Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Iniciativa ciutadana europea: la Comissió registra la iniciativa Stop #TTIP

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha decidit registrar una Iniciativa Ciutadana Europea que convida a la Comissió "a recomanar al Consell que derogui el mandat de negociació de l'Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió (TTIP) i no conclogui l'Acord Econòmic i Comercial Integral (CETA)". (Iniciativa 'Stop TTIP'). El registre formal d'aquesta Iniciativa el 10 de juliol de 2017 iniciarà un procés d'un any de recollida de signatures de suport per part dels seus organitzadors.

Aquest registre es produeix després d'una decisió inicial de la Comissió de negar-se a registrar la Iniciativa 'Stop TTIP' el 10 de setembre de 2014, que va ser anul·lada pel Tribunal General de la Unió Europea el 10 de maig de 2017. La Comissió ha decidit no recórrer la sentència.

La Comissió ha tornat a valorar la iniciativa proposada, que es va presentar inicialment el juliol de 2014, i va decidir registrar-la. Ara bé, la sol·licitud de proposta de no signatura del CETA ha quedat sense finalitat, des que es va signar el 30 d'octubre de 2016. Per tant, es podran recollir les signatures de suport a aquesta Iniciativa Ciutadana en el benentès que tenen com a objectiu altres actes jurídics.

La decisió de la Comissió de registrar la Iniciativa només es refereix a l'admissibilitat legal de la proposta. La Comissió no ha analitzat la substància en aquesta fase. Si la Iniciativa rebés un milió de declaracions de suport en un any, d'almenys set estats membres diferents, la Comissió haurà de reaccionar en un termini de tres mesos. La Comissió pot decidir seguir la petició o no, i en ambdós casos s'exigirà que expliqui el seu raonament.

Fons

Les Iniciatives Ciutadanes Europees es van introduir amb el Tractat de Lisboa i es van llançar com a eina per establir l'agenda en mans dels ciutadans a l'abril del 2012, després de l'entrada en vigor del Reglament d'Iniciativa Ciutadana Europea que implementa les disposicions del Tractat.

Un cop registrada formalment, una Iniciativa Ciutadana Europea permet a un milió de ciutadans d'almenys una quarta part dels estats membres de la UE convidar la Comissió Europea a proposar un acte jurídic en els àmbits en què la Comissió té competència per fer-ho.

anunci

Les condicions per a l’admissibilitat, tal com preveu el Reglament d’Iniciativa Ciutadana Europea, són que l’acció proposada no s’inclogui manifestament fora del marc de les competències de la Comissió per presentar una proposta d’acte jurídic, que no sigui manifestament abusiva, frívola o vexatòria. i que no és manifestament contrari als valors de la Unió.

La Comissió Juncker ha adoptat un enfocament obert al registre d'iniciatives ciutadanes europees, permetent quan estigui justificat el registre parcial d'iniciatives per tal d'estimular la participació ciutadana a nivell de la UE.

Més informació

Text complet de la proposta d'ICE "Stop TTIP".
Atureu el lloc web dels organitzadors de TTIP
Altres firmes IEM actualment recollint
pàgina web ECI
Reglament ECI

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències