta donarà més seguretat a aquells intermediaris que respecten l'esperit i la lletra de les nostres lleis i dificulten molt la vida als que no ho fan. El nostre treball per una fiscalitat més justa a tot Europa continua avançant".

anunci

La Comissió ha identificat trets distintius, com ara l'ús de pèrdues per reduir la responsabilitat fiscal, l'ús de règims fiscals especials beneficiosos o acords a través de països que no compleixen els estàndards internacionals de bon govern.

L'obligació d'informar d'un règim transfronterer que porti un o més d'aquests distintius anirà a càrrec de:

1) L'intermediari que va subministrar l'esquema transfronterer per a la seva implementació i ús per una empresa o un particular;

2) La persona o l'empresa que rep l'assessorament, quan l'intermediari que ofereix el règim transfronterer no té la seu a la UE, o quan l'intermediari està subjecte a normes de secret professional o secret;

3) La persona física o empresa que implementa el règim transfronterer quan el desenvolupen assessors fiscals o advocats interns.

Els estats membres de la UE intercanviaran automàticament la informació que reben sobre els sistemes de planificació fiscal a través d'una base de dades centralitzada, alertant-los amb antelació sobre nous riscos d'elusió i permetent-los prendre mesures per bloquejar els acords perjudicials. L'exigència de declarar un règim no implica necessàriament que sigui perjudicial, només que mereixi un escrutini per part de les autoritats tributàries. No obstant això, els Estats membres estaran obligats a aplicar sancions efectives i dissuasives per a aquelles empreses que no compleixin les mesures de transparència, creant un nou poder dissuasiu per a aquelles que fomenten o facilitin l'abús fiscal.

Les noves normes són exhaustives i cobreixen tots els intermediaris, tots els sistemes potencialment perjudicials i tots els estats membres. Els detalls de cada règim fiscal que continguin un o més segells s'hauran de comunicar a l'autoritat fiscal d'origen de l'intermediari en un termini de cinc dies des de la presentació d'aquest acord a un client.

Fons

La Comissió Juncker ha fet grans avenços en l'impuls de la transparència fiscal i en la lluita contra l'evasió i elusió fiscal. Les noves normes de la UE per bloquejar els acords fiscals artificials, així com els nous requisits de transparència dels comptes financers, les decisions fiscals i les activitats de les multinacionals ja s'han acordat i entren en vigor progressivament. Actualment s'estan negociant propostes per a una legislació més sòlida contra el blanqueig de capitals, els requisits d'informació pública país per país i les normes de bon govern més estrictes per als fons de la UE. A més, una nova llista de la UE de jurisdiccions fiscals no cooperatives hauria d'estar preparada abans de finals d'any.

La proposta d'avui reforçarà encara més el marc de transparència fiscal de la UE, aportant una nova llum sobre les activitats dels intermediaris i els mecanismes de planificació fiscal que s'utilitzen. També garantirà un enfocament harmonitzat de la UE per implementar les disposicions de divulgació obligatòria recomanades en el projecte BEPS (Erosió de la base de dades i canvi de beneficis) de l'OCDE, tal com ha recolzat el G20. L'octubre passat, els Estats membres van expressar el seu suport a una proposta de la Comissió sobre aquestes mesures.

Passos següents

La proposta, que té la forma d'una modificació de la Directiva de Cooperació Administrativa (CAD), es sotmetrà al Parlament Europeu per a la seva consulta i al Consell per a la seva adopció. Es preveu que els nous requisits d'informació entrin en vigor l'1 de gener de 2019, amb l'obligació dels Estats membres de la UE d'intercanviar informació cada 3 mesos després d'això.

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències